Kapusta i pierogi
Pixabay/Krzysztof Jaracz
Newsy

Świąteczny trik. Smak farszu do wigilijnych pierogów wspaniale podkręca 1 składnik. Jest tani jak barszcz

Pierogi na wigilijnym stole to podstawa. Ich ciasto powinno być dostosowane do farszu. Poznajcie naszą propozycję.
Aleksandra Jaworska
grudzień 19, 2020

Pierogi mogą mieć najróżniejsze kształty. Na pewno jedliście pierogi stożki, sakiewki czy trójkąty. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pierogi w wielu kuchniach na całym świecie

To potrawa smaczna i uniwersalna. Sam koncept na pierogi pochodzi z Chin. Na ziemie polskie dotarł około XIII wieku. W kuchni staropolskiej pierogi podawano na słono lub słodko. Była to potrawa mączna z farszem zawiniętym w kawałek najczęściej ciasta makaronowego, rzadziej drożdżowego.

Wyróżnia się 3 rodzaje pierogów

Ze względu na proces obróbki termicznej wyróżnia się 3 rodzaje pierogów. Najbardziej powszechne są pierogi gotowane. Oprócz nich pierogi można też smażyć i piec. To danie na obiad i kolację. Z nadzieniem na słodko możecie je też potraktować jako deser.

Pracochłonna potrawa mączna

Pierogi to kawałki cienko rozwałkowanego ciasta makaronowego z farszem słonym lub słodkim, uformowane na kształt trójkąta lub półkola. Cenią je szczególnie obcokrajowcy. Właśnie dla nich to jedna z bardziej tradycyjnych polskich potraw. 

Przepisy na pierogi są rozmaite. Każde jednak biorą pod uwagę ciasto, które jest gwarancją ich smaku. Polacy mają też sentyment do pierogów jak u babci. To jedno z dań wywołujących uśmiech na twarzy. Pierogi to również potrawa wigilijna. 

Pierogi na Boże Narodzenie

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć pysznych pierogów. To prawdziwie świąteczna klasyka, której zrobienie nie należy wcale do najłatwiejszych. Znacie farsz z kapustą? Proponujemy małą zmianę. Dorzućcie do niego fasolę, a już nigdy nie zrobicie inaczej.

Składniki:

Ciasto

  • 3 szklanki mąki

  • sól

  • jajko

  • łyżka oleju

  • szklanka wody lub mleka

Farsz

  • 35 dag mieszanych grzybów (podgrzybki, kurki, prawdziwki)

  • średniej wielkości cebula

  • 2 łyżki smalcu

  • puszka białej fasoli

  • kapusta kiszona

  • sól

  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Na początek należy przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, jajko, olej i mieszać, dolewając do powstałej masy ciepłą wodę lub mleko. 

  2. Z mikstury ugniatacie gładkie i elastyczne ciasto. Zrobione przykrywacie ściereczką i odkładacie na pół godziny.

  3. Na farsz trzeba będzie wam oczyścić i ugotować do miękkości grzyby. Ugotowane musicie dokładnie posiekać.

  4. Następnie kroicie cebulę i szklicie ją na smalcu. Dodajecie grzyby, przyprawiacie solą i pieprzem i dusicie kilka minut.

  5. Odcedzacie fasolkę i mieszacie z grzybami, kapustą i cebulką.

  6. Z rozwałkowanego ciasta wykrawacie filiżanką okrągłe placuszki, napełniacie farszem i zlepiacie.

  7. Najlepiej gotowe pierogi gotować w osolonym wrzątku 2 minuty do wypłynięcia.

  8. Do podania pierogów wystarczy roztopione masło.

Smacznego!

Komentarze
pierogi z kapustą przepis
ONS
Newsy Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami. Nieznany przepis od Roberta Makłowicza
Szykujecie się już do wigilijnej kolacji? Przygotujcie w tym roku farsz do pierogów z kapustą i grzybami z przepisu Roberta Makłowicza - jest przepyszny!
Katarzyna Wyborska
grudzień 09, 2020

