Lara Gessler nie wyrzuca pestek po czereśniach. Pokazała, że zrobi z nich coś pysznego!
ONS.pl/Instagram/@lara_gessler
Newsy

Lara Gessler nie wyrzuca pestek po czereśniach. Pokazała, że zrobi z nich coś pysznego!

Córka Magdy Gessler podzieliła się zaskakującym pomysłem na wykorzystanie tego kuchennego odpadku. Spróbujecie?
Anna Urbańska
czerwiec 01, 2021

Lara Gessler to córka Magdy Gessler. Lara na co dzień także zajmuje się kulinariami. Prowadzi własna pracownię kuchenną, napisała kilka poradników kulinarnych i wydaje własne ebooki z przepisami. Lara niedawno sama została szczęśliwa mamą córki Neny. Na Instagramie dzieli się ona urywkami codzienności, podróżami i kulinarnymi degustacjami, które często odbywa wraz ze swoim mężem.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kulinarna kariera Lary Gessler

Lara spełnia się także jako influencerka. Współpracuje z różnymi markami, chętnie też tymi związanymmi sciśle z kulinariami. Od czasu do czasu Lara dzieli się na Instagramie poradami kulinarnymi. Tym razem zadała ona swoim odbiorcom kulinarną zagadkę. Zapytała ich, co zrobi z pestek po czereśniach. Lara dała do wybory 3 odpowiedzi, z których tylko jedna okazałą się prawdziwa.

„A co zrobię z pestkami po czereśniach?”

  • Aromat do ciast
  • Wyrzucę
  • Posadzę na balkonie

Po kliknięciu jednej z odpowiedzi, ta prawidłowa podświetliła się na zielono. Okazuje się, że Lara nie planuje wyrzucać pestek po czereśniach. Nie ma też zamiaru bawić się w uprawę drzewek owocowych. Zrobi ona oczywiście z pestek czereśniowych aromat do ciast. Lara nie zdradziła jak dokładnie ma zamiar to zrobić, ale my dotarliśmy do receptury, której być może będzie używać.

Zobacz także

Aromat do ciast z pestek czereśni

Najprostszym sposobem na wydobycie aromatu z pestek owoców, jest zrobienie z nich syropu cukrowego, który można wykorzystywać potem do ciast.

Składniki na syrop z pestek czereśni

  • Szklanka pestek po czereśniach
  • 2 szklanki cukru

Przygotowanie syropu z pestek czereśniowych

  1. Umieśćcie wypłukane lekko pestki czereśni w rondlu. Dodajcie do niego 2 szklanki cukru i 2 szklanki wody.
  2. Podgrzejcie rondel i doprowadź do wrzenia. Mieszajcie wszystkie składniki, żeby cukier nie karmelizował się.
  3. Odstawcie syrop do ostygnięcia. Gdy ostygnie, przełóżcie go do lodówki na noc. Syrop wraz z pestkami przelejcie do butelki lub słoika. Możecie wykorzystać go jako aromat do ciast, dodatek do kompotów lub drinków.

Czytaj także:

Komentarze
lara gessler wykształcenie
ONS
Newsy Co studiowała Lara Gessler? Nie uwierzycie, gdzie szkoliła swoje umiejętności kulinarne
Gdzie Lara Gessler nauczyła się tak świetnie gotować? O dziwo nie u swojej mamy! A w każdym razie nie tylko u niej - sprawdźcie, gdzie zdobyła wykształcenie.
Katarzyna Wyborska
grudzień 23, 2020

