Ograniczenie soli w diecie
AdobeStock
Newsy

Łatwo powiedzieć, trudniej zrobić. Jak PRAKTYCZNIE ograniczyć spożycie soli?

Słyszeliście pewnie, że jedzenie soli nie jest zdrowe. Jej ograniczenie nie jest jednak wcale takie proste. Jak sobie z tym poradzić?
Anna Urbańska
czerwiec 09, 2021

Sól w nadmiarze bardzo szkodzi. Powoduje przede wszystkim za nadciśnienie, ale bardzo niekorzystnie wpływa też na nerki, cały układ krążenia, mózg i praktycznie wszystkie inne narządy ciała. Polacy jedzą znacznie za dużo soli. Pewnie każdy z was przekracza dzienne zapotrzebowanie na sól. Maksymalna dzienna dawka soli wynosi tylko 5 g. Dziennie zapotrzebowanie na sód (główny składnik soli) jest trochę różne w zależności od płci i wieku, ale śmiało można powiedzieć, że każdy z was powinien ograniczyć sól w swojej diecie.

Niestety nie jest to proste zadanie. Sól jest dodawana dosłownie do wszystkiego. Największym źródłem soli w diecie Polaków jest pieczywo, które jest przecież zdrowe i nie sposób ograniczyć jego spożycia. Sól jest dodawana do wszystkich wędlin, konserw, serów, a nawet soków i słodyczy. Takie są niestety fakty. Przekraczać zapotrzebowanie na sól można nawet wcale nie używając sypkiej soli w kuchni. Co zatem zrobić, żeby ograniczyć jej spożycie, skoro sól jest tak niezdrowa? Mamy dla was niezastąpione wskazówki.

Zobacz także

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zmniejszyć spożycie soli?

Przede wszystkim, zastanówcie się, co jest u was głównym źródłem soli. Odpowiedzcie sobie na te pytania:

  • Czy jecie dużo przekąsek takich jak: chipsy, orzeszki solone, paluszki?
  • Czy kupujecie dużo wędlin i serów żółtych?
  • Czy dosalacie ziemniaki, makaron i ryż przy gotowaniu?
  • Czy trzymacie solniczkę na stole i czy zdarza się wam po nią sięgnąć i dosalać potrawy?
  • Czy często korzystacie z gotowych produktów: mielonek, sosów, past do kanapek, gotowych sklepowych dań, kostek rosołowych, mieszanek przyprawowych z solą w składzie?

Jeśli na którekolwiek z tych pytań odpowiedzieliście TAK, postarajcie się rozwiązać ten problem. To pierwszy krok. Skorzystajcie też z poniższych wskazówek:

  • Usuńcie solniczkę ze stołu. Zamiast tego nasypcie do niej ziół prowansalskich, kurkumy, oregano albo bazylii. To zdrowe przyprawy, sypcie nimi dania przy stole.
  • Zamieńcie sól domową na tą niskosodową, jest trochę droższa, ale różnica dla zdrowia jest duża
  • Nauczcie się korzystać mądrze z przypraw. Dodawajcie ich dużo do dań, a zyskają one więcej smaku i nie trzeba będzie do nich dodawać soli
  • Przeczekajcie okres 3 tygodni bez dosalania. Po tym czasie wasze kubki smakowe zaadaptują się i przestanie wam brakować soli. Potrawy bez soli będą lepiej smakować
  • Sami pieczcie mięso, zamiast kupować gotowe wędliny – to znacznie zdrowsze
  • Zamieńcie solankowe i żółte sery na twarogi i sery białe – mają znacznie mniej soli

Czytaj także:

Komentarze
starszy mezczyzna
unsplash.com/@elsbethcat
Newsy Partner je to codziennie? Ostrzegamy, może bardzo ciężko zachorować
Mówi się, że bycie we dwoje powoduje skutki uboczne. Mamy na myśli dodatkowe kilogramy i skłonność do podjadania wspólnie słodyczy. Czy tylko?
Aleksandra Jaworska
grudzień 30, 2020

