Łazanki z młodą kapustą i pieczarkami polecają się na obiad. Klasyczny przepis
aneta8185/gotujmy.pl
Newsy

Łazanki z młodą kapustą i pieczarkami polecają się na obiad. Klasyczny przepis

Gdy nie macie pomysłu na obiad, wykorzystajcie sprawdzony przepis na tradycyjne łazanki. Z młodą kapustą smakują jeszcze lepiej, niż z kiszoną!
Katarzyna Wyborska
czerwiec 04, 2021

Przepadacie za łazankami? Zwykle to danie przyrządza się z dodatkiem mięsa i kapusty kiszonej. Jeżeli jednak nie jadacie mięsa lub po prostu macie ochotę na łazanki w lżejszej wersji, to na pewno posmakują wam te z młodą kapustą i pieczarkami! Łazanki przyrządza się bardzo szybko i łatwo. Wykorzystajcie przepis autorstwa użytkowniczki portalu gotujmy.pl.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ciekawostki o łazankach

Dziś łazanki kojarzą się przede wszystkim ze świętami Bożego Narodzenia oraz kuchnią sprzed lat, gdy na stołach królowały mało wyrafinowane dania. Jednak mało kto wie, że łazanki prawdopodobnie pojawiły się w polskich domach za sprawą… Bony Sforzy, żony Zygmunta I Starego! Gdy przyjechała ona z Włoch do Polski, bardzo tęskniła za warzywami i makaronem, typowymi składnikami kuchni włoskiej. Kazała więc kucharzom przyrządzać dania zawierające te produkty, w tym makaron z kapustą i grzybami, czyli łazanki.

Zobacz także

Przepis na łazanki z młodą kapustą i pieczarkami

Do przygotowania klasycznych łazanków potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 1 młoda kapusta
  • 300 g pieczarek
  • 200 g makaronu na łazanki
  • Przyprawa uniwersalna, np. Kucharek
  • Olej
  • Świeży koperek
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Pokrójcie drobno młodą kapustę, włóżcie do garnka, zalejcie wodą i zagotujcie. Zmniejszcie ogień i pod przykryciem duście tak długo, aż kapusta będzie miękka.
  2. Następnie, po ugotowaniu, odcedźcie kapustę i ewentualnie odciśnijcie ją jeszcze z nadmiaru wody i włóżcie z powrotem do garnka.
  3. Zagotujcie w garnku wodę, posólcie i wsypcie makaron na łazanki. Gotujcie według instrukcji podanej na opakowaniu.
  4. Pieczarki oczyśćcie, pokrójcie w plastry i podsmażcie na patelni (na oleju lub na maśle – jeżeli użyjecie masła, to dajcie go więcej i smażcie na mniejszym ogniu, żeby masło się nie przypaliło).
  5. Usmażone pieczarki przełóżcie do garnka z kapustą. Doprawcie solą, pieprzem, przyprawą uniwersalną i wymieszajcie.
  6. Świeży koperek posiekajcie, dodajcie do reszty składników i zamieszajcie. Smażcie jeszcze kilka minut.
  7. Na koniec dodajcie ugotowany i odcedzony makaron. Wymieszajcie. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

 

Komentarze
Łazanki z grzybami
bogusia82/gotujmy.pl
Newsy Łazanki z kapustą i dodatkiem, który pokochacie. Gwarantujemy, że będziecie mieli do nich słabość
Łazanki na Wigilię? Dlaczego nie! Kiedy zrezygnujemy z boczku, a zamiast niego dodamy do naszej potrawy suszonych grzybów, zyskamy inną, ciekawą potrawę.
Hubert Rój
grudzień 14, 2020

