Łączycie ze sobą te 2 owoce? Możecie mieć poważne problemy żołądkowe
Pixabay
Newsy

Łączycie ze sobą te 2 owoce? Możecie mieć poważne problemy żołądkowe

Dobrze zbilansowana dieta powinna również być bogata w witaminy i mikroelementy, a one są dostarczane w głównej mierze przez spożywanie owoców oraz warzyw. Według najnowszych doniesień, nie wszystkie połączenia słodkich produktów są dobre dla zdrowia.

Soki owocowe, sałatki czy jedzone solo w postaci przekąski. Owoce są to jedne z najczęstszych gości w codziennej diecie, a to nie bez powodu. Są cennym źródłem wielu wartościowych składników. Spożywane w pewnych kombinacjach, jednak nie niosą dobrych wartości, zaś mogą nawet organizmowi zaszkodzić. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości owoców

W codziennej diecie nie może zabraknąć witamin oraz mikroelementów, które usprawniają funkcjonowanie organizmu. Są one w głównej mierze dostarczane przez owoce. Mają one wiele cennych wartości, takich jak witaminy A, E, C czy flawonoidy. Wśród właściwości wyróżnia się: 

  • wzmacniają układ odpornościowy,
  • wzmacniają włosy i paznokcie,
  • poprawiają stan skóry,
  • normują glukozę we krwi, 
  • czy zapełniają potrzebę na słodkie. 

Owoce są świetną alternatywą dla osób będących na diecie. To świetna forma słodkości, które można podać w wielu formach jak sałatki, soki, koktajle czy po prostu solo.

Zobacz także
Nigdy tego nie wyrzucajcie. Mało kto wie, że to genialny gadżet kuchenny

Nigdy tego nie wyrzucajcie. Mało kto wie, że to genialny gadżet kuchenny

Wsypcie to do czajnika i zostawcie na noc. Rano będzie jak nowy

Wsypcie to do czajnika i zostawcie na noc. Rano będzie jak nowy

Podział owoców

Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że owoce dzieli się na trzy grupy: kwaśne, pół-kwaśne oraz słodkie. Do pierwszej grupy należą: grejpfruty, pomarańcze, cytryny, ananas, granat, kwaśne winogrona, żurawina, kwaśne jabłka, truskawki, kiwi czy pomidory. Pół-kwaśnymi owocami określa się morele, gruszki, nektarynki, mango, śliwki, słodkie owoce leśne, jabłka czy wiśnie. Natomiast w ostatniej, słodkiej grupie znajdują się banany, daktyle, figi czy papaja. Ten podział powstał na podstawie kwasowości danych produktów spożywczych.

Tych owoców się nie łączy 

Przygotowując różnego rodzaju soki czy sałatki owocowe, wykorzystuje się wszelkie owoce. Wybór zależy od indywidualnych preferencji. Jednak jak się okazuje nie wszystkie połączenia danych produktów są odpowiednie dla organizmu. Nie powinno się łączyć owoców słodkich z kwaśnymi. Taki miks niesie ze sobą poważne konsekwencje, gdyż może powodować trudności w trawieniu. Aby uniknąć niekorzystnych sytuacji, lepiej miksować składniki z jednej grupy. Wówczas będziecie mieć pewność iż nie zaszkodzicie swojemu żołądkowi.
 

Czytaj także:

Jak sprawdzić czy owoce nie mają robaków? Zdradza je 1 szczegół
Pixabay
Newsy
Jak sprawdzić czy owoce nie mają robaków? Zdradza je 1 szczegół
Świeże owoce to najlepsze naturalne witaminy. Pochodzące z ekologicznych upraw, mogą mieć pewne mankamenty, jak nie do końca chcianych lokatorów. Aby ustrzec się przed zjedzeniem takiego produktu, należy zwrócić uwagę na jedną rzecz.

