Łagodzą stres i obniżają poziom cholesterolu. Kobiety przed 60-tką powinny jeść je garściami
Flickr
Newsy

Łagodzą stres i obniżają poziom cholesterolu. Kobiety przed 60-tką powinny jeść je garściami

Jeśli migdały kojarzą nam się tylko z marcepanem i olejkiem do ciast o migdałowym zapachu, to czas przekonać się do jedzenia ich w ramach cennej przekąski.

Znane powiedzenie mówi o tym, żeby nie myśleć o niebieskich migdałach. Ok, nie ma problemu! Ale o tych zwykłych lepiej nie zapominajmy. Są świetnym uzupełnieniem diety – bogate w wiele wartościowych mikroelementów. O tym za chwilę.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy migdały to na pewno orzechy?

Na początku wyjaśnijmy jedną podstawową kwestię. Mimo tego, że migdały leżą na półkach sklepowych tuż obok orzechów włoskich, arachidowych czy laskowych, to uwaga: nie są wcale orzechami! Bywają czasem nazywane w ten sposób dla celów handlowych, ale botanicznie są po prostu… pestkami!

Zdecydowanym światowym liderem pod względem produkcji migdałów są Stany Zjednoczone. Drzewa migdałowca uprawia się także w Europie – to właśnie z Włoch pochodzi receptura smacznych ciasteczek z mielonych migdałów, czyli tak zwanych makaroników. Jeżeli nie próbowaliście, warto skusić się na takie małe cudeńko!

Popularnym smakołykiem z migdałów jest oczywiście wspomniany już przez nas marcepan. Zostawmy już słodycze i przejdźmy do suszonych pestek migdałowca. To właśnie one, jedzone na surowo, dadzą naszemu organizmowi najwięcej.

Zobacz także
Namoczcie migdały na noc w wodzie. Rano jedzcie 4, a za miesiąc nam podziękujecie

Namoczcie migdały na noc w wodzie. Rano jedzcie 4, a za miesiąc nam podziękujecie

Ten napój z migdałów obniża cholesterol i działa antynowotworowo. Jak go zrobić w domu?

Ten napój z migdałów obniża cholesterol i działa antynowotworowo. Jak zrobić go w domu?

Prozdrowotne właściwości migdałów

Co ciekawe migdały, podobnie jak inne orzechy, przez długi czas nie były doceniane ze względu na wartości prozdrowotne. Wszystko to ze względu na stosunkowo dużą zawartość tłuszczu.

Zmieniły to dopiero badania w ostatnich latach. Ponadto warto dodać, że migdał spośród swoich „orzechowych konkurentów”, ma w sobie mało cukru.

Teraz czas na konkretne informacje o działaniu tych pestek na nasze zdrowie. Na co będą miały wpływ regularnie jedzone przez nas migdały? Sprawdźcie sami!

  • Korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy
  • Chronią przed miażdżycą i chorobami serca
  • Dobrze działają na układ nerwowy i odpornościowy
  • Mają właściwości antynowotworowe
  • Działają odkwaszająco na organizm człowieka
Namoczcie migdały na noc w wodzie. Rano jedzcie 4, a za miesiąc nam podziękujecie
AdobeStock
Newsy
Namoczcie migdały na noc w wodzie. Rano jedzcie 4, a za miesiąc nam podziękujecie
Zawarte w migdałach witaminy, minerały, zdrowe tłuszcze i błonnik sprawiają, że nasiona migdałowca należą do tzw. „superfoods”. Sprawdźcie ich wspaniałe właściwości.