Czy wy również nie możecie już doczekać się świąt? Pachnący karp, barszcz z uszkami, śledzie w śmietanie i oczywiście pierogi – koniecznie z grzybami i kapustą! Tej tradycyjnej potrawy nie może zabraknąć na wigilijnym stole! Pewnie każdy z was ma swój sposób na pyszny farsz i rozpływające się w ustach ciasto, jednak przygotowując w tym roku pierogi zainspirujcie się przepisem Roberta Makłowicza – pierogi z tej receptury smakują naprawdę wyśmienicie! Danie lubiane na całym świecie Kto śledził kulinarne podróże Roberta Makłowicza ten wie, że nie tylko Polacy jedzą pierogi! To danie jest popularne na całym świecie, choć w każdym zakątku globu przyrządza się je nieco inaczej. Podobnie jak my pierogi przyrządzają oczywiście nasi wschodni sąsiedzi, czyli Białorusini i Ukraińcy. Rosjanie przepadają za większymi pierogami, pieczonymi w piecu. Pierożki są niezwykle popularne w kuchni azjatyckiej – Koreańczycy i Japończycy przyrządzają wersję nieco zbliżoną do naszych wigilijnych uszek, ponieważ tam pierogi robi się z bardzo cienkiego i delikatnego ciasta. Nie zapominajmy o Włochach, którzy pierogi robią aż na pięć sposobów! Przepis Roberta Makłowicza na pierogi z grzybami i kapustą Do przyrządzenia tych wyśmienitych pierogów potrzebne są poniższe składniki: Niecały kilogram kiszonej kapusty 100 g grzybów suszonych 2 średnie cebule 1 jajo Łyżka oleju (15 ml) Sól Pieprz Przygotowanie Umyte grzyby wkładamy do wody, odstawiamy na całą noc i rano gotujemy. Odcedzone grzyby mielimy w maszynce. Przekładamy je do miski, wbijamy jedno jajko i dokładnie mieszamy. Kiszoną kapustę zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy pod przykryciem. Pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na oleju. Gdy kapusta już będzie gotowa, należy ją...

Przeczytaj
Lepienie pierogów, pierogi
Pixabay/Karolina Grabowska
Newsy Jak szybko lepić pierogi? To banalnie proste, ale na bank na to nie wpadliście
Można śmiało powiedzieć, że bez pierogów Wigilia zwyczajnie nie ma prawa się odbyć. Tym razem podpowiadamy, jak czas lepienia pierogów zmniejszyć do minimum.
Aleksandra Jaworska
grudzień 15, 2020

Wigilijne pierogi znikają ze stołu jako pierwsze. Może dlatego, że to jedno z ulubionych dań Polaków. Pierogi jako potrawa staropolskiej kuchni Pierogi to kawałek ciasta makaronowego lub drożdżowego z farszem. Nadzienie może być słodkie lub wytrawne. Pierogi możecie gotować, smażyć lub piec. Każda z wersji smakuje nieco inaczej, jednak każda wersja ma swoich miłośników i przeciwników. Mogą być małe - wielkości uszek, ale i podawane jako duży, pojedynczy pieróg. Nadają się na obiad, kolację i jako danie na przyjęciu. Polacy przepadają za pierogami ruskimi, z farszem mięsnym i wigilijnymi. Nadzienie tych ostatnich to kapusta i grzyby, zastępowane niekiedy pieczarkami. Pierogi to regionalna przysmaka Potrawa doczekała się ciekawych odmian, często związanych z danym regionem. Inne pierogi zjemy na Śląsku, a inne na Kaszubach. Można je spotkać w wielu kuchniach na świecie, m.in. rosyjskiej, indyjskiej czy włoskiej. W każdym kraju są nieco inne, wykonane z różnych składników i podawana w różny sposób. Prawdopodobnie dotarły do Polski z Chin pod koniec XIII wieku. Można tworzyć z nich rozmaite kształty i napełniać dowolnym farszem. Jedynym ograniczeniem jest tutaj wasza wyobraźnia. Jak lepić pierogi? Jakkolwiek znane i rodzime wydają nam się pierogi, nie wszyscy mają wystarczająco dużo czasu, by je przygotować. Ich zrobienie wymaga sporo czasu i niemałych umiejętności. Znajomość niektórych trików powinna w znaczny sposób ułatwić ich zrobienie. Nawet jeżeli zabieracie się za ich lepienie po raz pierwszy. Najczęstszą metodą jest wykrawanie w rozwałkowanym cieście okręgów, na które kolejno nakłada się farsz. Przy dużej ilości pierogów takie rozwiązanie może być co najmniej męczące. Znamy coś lepszego. To coś,...

