parówki
Gotujmy.pl/Justine27
Newsy

Łatwy przepis z 5 składników na domowe parówki bez chemii. Smakują lepiej niż ze sklepu

Często goszczą na polskim stole. Dla szeregu osób to obowiązkowy produkt podczas śniadania. Niekiedy sklepowe zawierają sporo chemii, która jest zupełnie zbędna. Specjalnie dla Was przygotowaliśmy przepis na domowe, a przede wszystkim zdrowe parówki!

Parówki są owiane złą sławą. Jest wielu ich przeciwników, ale znajdą się również wielbiciele takich kiełbasek. Czytając skład tego produktu w sklepie, można natknąć się na różnego rodzaju wzmacniacze smaku, polepszacze, spulchniacze i wiele innych zbędnych dodatków. Im dłuższa lista składników danej potrawy, tym można mieć pewność, iż do najzdrowszych nie należy. 

Zobacz także
Mięso z rosołu

Polacy nagminnie dodają to do rosołu. Ten składnik może prowadzić do wielu groźnych schorzeń

rosół garnek

Gotujecie rosół w takim garnku? To fatalnie. Tylko w tym wywar będzie miał głęboki i wyrazisty smak

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na domowe parówki 

Mimo iż produkt nie ma dobrej opinii, to można znaleźć parówki z naprawdę dobrym składem. Należy jednak pamiętać, aby zawierały wysoki procent mięsa. Im mają krótszy skład, tym lepsze. To jest wersja dla zabieganych. Dla osób, które wybierają zdrowsze alternatywy, a także lubią spędzać czas w kuchni, przygotowaliśmy przepis na domowe parówki! Przyrządzając je samodzielnie, będziecie mieć pewność o dobrym składzie produktu. Poza tym, sami będziecie mogli zdecydować o ich kształcie! Koniecznie skorzystajcie z tej receptury.

Będziecie potrzebować:

  • 1 kg filetu z piersi z kurczaka
  • 150 ml zagotowanego mleka 3,5% 
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • folia spożywcza

Wykonanie:

  1. Filet z kurczaka dokładnie umyjcie i osuszcie, a następnie pokrójcie w plasterki.
  2. Tak przygotowanego kurczaka zmielcie dwukrotnie wraz z obraną cebulą i ząbkami czosnku w maszynce do mielenia mięsa.
  3. Do zmielonego fileta dodajcie miękkie masło, gorące mleko, rozbite jajko, sól oraz pieprz. Wszystko razem wymieszajcie na jednolitą, gładką masę.
  4. Na stole rozłóżcie folię spożywczą. Na jej krawędzie połóżcie dwie łyżki mięsa.
  5. Uformujcie kiełbaskę, ciasno owijając mięso kilkoma warstwami folii, jej nadmiar odetnijcie.
  6. Końce folii spożywczej zawiążcie na supły, przy czym upewnijcie się, aby w środku nie zostało powietrze.
  7. Tak przygotowane parówki, gotujcie we wrzącej wodzie przez 15 minut.
  8. Po ugotowaniu, przenieście kiełbaski do durszlaka, aby woda mogła ścieknąć. Delikatnie usuńcie folię.
  9. Z podanych składników powinno wyjść około 20 parówek. 
  10. Najlepiej sprawdzą się podane na ciepło. Smacznego!
kebab przepis
Flickr
Newsy
Kulinarny hit. Domowy kebab z piekarnika. Sekretny składnik nada o niebo lepszy smak
Kupowany w lokalach (zwłaszcza tanich) kebab nie jest zbyt zdrowy. Przygotujcie go samodzielnie w domu - będzie znacznie smaczniejszy!

