Parówki są owiane złą sławą. Jest wielu ich przeciwników, ale znajdą się również wielbiciele takich kiełbasek. Czytając skład tego produktu w sklepie, można natknąć się na różnego rodzaju wzmacniacze smaku, polepszacze, spulchniacze i wiele innych zbędnych dodatków. Im dłuższa lista składników danej potrawy, tym można mieć pewność, iż do najzdrowszych nie należy. 

Przepis na domowe parówki 

Mimo iż produkt nie ma dobrej opinii, to można znaleźć parówki z naprawdę dobrym składem. Należy jednak pamiętać, aby zawierały wysoki procent mięsa. Im mają krótszy skład, tym lepsze. To jest wersja dla zabieganych. Dla osób, które wybierają zdrowsze alternatywy, a także lubią spędzać czas w kuchni, przygotowaliśmy przepis na domowe parówki! Przyrządzając je samodzielnie, będziecie mieć pewność o dobrym składzie produktu. Poza tym, sami będziecie mogli zdecydować o ich kształcie! Koniecznie skorzystajcie z tej receptury.

Będziecie potrzebować:

  • 1 kg filetu z piersi z kurczaka
  • 150 ml zagotowanego mleka 3,5% 
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • folia spożywcza

Wykonanie:

  1. Filet z kurczaka dokładnie umyjcie i osuszcie, a następnie pokrójcie w plasterki.
  2. Tak przygotowanego kurczaka zmielcie dwukrotnie wraz z obraną cebulą i ząbkami czosnku w maszynce do mielenia mięsa.
  3. Do zmielonego fileta dodajcie miękkie masło, gorące mleko, rozbite jajko, sól oraz pieprz. Wszystko razem wymieszajcie na jednolitą, gładką masę.
  4. Na stole rozłóżcie folię spożywczą. Na jej krawędzie połóżcie dwie łyżki mięsa.
  5. Uformujcie kiełbaskę, ciasno owijając mięso kilkoma warstwami folii, jej nadmiar odetnijcie.
  6. Końce folii spożywczej zawiążcie na supły, przy czym upewnijcie się, aby w środku nie zostało powietrze.
  7. Tak przygotowane parówki, gotujcie we wrzącej wodzie przez 15 minut.
  8. Po ugotowaniu, przenieście kiełbaski do durszlaka, aby woda mogła ścieknąć. Delikatnie usuńcie folię.
  9. Z podanych składników powinno wyjść około 20 parówek. 
  10. Najlepiej sprawdzą się podane na ciepło. Smacznego!