Jeżeli myśleliście, że Lara Gessler robi karierę tylko dzięki znanemu nazwisku, to jesteście w błędzie! Córka polskiej ekspert od kulinariów, Magdy Gessler, radzi sobie doskonale. Jest współwłaścicielką dwóch prestiżowych warszawskich restauracji „Słodki Słony” i „U Fukiera”. Lokale radzą sobie doskonale i nic dziwnego – młoda Gesslerówna ma świetne kierunkowe wykształcenie!   Lara Gessler, córka znanej restauratorki, odziedziczyła po swojej mamie talent i miłość do gotowania. Również prowadzi restauracje, a kulinaria są jej pasją. Na swoim profilu na Instagramie chętnie dzieli się zdjęciami z życia prywatnego, ale także pokazuje jak przygotowuje różne potrawy. Nie uwierzycie, ale pierwotnie Lara chyba nie planowała kariery w gastronomii! Wykształcenie Lary Gessler Choć młoda dziedziczka imperium Magdy Gessler wydaje się być stworzona do podążania drogą, którą wyznaczyła jej matka, to Lara początkowo zdawała się mieć zupełnie inny pomysł na przyszłość. Uwierzcie lub nie, ale najpierw studiowała… socjologię! Ukończyła studia na uczelni Collegium Civitas w Warszawie i jest dyplomowanym socjologiem. Być może tam nauczyła się jak zarządzać zespołem i wyczuć oczekiwania i nastrój gości swoich restauracji. Później zdecydowała się jednak pójść w ślady swojej matki i rozpoczęła naukę w prestiżowej szkole gastronomicznej French Culinary Institue w Nowym Jorku w Stanach Zjednoczonych. Dzięki temu zdobyła ogrom wiedzy i doświadczenia, które wykorzystuje w swojej codziennej pracy. Z pewnością w nauce pomogła jej biegła znajomość języka angielskiego! Miała także okazję pracować w londyńskich restauracjach, gdzie zdobywała cenną wiedzę na temat gotowania i zarządzania zespołem.      ...

Przeczytaj
Kuchnia Lary Gessler
ons
Newsy Jak wygląda kuchnia Lary Gessler? Jeden szczegół robi naprawdę piorunujące wrażenie...
Jak podają polskie media, córka Magdy Gessler pół roku temu przeprowadziła się do nowego mieszkania. Okazuje się, że świeżo upieczona mama, mimo natłoku nowych obowiązków, znalazła czas na urządzenie swojego rodzinnego gniazdka. Fani są zachwyceni jej niesamowitym gustem!
Weronika Kępa
grudzień 17, 2020

Znana cukierniczka bardzo chętnie dzieli się swoim życiem prywatnym na Instagramie. W jej mediach społecznościowych praktycznie codziennie pojawia się nowe zdjęcie. Fani mogą więc na bieżąco śledzić niemal każdy jej krok.  Gwiazda chwali się nowym mieszkaniem Z racji, że na świecie wciąż szaleje pandemia, a gwiazda całkiem niedawno została mamą, większość czasu spędza w domu ze swoją ukochaną córeczką, Neną, i mężem, Piotrem Szelągiem. I to właśnie to tło w głównej mierze wypełnia zamieszczane przez nią fotografie. Na kilku ostatnio dodanych zdjęciach gwiazda pokazała fragmenty swojej nowej kuchni , w której przeważa jasne drewno! Pokryta została nim nie tylko podłoga, ale również szafki. Z ów materiału został wykonany także stół. Całość idealnie dopełniają srebrne uchwyty i jasne blaty. Fani, również ci zagraniczni, nie kryli zachwytu! Post zyskał niemal 9 tysięcy polubień i blisko 100 komentarzy. "Drewno i dobra kawa to podstawa”, „Podziwiam Pani podłogę. Przepiękna”, „I love Polish Design. Nice furniture”. We wnętrzach nie brakuje zieleni W mieszkaniu córki znanej restauratorki nie brakuje również zieleni. Porozstawiane wokół kwiaty sprawiają, że wnętrze jest niesamowicie przytulne. Dizajnu dodaje mu oryginalny chodnik, przypominający staranie wykonaną plecionkę. Na fotografiach pojawiły się również świąteczne wypieki, lampeczki oraz świece. Przystrojone w ten sposób mieszkanie to marzenie wielu pań domu! A wam jak się podoba?         Wyświetl ten post na Instagramie.                  ...