Migdały znane są z doskonałych wartości odżywczych i zdrowotnych, dlatego warto włączyć je do swojej diety. Nadają się świetnie do ciast i deserów w formie płatków migdałowych, a także jako dodatek do owsianki. Poznajcie wspaniałe właściwości migdałów, które mogą być pomocne w przypadku różnych dolegliwości. Właściwości migdałów Migdały, czyli nasiona migdałowca (a nie orzechy, jak błędnie się powszechnie sądzi) bogate są m.in. w: Błonnik Nienasycone kwasy tłuszczowe Witaminę B2 Witaminę E Potas Wapń Żelazo Magnez Fosfor Cynk Dlaczego migdały należy wcześniej zamoczyć? Większość z was pewnie je migdały prosto z opakowania. Jednak w ich suchej skórce znajduje się substancja chemiczna, która może spowalniać wchłanianie witamin i minerałów znajdujących się w migdałach. Dlatego przed spożyciem należy je wcześniej zamoczyć w wodzie, by zmiękły. Migdały powinny się moczyć przez 8-10 godzin, najlepiej przez całą noc. Migdały na cukrzycę Dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E, migdały są doskonałym sojusznikiem w walce z cukrzycą. Do swojej diety powinny je włączyć zwłaszcza osoby, które są narażone na zachorowanie na cukrzycę ze względu np. na otyłość, insulinooporność lub przypadki cukrzycy wśród członków bliskiej rodziny. Migdały na choroby serca Również ze względu na wspomnianą wyżej witaminę E i nienasycone kwasy tłuszczowe, migdały polecane są osobom cierpiącym na choroby serca. Pomogą obniżyć ciśnienie krwi, wzmocnią ścianki naczyń krwionośnych oraz zmniejszą krzepliwość krwi. Regularne jedzenie migdałów pomoże też zmniejszyć ryzyko wystąpienia zawału serca, udaru oraz choroby niedokrwiennej serca czy...

migdały
Pixabay
Newsy
Lubicie jeść migdały? Te mogą was zabić. Wystarczy garstka
Migdały to świetny dodatek do wielu dań, ale również może być również przekąską pomiędzy posiłkami. Nieodpowiedni wybór produktu może być powodem poważnych konsekwencji.

Pełnowartościowa dieta to ta złożona z odpowiednich proporcji węglowodanów, białka oraz tłuszczy. Do tych ostatnich kwalifikują się takie produkty jak oleje, awokado, pestki dyni czy słonecznika, ciemna czekolada a także orzechy. Są one uzupełnieniem dobrze zbilansowanego jadłospisu i pomagają zachować równowagę. Jednym z popularniejszych składników są migdały.  Zastosowanie migdałów w kuchni Są to nasiona owoców migdałowca zwyczajnego. Występują w sklepach w różnych formach, między innymi łuskane, blanszowane, mielone czy w płatkach. Dzięki temu znajdują również one szerokie zastosowanie w kuchni. Migdały wykorzystuje się do wszelkiego rodzaju ciast, deserów, sałatek, mięs, domowego muesli oraz mogą także stanowić samodzielną przekąskę w ciągu dnia, pomiędzy posiłkami. Z uwagi na swój wyjątkowy smak, migdał jest świetnym uzupełnieniem wielu dań. Właściwości zdrowotne migdałów Nasiona migdałowca wyróżniają się cennymi wartościami odżywczymi. Zawierają one między innymi takie witaminy jak B12 czy E oraz błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas foliowy i potas. Wśród właściwości zdrowotnych migdałów wyróżnia się:  zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca, utrudniają „złemu” cholesterolowi zaleganie w ścianach naczyń krwionośnych, pozwalają zredukować ryzyko rozwoju cukrzycy typu II, łagodzą nudności i zgagę w ciąży, pomagają regulować metabolizm, dają uczucie większej sytości, wspomagają pracę układu nerwowego, wzmacniają włosy oraz paznokcie, a także usprawniają działanie układu oddechowego i moczowego. Dzięki wielu cennym składnikom, migdały powinny stanowić część dobrze zbilansowanej diety. Nie tylko dostarczają organizmowi wielu cennych...

Mają więcej wapnia niż mleko. Jest jeden warunek: wybierajcie te sprzedawane w całości
Adobe Stock
Newsy
Mają więcej wapnia niż mleko. Pomogą wam pod warunkiem, że wybierzecie te sprzedawane w całości
Pamiętacie rządową reklamę zachęcającą dzieci do spożywania większych ilości mleka: „Pij mleko będziesz wielki”? Chodziło o wapń zawarty w mleku, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju kośćca. Ale wapń znajduje się nie tylko w mleku.

