Łazanki z młodą kapustą i pieczarkami polecają się na obiad. Klasyczny przepis
aneta8185/gotujmy.pl
Newsy

Przepis na łazanki z młodą kapustą i pieczarkami. Tak przyprawione będą smakowały każdemu

Gdy nie macie pomysłu na obiad, wykorzystajcie sprawdzony przepis na tradycyjne łazanki. Z młodą kapustą smakują jeszcze lepiej, niż z kiszoną!

Przepadacie za łazankami? Zwykle to danie przyrządza się z dodatkiem mięsa i kapusty kiszonej. Jeżeli jednak nie jadacie mięsa lub po prostu macie ochotę na łazanki w lżejszej wersji, to na pewno posmakują wam te z młodą kapustą i pieczarkami! Łazanki przyrządza się bardzo szybko i łatwo. Wykorzystajcie przepis autorstwa użytkowniczki portalu gotujmy.pl.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Skąd wzięły się łazanki?

Dziś łazanki kojarzą się przede wszystkim ze świętami Bożego Narodzenia oraz kuchnią sprzed lat, gdy na stołach królowały mało wyrafinowane dania. Jednak mało kto wie, że łazanki prawdopodobnie pojawiły się w polskich domach za sprawą… Bony Sforzy, żony Zygmunta I Starego!

Gdy przyjechała ona z Włoch do Polski, bardzo tęskniła za warzywami i makaronem, typowymi składnikami kuchni włoskiej. Kazała więc kucharzom przyrządzać dania zawierające te produkty, w tym makaron z kapustą i grzybami, czyli łazanki.

Zobacz także
łazanki

Obiad, który wystarczy na kilka dni. Łatwy przepis na doskonałe łazanki

Te wiosenne grzyby są jadalne i doskonale smakują. Dowiedzcie się, jak je przyrządzić

Te wiosenne grzyby są jadalne i doskonale smakują. Dowiedzcie się, jak je przyrządzić

Przepis na łazanki z młodą kapustą i pieczarkami

Do przygotowania klasycznych łazanków potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 1 młoda kapusta
  • 300 g pieczarek
  • 200 g makaronu na łazanki
  • Olej
  • Świeży koperek
  • Świeża pietruszka
  • Liść laurowy 
  • Ziele angielskie
  • Majeranek
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Pokrójcie drobno młodą kapustę, dodajcie liśc laurowy i ziele angielskie, włóżcie do garnka, zalejcie wodą i zagotujcie. Zmniejszcie ogień i pod przykryciem duście tak długo, aż kapusta będzie miękka.
  2. Następnie, po ugotowaniu, odcedźcie kapustę i ewentualnie odciśnijcie ją jeszcze z nadmiaru wody i włóżcie z powrotem do garnka.
  3. Zagotujcie w garnku wodę, posólcie i wsypcie makaron na łazanki. Gotujcie według instrukcji podanej na opakowaniu.
  4. Pieczarki oczyśćcie, pokrójcie w plastry i podsmażcie na patelni (na oleju lub na maśle – jeżeli użyjecie masła, to dajcie go więcej i smażcie na mniejszym ogniu, żeby masło się nie przypaliło).
  5. Usmażone pieczarki przełóżcie do garnka z kapustą. Doprawcie solą, pieprzem, majerankiem i wymieszajcie.
  6. Świeży koperek i pietruszkę posiekajcie, dodajcie do reszty składników i zamieszajcie. Smażcie jeszcze kilka minut.
  7. Na koniec dodajcie ugotowany i odcedzony makaron. Wymieszajcie. Smacznego!
lazanki z pieczarkami i kapusta
Gotujmy.pl/aneta8185
Newsy
Co zrobić z resztką kapusty po gołąbkach? Będzie idealna do łazanek z pieczarkami
Nie wyrzucajcie, zróbcie z niej przepyszne łazanki. To proste i szybkie do zrobienia danie jest idealne zarówno na obiad, jak i kolację.