Przeczytaj
sposób na opadające bakalie
Adobe Stock
Newsy Jak przygotować rodzynki i bakalie do świątecznych ciast, żeby nie opadały na dno? Jest 1 genialny sposób
Świąteczne wypieki nie mogłyby się obejść bez przepysznych bakalii. Niestety, dodane do ciasta, zamiast je równomiernie wypełnić, często opadają na dno. To zmora każdego cukiernika amatora. Na szczęście istnieje prosty sposób, by temu zaradzić.
Weronika Kępa
grudzień 13, 2020

Orzechy, rodzynki, suszone śliwki, morele, figi, a także kandyzowane owoce – w świątecznych wypiekach jest ich pod dostatkiem. Bez ich udziału nie wyobrażamy sobie piernika, makowca czy miodownika, ale przede wszystkim keksu.  Sposób na opadające bakalie Niestety, w wypiekach początkujących pań domu, ale również i tych nie mających ręki do ciast bakalie często lądują na dnie deseru, psując zarówno jego smak, jak i wygląd. Jak temu zaradzić? Rozwiązanie jest naprawdę banalnie proste! Wystarczy, że przed umieszczeniem bakalii w masie namoczycie je w wodzie lub ciepłym mleku, a następnie obtoczycie w mące! Ten trik sprawi, że podczas pieczenia nie zmienią swojego miejsca i wypełnią ciasto po brzegi. Świąteczne wypieki wypełniły profile znanych kucharzy Z racji, że bakalii po prostu nie może zabraknąć na świątecznym stole, ciasta z ich dodatkiem przygotowuje każdy. Do tego grona zalicza się między innymi Magda Gessler.  Dwa dni temu znana restauratorka pochwaliła się na Instagramie swoim piernikiem przyrządzonym na bazie prawdziwego miodu i konfitowanej pomarańczy. Posypany migdałami i rodzynkami wygląda naprawdę imponująco! Świąteczne wypieki królują również na profilach innych znanych kucharzy. Juror MasterChefa Juniora, Mateusz Gessler, wstawił zdjęcie ze smakowitym makowcem. Z kolei Lara Gessler postanowiła podzielić się ze swoimi fanami przepisem na „baletki” czyli ciasteczka wypełnione makiem i marmoladą. Jak wam się podobają ich dzieła?         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Magda Gessler...

Przeczytaj
Ewa Wachowicz przepis na syrop
ons/Adobe Stock
Newsy Syrop z przepisu Ewy Wachowicz idealnie wzmacnia odporność. Potrzebne są tylko 2 składniki
Ewa Wachowicz, znana między innymi z programu „Ewa gotuje” emitowanego na antenie Polsatu, zdradziła przepis na wzmacniający odporność syrop. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste. Potrzebujecie tylko czosnku i miodu!
Weronika Kępa
grudzień 17, 2020

Ewa Wachowicz już od ponad 20 lat zajmuje się kulinariami. Wszystko zaczęło się od produkcji programu „Podróże kulinarne Roberta Makłowicza”. Potem już poszło jak z płatka.  W 2007 roku znana dziennikarka i prezenterka postanowiła rozpocząć emisję swojego autorskiego projektu pod nazwą „Ewa gotuje”. Gwiazda ma na koncie również wiele książek kulinarnych. Braku obycia z tematyką nie można jej więc zarzucić. Wachowicz zachęca do leczenia domowymi sposobami Od początku pandemii Wachowicz zachęca swoich fanów do robienia domowych, wzmacniających odporność przetworów. Według gwiazdy, ich regularne spożywanie, może realnie wpłynąć na nasze zdrowie. W lodówce zawsze mam taki syrop na wzmocnienie. Jeśli macie imbir, cytrynę i miód to przygotujcie tę zdrową i smaczną miksturę! (…) Dbamy o siebie i nie panikujmy – czytamy na Instagramie Wachowicz. Przepis na syrop z czosnku i miodu Prezenterka postanowiła również zdradzić swoim obserwatorom przepis na pyszny syrop na bazie 3 główek czosnku i 1 szklanki miodu. Jego przygotowanie jest banalnie proste! Wystarczy, że obierzecie ząbki czosnku, a następnie pokroicie je na plastry. Tak przygotowane powinniście umieścić w czystym, najlepiej wyparzonym słoiku i zalać płynnym miodem. Całość należy dokładnie zakręcić i wstawić do lodówki na tydzień. Po upływie tego czasu syrop jest gotowy! Ewa Wachowicz zachęca do spożywania specyfiku codziennie rano, na czczo, po jednej łyżeczce. Produkt, oprócz tego, że wzmocni waszą odporność, to również skróci czas trwania każdej infekcji, doda sił, przyspieszy regenerację organizmu, a także wesprze procesy trawienne.         Wyświetl ten...

Przeczytaj