Lany omlet bez grama tłuszczu. Można się nim zajadać do woli
AdobeStock
Newsy

Lany omlet bez grama tłuszczu. Można zajadać się nim do woli. Od tego nie przybędzie wam w boczkach

Takiego przepisu na omlet jeszcze nie znaliście. Przyrządza się go z pominięciem masła, oleju i każdego innego rodzaju tłuszczu, jaki przyszedłby wam do głowy.

Jajka to jeden z lepszych produktów, jakie można wykorzystać do zrobienia śniadania. Są bardzo pożywne m.in. dzięki wysokiej zawartości białka. Sycą na długo i jednocześnie nie wywołują uczucia zmęczenia.

Śniadanie złożone głównie z jajek da wam zastrzyk energii na cały dzień! Można zjeść je na twardo, na miękko, w formie jajecznicy lub omletu.

Jajka smaży się zwykle na maśle, przez co są zwykle dość kaloryczne - wcale nie trzeba z nich jednak rezygnować na diecie. Można bowiem przygotować omlet bez dodatkowej porcji tłuszczu w postaci masła czy oleju. Zobaczcie, jak to zrobić. 

Przepis na omlet na wodzie po azjatycku

Ten omlet dosłownie zrobicie na wodzie i nie potrzeba do niego ani odrobiny tłuszczu. Jak to możliwe? Jest to w istocie omlet gotowany, w stylu azjatyckiej kuchni. Roztrzepane jajka należy powoli wlać do wrzątku, cały czas mieszając. Przygotowany w ten sposób omlet jest bardzo lekki i jednocześnie sycący. Doskonale smakuje podany ze świeżo przyrządzoną surówką.

Skorzystajcie z poniższego przepisu na to danie. Nic straconego, jeśli nie macie w domu sosu sojowego czy sezamu - wystarczy, że ugotowany omlet podacie na talerzu z dodatkami w postaci ulubionych warzyw czy innych dietetycznych dodatków.

Składniki:

  • 2-3 jajka

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • szczypta sezamu

  • szczypta soli

Zobacz także
Mega sycąca jajecznica po góralsku to śniadanie, któremu nikt się nie oprze. Kluczowe są 2 składniki

Sycąca jajecznica po góralsku to śniadanie, któremu nikt się nie oprze. Kluczowe są 2 składniki

Banalny trik na przewrócenie omletu na patelni. Tak robią najlepsi szefowie kuchni

Banalny trik na przewrócenie omletu na patelni. Już nigdy wam się nie porwie na kawałki

Do surówki:

  • ćwierć główki czerwonej kapusty

  • 2 łyżki octu

  • 2 łyżki brązowego cukru

  • 2 łyżki sezamu

  • 1 łyżka oleju

  • 1 łyżeczka pokrojonej papryczki chili

  • szczypta świeżej kolendry i bazylii

  • sól

Przygotowanie:

  1. Wbijcie jajka do miski. Wlejcie sos sojowy, dodajcie sezam oraz sól. Roztrzepcie i dokładnie wymieszajcie całość.

  2. Zagotujcie w garnku wodę i dodajcie nieco soli. Gdy zacznie już wrzeć, łyżką zróbcie “wir” w garnku i nie przestając mieszać, wlewajcie jajka. Kiedy już się zetną, delikatnie przelejcie zawartość garnka na sitko. Po chwili przełóżcie na talerz.

  3. Posiekajcie czerwoną kapustę i posólcie. Odstawcie na kilkanaście minut, aż sól wyciągnie wodę z kapusty. Odlejcie nadmiar soków.

  4. Wsypcie sezam na suchą patelnię i podprażcie. Dodajcie go do kapusty wraz z octem, cukrem, olejem, posiekaną papryczką chilli i ziołami. Wymieszajcie.

  5. Ugotowany omlet podawajcie z surówką z kapusty. Smacznego!

Magda Gessler odpowiada na pytania

mielone trzy w jednym
Gotujmy.pl/Reniz
Newsy
Cudowne mielone „trzy w jednym”. Pokochacie je już po pierwszym kęsie
W środku każdego kotlecika kryje się wyjątkowa niespodzianka!

Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni i każda pani domu ma na nie swój sprawdzony sposób. Jednak nawet najpyszniejsze danie potrafi się z czasem znudzić. Warto odczarować zwykłe mielone i podać je w bardzo niecodzienny sposób. Po rozkrojeniu waszym oczom ukaże się mięsna i ziemniaczana warstwa, a ze środka wypłynie pyszny sos. Przepis na mielone „trzy w jednym” Składniki Sos Pół cebuli 1 łyżeczka masła 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżka śmietany Duża szczypta słodkiej papryki sól czosnkowa, pieprz, cukier do smaku Warstwa ziemniaczana 40 dag ziemniaków 1 mała cebula 1 łyżka masła Sól i biały pieprz Mięso 1/2 kg mięsa mielonego 1 jajko 1 duża cebula 1 łyżka oliwy 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego Pieprz czarny 2 duże szczypty czosnkowej soli 2 łyżki bułki tartej Dodatkowo 1 szklanka bułki tartej 2 jajka 3 łyżki mąki 4 łyżki sezamu ( w równych proporcjach sezam biały i czarny) Przygotowanie Przygotowanie sosu Posiekajcie cebulę w drobną kostkę i zeszklijcie na maśle na patelni. Dodajcie koncentrat, trochę wody, a następnie mąkę wymieszaną ze śmietaną. Doprawcie solą i pieprzem, cukrem oraz mieloną papryką. Przecedźcie przez gęste sito i rozlejcie do silikonowych małych foremek na lód. Zamroźcie.  Przygotowanie ziemniaków Obierzcie i ugotujcie ziemniaki w osolonej wodzie na miękko, a następnie przeciśnijcie przez praskę lub utłuczcie na puszystą masę. Zeszklijcie cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i dodajcie do ziemniaków.  Doprawcie masę do smaku białym pieprzem. Chłodną masę ziemniaczaną podzielcie na mniejsze...

Smażony makaron w warzywami. Prosty obiad w kilka minut
Pixabay
Newsy
Smażony makaron z warzywami. Prosty obiad w kilka minut
Kuchnia orientalna skrywa bardzo wiele szybkich w przygotowaniu i pysznych dań, a składniki możecie kupić w każdym supermarkecie!

Makarony i ryże, które zasmażane są z mięsem, warzywami, sosem czy jajkiem to prawdziwy specjał kuchni azjatyckiej. Przygotowuje się je szybko i tworzą one pełnowartościowe posiłki, ponieważ zawierają już węglowodany, białko mięsne oraz dużo warzyw.  Szybka kuchnia azjatycka Zasmażane makarony z wieloma dodatkami nazywane są też stir-fry. Mają bardzo wiele odmian i można je przyrządzić na setki sposobów – także w wersji bezmięsnej. Wszystkie są bardzo sycące i wcale nie wymagają kosztownych składników. Przeważnie są to podstawowe, łatwo dostępne warzywa, mięso (lub jego zamienniki takie jak tofu) oraz sosy azjatyckie, które można dostać w każdym sklepie. Od słodko-kwaśnych po curry, chilli bądź sosy w kilku smakach – to właśnie sos definiuje smak potrawy i nadaje jej egzotycznego klimatu. Orientalne danie z patelni lub woka może być gotowe już w kilkanaście minut! Jak je przygotować? Przepis na smażony makaron z warzywami Składniki: paczka makaronu ryżowego sos do potraw chińskich cebula 2 marchewki żółta papryka pół łyżeczki startego imbiru łyżka sezamu natka kolendry 1 mały brokuł ząbek czosnku łyżeczka płatków chilli 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki oleju sezamowego (ale można zastąpić go też zwykłym) Przygotowanie: Makaron ugotujcie i przestudźcie. Cebulę, marchew i paprykę pokrójcie w paski, a brokuły podzielcie na małe różyczki. Posiekajcie czosnek, chili i natkę kolendry. Brokuły sparzcie w gorącej wodzie. Sezam uprażcie delikatnie na suchej patelni. Na dużej patelni rozgrzejcie olej, podsmażcie na nim czosnek i chili, dodajcie cebulę, marchew paprykę, imbir i smażcie chwilę. Dodajcie brokuły i sos do potraw chińskich. Całość...

Koniecznie zróbcie 1 rzecz w trakcie gotowania opieniek. Inaczej grzyby będą trujące
Adobe Stock
Newsy
Koniecznie zróbcie 1 rzecz w trakcie gotowania opieniek. Inaczej grzyby mogą być trujące
Część grzybów wymaga nieco więcej uwagi przy gotowaniu - tak jest m.in. w przypadku opieniek. Sprawdźcie, o czym trzeba pamiętać przyrządzając te grzyby.