Do gołąbków kupujecie dużą główkę kapusty, zdejmujecie z niej dosłowne kilka liści i… zostajecie z resztką warzywa? Jeśli nie lubicie marnować żywności, weźcie to, co wam zostało i wykorzystajcie do jednego z poniższych dań: Możecie zrobić więcej gołąbków i je zamrozić; w końcu to czaso- i pracochłonne danie, na którego przygotowanie nie zawsze mamy ochotę. Gołąbki świetnie się mrożą i świetnie sprawdza się w awaryjnej sytuacji. Po prostu ukiście – nic nie może się równać ze smakiem domowej kiszonej kapusty. To doskonałe źródło zdrowych probiotyków. Dodajcie do rosołu – w końcu w zupie musi znaleźć się kawałek kapusty Zróbcie z niej pyszny farsz do pierogów z dodatkiem pieczarek albo leśnych grzybów Przeróbcie na zdrową zupę kapuścianą, która ma właściwości odchudzające. Bigos – ta potrawa zawsze się sprawdza Łazanki to doskonałe danie, które robi się szybko, a jest lubiane przez dużych i małych. Z czym zrobić łazanki? Makaron typu łazanki, czyli w formie kwadracików, najczęściej podaje się z kapustą. Dobrze sprawdzi się zarówno ta świeża, jak i kiszona – wypróbujcie obie opcje, bo są tego warte. W wersji wegetariańskiej warto dodać drobno pokrojone i podsmażone pieczarki, a w wersji z dodatkiem mięsa możecie użyć kiełbasy i wędzonego boczku. Przepis na łazanki z kapustą i pieczarkami Składniki 200g makaronu typu łazanki 1 kapusta 300g pieczarek sól i pieprz do smaku Vegeta, Jarzynka lub Kucharek Przygotowanie Makaron ugotujcie w osolonym wrzątku. Kapustę poszatkujcie drobno, przełóżcie do dużego garnka i zalejcie wodą. Gotujcie, aż zmięknie. Odcedźcie i odciśnijcie nadmiar wody z kapusty. Pieczarki...

Justyna Żyła pochwaliła się przepisem na młodą kapustę. „Bez kminku nie da rady”
ONS.pl/Instagram
Newsy
Justyna Żyła pochwaliła się przepisem na młodą kapustę. „Bez kminku nie da rady”
Młoda kapusta w wykonaniu Justyny Żyły porywa swoją prostotą i smakiem. Dacie się skusić na skorzystanie z tego przepisu?

Była żona skoczka narciarskiego Piotra Żyły udziela się aktywnie w portalach społecznościowych. Justyna regularnie zamieszcza na Instagramie przepyszne przepisy, którymi dzieli się ze swoimi fanami. Ostatnio ugotowała na kolację młodą kapustę. Jak słusznie napisała celebrytka – nie obędzie się ona bez dodatku mielonego kminku, który sprawia, że to danie trawi się znacznie łatwiej. Przepis na młodą kapustę z kiełbasą i koperkiem Justyny Żyły         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Justyna (@justynazyla) Składniki: Mała główka młodej kapusty Ok. 40 dag kiełbasy Ok. 30 dag boczku wędzonego Ok. 30 dag świeżych pomidorów (dowolne, Justyna wybrała żółte pomidorki koktajlowe i pomidora malinowego) Łyżka koncentratu pomidorowego Cebula Szczypiorek Świeży koperek Kminek mielony Ostra papryka w proszku Słodka papryka w proszku Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Boczek, cebulę i kiełbasę pokrójcie w kostkę. Kapustę poszatkujcie na drobne kawałki. Podsmażcie kiełbasę i boczek. Postarajcie się zrobić to bez dodawania oleju – zwłaszcza jeżeli dysponujecie tłustą kiełbasą i boczkiem. Do mięsa dodajcie cebulę i duście wszystko razem. Poszatkowaną kapustę wrzućcie do garnka, zalejcie wodą, by przykryć  ją na powierzchni. Dodajcie sporo kminku, sól i pieprz i duście, aż kapusta zmięknie i zacznie pięknie pachnieć. Dodajcie do podgotowanej kapusty podsmażone mięso z cebulą, a także pokrojone pomidory. Doprawcie całość...

Rosjanie wiedzą jak obchodzić się z kapustą. Mamy przepis na pyszną rosyjską zupę kapuścianą szczi SEO: Rosyjska zupa kapuściana. Przepis na szczi, pyszny kapuśniak
Gotujmy.pl/bernika
Newsy
Rosyjska zupa kapuściana. Przepis na szczi, pyszny kapuśniak
Mamy oryginalny przepis na rosyjską zupę kapuścianą szczi. Poznajcie jej smak. Jest inna niż kapuśniak!

