Ograniczenie soli w diecie
AdobeStock
Newsy

Łatwo powiedzieć, trudniej zrobić. Jak PRAKTYCZNIE ograniczyć spożycie soli?

Słyszeliście pewnie, że jedzenie soli nie jest zdrowe. Jej ograniczenie nie jest jednak wcale takie proste. Jak sobie z tym poradzić?

Sól w nadmiarze bardzo szkodzi. Powoduje przede wszystkim za nadciśnienie, ale bardzo niekorzystnie wpływa też na nerki, cały układ krążenia, mózg i praktycznie wszystkie inne narządy ciała. Polacy jedzą znacznie za dużo soli. Pewnie każdy z was przekracza dzienne zapotrzebowanie na sól. Maksymalna dzienna dawka soli wynosi tylko 5 g. Dziennie zapotrzebowanie na sód (główny składnik soli) jest trochę różne w zależności od płci i wieku, ale śmiało można powiedzieć, że każdy z was powinien ograniczyć sól w swojej diecie.

Niestety nie jest to proste zadanie. Sól jest dodawana dosłownie do wszystkiego. Największym źródłem soli w diecie Polaków jest pieczywo, które jest przecież zdrowe i nie sposób ograniczyć jego spożycia. Sól jest dodawana do wszystkich wędlin, konserw, serów, a nawet soków i słodyczy. Takie są niestety fakty. Przekraczać zapotrzebowanie na sól można nawet wcale nie używając sypkiej soli w kuchni. Co zatem zrobić, żeby ograniczyć jej spożycie, skoro sól jest tak niezdrowa? Mamy dla was niezastąpione wskazówki.

Zobacz także
Uważajcie na marynowane mięso na grilla ze sklepu. Taki skład to trucizna

Uważajcie na marynowane mięso na grilla ze sklepu. Taki skład to trucizna

To trucizna z żywności, której skutki poznamy dopiero za kilkanaście lat

To trucizna z żywności, której skutki poznamy dopiero za kilkanaście lat

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zmniejszyć spożycie soli?

Przede wszystkim, zastanówcie się, co jest u was głównym źródłem soli. Odpowiedzcie sobie na te pytania:

  • Czy jecie dużo przekąsek takich jak: chipsy, orzeszki solone, paluszki?
  • Czy kupujecie dużo wędlin i serów żółtych?
  • Czy dosalacie ziemniaki, makaron i ryż przy gotowaniu?
  • Czy trzymacie solniczkę na stole i czy zdarza się wam po nią sięgnąć i dosalać potrawy?
  • Czy często korzystacie z gotowych produktów: mielonek, sosów, past do kanapek, gotowych sklepowych dań, kostek rosołowych, mieszanek przyprawowych z solą w składzie?

Jeśli na którekolwiek z tych pytań odpowiedzieliście TAK, postarajcie się rozwiązać ten problem. To pierwszy krok. Skorzystajcie też z poniższych wskazówek:

  • Usuńcie solniczkę ze stołu. Zamiast tego nasypcie do niej ziół prowansalskich, kurkumy, oregano albo bazylii. To zdrowe przyprawy, sypcie nimi dania przy stole.
  • Zamieńcie sól domową na tą niskosodową, jest trochę droższa, ale różnica dla zdrowia jest duża
  • Nauczcie się korzystać mądrze z przypraw. Dodawajcie ich dużo do dań, a zyskają one więcej smaku i nie trzeba będzie do nich dodawać soli
  • Przeczekajcie okres 3 tygodni bez dosalania. Po tym czasie wasze kubki smakowe zaadaptują się i przestanie wam brakować soli. Potrawy bez soli będą lepiej smakować
  • Sami pieczcie mięso, zamiast kupować gotowe wędliny – to znacznie zdrowsze
  • Zamieńcie solankowe i żółte sery na twarogi i sery białe – mają znacznie mniej soli

Czytaj także:

Czym zastąpić sól, gdy musicie ją ograniczać i potrawy nie smakują już tak dobrze?
Adobe
Newsy
Czym zastąpić sól, gdy musicie ją ograniczać i potrawy nie smakują już tak dobrze? Spróbujcie tego
Jeśli zaczynacie mniej solić, dodawajcie do dań tę 1 rzecz. Pozwoli bezbłędnie oszukać wasze kubki smakowe i nada daniu więcej wyrazu.