W ostatnich latach silny wpływ na polską kuchnię ma kuchnia włoska. Pizza, makarony i inne dania szturmują polskie stoły. Wśród nich lasagne – czyli sporych rozmiarów makaron z sosem bolognese, serem żółtym i sosem beszamelowym. Jakby w cieniu lasagne znalazły się nasze poczciwe łazanki. Niektórzy z nas zdążyli już łatwo zapomnieć o swojskiej, smakowitej potrawie z boczkiem, kapustą kiszoną i smacznymi makaronowymi kwadracikami w rolach głównych. Dzisiaj z kolei proponujemy wam łazanki w wersji bezmięsnej, z kapustą i grzybami. Jeżeli dodamy do naszego makaronu borowiki lub podgrzybki zamiast boczku, otrzymamy danie, które śmiało może kandydować do grona 12 dań wigilijnych. A jeżeli nie wigilia, to na przykład bezmięsny piątek – wielu z nas nie je w ten dzień mięsa z powodów religijnych i ze względu na przyjętą tradycję. Takie danie to świetny pomysł na takie właśnie okazje. Przepis na łazanki z kapustą i grzybami Składniki 1 kg kapusty kiszonej Garść suszonych grzybów, najlepiej prawdziwków 1-2 średniej wielkości cebule 50 dag makaronu typu łazanki Pieprz i sól Olej Liść laurowy, ziele angielskie Przygotowanie Grzyby moczymy, następnie gotujemy do miękkości. Kolejno kroimy grzyby dość drobno. Podobnie postępujemy z cebulą – kroimy ją w kostkę. Kapustę kiszoną kroimy, w razie potrzeby płuczemy i przekładamy do garnka wraz liściem laurowym i zielem angielskim. Zalewamy wodą i gotujemy do momentu, aż stanie się miękka. Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Cebulkę podsmażamy na oleju, dodajemy do niej grzyby, przyprawiamy solą i pieprzem. Obsmażoną cebulę i grzyby dodajemy do makaronu i dokładnie mieszamy, przesmażamy wszystko razem. Źródło: gotujmy.pl

Przeczytaj
łazanki
ziutula/gotujmy.pl
Przepisy Obiad, który wystarczy na kilka dni. Łatwy przepis na doskonałe łazanki
Szukacie pomysłu na ciekawe danie z makaronem w roli głównej? Dość nudnych i oklepanych sosów pomidorowych! Czas na nasze swojskie łazanki.
Hubert Rój
listopad 08, 2020

Nie od dziś lubimy szukać kulinarnych inspiracji we Włoszech. Stąd właśnie przywędrowało do nas lasagne. Przez podobieństwo nazw, często zapominamy w ten sposób o naszych skromnych, ale jakże smacznych łazankach. Czas na przepyszny makaron z kapustą i boczkiem. Na wstępie musimy zadbać o smaczny makaron. Najlepszy oczywiście okaże się ten swojej roboty. Wiemy jednak, że praca nad nim to dość żmudny wysiłek. Dlatego warto wybrać się po niego do sklepu. Pamiętajcie o tym, żeby nie pomylić małych łazankowych kwadracików z dużymi płatami makaronu na lasagnę! Kiedy przygotowujemy łazanki, nie bójmy się dużych ilości składników. Duża porcja obiadu wystarczy całej rodzinie na kilka dni. Gwarancja smaku i poczucie sytości gwarantowane. Nawet dla największych głodomorów w rodzinie! Składniki: Opakowanie makaronu na łazanki (ok. 50 dag) 10 dag wędzonego boczku 50 dag kiełbasy zwyczajnej (możecie również zmodyfikować przepis używając do dania samego boczku – w tym wypadku będziecie potrzebowali większego kawałka – ok. 50 dag) 50 dag kiszonej kapusty 2 średniej wielkości cebule Nieco oleju bądź smalcu do smażenia Liść laurowy, ziele angielskie, majeranek Sól i pieprz Przygotowanie: Gotujemy  makaron zgodnie ze wskazaniami z opakowania. Pokrojone na drobne kawałki mięso podsmażamy na patelni z dodatkiem tłuszczu. Jeżeli korzystamy z samego tłustego boczku, warto używać oleju dość oszczędnie. Obgotowujemy kapustę kiszoną w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Do smażącego się mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy do miękkości. Do naszej patelni dodajemy obgotowaną kapustę, a następnie makaron. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wszystko razem przesmażamy. Źródło: ...

Przeczytaj
przepis na pulpety
AdobeStock
Przepisy Przepyszne pulpety z niespodzianką. Tego dodatku na pewno się nie spodziewaliście!
Jeżeli znudziły ci się klasyczne pulpety, to musisz spróbować tego przepisu z niespodzianką!
Katarzyna Wyborska
listopad 18, 2020