Wiosna i lato cieszą nie tylko ze względu na cieplejsze dni, ale również z uwagi na pojawienie się sezonowych warzyw oraz owoców. To jest to, na co czeka wielu ludzi. Nie ma nic lepszego niż dojrzałe w słońcu truskawki, słodkie maliny czy jabłka.  Owoce w codziennej diecie  Każdy jadłospis powinien być odpowiednio skomponowany, by składał się z właściwej ilości składników odżywczych. W diecie nie może również zabraknąć świeżych owoców, które są skarbnicą witamin oraz mikroelementów. Poza tym, warto dodać iż większość dostępnych owoców jest niskokaloryczna, toteż idealnie sprawdzają się w diecie odchudzającej. Dzięki zawartości wielu wartościowych składników, wpływają pozytywnie na funkcjonowanie całego organizmu. Podział owoców Owoce można podzielić na kilka grup: owoce zielone (awokado, kiwi, oliwki), owoce czerwone (żurawina, wiśnie, maliny), owoce żółto- pomarańczowe (ananas, mandarynki, cytryna), owoce czarne i fioletowe (aronia, czarna porzeczka, borówka amerykańska), owoce białe (jabłko, banan, winogrona). Taki podział wynika nie tylko ze względu na kolor, ale również na szereg właściwości. Każda z danych grup wiąże się w pewnymi cechami.  Prawidłowe mycie owoców Produkty ze sklepu czy targu, przed jedzeniem powinny być za każdym razem odpowiednio umyte. Należy tej czynności przestrzegać, gdyż większość owoców jest spryskana różnego rodzaju preparatami, aby nie psuły się dość szybko. Główną powszechnie panującą zasadą jest mycie owoców tuż przed spożyciem. Należy dokładnie obmyć je pod ciepłą wodą, a później dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym. Dzięki temu pozbędziecie się niebezpiecznych patogenów z wierzchniej warstwy. ...

Dodajecie do sałatki taki sos? To kardynalny błąd. Sałatka będzie bezwartościowa
Pixabay
Newsy
Dodajecie do sałatki taki sos? To kardynalny błąd. Sałatka będzie bezwartościowa
Sałatka to jedno z chętniej wybieranych dań. Dobrze zbilansowana jest wartościowa i pełna witamin. Jednak dodatek jednego sosu może zniszczyć całą kompozycję.

Osoby dbające o sylwetkę, chcące zgubić zbędne kilogramy bądź po prostu zwiększyć ilość cennych składników w diecie, starają się jeść każdego dnia jak największą ilość warzyw. Najlepiej przemyca się je w postaci różnych sałatek. Należy jednak uważać, gdyż jeden sos może zniszczyć jej walory zdrowotne.  Wartości odżywcze warzyw Aby żywienie składało się z odpowiedniej ilości dobrych składników, należy wzbogacić je w warzywa. Są one podstawą każdej diety i im ich więcej tym lepiej, a z jedzeniem nie powinno się ograniczać, gdyż zawierają niewielką ilość kilokalorii. Największą zaletą warzyw są witaminy oraz mikroelementy. To skarbnica wartościowych składników, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Poza tym, warzywa zawierają również minerały czy błonnik. Podział warzyw Warzywa dzieli się ze względu na podział kolorystyczny na: zielone, czerwone, fioletowe. Każda z tych grup ma swoje odpowiednie składniki odżywcze, które wspomagają funkcjonowanie poszczególnych układów. Pierwsza grupa warzyw jest niezbędna do prawidłowego działania układu nerwowego, oczyszcza organizm, poprawia wzrok, zmniejsza stany zapalne, przeciwdziała anemii czy pomaga radzić sobie ze stresem. To grupa najbardziej polecanych warzyw przez dietetyków. Są one najmniej kaloryczne, a zarazem najbardziej wartościowe. Wśród nich można wyróżnić wszelkiego rodzaju sałaty, szpinak, brokuły, por, brukselkę, ogórki czy szparagi. Druga grupa czerwonych warzyw ochrania skórę przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca, wzmacnia paznokcie i odbudowuje naskórek czy obniżają poziom złego cholesterolu. Do tych warzyw zalicza się pomidory czy czerwoną paprykę. Ostatnią...

Cierpicie na refluks? Tych 4 grup produktów lepiej nie jedzcie
Adobe Stock
Newsy
Cierpicie na refluks? Tych 4 grup produktów lepiej nie jedzcie
Wiele osób bez problemu może wymienić produkty, po których zjedzeniu czuje się źle. Jedną z dolegliwości pojawiających się po zjedzeniu np. pomidorów jest refluks. Czego jeszcze nie jeść gdy męczy was zgaga, jeden z objawów refluksu?

W krajach rozwiniętych, na refluks cierpi nawet 20% ludzi. Schorzenie ma ścisły związek z ogólnych stanem zdrowia i prowadzonym stylem życia. Sprzyja mu nadwaga, otyłość, dieta, stres, brak aktywności fizycznej, stosowanie używek. Podpowiadamy jak zredukować te dolegliwości. Czym jest refluks i skąd się bierze? Choroba refluksowa to schorzenie żołądkowo-przełykowe. Polega na zarzucaniu kwaśnej treści żołądkowej z powrotem od przełyku. Jest nie tylko nieprzyjemną dolegliwością pogarszającą samopoczucie, ale może prowadzić do niebezpiecznych zaostrzeń stanu chorobowego, takich jak zapalenie przełyku, przepuklina przełyku, zmiany przednowotworowe i nowotworowe. Jedynie w początkowych stadiach choroby można zmniejszać dolegliwości przy pomocy diety. Przy zaognionym stanie, począwszy od zapalenia przełyku, prowadzenie diety, unikanie potraw wzmagających refluks będą już niewystarczające. Koniecznie jest wtedy wprowadzenie leczenia farmakologicznego pod okiem lekarza. Skąd się bierze refluks i jak go rozpoznać? Przyczyną jego są różne zaburzenia funkcjonowania przełyku i żołądka, a także czynniki psychologiczne i stres. Jak dietą zmniejszyć dolegliwości refluksu? Oto objawy, które powinny was wyczulić i spowodować, że w przypadku dwóch pierwszych należy zmienić styl życia i dietę. Przy utrzymujących się tego rodzaju dolegliwościach, lub wystąpieniu kolejnych z listy, zgłaszajcie się niezwłocznie do lekarza: Zgaga Kwaśne odbijanie się Bóle w nadbrzuszu Nudności i wymioty Chudnięcie Bóle w klatce piersiowej Przewlekły kaszel i chrypka Czego nie jeść, żeby zmniejszyć zgagę i refluks? Te produkty, po których zjedzeniu nie czujecie się dobrze, jesteście w stanie pewnie wymienić bez trudu. Niezależnie od usunięcia z jadłospisu...

AdobeStock
Newsy
Suszone jabłka są zdrowsze od surowych. Pomogą na zbyt dużym cholesterolem i wpłyną na trawienie
Suszone jabłka to łatwy i wygodny sposób na zapewnienie swojemu organizmowi zalecanego dziennego spożycia owoców w zimowym okresie. Czy wiecie, że są one nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe?

Czy wiedzieliście, że suszone jabłka zawierają więcej wartości odżywczych niż zwykłe, surowe owoce? Dlaczego jeszcze warto je jeść? Czym są suszone jabłka? Jabłka znane są ze swoich licznych właściwości zdrowotnych. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, co się stanie, jeśli usuniemy z nich całą zawartość wody? Czy nasze jabłka nadal będą zdrowe i pełne wartości? Tak. Co więcej – będą one nawet zdrowsze od tych surowych. Suszone jabłka to jabłka, z których usunięto wodę. Takie jabłka są często produkowane komercyjnie, ale możecie też zrobić własną, domową ich wersję, która jest o wiele zdrowsza od tych sklepowych, do których bardzo często dodaje się cukier i różne konserwanty. Na czym dokładnie polega suszenie jabłek? Suszenie jabłek to proces, podczas którego z jabłek usuwa się całą wodę. Jest to jeden z najstarszych i najprostszych sposobów konserwacji owoców. Suszenie jabłek może odbywać się: na słońcu  w specjalnej suszarce do owoców w piekarniku Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania suszonych jabłek Wiele osób błędnie uważa, że suszone owoce nie są tak zdrowe, jak świeże. To nieprawda. Suszone owoce, oferują wiele korzyści zdrowotnych. Pod pewnymi względami są one nawet zdrowsze od tych surowych. Suszone jabłka skutecznie zapobiegają zaparciom i zapewniają nam sytość. Jedną z największych zalet suszonych jabłek jest to, że zawierają one dużą ilość rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika. Pół szklanki suszonych jabłek zapewnia naszemu organizmowi około 3-4 gramów błonnika pokarmowego, co wystarczy na pokrycie 13-20% dziennego zapotrzebowania na błonnik. Błonnik jest niezwykle ważny, ponieważ: zapewnia nam uczucie sytości zapobiega skokom poziomu...