Czasem diagnoza lekarska powoduje, że musimy natychmiast wprowadzić zmiany w swoich przyzwyczajeniach. Zmienić styl życia, rzucić używki czy ograniczyć sól. Zanim przyzwyczaicie się do smaku mniej posolonych dań, zwykle ciężko jest je jeść. Wydają się bez wyrazu, mdłe, choć wcale nie muszą takie być. Podpowiadamy czego używać, żeby poprawić smak niesłonych potraw. Która przyprawa skutecznie ukrywa brak soli? Bezpieczny poziom soli, jaki powinno się spożywać w ciągu dnia to 5 g, czyli tyle, ile mieści się na łyżeczce od herbaty. Niestety to zalecenie jest nagminnie łamane. Polacy zjadają w chlebie, ciastach, wędlinach, żółtych serach, daniach gotowych wielokrotnie więcej w ciągu każdego dnia. Sól jest dodawana w nadmiarze do żywności przetworzonej, dlatego, że dobrze przyprawione dania są po prostu smaczniejsze. Producenci nie żałują więc soli, żeby po ich produkty klienci chętnie wracali. To samo dotyczy dań przygotowywanych w domu. Jeśli porządnie je posolicie – będą smaczniejsze. Te niedosolone nie smakują, i zanim je zjecie, zwykle sięgacie po solniczkę. Jeśli jednak świadomie ograniczacie sól w diecie, zadbajcie o to, żeby danie było porządnie przyprawione. I nie chodzi tu o sól, tylko dodanie pieprzu, chilli czy ziół. Pod ręka zawsze powinniście mieć estragon. To zioło, które w najlepszym stopniu potrafi zastąpić w daniach sól. Ma łagodny smak i zapach, pozwala zmylić kubki smakowe, które w potrawie doszukują się soli. Najlepiej sprawdza się w sosach, mieszankach ziołowych, może być dodawany do kwaszenia ogórków i kapusty, kiszonym warzywom dodaje jędrności. Jest świetny do mięs. Nie tylko poprawia ich smak, ale też ułatwia trawienie. Do mniejszej ilości soli można się przyzwyczaić Zanim zaczniecie przyzwyczajać się do mniejszej ilości...

Smaczliwka wdzięczna obniża cholersterol, zmniejsza ryzyko chorób serca i poprawia wzrok. Jecie ją?
Unsplash
Newsy
Smaczliwka wdzięczna obniża cholesterol, zmniejsza ryzyko chorób serca i poprawia wzrok. Jecie ją?
Koniecznie włączcie ten produkt do diety, jeśli chcecie poprawić swoje zdrowie!

Po wizycie u lekarza usłyszeliście znowu, że musicie zmienić styl życia lub schudnąć, ale nie wiecie jak się do tego zabrać? Zacznijcie od wprowadzenia do diety tego produktu, który każdemu poprawi zdrowie. Choroby układu krążenia są (razem z nowotworami) na szczycie listy problemów zdrowotnych, które co roku powodują śmierć bardzo wielu Polaków. Na szczęście można ich uniknąć, zmniejszyć ich intensywność, albo nawet całkiem spowodować odwrócenie ich skutków! Nigdy nie jest za późno na wprowadzenie zdrowszych zmian. Jeśli stawką jest zdrowie, powinno szczególnie wam na nich zależeć. Największy błąd w diecie Polaków Jednym z większych błędów dotyczących odżywiania Polaków jest zbyt duża ilość spożywanych tłuszczów. Każdy z was je pewnie codziennie za dużo tłuszczu. Nie każdy tłuszcz jest jednak zły i niekorzystny! Problem stanowi jedzenie nasyconych kwasów tłuszczowych i kwasów trans w znacznej  ilości. Źródłami mniej korzystnych dla zdrowia tłuszczy są: Tłuste mięsa Masło Olej koksowy Tłusty nabiał i tłuste sery Słodycze i wyroby cukiernicze Wszyscy powinniście starać się ograniczyć te produkty. Zamieńcie je na źródła zdrowych tłuszczy w diecie! Jednym z nich jest produkt, o którego zaletach chcemy was dziś poinformować. Zdrowe tłuszcze w diecie Zdrowsze tłuszcze w diecie to uogólniając tłuszcze roślinne. Olej rzepakowy, orzechy, oliwa z oliwek to wszystko prozdrowotne produkty, które powinniście jadać. Kolejnym bardzo zdrowym produktem jest Smaczliwka wdzięczna, czyli popularne awokado. Jest naprawdę bardzo zdrowe! Właściwości zdrowotne awokado Awokado zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, przez co przyczynia się do poprawy jakości diety. ...

Włóżcie na kilka minut żółty ser do zamrażalnika. Prosty trik, który bardzo ułatwia gotowanie
Adobe Stock
Newsy
Włóżcie na kilka minut żółty ser do zamrażalnika. Prosty trik, który bardzo ułatwia gotowanie
Mamy dal was prawdziwy hit! Ten prosty trik ułatwi wam gotowanie. Koniecznie przeczytajcie.