Kiszona kapusta w odgrywa w polskiej kuchni ogromną rolę. Na jej podstawie powstaje kapuśniak , kwaśnica i bigos . Wiele osób jada surówki z kiszonej kapusty do obiadu. Kapustę kisi się jednak nie tylko u nas. Kiszoną kapustę na ostro robią nawet w dalekiej Korei, ale znają ją tez Niemcy i Rosjanie. Rosyjska zupa kapuściana zdaniem niektórych smakuje jeszcze lepiej niż nasz kapuśniak. Spróbujcie dla odmiany! Rosyjska zupa szczi – przepis Zróbcie kupę kapuścianą w tej ciekawej wersji. Szczi ma naprawdę wielu fanów. Składniki na zupę szczi 500 g kapusty kiszonej Ok. 1,5 litrów rosołu lub bulionu marchewka pietruszka 2 cebule 4 łyżki masła 3-4 łyżki przecieru pomidorowego sól i pieprz do smaku liść laurowy 1-2 łyżki musztardy rosyjskiej śmietana natka pietruszki Przygotowanie rosyjskiej zupy kapuścianej szczi Kapustę wypłuczcie, dokładnie odciśnijcie z soku i pokrójcie na mniejsze kawałki. Do garnka włóżcie ok. 3 łyżki masła. Rozgrzejcie masło w garnku. Dodajcie do garnka kapustę i podsmażcie chwilę. Dodajcie szklankę bulionu i przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz. Duście w ten sposób kapustę przez ok. 45 minut. Obierzcie marchewkę, pietruszkę i cebulę. Pokrójcie warzywa w drobną kostkę. Podsmażcie warzywa na maśle na osobnej patelni lub w rondelku. Dodajcie do warzyw przecier pomidorowy, podsmażcie chwilę. Podlejcie warzywa bulionem i duście chwilę. Połączcie warzywa z kapustą. Uzupełnijcie rosołem, jeśli zupa wydaje się wam zbyt gęsta. Gotujcie jeszcze 20 minut. Doprawcie musztardą, solą i pieprzem. Podawajcie z kleksem śmietany i natką pietruszki. Taka zupa kapuściana dobrze smakuje zarówno w ciepłe dni, jak i te bardziej chłodne....

Szybki kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty. Przepis na zupę na 2 dni
Gotujmy.pl/kucharka_1991
Newsy
Szybki kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty. Przepis na zupę na 2 dni
Szybki przepis na kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty. Jeśli szukacie pomysłu na pyszną zupę, koniecznie zróbcie ją z tego przepisu. Wystarczy wam aż na 2 dni. Kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty będzie gotowy w 40 minut.

Sezonowe warzywa to wspaniałe składniki do zrobienia pysznych dań. Są smaczne i delikatne. Jednym z nich jest młoda kapusta, którą w sezonie wiosennym możemy kupić na targach lub bazarkach. Z młodej kapusty możecie przyrządzić wiosenną wersję kapuśniaku, który zachwyci was swoim smakiem. Młoda kapusta już po kilku minutach gotowania staje się miękka, chrupiąca i bardzo aromatyczna. Jeśli macie ochotę na inne dania z młodej kapusty, koniecznie wypróbujcie przepis na młodą kapustę z podsmażoną kiełbasą i koperkiem . Jest po prostu przepyszny.  Przepis na kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty Kapuśniak to bardzo pożywna i smaczna zupa. Możecie urozmaicić ją dodatkiem ziemniaków, żeberek, kiełbasy lub wędzonym boczkiem. My proponujemy wam przyrządzić go z dodatkiem młodej kapusty. Tę pyszną zupę koniecznie trzeba zrobić, póki sezon na młodą kapustę trwa. Młoda kapusta ma więcej witaminy C niż biała, dlatego warto jeść jej jak najwięcej. Składniki: włoszczyzna pół główki kapusty młodej 30 dag kapusty kiszonej 1 duża cebula 1 liść laurowy 8 ziarenek pieprzu 25 dag boczku wędzonego 2-3 ziarenka ziela angielskiego sól pieprz ewentualnie: kostka rosołowa Jak zrobić kapuśniak z młodej kapusty? Włoszczyznę i młodą kapustę zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach. Kiszoną kapustę pokrójcie drobno. Cebulę i boczek pokrójcie w kosteczkę.  Do garnka przełóżcie startą młodą kapustę i włoszczyznę. Dolejcie 1,25 l wody. Dodajcie ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz ziarnisty. Gotujcie około 10-12 minut. Do drugiego, większego garnka przełóżcie pokrojoną kapustę kiszoną, zalejcie ją 1 l wody i ugotujcie.  Na suchej patelni podsmażcie boczek. Kiedy tłuszcz wytopi się z...