Jajka to jeden z lepszych produktów, jakie można wykorzystać do zrobienia śniadania. Są bardzo pożywne m.in. dzięki wysokiej zawartości białka. Sycą na długo i jednocześnie nie wywołują uczucia zmęczenia.
Śniadanie złożone głównie z jajek da wam zastrzyk energii na cały dzień! Można zjeść je na twardo, na miękko, w formie jajecznicy lub omletu.
Jajka smaży się zwykle na maśle, przez co są zwykle dość kaloryczne - wcale nie trzeba z nich jednak rezygnować na diecie. Można bowiem przygotować omlet bez dodatkowej porcji tłuszczu w postaci masła czy oleju. Zobaczcie, jak to zrobić.
Zobacz także:
Przepis na omlet na wodzie po azjatycku
Ten omlet dosłownie zrobicie na wodzie i nie potrzeba do niego ani odrobiny tłuszczu. Jak to możliwe? Jest to w istocie omlet gotowany, w stylu azjatyckiej kuchni. Roztrzepane jajka należy powoli wlać do wrzątku, cały czas mieszając. Przygotowany w ten sposób omlet jest bardzo lekki i jednocześnie sycący. Doskonale smakuje podany ze świeżo przyrządzoną surówką.
Skorzystajcie z poniższego przepisu na to danie. Nic straconego, jeśli nie macie w domu sosu sojowego czy sezamu - wystarczy, że ugotowany omlet podacie na talerzu z dodatkami w postaci ulubionych warzyw czy innych dietetycznych dodatków.
Składniki:
-
2-3 jajka
-
1 łyżka sosu sojowego
-
szczypta sezamu
-
szczypta soli
Do surówki:
-
ćwierć główki czerwonej kapusty
-
2 łyżki octu
-
2 łyżki brązowego cukru
-
2 łyżki sezamu
-
1 łyżka oleju
-
1 łyżeczka pokrojonej papryczki chili
-
szczypta świeżej kolendry i bazylii
-
sól
Przygotowanie:
-
Wbijcie jajka do miski. Wlejcie sos sojowy, dodajcie sezam oraz sól. Roztrzepcie i dokładnie wymieszajcie całość.
-
Zagotujcie w garnku wodę i dodajcie nieco soli. Gdy zacznie już wrzeć, łyżką zróbcie “wir” w garnku i nie przestając mieszać, wlewajcie jajka. Kiedy już się zetną, delikatnie przelejcie zawartość garnka na sitko. Po chwili przełóżcie na talerz.
-
Posiekajcie czerwoną kapustę i posólcie. Odstawcie na kilkanaście minut, aż sól wyciągnie wodę z kapusty. Odlejcie nadmiar soków.
-
Wsypcie sezam na suchą patelnię i podprażcie. Dodajcie go do kapusty wraz z octem, cukrem, olejem, posiekaną papryczką chilli i ziołami. Wymieszajcie.
-
Ugotowany omlet podawajcie z surówką z kapusty. Smacznego!