Choć kebab jest bardzo smaczny, to niestety nie jest najzdrowszym daniem! Te sprzedawane często za niską cenę w lokalach o wątpliwym wyglądzie są przygotowywane z mięsa bardzo słabej jakości. Gotowe bloki zmielonego mięsa są kupowane przez restauracje i dodawane do kebabów. Skład tych produktów pozostawia wiele do życzenia – nie różnią się wiele od parówek z supermarketu. Czy to oznacza, że trzeba sobie odmówić przyjemności i przestać jeść kebaba z frytkami? Absolutnie nie! Przekonajcie się, że można go bardzo łatwo przygotować w domu z zaledwie kilku składników. Przepis na domowy kebab z piekarnika Do przygotowania domowego kebaba będziecie potrzebowali poniższych składników: 700-800 g mięsa z kurczaka (najlepiej z mięsa z udek) 300 ml jogurtu naturalnego Pół ziemniaka Pół cebuli 2 łyżki papryki słodkiej mielonej 2 łyżki czosnku granulowanego Papryka ostra do smaku Sól Pieprz Przygotowanie Pocięte na cienkie kawałki mięso natrzyjcie solą. Do plastikowego pojemnika wlejcie jogurt, dodajcie wszystkie przyprawy i dokładnie zamieszajcie. W tak przygotowanej marynacie umieśćcie kawałki kurczaka i odstawcie na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Następnie w połówkę dużego ziemniaka wbijcie trzy patyczki do szaszłyków. Nabijajcie na każdy patyczek mięso, a na koniec nabijcie kawałek cebuli. Zawińcie całość w folię spożywczą i wstawcie do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie zdejmijcie z mięsa folię. Przygotowany kebab wstawcie w pozycji pionowej do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Uważajcie, by końcówki patyczków znalazły się w górnej kratce! Pieczcie przez 1,5 godziny. I gotowe! Tak przygotowany domowy kebab będzie smakował fantastycznie z sosem czosnkowym lub...

parówki w szlafroczkach przepis
Adobe Stock
Newsy
Najlepsza przekąska na szybko? Te parówki w szlafroczkach podbiją wasze serca
Parówki w szlafroczkach to świetny pomysł nie tylko na śniadanie i kolację, ale również szybką przekąskę w ciągu dnia. Fani ciasta francuskiego z pewnością pokochają ten dziecinnie prosty przepis!

Parówki w szlafroczkach to danie, które wprost rozpływa się w ustach. Z pewnością zasmakuje nie tylko tobie, ale również twoim dzieciom. Ich przyrządzenie nie zajmie ci nawet 10 minut. Po wstawieniu przysmaku do piekarnika już o nic nie będziesz musiała się martwić.  Przepis na parówki w szlafroczkach Będziesz potrzebować 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (znajdziesz je w każdym większym sklepie spożywczym) 8 parówek (koniecznie sprawdź ich skład, powinny zawierać jak najwięcej mięsa, np. szynki) 4 łyżeczki musztardy 150 gramów mozzarelli w wiórkach 1 jajko Przygotowanie Ciasto francuskie rozwiń, a następnie podziel na 8 w miarę równych kawałków. Każdy z kawałków posmaruj musztardą i posyp niewielką ilością mozzarelli w wiórkach. Parówki obierz z folii, jeśli ją mają, a następnie przekrój każdą z nich na cztery części (na pół, a potem każdą połówkę znowu na pół). Tak przygotowane parówki ułóż na posmarowanym musztardą cieście francuskim w taki sposób, aby z jednej strony nieco wystawały (na jeden kawałek ciasta przypadają 4 kawałki parówki). Ciasto dokładnie owiń wokół parówki. Tak przygotowaną przekąskę ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W małej miseczce rozkłóć jajko, a następnie posmaruj nim ciasto. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Parówki w szlafroczkach piecz przez ok. 40 minut. Gotowe! Jeśli nie jesteś fanką musztardy możesz ją zamienić na przykład na keczup. Będzie smakować równie dobrze!

Kurczak pieczony z masełkiem czosnkowym. Przepis na smaczny obiad
Di bloguje/Gotujmy.pl
Newsy
Kurczak pieczony z masełkiem czosnkowym. Przepis na smaczny obiad
Pomysł na szybki obiad dla całej rodziny? Pieczone udka z kurczaka! Dodajcie do nich masło czosnkowe, a ich smak powali was na łopatki.