Późną jesienią w lasach znajdziecie jeszcze wiele jadalnych grzybów - w tym opieńki. Te niepozorne grzybki wspaniale smakują uduszone na patelni z przyprawami i cebulką, choć wcześniej trzeba je odpowiednio przygotować - w postaci surowej są po prostu trujące. To bardzo ważne, ponieważ źle przyrządzone opieńki będą nie tylko niesmaczne, ale nawet spowodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Sprawdźcie, jak je przygotować.  Jak długo gotować opieńki? Opieńki gotuje się co najmniej 15 minut, ale ten czas można wydłużyć w zależności od dania, jakie przygotowujecie. Warto je jednak zawsze wcześniej podgotować i wypłukać przed dodaniem do zupy czy sosu. Dlaczego? W trakcie gotowania w niektórych gatunkach opieniek wytwarza się piana, która zawiera trujące składniki. Dla bezpieczeństwa warto ściągnąć ją łyżką, a grzyby bardzo dokładnie wypłukać po ugotowaniu w zimnej wodzie. Dopiero wówczas można wykorzystać je do dalszych przygotowań.  Przepis na sos z opieniek Do przygotowania sosu będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: kilogram opieniek 1 cebula 1 szklanka bulionu 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki oleju 1 łyżka masła 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe sól pieprz Przygotowanie: Oczyśćcie opieńki z ziemi, piasku i innych zanieczyszczeń. Zalejcie je osoloną wodą - 2 łyżki soli na 1 litr wody. Wody powinno być w garnku dwa razy więcej, niż grzybów. Włączcie gaz i gdy woda już zacznie się gotować, zmniejszcie ogień i gotujcie grzyby przez 10 minut. W trakcie gotowania na powierzchni wody wytworzy się piana. Koniecznie zdejmijcie ją łyżką - może być trująca.  Po...

Mrożenie gołąbków
Newsy
Błyskawiczne gołąbki smażone na patelni. Koniecznie dodajcie 1 składnik. Podkręca smak, że hej
Gołąbki to niepozorne danie, ale ich smak oczarowuje każdego. Co jest w tym daniu tak szczególnego, że jest uwielbiane przez wszystkich?

Na pewno pyszna, zdrowa kapusta oraz aromatyczne, delikatne mielone mięso z ryżem, które tworzą razem duet doskonały. A gdy jeszcze połączymy to wszystko z aksamitnym sosem, smak jest nie do opisania. Ile razy jedząc gołąbki u kochanej babci, byliście w siódmym niebie? Na pewno zawsze. W końcu babcie to najlepsze kucharki a ich tajemne receptury i gotowanie prosto z serca nie raz wyczarowywały dania tak smaczne, że nie da się tego opisać słowami. To właśnie gotowane gołąbki są, były i będą popisowym daniem naszych babć. Pyszne gołąbki smażone na patelni  Te smażone na patelni również są przepyszne. Dlatego proponujemy wam zrobić je w swojej kuchni. Na ich przygotowanie będziecie potrzebować chwilę, ale efekt będzie warty poświęconego czasu.  Pamiętajcie: jeśli po obiedzie zostanie wam kilka sztuk gołąbków, możecie je włożyć do słoików, zalać sosem i zapasteryzować. Będą jak znalazł, gdy znów najdzie was ochota na pyszne gołąbki.  Składniki: 1 główka białej kapusty  500 g mięsa mielonego 100 g kaszy gryczanej  400 g ryżu  1 Cebula  0,5 puszki koncentratu pomidorowego 2 łyżki margaryny lub masła 1 łyżka mąki 15 ml zimnej wody 0,5 szklanki kwaśnej śmietany  Trochę cukru  Olej Sól Pieprz Kostka rosołowa Sposób przygotowania: Ostrym nożem ostrożnie wytnijcie głąb, aby nie uszkodzić liści.  W większym garnku zagotujcie wodę z dodatkiem soli i włóżcie do niego całą główkę kapusty. Kapustę gotujcie do miękkości. Gołąbki nie będą duszone w garnku, tylko smażone na patelni. Liście zatem muszą być prawie gotowe. Gdy liście będą miękkie, obierzcie kapustę i ułóżcie liście na głębokim talerzu. Ryż i kaszę ugotujcie...