
Świąteczny trik. Smak farszu do wigilijnych pierogów wspaniale podkręca 1 składnik. Jest tani jak barszcz
Pierogi mogą mieć najróżniejsze kształty. Na pewno jedliście pierogi stożki, sakiewki czy trójkąty.
Pierogi w wielu kuchniach na całym świecie
To potrawa smaczna i uniwersalna. Sam koncept na pierogi pochodzi z Chin. Na ziemie polskie dotarł około XIII wieku. W kuchni staropolskiej pierogi podawano na słono lub słodko. Była to potrawa mączna z farszem zawiniętym w kawałek najczęściej ciasta makaronowego, rzadziej drożdżowego.
Wyróżnia się 3 rodzaje pierogów
Ze względu na proces obróbki termicznej wyróżnia się 3 rodzaje pierogów. Najbardziej powszechne są pierogi gotowane. Oprócz nich pierogi można też smażyć i piec. To danie na obiad i kolację. Z nadzieniem na słodko możecie je też potraktować jako deser.
Pracochłonna potrawa mączna
Pierogi to kawałki cienko rozwałkowanego ciasta makaronowego z farszem słonym lub słodkim, uformowane na kształt trójkąta lub półkola. Cenią je szczególnie obcokrajowcy. Właśnie dla nich to jedna z bardziej tradycyjnych polskich potraw.
Przepisy na pierogi są rozmaite. Każde jednak biorą pod uwagę ciasto, które jest gwarancją ich smaku. Polacy mają też sentyment do pierogów jak u babci. To jedno z dań wywołujących uśmiech na twarzy. Pierogi to również potrawa wigilijna.
Pierogi na Boże Narodzenie
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć pysznych pierogów. To prawdziwie świąteczna klasyka, której zrobienie nie należy wcale do najłatwiejszych. Znacie farsz z kapustą? Proponujemy małą zmianę. Dorzućcie do niego fasolę, a już nigdy nie zrobicie inaczej.
Składniki:
Ciasto
-
3 szklanki mąki
-
sól
-
jajko
-
łyżka oleju
-
szklanka wody lub mleka
Farsz
-
35 dag mieszanych grzybów (podgrzybki, kurki, prawdziwki)
-
średniej wielkości cebula
-
2 łyżki smalcu
-
puszka białej fasoli
-
kapusta kiszona
-
sól
-
pieprz
Sposób przygotowania:
-
Na początek należy przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, jajko, olej i mieszać, dolewając do powstałej masy ciepłą wodę lub mleko.
-
Z mikstury ugniatacie gładkie i elastyczne ciasto. Zrobione przykrywacie ściereczką i odkładacie na pół godziny.
-
Na farsz trzeba będzie wam oczyścić i ugotować do miękkości grzyby. Ugotowane musicie dokładnie posiekać.
-
Następnie kroicie cebulę i szklicie ją na smalcu. Dodajecie grzyby, przyprawiacie solą i pieprzem i dusicie kilka minut.
-
Odcedzacie fasolkę i mieszacie z grzybami, kapustą i cebulką.
-
Z rozwałkowanego ciasta wykrawacie filiżanką okrągłe placuszki, napełniacie farszem i zlepiacie.
-
Najlepiej gotowe pierogi gotować w osolonym wrzątku 2 minuty do wypłynięcia.
-
Do podania pierogów wystarczy roztopione masło.
Smacznego!