Przeczytaj
pierogi pieczone
Gotujmy.pl
Newsy Pieczone pierogi na Wigilię. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zrobi je nawet amator
Chcesz zaskoczyć swoich gości? Podaj im na wigilii pierogi, ale tym razem nie gotowane, ale... pieczone!
Katarzyna Wyborska
grudzień 14, 2020

W Boże Narodzenie na stole nie może zabraknąć tradycyjnych, wigilijnych potraw – w tym pierogów! Najczęściej podaje się pierogi gotowane, ale czy próbowaliście wersji pieczonej? Musicie spróbować koniecznie, ponieważ smakuje niesamowicie!   Choć w całej Polsce najpopularniejsze są gotowane pierogi, to i pieczone mają swoich zwolenników! Szczególnie lubiane są we wschodniej części naszego kraju, gdzie przygotowuje się je z farszem z kaszy jaglanej, soczewicy, grzybów lub kapusty, a także na słodko z makiem, marchewką albo burakami. Przepis na pieczone pierogi z kapustą i grzybami Przedstawiamy wam przepis na pierogi z tradycyjnym wigilijnym farszem, ale dla odmiany w wersji pieczonej, zamiast gotowanej. Warto wypróbować taki przepis, by zrobić wrażenie na swoich gościach – pierogi z pieca to rzadkość na polskiej Wigilii! Do przygotowania pierogów potrzebujecie poniższych składników: 1 kg kapusty kiszonej 40 dag suszonych grzybów 60 dag mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag śmietany 200 g masła 2 jaja Ziele angielskie Liść laurowy Sól Pieprz Przygotowanie Grzyby wkładamy do wody i moczymy całą noc. Z mąki, masła, śmietany i jaj przygotowujemy kruche ciasto. Pamiętajcie o tym, by ciasto zagniatać szybko i jak najmniej dotykać je rękami! Następnie zawińcie je w folię i odłóżcie do lodówki na minimum godzinę. Do garnka wkładamy kapustę, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, zalewamy wodą i gotujemy. Gdy nieco zmięknie, dodajemy namoczone wcześniej grzyby i gotujemy. Następnie kapustę należy ostudzić, odcedzić i bardzo dokładnie poszatkować. Wyjmujemy z lodówki ciasto, rozwałkowujemy na stolnicy i zaczynamy je wykrawać do pierogów. Gdy ulepimy wszystkie...

Przeczytaj
Pierogi jak u babci, pierogi wigilijne
Pixabay/skyradar
Newsy Najlepszy prezent na święta od babci. Pyszne pierogi z kiszoną kapustą i grzybami według jej przepisu
Mówcie co chcecie, wiemy i tak, że pierogi z domu babci to uniwersalne wspomnienie dzieciństwa. Może by tak odtworzyć ten genialny smak na Wigilię?
Aleksandra Jaworska
grudzień 14, 2020

Wigilia bez pierogów to nie to samo. Szczególnie, że ich kulturowa symbolika nie jest bez znaczenie. Te zjedzone z wigilijnego stołu mają nam zapewnić dobrobyt i wszelkie powodzenie. Pierogi wigilijne Zazwyczaj do pierogów świątecznych daje się farsz, który bazuje na trzech prostych składnikach. Mowa o kapuście, grzybach lub pieczarkach. Przepis na ciasto, choć prosty, kryje w sobie małe tajemnice, których świadomość znacznie ułatwi wam pracę. Jedną z nich, o której wiedzą prawdziwe gospodynie domowe, jest dokładnie do ciasta roztopionego masła. Dzięki temu prostemu rozwiązaniu, pierogi są miękkie i smaczne, a ciasto gładkie i bardzo elastyczne. Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami Klasyką wigilijnych potraw są pierogi z nadzieniem grzybowym i kapuścianym. Właśnie one, jako danie postne, zasilają 12 przysmaków, charakterystycznych dla Wigilii. Jeśli nie chcecie tego wieczoru eksperymentować, warto postawić na sprawdzony przepis jak u babci. Przyda się kilka znanych wam z codziennego gotowania składników i podzielenie gotowania na etapy. Takich pierogów jeszcze nie jedliście! Składniki: Farsz 700 g kapusty kiszonej 40 g suszonych grzybów około 150 g cebuli 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego olej do smażenia pieprz sól Ciasto 700 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 250 ml gorącej wody 2 jajka 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli Etapy przygotowania pierogów Grzyby Suszone grzyby dokładnie płuczemy na durszlaku pod bieżącą wodą, przekładamy do garnka i zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Całość odstawiamy do namoczenia na kilka godzin. Następnie jeżeli trzeba, odlewamy...

Przeczytaj