Pieczony kurczak z dodatkiem masła czosnkowego to świetna propozycja na rodzinny obiad. Przygotowanie mięsa jest bardzo proste – wystarczy natrzeć kurczaka przyprawami i wstawić do piekarnika. Obiad praktycznie sam się robi! Idealnie przypieczony kurczak powinien odchodzić od kości i mieć przypieczoną skórkę. Dodatek masła czosnkowego domowej roboty sprawia, że danie jest bardzo aromatyczne i smakuje doskonale. Wypróbujcie prosty przepis, który wymyśliła jedna z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Przepis na kurczaka pieczonego z masłem czosnkowym Do przygotowania aromatycznego kurczaka z piekarnika będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: Kilogram udek z kurczaka (ćwiartek) 50 g masła 1 mały ząbek czosnku Przyprawa do kurczaka z czosnkiem (lub zwykła przyprawa do mięs albo kurczaka) 1 łyżka suszonej natki pietruszki Olej Przygotowanie: Najpierw przygotujcie masło czosnkowe. Wyciągnijcie wcześniej masło z lodówki i odstawcie na blat, by nieco zmiękło. W przepisie podana jest ilość masła potrzebna tylko do upieczenia kurczaka, ale możecie oczywiście odpowiednio zwiększyć proporcje, jeśli chcecie zrobić więcej masła czosnkowego. Obierzcie ząbek czosnku i przeciśnijcie przez praskę. Dodajcie do masła, posypcie szczyptą soli i wymieszajcie łyżką. Połóżcie masło na papierze do pieczenia lub folii, zwińcie w kształt walca i odstawcie do lodówki, by stwardniało. Udka z kurczaka umyjcie i osuszcie papierowymi ręcznikami. Natrzyjcie mięso przyprawą do kurczaka z obu stron. Przełóżcie udka do żaroodpornego naczynia i polejcie je oliwą. Masło wyjmijcie z lodówki i zetrzyjcie na tarce na małych oczkach. Powstałymi wiórkami posypcie mięso. Dodajcie też posiekaną natkę pietruszki. Tak przygotowanego kurczaka wstawcie do...

Jak smażyć schabowego, by był soczysty? Złota porada
Adobe Stock
Newsy
Jak smażyć schabowego, by był soczysty? Złota porada
Z pozoru kotlet schabowy wydaje się być banalnym daniem w przygotowaniu. Nic bardziej mylnego! Pominięcie bądź zlekceważenie pewnych reguł jak odpowiednie smażenie, może doprowadzić do zepsucia smaku dania. Tylko taka obróbka termiczna pozwoli uzyskać idealnie soczystego schabowego.

Wiele osób nie wyobraża sobie weekendowego obiadu bez tradycyjnego schabowego. To danie od lat gości na polskim stole, zarówno na co dzień, jak i od święta. Swoją popularność zawdzięcza prostocie oraz wyjątkowemu aromatowi.  Jak smażyć kotlety schabowe?   Sekret udanego kotleta schabowego tkwi w odpowiednim smażeniu. Oprócz dobrze nagrzanej patelni z tłuszczem, przede wszystkim powinno się go smażyć po jednym razie na każdej ze stron! Ciągłe przewracanie mięsa sprawi, że panierka nie będzie tak chrupiąca, a wręcz może się rozpadać. Poza tym bułka tarta wsiąknie ogromną ilość tłuszczu, więc ostatecznie całość nie będzie tak smaczna. Schabowe najpierw należy smażyć z jednej strony, a później obrócić na drugą i już! Jakie jest najlepsze mięso na kotlety schabowe? Tradycyjne kotlety schabowe przygotowuje się ze schabu. Takie mięso najlepiej jest kupić bezpośrednio u rzeźnika bądź w dobrym sklepie mięsnym. Wówczas będziecie mieć pewność, iż jest dobrej jakości, bez zbędnych dodatków i konserwantów. Jeśli decydujecie się na zakup mięsa w supermarkecie, koniecznie zwróćcie uwagę na datę przydatności, skład oraz kolor. Zbyt blada barwa może świadczyć o niezbyt świeżym produkcie! Jakie składniki do kotletów schabowych?  Do usmażenia klasycznych schabowych wystarczy kilka składników. To właśnie w nich tkwi sekret udanego dania. Kombinowanie z przyprawami bądź innymi dodatkami może skończyć się fiaskiem. Tradycyjny przepis sprawdza się w każdej sytuacji. W tej kwestii ważna jest też ta zasada: im mniej, tym lepiej! Przepis na kotlety schabowe Składniki: 5 plastrów schabu bez kości 1 jajko ½ szklanki bułki tartej ½ szklanki mąki smalec do smażenia sól  pieprz...