Lara Gessler to córka Magdy Gessler. Lara na co dzień także zajmuje się kulinariami. Prowadzi własna pracownię kuchenną, napisała kilka poradników kulinarnych i wydaje własne ebooki z przepisami. Lara niedawno sama została szczęśliwa mamą córki Neny. Na Instagramie dzieli się ona urywkami codzienności, podróżami i kulinarnymi degustacjami, które często odbywa wraz ze swoim mężem.
Kulinarna kariera Lary Gessler
Lara spełnia się także jako influencerka. Współpracuje z różnymi markami, chętnie też tymi związanymmi sciśle z kulinariami. Od czasu do czasu Lara dzieli się na Instagramie poradami kulinarnymi. Tym razem zadała ona swoim odbiorcom kulinarną zagadkę. Zapytała ich, co zrobi z pestek po czereśniach. Lara dała do wybory 3 odpowiedzi, z których tylko jedna okazałą się prawdziwa.
„A co zrobię z pestkami po czereśniach?”
- Aromat do ciast
- Wyrzucę
- Posadzę na balkonie
Po kliknięciu jednej z odpowiedzi, ta prawidłowa podświetliła się na zielono. Okazuje się, że Lara nie planuje wyrzucać pestek po czereśniach. Nie ma też zamiaru bawić się w uprawę drzewek owocowych. Zrobi ona oczywiście z pestek czereśniowych aromat do ciast. Lara nie zdradziła jak dokładnie ma zamiar to zrobić, ale my dotarliśmy do receptury, której być może będzie używać.
Zobacz także:
Aromat do ciast z pestek czereśni
Najprostszym sposobem na wydobycie aromatu z pestek owoców, jest zrobienie z nich syropu cukrowego, który można wykorzystywać potem do ciast.
Składniki na syrop z pestek czereśni
- Szklanka pestek po czereśniach
- 2 szklanki cukru
Przygotowanie syropu z pestek czereśniowych
- Umieśćcie wypłukane lekko pestki czereśni w rondlu. Dodajcie do niego 2 szklanki cukru i 2 szklanki wody.
- Podgrzejcie rondel i doprowadź do wrzenia. Mieszajcie wszystkie składniki, żeby cukier nie karmelizował się.
- Odstawcie syrop do ostygnięcia. Gdy ostygnie, przełóżcie go do lodówki na noc. Syrop wraz z pestkami przelejcie do butelki lub słoika. Możecie wykorzystać go jako aromat do ciast, dodatek do kompotów lub drinków.
Czytaj także:
- Gracjan Roztocki pokazał, jak zrobić schabowe. Receptura bije na głowę tę od Justyny Żyły
- Justyna Żyła pokazała przepis na ekspresową zupę z „wczorajszego rosołu”. Gotuje ją z bulionu i tylko 2 składników
- Robert Makłowicz zdradził przepis na placki ziemniaczane. Dodaje do nich nietypowy składnik, na który byście nigdy nie wpadli