Pierogi to potrawa smaczna i uniwersalna. Sam koncept na pierogi pochodzi z dalekich Chin. Na ziemie polskie dotarł około XIII wieku. W kuchni staropolskiej pierogi podawano na słono lub słodko. Była to potrawa mączna z farszem zawiniętym w kawałek najczęściej ciasta makaronowego, rzadziej drożdżowego.

Ze względu na proces obróbki termicznej wyróżnia się trzy główne rodzaje pierogów. Najbardziej powszechne są pierogi gotowane. Oprócz tego, pierogi można też smażyć i piec. To danie na obiad i kolację. Z nadzieniem na słodko możecie je też potraktować jako deser.

Pierogi na Boże Narodzenie

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć pysznych pierogów. To prawdziwie świąteczna klasyka, której zrobienie nie należy wcale do najłatwiejszych. Znacie farsz z kapustą? Proponujemy małą zmianę. Dorzućcie do niego jeszcze fasolę, a już nigdy nie zrobicie inaczej. Pierogi staną się bardziej pożywne, a przy okazji smak ich farszu będzie nieco przypominał słynny groch z kapustą. Nie musimy dodawać, jakie wrażenie na waszej rodzinie może wywołać takie wigilijne „dwa w jednym”.

Składniki:

Ciasto

Zobacz także:

  • 3 szklanki mąki

  • sól

  • jajko

  • łyżka oleju

  • szklanka wody lub mleka

Farsz

  • 35 dag mieszanych grzybów (podgrzybki, kurki, prawdziwki)

  • średniej wielkości cebula

  • 2 łyżki smalcu

  • puszka białej fasoli

  • kapusta kiszona

  • sól

  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Na początek należy przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, jajko, olej i mieszać, dolewając do powstałej masy ciepłą wodę lub mleko. 

  2. Z tych składników ugniatacie gładkie i elastyczne ciasto. Zrobione przykrywacie ściereczką i odkładacie na pół godziny.

  3. Na farsz trzeba będzie wam oczyścić i ugotować do miękkości grzyby. Ugotowane musicie dokładnie posiekać.

  4. Następnie kroicie cebulę i szklicie ją na smalcu. Dodajecie grzyby, przyprawiacie solą i pieprzem i dusicie kilka minut.

  5. Odcedzacie fasolkę i mieszacie z grzybami, kapustą i cebulką.

  6. Z rozwałkowanego ciasta wykrawacie filiżanką okrągłe placuszki, napełniacie farszem i zlepiacie.

  7. Najlepiej gotowe pierogi gotować w osolonym wrzątku 2 minuty do wypłynięcia.

  8. Do podania pierogów wystarczy roztopione masło.

Smacznego!