Kapusta i pierogi
Pixabay/Krzysztof Jaracz
Newsy

Świąteczny trik. Smak farszu do wigilijnych pierogów wspaniale podkręca 1 składnik. Jest tani jak barszcz

Pierogi na wigilijnym stole to podstawa. Ich ciasto powinno być dostosowane do farszu. Poznajcie naszą propozycję.
Aleksandra Jaworska
grudzień 19, 2020

Pierogi mogą mieć najróżniejsze kształty. Na pewno jedliście pierogi stożki, sakiewki czy trójkąty. 

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Pierogi w wielu kuchniach na całym świecie

To potrawa smaczna i uniwersalna. Sam koncept na pierogi pochodzi z Chin. Na ziemie polskie dotarł około XIII wieku. W kuchni staropolskiej pierogi podawano na słono lub słodko. Była to potrawa mączna z farszem zawiniętym w kawałek najczęściej ciasta makaronowego, rzadziej drożdżowego.

Wyróżnia się 3 rodzaje pierogów

Ze względu na proces obróbki termicznej wyróżnia się 3 rodzaje pierogów. Najbardziej powszechne są pierogi gotowane. Oprócz nich pierogi można też smażyć i piec. To danie na obiad i kolację. Z nadzieniem na słodko możecie je też potraktować jako deser.

Pracochłonna potrawa mączna

Pierogi to kawałki cienko rozwałkowanego ciasta makaronowego z farszem słonym lub słodkim, uformowane na kształt trójkąta lub półkola. Cenią je szczególnie obcokrajowcy. Właśnie dla nich to jedna z bardziej tradycyjnych polskich potraw. 

Przepisy na pierogi są rozmaite. Każde jednak biorą pod uwagę ciasto, które jest gwarancją ich smaku. Polacy mają też sentyment do pierogów jak u babci. To jedno z dań wywołujących uśmiech na twarzy. Pierogi to również potrawa wigilijna. 

Pierogi na Boże Narodzenie

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć pysznych pierogów. To prawdziwie świąteczna klasyka, której zrobienie nie należy wcale do najłatwiejszych. Znacie farsz z kapustą? Proponujemy małą zmianę. Dorzućcie do niego fasolę, a już nigdy nie zrobicie inaczej.

Składniki:

Ciasto

  • 3 szklanki mąki

  • sól

  • jajko

  • łyżka oleju

  • szklanka wody lub mleka

Farsz

  • 35 dag mieszanych grzybów (podgrzybki, kurki, prawdziwki)

  • średniej wielkości cebula

  • 2 łyżki smalcu

  • puszka białej fasoli

  • kapusta kiszona

  • sól

  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Na początek należy przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, jajko, olej i mieszać, dolewając do powstałej masy ciepłą wodę lub mleko. 

  2. Z mikstury ugniatacie gładkie i elastyczne ciasto. Zrobione przykrywacie ściereczką i odkładacie na pół godziny.

  3. Na farsz trzeba będzie wam oczyścić i ugotować do miękkości grzyby. Ugotowane musicie dokładnie posiekać.

  4. Następnie kroicie cebulę i szklicie ją na smalcu. Dodajecie grzyby, przyprawiacie solą i pieprzem i dusicie kilka minut.

  5. Odcedzacie fasolkę i mieszacie z grzybami, kapustą i cebulką.

  6. Z rozwałkowanego ciasta wykrawacie filiżanką okrągłe placuszki, napełniacie farszem i zlepiacie.

  7. Najlepiej gotowe pierogi gotować w osolonym wrzątku 2 minuty do wypłynięcia.

  8. Do podania pierogów wystarczy roztopione masło.

Smacznego!

Komentarze
bigos
Gotujmy.pl/babciagramolka
Newsy Co zrobić, żeby świąteczny bigos nie powodował wzdęć? Wystarczy dodać do niego jeden składnik
Uwielbiacie pierogi z kapustą i grzybami oraz bigos, ale jecie je oszczędnie przez wstydliwy problem, który powodują? Jest na to sposób!
Katarzyna Wyborska
grudzień 19, 2020

Choć bardzo smaczna i aromatyczna (zwłaszcza kiszona!), kapusta ma jedną zasadniczą wadę – powoduje okropne wzdęcia! A niestety, podstawą świąt Bożego Narodzenia są dania zawierające kapustę. Pierogi, kapusta z grzybami czy bigos to pyszne potrawy, które później u większości z nas powodują spory dyskomfort i ból brzucha. Jak sobie z tym poradzić? Pierwsze co przychodzi do głowy to oczywiście nie jeść kapusty w ogóle, ale co to za święta bez dań z kapustą! Na szczęście są sposoby na to, by zmniejszyć wstydliwy problem. Skąd się biorą wzdęcia? Przyczyną wzdęć są gazy nagromadzone w jelitach. Powstają one w trakcie trawienia pokarmów, połykania powietrza podczas jedzenia, a także w wyniku uwalniania się toksyn. Zwłaszcza kiszona kapusta może wywoływać bardzo uciążliwe dolegliwości, które skutecznie zepsują wigilijny wieczór. Uczucie rozpierania, „przelewania” i kłucia w lewym lub prawym boku jest niezwykle nieprzyjemne. Istnieją na szczęście metody, dzięki którym problem wzdęć po zjedzeniu kapusty będzie nieco mniejszy. Sekret tkwi w ich odpowiednim przygotowaniu! Sposoby na wzdęcia po kapuście Jeżeli chcecie cieszyć się smakiem wigilijnych potraw nie martwiąc się o to, że za chwilę ból brzucha da się wam we znaki, musicie koniecznie poznać poniższe sposoby przygotowywania kapusty! Dzięki nim danie będzie mniej ciężkostrawne i nie będzie powodować uciążliwego uczucia pełności i rozpierania w jamie brzusznej. Kminek – ta znana od wieków przyprawa ma właściwości rozkurczowe oraz zmniejszające wzdęcia. Dodając ją do kapusty złagodzimy przykre dolegliwości. Mniej tłuszczu – tłuszcz jest jednym z winowajców odpowiadającym za problem wzdęć po zjedzeniu kapusty. Używajcie go oszczędnie i unikajcie robienia zasmażki. Goździki –...

Przeczytaj