
W porównaniu z innymi, popularnymi roślinami kwitnącymi, lawenda nie prezentuje się bardzo atrakcyjnie. Jednak docenia się ją nie ze względu na wygląd, a zapach. Aromat kwitnącej lawendy jest nie do pomylenia z żadnym innym.
Działa uspokajająco i koi nerwy, dlatego lawenda stosowana jest m.in. w aromaterapii. Dodaje się ją też do kosmetyków, np. mydła czy balsamów, a nawet środków do prania. Popularne są też zawieszki do szafy z lawendą, która ma za zadanie odświeżyć zapach ubrań i ochronić je przed szkodnikami. Lawenda przyda się wam jednak nie tylko w garderobie, ale i w kuchni.
Naturalny sposób na mole w kuchni
Pięknie pachnące kwiaty lawendy będą też waszym sprzymierzeńcem w walce z molami spożywczymi. Te niewielkie owady sieją niezłe spustoszenie - pojawiają się praktycznie znikąd, bardzo szybko rozmnażają i trudno jest znaleźć ich gniazdo. Kiedy już zauważymy mole w kuchni, zwykle oznacza to wyrzucenie większości sypkich produktów spożywczych i porządne mycie szafek.
Aby zapobiec pojawianiu się moli i je odstraszyć, warto sięgnąć najpierw po naturalne sposoby. To właśnie tutaj przyda się wam lawenda. Mole bardzo nie lubią jej zapachu, dlatego tak dobrze sprawdza się ona zarówno w naszych szafach z ubraniami, jak i szafkach kuchennych. Włóżcie do nich saszetki z suszonymi kwiatami lawendy albo ręczniki papierowe nasączone olejkiem lawendowym.
Skąd biorą się mole spożywcze w domu?
Może się wydawać, że te przypominające ćmy owady wlatują do mieszkań przez okna, by następnie żerować na jedzeniu pochowanym w szafkach. Taki scenariusz jest co prawda możliwy, jednak najczęściej sami przynosimy mole do domu - w produktach spożywczych ze sklepu.
Dobrze jest więc po zakupie makaronu, ryżu czy mąki dokładnie przejrzeć zawartość opakowań by upewnić się, że nie ma w nich larw moli. Można rozpoznać ich obecność po charakterystycznej, lepkiej i ciągnącej się pajęczynie.
Jak pozbyć się moli z kuchni?
Saszetka z kwiatami lawendy pomoże wam uchronić się przed molami, jednak jeżeli problem jest poważny, trzeba powziąć radykalne środki:
-
Wyrzućcie wszystkie otwarte opakowania z suchymi produktami, takimi jak płatki śniadaniowe, makaron, mąka, a nawet przyprawy.
-
Dokładnie przejrzyjcie zamykane pojemniki z suchą żywnością - mole bez trudu potrafią się przecisnąć nawet przez pokrywkę.
-
Owady usuńcie za pomocą odkurzacza, a worek od razu wyrzućcie.
-
Umyjcie szafki, a na koniec przetrzyjcie je wodą z octem.