Partnerstwo wymaga wysiłku i zaangażowania, również w budowę zdrowych nawyków żywieniowych. Jednym z nich może być zwrócenie uwagi ukochanemu na to, co spożywa w nadmiarze.  Dietetycy biją na alarm Nie od dziś wiadomo, że spożycie cukru na świecie jest niepokojąco wysokie. Do tego dochodzą jeszcze duże ilości soli, sztucznych barwników i żywności z niewiadomych źródeł. W nadmiarze spożywane są także puste kalorie, a słabość do fast food'ów często wygrywa ze zdrowym rozsądkiem. Ograniczenia w spożywaniu produktów Pomóc w zgubieniu wagi mogą już same wykluczenia produktowe. Jak wiadomo, co za dużo, to nie zdrowo. Nie chodzi jedynie o tę zasadę. Przetworzona żywność nie należy do najzdrowszych. Nie szkodzi tyle w nadmiarze, co najlepiej nie sięgać po nią w ogóle. Chcąc uchronić się przed problemami układu pokarmowego, ale i otyłością, dobrze zrezygnować z cukrów prostych, które znajdziecie w większości przekąsek na sklepowych półkach. Nadmierny cukier szkodzi całemu organizmowi, ale i powoduje, że możliwość zachorowania n cukrzycę robi się całkiem realna. Lekarze ostrzegają. Niektóre produkty mogą powodować raka prostaty Jak donoszą portale internetowe, naukowcy z USA odkryli zależność między spożywaniem dużej liczby produktów mlecznych a rozwojem raka prostaty. Mężczyzn ostrzegano już wcześniej, że od czerwonego mięsa mogą być groźniejsze tylko mleko i ser.  Skutki nadmiaru nabiału w diecie Jak się okazuje, na raka prostaty znacznie częściej chorują mężczyźni w krajach zachodnich. Badacze skupieni na ich diecie, odkryli ciekawą zależność pomiędzy spożywaniem nabiału a rozwojem tego typu nowotworu. Podejrzenia dotyczące tej zależności są zresztą całkowicie zasadne. Mieszkańcy...

Przeczytaj
czerwone mięso niezdrowe
AdobeStock
Newsy Jak codzienne spożywanie czerwonego mięsa wpływa na ciało? Będziecie zaskoczeni
Nie mamy dobrych wiadomości dla miłośników wołowych kotletów! Sprawdźcie, jak wpływają one na wasze zdrowie.
Katarzyna Wyborska
grudzień 09, 2020

Przepadacie za stekami i gulaszem wołowym? Lekarze od lat zalecają, żeby ograniczyć spożycie czerwonego mięsa i jeść je maksymalnie raz w tygodniu. Stwierdzono bowiem, że ma ono najgorszy wpływ na nasz organizm spośród wszystkich gatunków mięsa. Czy to oznacza, że chcąc zadbać o swoje zdrowie, trzeba całkowicie z niego zrezygnować? Przeczytajcie koniecznie ten artykuł, w którym wyjaśniamy argumenty za i przeciw wołowinie. Wpływ wołowiny na zdrowie Wydawać by się mogło, że im mięso jest droższe, tym musi być lepsze dla naszego zdrowia. Niekoniecznie! Z badań wynika, że dużo tańszy od wołowiny kurczak jest też zdrowszy dla ludzkiego organizmu. Czy w takim razie należy całkowicie usunąć ją ze swojej diety? Przeczytajcie garść faktów na temat czerwonego mięsa i sami zdecydujcie. Źródło żelaza – wołowina jest dobra dla osób cierpiących na niedokrwistość. Żelazo zawarte w tym mięsie jest dużo lepiej przyswajane niż to znajdujące się w warzywach, dlatego anemicy powinni od czasu do czasu pozwolić sobie na stek wołowy. Podwyższa poziom cholesterolu – niestety, musimy zmartwić miłośników amerykańskich burgerów. Wołowina znacząco podnosi poziom cholesterolu we krwi, co może prowadzić w przyszłości do problemów z nadciśnieniem i miażdżycą, a nawet przyczynić się do zawału serca! Sprzyja stanom zapalnym – udowodniono, że część produktów żywnościowych może sprzyjać stanom zapalnym w organizmie. W tym czerwone mięso! Dlatego osoby cierpiące na choroby autoimmunologiczne, trądzik różowaty, nowotwory i inne choroby przewlekłe powinny ograniczyć jego spożycie. Bogate w kwasy omega-3 – wołowina jest doskonałym źródłem kwasów omega-3, które mają bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Odpowiadają m.in. za poprawną pracę serca i...