Wapń to pierwiastek wchodzący w skład kości, zębów i ścian komórkowych. 99% minerału znajduje się w kościach, reszta krąży w organizmie, w osoczu lub w postaci jonów. Pełni bardzo ważną rolę w prawidłowych funkcjonowaniu wielu narządów:  Wpływa na przewodzenie bodźców nerwowych oraz kurczliwość mięśni Reguluje wydzielanie hormonów Jest niezbędny do właściwej pracy kostnego, układu naczyniowego oraz mięśnia sercowego Bierze również udział w krzepnięciu krwi Skąd czerpać wapń i ile należy go przyjmować? Całe migdały – jedno z najbogatszych źródeł wapnia Migdały to nasiona migdałowca, a nie orzechy, za które się je powszechnie uważa. Mało tego, migdały otrzymały nawet tytuł „króla orzechów". Niezależnie od pochodzenia i klasyfikacji biologicznej to produkty, które zawierają nawet więcej wapnia niż mleko 239 mg na 100 g migdałów. Szklanka migdałów ma więcej wapnia niż szklanka mleka krowiego, ale trzeba pamiętać, że ma także znacznie więcej kalorii. Tłuszcze, których w migdałach jest dużo: prawie 50 g na 100 g produktu, to na szczęście w dużej części tłuszcze nienasycone, które mają wpływ na obniżenie nie zarówno całkowitego poziomu cholesterolu, jak i tzw. złego cholesterolu. Powodują też zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób serca. W migdałach znajduje się także dużo białka: 21 g na 100 g produktu. To tyle, co w indyku, wołowinie czy cielęcinie i więcej niż w kurczaku. Inne cenne składniki migdałów to błonnik, magnez i witamina E. Warunkiem przyswojenia dużych ilości wapnia z migdałów jest jedzenie ich w całości, ze skórką. Mogą być świetną przekąską do chrupania lub dodatkiem do owsianki, sałatek czy koktajli. Gdy czujecie mały...

Czy można zjeść banana na pusty żołądek? Lekarze nie pozostawiają złudzeń
Adobe Stock
Newsy
Czy można zjeść banana na pusty żołądek? Lekarze nie pozostawiają złudzeń
Wstaliście rano i macie ochotę na banana? Sprawdźcie, czy jedzenie bananów na pusty żołądek jest zdrowe.

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Nigdy nie powinno się go jeść w pośpiechu i zawsze powinno ono być pożywne i zdrowe, aby zapewnić nam odpowiednie składniki odżywcze i energię na resztę dnia. Niestety, nie zawsze mamy czas na przygotowanie śniadania. Wielu z nas zazwyczaj sięga po coś, co akurat znajduje się pod ręką, aby szybko zaspokoić swój głód. Nie wszystkie produkty jedzone na czczo są jednak dla nas dobre. Jak to więc jest z bananami? Prozdrowotne właściwości bananów Banany to jedne z najzdrowszych owoców na świecie. Zawierają witaminy A, B6 i C oraz są bogatym źródłem magnezu, potasu i fosforu. Banany składają się głównie z węglowodanów. Niedojrzałe banany zawierają przyzwoite ilości skrobi, która działa jak błonnik, wspomagając pracę jelit. Podobnie jak inne owoce, banany zawierają kilka zdrowych przeciwutleniaczy, które odpowiadają za wiele korzyści zdrowotnych. Należą do nich m.in. dopamina i katechina. Banany mogą być korzystne dla zdrowia serca ze względu na wysoki poziom potasu i przeciwutleniaczy. Co więcej, ich tzw. oporna skrobia i pektyny mogą promować zdrowie okrężnicy. Banany nie tylko dodają nam energii, ale też odtruwają organizm, wspomagają naszą oporność i pomagają w regeneracji mięśni. Banany są ogólnie uważane za zdrowe, jednak osoby z cukrzycą typu 2 powinny unikać spożywania dużych ilości dojrzałych bananów. A co, jeżeli chodzi o jedzenie bananów na czczo? Czy można jeść banany na pusty żołądek? Zdaniem lekarzy to najlepsze, co możemy zrobić, ponieważ banany: mają bogatą wartość odżywczą wprawiają nas w dobry nastrój, dzięki tryptofanowi, który odpowiada za wydzielanie serotoniny  wspomagają trawienie pomagając nam uniknąć zaparć doskonale działają...