Jajka to jeden z lepszych produktów, jakie można wykorzystać do zrobienia śniadania. Są bardzo pożywne m.in. dzięki wysokiej zawartości białka. Sycą na długo i jednocześnie nie wywołują uczucia zmęczenia.

Śniadanie złożone głównie z jajek da wam zastrzyk energii na cały dzień! Można zjeść je na twardo, na miękko, w formie jajecznicy lub omletu.

Jajka smaży się zwykle na maśle, przez co są zwykle dość kaloryczne - wcale nie trzeba z nich jednak rezygnować na diecie. Można bowiem przygotować omlet bez dodatkowej porcji tłuszczu w postaci masła czy oleju. Zobaczcie, jak to zrobić. 

Zobacz także:

Przepis na omlet na wodzie po azjatycku

Ten omlet dosłownie zrobicie na wodzie i nie potrzeba do niego ani odrobiny tłuszczu. Jak to możliwe? Jest to w istocie omlet gotowany, w stylu azjatyckiej kuchni. Roztrzepane jajka należy powoli wlać do wrzątku, cały czas mieszając. Przygotowany w ten sposób omlet jest bardzo lekki i jednocześnie sycący. Doskonale smakuje podany ze świeżo przyrządzoną surówką.

Skorzystajcie z poniższego przepisu na to danie. Nic straconego, jeśli nie macie w domu sosu sojowego czy sezamu - wystarczy, że ugotowany omlet podacie na talerzu z dodatkami w postaci ulubionych warzyw czy innych dietetycznych dodatków.

Składniki:

  • 2-3 jajka

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • szczypta sezamu

  • szczypta soli

Do surówki:

  • ćwierć główki czerwonej kapusty

  • 2 łyżki octu

  • 2 łyżki brązowego cukru

  • 2 łyżki sezamu

  • 1 łyżka oleju

  • 1 łyżeczka pokrojonej papryczki chili

  • szczypta świeżej kolendry i bazylii

  • sól

Przygotowanie:

  1. Wbijcie jajka do miski. Wlejcie sos sojowy, dodajcie sezam oraz sól. Roztrzepcie i dokładnie wymieszajcie całość.

  2. Zagotujcie w garnku wodę i dodajcie nieco soli. Gdy zacznie już wrzeć, łyżką zróbcie “wir” w garnku i nie przestając mieszać, wlewajcie jajka. Kiedy już się zetną, delikatnie przelejcie zawartość garnka na sitko. Po chwili przełóżcie na talerz.

  3. Posiekajcie czerwoną kapustę i posólcie. Odstawcie na kilkanaście minut, aż sól wyciągnie wodę z kapusty. Odlejcie nadmiar soków.

  4. Wsypcie sezam na suchą patelnię i podprażcie. Dodajcie go do kapusty wraz z octem, cukrem, olejem, posiekaną papryczką chilli i ziołami. Wymieszajcie.

  5. Ugotowany omlet podawajcie z surówką z kapusty. Smacznego!