Przeczytaj
Pomyłka w kuchni
Adobe Stock
Newsy Przecukrzyłaś danie? Ten sposób jest banalny i naprawdę działa
Przesłodzenie dania… Taki kuchenny „klops” zdarza się nawet najlepszym paniom domu. Podpowiemy wam, jak z tego wybrnąć.
Hubert Rój
grudzień 05, 2020

Kiedy wydaje się wam, że wszystko stracone, pamiętajcie, że zawsze jest iskierka nadziei. Szczególnie w kuchni. Całe szczęście, że gotowanie potraw ma to do siebie, że można załagodzić albo niemal zupełnie zneutralizować większość wpadek. Takich jak choćby przecukrzenie dania. Tyczy się to nie tylko dań słodkich, ciast czy innych deserów. Cukier to także nieodłączny dodatek do sosów i dań obiadowych. Cuda na patelni Kłopot pojawia się nieraz, gdy chcemy zbalansować smaki. Słodki, słony, kwaśny, gorzki, no i właśnie – czegoś wciąż w naszym daniu brakuje. Rozwiązanie to właśnie łyżeczka słodkiego cukru. Chwila nieuwagi i problem gotowy. Z łyżeczki robi się znacznie więcej, a nasze danie jest po prostu okropne w smaku… Nie ma się czego obawiać. Wróćmy do naszych 5 smaków. Jeżeli przesadziliśmy ze słodkością, warto dodać nieco więcej ostrości, kwasowości czy gorzkości. Starajmy się poszukać smakowego balansu na nowo. Zwykle takie podejście może czynić prawdziwe cuda na patelni i w garnku! Kolejne rozwiązanie znacie pewnie bardzo dobrze. Czasem jednak w roztargnieniu zapominamy o tym, że zbyt słodkie danie można po prostu nieco rozcieńczyć! Zbyt słodki sos? Dodajmy nieco wody, następnie wyrównajmy smaki. Jeżeli potrawa jest za rzadka, można pokusić się o zagęszczenie jej mąką. Obiad do kosza? Kolejnym trikiem, który znany jest dobrym paniom domu, jest tak zwane podwojenie składników. Dotyczy to także naszych przesłodzonych ciast. Jeżeli przeholowaliśmy z cukrem, można uciec się do dodania większej ilości innych składników. Za duża porcja? Od przybytku głowa nie boli! Teraz zdradzimy wam inną, równie prostą sztuczkę, z której nasze babcie nie korzystały jednak za często. Jeżeli przygotowujemy danie z drogich składników, a...

Przeczytaj
czego nie jeść na noc
AdobeStock
Newsy Tych produktów pod żadnym pozorem nie jedzcie na kolację. Lepiej ich unikać
Wiecie, jak ogromny wpływ na jakość snu ma to, co zjecie na kolację? Sprawdźcie, czego nie powinno się jeść na noc!
Katarzyna Wyborska
grudzień 28, 2020

Kolacja jest równie ważnym posiłkiem w trakcie dnia co śniadanie. Trzeba zwracać baczną uwagę na to, co znajdzie się wieczorem na talerzu, ponieważ ma to ogromny wpływ na jakość snu oraz zdrowie całego organizmu. Jeżeli pójdziecie spać głodni, będziecie mieli duże problemy z zaśnięciem. Jeśli jednak przejecie się przed spaniem, to również wasz sen będzie bardzo niespokojny. Jak znaleźć złoty środek? Zacznijcie od poznania produktów, których lepiej nie jeść przed położeniem się do łóżka! Kiełbasa i parówki Choć bardzo smaczne, parówki i kiełbaski nie są najlepszym pomysłem na kolację. Mogą powodować zgagę i refluks, a tym samym utrudniać zasypianie. Lepiej jeść te produkty na obiad! Brokuły Brokuły są fantastycznym źródłem żelaza i powinny je jeść zwłaszcza osoby zagrożone niedokrwistością. Jednak warzywa te powodują spore problemy ze wzdęciami, a te są gwarancją niespokojnego snu. Ból brzucha to ostatnie, czego byście sobie życzyli przed zaśnięciem! Warto jeść brokuły na obiad lub podwieczorek. Wołowina Czerwone mięso jest bardzo ciężkostrawne, dlatego zjedzone na kolację skutecznie utrudni wam zasypianie. Organizm zamiast się wyciszyć i regenerować będzie zajęty trawieniem mięsa, a wy nie będziecie mogli zasnąć. Pikantne potrawy Chilli, salsa i inne pikantne sosy i przyprawy nie są tym, co powinno się jeść na kolację! Mocno podrażniają układ pokarmowy, a u osób z wrażliwym żołądkiem mogą wywołać ból brzucha, biegunkę i niestrawność. Kolacja składająca się z tych dodatków może sprawić, że zamiast w wygodnym łóżku noc spędzicie w toalecie! Żółty ser Przez zawartość tyraminy żółte sery zaburzają pracę układu hormonalnego, co przekłada się na jakość snu. W dodatku u osób ze...

Przeczytaj