Ser żółty jest składnikiem bardzo wielu chętnie przygotowywanych dań. Pewnie jecie go na kanapkach, może posypujecie nim domową pizzę, zapiekanki, a może nawet kotlety lub inne dania. Raczej niewielu z was pomyślało o tym, żeby włożyć go na kilka minut do zamrażalnika, a to błąd! Wyjaśniamy dlaczego następnym razem koniecznie musicie to zrobić. Ser żółty w zamrażarce Włóżcie ser żółty do zamrażarki dosłownie na kilka minut, jeśli macie zamiar go trzeć. Tarcie sera żółtego to niezbyt przyjemne zajęcie. Pod wpływem nacisku mięknie on, robi się gumowaty, przykleja się do tarki i sprawia czasem trudności. Lekkie zmrożenie sera powinno rozwiązać całkiem ten problem! Najlepiej trze się twardsze sery, ale dzięki zmrożeniu, nawet bardzo miękki ser żółty można zetrzeć bez frustracji. Jeśli wiecie, że kupujecie ser żółty tylko w celu jedzenia go w tartej formie, możecie zetrzeć go też bezpośrednio po zakupie i przechowywać w zamrażarce. Jeśli posypiecie dania zamrożonym serem, który potem i tak wyląduje w piekarniku, nie poczujecie nawet różnicy. Dobrym pomysłem jest też stałe przechowywanie w zamrażarce na przykład parmezanu. Włóżcie go tam, a jeśli będziecie chcieli posypać wierzch dania serem parmezan po prostu wyjmijcie kostkę i zetrzyjcie bezpośrednio na danie. To idealna opcja do makaronów. Jak ułatwić sobie tarcie sera? – wskazówki Już wiecie, że tarcie sera jest znacznie łatwiejsze, jeśli uprzednio włożycie ser żółty do zamrażarki. Mamy dla was jednak jeszcze inne wskazówki! Posmarujcie tarkę oliwą z oliwek przed tarciem sera - dzięki temu kawałki sera nie będą przylepiały się do tarki i proces tarcia będzie znacznie łatwiejszy. Wymieniajcie tarki – używanie tej samej tarki przez kilkadziesiąt lat, jest...

Czy żółte sery to tylko tłuszcz i cholesterol? Oto jak je jeść bez wyrzutów sumienia
Adobe Stock
Newsy
Czy żółte sery to tylko tłuszcz i cholesterol? Jedzcie je bez wyrzutów sumienia w ten sposób
Parmezan na pizzy, cheddar na kanapce i gouda w sałatce to zawsze bogaty smak i czysta przyjemność jedzenia. Nie należy jednak zapominać o kaloriach, soli i cholesterolu i jeść sery z umiarem.

Sery żółte znajdują miłośników na całym świecie. Dzięki temu, że mają dużą zawartość tłuszczu, są doskonałymi nośnikami smaku. Spożywane są bezpośrednio, w Polsce najczęściej na kanapkach, ale też na ciepło w burgerach, pizzach i zapiekankach. Francuzi i Szwajcarzy zjadają duże ilości żółtego sera jako przekąski po posiłkach lub w postaci roztopionej jako przekąskę fondue z dodatkami. Ale czy częste jedzenie sera jest zdrowe? Właściwości i kaloryczność serów Ser żółty to żywność wysokokaloryczna. W 100 g sera znajduje się około 300 kcal. Do tego w serze znajduje się duża ilość tłuszczu, przede wszystkim kwasów tłuszczowych nasyconych sprzyjających odkładaniu się cholesterolu i soli. Z tego powodu nie należy spożywać go w nadmiernych ilościach. Z drugiej strony w żółtym serze znajduje się sporo wartości odżywczych. Przede wszystkim: Wapń. Ser żółty jest ważnym źródłem wapnia w diecie. W 30-gramowej porcji znajduje się 200 mg wapnia, co stanowi 20% dziennego zapotrzebowania na ten minerał Białko. W 100 g sera znajduje się 18 g białka Witaminy. A wśród nich witamina A, B1, B2, B3, B12, D, E i K Pozostałe składniki mineralne. Znajdziecie w serze żelazo, chrom, cynk, fosforu, magnez, miedź, potas, selen, sód Probiotyki, szczepy bakterii zasiedlające jelita Jak jeść ser żółty bez wyrzutów sumienia? Pomimo tego, że sery zawierają dużo wartości odżywczych, to trzeba pamiętać o wspomnianych na początku kaloriach, tłuszczu i soli. Osoby lubiące żółte sery powinny brać pod uwagę oba aspekty: zdrowotny i niekorzystny dla zdrowia, i stosować umiar w spożywaniu serów, zwracając jednocześnie uwagę na różnorodność składników diety. Miłośnicy serów nie muszą ich...