Lara Gessler to córka Magdy Gessler. Lara na co dzień także zajmuje się kulinariami. Prowadzi własna pracownię kuchenną, napisała kilka poradników kulinarnych i wydaje własne ebooki z przepisami. Lara niedawno sama została szczęśliwa mamą córki Neny. Na Instagramie dzieli się ona urywkami codzienności, podróżami i kulinarnymi degustacjami, które często odbywa wraz ze swoim mężem.

Kulinarna kariera Lary Gessler

Lara spełnia się także jako influencerka. Współpracuje z różnymi markami, chętnie też tymi związanymmi sciśle z kulinariami. Od czasu do czasu Lara dzieli się na Instagramie poradami kulinarnymi. Tym razem zadała ona swoim odbiorcom kulinarną zagadkę. Zapytała ich, co zrobi z pestek po czereśniach. Lara dała do wybory 3 odpowiedzi, z których tylko jedna okazałą się prawdziwa.

„A co zrobię z pestkami po czereśniach?”

  • Aromat do ciast
  • Wyrzucę
  • Posadzę na balkonie

Po kliknięciu jednej z odpowiedzi, ta prawidłowa podświetliła się na zielono. Okazuje się, że Lara nie planuje wyrzucać pestek po czereśniach. Nie ma też zamiaru bawić się w uprawę drzewek owocowych. Zrobi ona oczywiście z pestek czereśniowych aromat do ciast. Lara nie zdradziła jak dokładnie ma zamiar to zrobić, ale my dotarliśmy do receptury, której być może będzie używać.

Zobacz także:

Aromat do ciast z pestek czereśni

Najprostszym sposobem na wydobycie aromatu z pestek owoców, jest zrobienie z nich syropu cukrowego, który można wykorzystywać potem do ciast.

Składniki na syrop z pestek czereśni

  • Szklanka pestek po czereśniach
  • 2 szklanki cukru

Przygotowanie syropu z pestek czereśniowych

  1. Umieśćcie wypłukane lekko pestki czereśni w rondlu. Dodajcie do niego 2 szklanki cukru i 2 szklanki wody.
  2. Podgrzejcie rondel i doprowadź do wrzenia. Mieszajcie wszystkie składniki, żeby cukier nie karmelizował się.
  3. Odstawcie syrop do ostygnięcia. Gdy ostygnie, przełóżcie go do lodówki na noc. Syrop wraz z pestkami przelejcie do butelki lub słoika. Możecie wykorzystać go jako aromat do ciast, dodatek do kompotów lub drinków.

Czytaj także: