W trakcie wakacji ruch w restauracjach, barach i budkach z goframi czy lodami na deptakach jest ogromny. W tym czasie właściciele lokali gastronomicznych mogą liczyć na duże zyski, a nierzadko zdarza się, że to właśnie w sezonie letnim część z nich wypracowuje dochód na cały następny rok.
Praca w tak szybkim tempie, przy dużej ilości klientów każdego dnia może prowadzić do zaniedbań i nieprawidłowości - a to skutkuje karami nakładanymi przez sanepid. Tak właśnie stało się w województwie zachodniopomorskim, gdzie lokale zostały ukarane na łączną kwotę 13,5 tys. złotych.
Wyniki kontroli lokali gastronomicznych
W dniach od 20. do 26. czerwca pracownicy powiatowych stacji sanepidu w województwie zachodniopomorskim przeprowadzili rutynowe kontrole w 280 punktach gastronomicznych. W aż 86 z nich dopatrzono się uchybień i nieprawidłowości, a 52 osoby musiały przyjąć mandat w wyniku kontroli. Łącznie kary opiewały na kwotę 13,5 tysiąca złotych.
Zobacz także:
Za co karane były lokale gastronomiczne?
Sanepid nałożył karę na lokale, które nie przestrzegały wymogów sanitarnych i w których dopatrzono się szeregu nieprawidłowości. To między innymi przyrządzanie posiłków z użyciem przeterminowanych produktów, nieposegregowana żywność w chłodniach oraz brud i nieporządek w miejscach przygotowywania posiłków - brudny sprzęt kuchenny, blaty czy naczynia.
Mandaty wystawiono również z takich przyczyn, jak brak dokumentacji lekarskiej pracowników, którzy mają na co dzień kontakt z żywnością czy środków do dezynfekcji. Spośród wszystkich kontroli 3 przypadki okazały się najbardziej pilne - dotyczyły one wystąpienia chorób przewodu pokarmowego u osób, które stołowały się w ukaranych lokalach gastronomicznych.
Wymogi sanitarne w lokalach gastronomicznych
W miejscach, w których przygotowuje się i wydaje żywność, wszyscy pracownicy muszą ściśle przestrzegać określonych wymogów sanitarnych. To m.in.:
-
posiadanie aktualnej książeczki zdrowia
-
noszenie odzieży ochronnej
-
utrzymywanie higieny całego ciała, w tym przede wszystkim rąk i twarzy
-
zakaz noszenia sztucznych paznokci oraz malowania paznokci
-
zakaz noszenia bransoletek, pierścionków i innej biżuterii, która mogłaby mieć kontakt z żywnością
-
obowiązek zakrywania włosów czepkiem
Źródło: gs24.pl, gastrowiedza.pl