Kotleciki z mięsa mielonego to doskonała baza różnych dań lub główny posiłek, podawany z ziemniakami i surówką. Ponieważ do pulpetów można użyć różnych rodzajów mięsa mielonego, bardzo lubią je dzieci – wystarczy zrobić kotleciki z delikatnego drobiu. Jednak nawet najlepsze dania w końcu mogą się przejeść! Jak temu zaradzić? To bardzo proste – zmodyfikować ulubiony przepis! Dziś mamy dla was coś wyjątkowego. Pulpety z niespodzianką! Ekspresowe danie Pulpety to jedno z tych dań, które są tanie, pożywne i bardzo szybkie w przygotowaniu. Docenią je także osoby stosujące diety odchudzające! Gotowane kotlety mielone są bardzo sycące i mało kaloryczne, ponieważ do ich przyrządzenia nie używa się w ogóle tłuszczu. Wyjątkowy i prosty przepis na pulpety Aby przygotować te fantastyczne pulpety z niespodzianką, przygotujcie: 4 jaja Pół kilo mięsa mielonego 3 łyżki bułki tartej 1 cebulę Mąkę pszenną Porcję bulionu 200 ml śmietany 300g pieczarek 2 łyżki masła Świeży koperek Kilka liści kapusty pekińskiej Sól Pieprz Przygotowanie Ugotuj dwa jajka, a następnie obierz je ze skorupki i przekrój na równe połówki. W misce wymieszaj mięso mielone z pozostałymi jajkami, bułką tartą, pieprzem i solą. Dokładnie wyrób masę i zacznij formować z niej kotlety. Każdy pulpet spłaszcz delikatnie i połóż na nim połówkę jajka. Jajko obsyp pokrojonym drobno koperkiem i kapustą pekińską. Następnie dokładnie ulep każdego pulpeta tak, aby jajko znalazło się w środku. Kotlety obtocz w mące i wrzucaj po kolei do garnka z gotującym się bulionem. Gotuj przez kilka minut. Na desce pokrój drobno pieczarki i cebulę. Zesmaż wszystko na maśle i dodaj do garnka z...

Przeczytaj
Świąteczne krokiety z kapustą i pieczarkami
Gotyjmy.pl/AldiNonia
Newsy Świąteczne krokiety jak u mamy. Dzięki temu dodatkowi farsz nie będzie suchy
Jeśli jesteście na bieżąco z tradycją, wiecie, że Wigilia bez krokietów się nie liczy. Ta pozornie łatwa potrawa kryje kilka tajemnic, których poznanie zagwarantuje wyjątkowy smak i radość bliskich przy świątecznym stole.
Aleksandra Jaworska
grudzień 13, 2020

Do dań wigilijnych zaliczamy m.in. barszcz czerwony, karp w galarecie, pierogi z kapustą i grzybami czy makowiec. Tradycję uzupełnia także lubiany przez Polaków krokiet. Pasuje do barszczu wigilijnego, choć równie smacznie wypada jako samodzielnie danie. Sekret świątecznych krokietów Krokiety na świąteczny stół różnią się od tych przyrządzanych na co dzień nie tylko nadzieniem. Podczas tej postnej kolacji szczególne powodzeniem cieszy się kapusta, grzyby i pieczarki. I właśnie dlatego nadziewamy nimi uwielbiane przez całą rodzinę krokiety. Staramy się również, by nadzienie nie było za suche. Wystarczy zastosować jeden eksperymentalny trik, którego smak doskonale wkomponowuje się w smaki Wigilii. Dzięki jednemu produktowi krokiety na Boże Narodzenie będą zachwycać nie tylko smakiem, ale i soczystą, treściwą konsystencją. Chodzi o dodanie do farszu kolorowej papryki . Papryka w codziennej diecie Jeżeli używacie papryki na co dzień, macie szczęście.  Papryka to warzywo, które np. wzmacnia siły witalne i działa na poprawę libido . Można ją uznać za oryginalny, spożywczy afrodyzjak. Ma mało kalorii, więc przyda się wszystkim, którzy wśród postanowień noworocznych mają utratę zbędnych kilogramów. Papryka to prawdziwa bomba witaminowa. Stanowi cenne źródło witaminy C, czterokrotnie większe niż popularna cytryna. Znajdziemy w niej również A i E, mające właściwości antyoksydacyjne i spowalniające proces starzenia się organizmu. Warto włączyć ją do codziennego jadłospisu. Krokiety z kapustą, pieczarkami i papryką Zazwyczaj wigilijne krokiety nadziewamy kapustą  i grzybami (lub pieczarkami). Połączenie tego tradycyjnego zestawu z papryką da świetny efekt, który sprawdzi się nie tylko w czasie Bożego Narodzenia, ale i w dni powszednie....

Przeczytaj