To zioło można kupić nie tylko w aptekach, ale również sklepach zielarskich - jest sprzedawany pod postacią suszonych liści i gałązek. Mimo to wiele osób wciąż nie wie, do czego właściwie służy i dlaczego warto pić przyrządzony z niego napar. Spokojnie, zaraz rozwiejemy wasze wątpliwości.

Lecznicze właściwości naparu z czystka

Wykorzystywany w ziołolecznictwie czystek nie tylko minimalizuje ryzyko zachorowania na nowotwory, ale również wzmacnia organizm, poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego, zmniejsza poziom cholesterolu, hamuje rozwój stanów zapalnych oraz działa antyalergicznie. Na tym jednak nie koniec.

Picie naparu z czystka zaleca się przede wszystkim osobom zmagającym się z chorobami układu krążenia, boreliozą oraz problemami skórnymi, na przykład trądzikiem. Napój okazuje się również pomocny podczas przeziębienia i grypy. Mogą go spożywać zarówno małe dzieci, jak i kobiety w ciąży. Warto go włączyć do swojej diety szczególnie jesienią i zimą.

Jak przyrządzić codzienną dawkę naparu z czystka?

Przygotowując napój dla 1 osoby, należy umieścić w kubku 1 łyżeczkę suszonych liści, zalać je wrzątkiem, przykryć spodkiem i odstawić na ok. 10 minut do zaparzenia. Po wypiciu nie musicie wyrzucać liści do kosza, możecie ich użyć jeszcze co najmniej 2 razy.

Zobacz także:

Jeśli chcecie przyrządzić napar dla całej rodziny, umieśćcie w dzbanku czubatą łyżkę suszu, zalejcie litrem wrzącej wody, przykryjcie spodkiem i również odstawcie do zaparzenia na ok. 10 minut. Chcąc dodatkowo wzbogacić smak napoju, możecie do niego dodać odrobinę soku z cytryny lub miodu. Bowiem herbata z czystka jest dość specyficzna.

Należy jednak pamiętać, że napar z czystka może pełnić funkcję nie tylko napoju zastępującego herbatę, ale również leku. W razie ciężkich, przewlekłych chorób (na przykład problemów z układem krążenia) powinniście przygotować bardziej intensywny odwar. 

W tym celu połączcie 10 gramów suszu z 200 ml wody i zagotujcie w niewielkim rondelku przez ok. 5 minut. Tak przygotowany napój przykryjcie pokrywką na ok. 20 minut, a następnie go odcedźcie i przestudźcie. Pijcie nie więcej niż 100 ml, 2-3 razy dziennie.