
Kutia z bakaliami i miodem to pyszny wigilijny deser. Mamy najlepszy, tradycyjny przepis
Przepis na przepyszną kutię nie należy do skomplikowanych. Jednak musisz pamiętać, aby jej przygotowanie rozpocząć co najmniej dwa dni przed Wigilią. Bowiem mak i pszenica potrzebują kilkunastu godzin, aby nasiąknąć wodą i mlekiem. Z kolei gotowy deser potrzebuje całej nocy na schłodzenie.
Przepis na kutię z bakaliami i miodem
Będziesz potrzebować
- 100 gramów maku (najlepiej już zmielonego)
- 300 ml wody
- 370 ml mleka
- 70 ml miodu
- 100 gramów ziaren łuskanej pszenicy
- 50 gramów rodzynek
- 50 gramów orzechów
- 50 gramów migdałów
- 30 gramów kandyzowanej skórki z pomarańczy
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie
- Ziarna łuskanej pszenicy umieść w sitku i przepłucz pod bieżącą wodą. Następnie umieść ziarna w misce odpornej na działanie wysokiej temperatury i zalej wrzątkiem. Tak przygotowaną pszenicę odstaw do namoczenia na całą noc.
- Mak umieść w misce. W rondelku podgrzej 300 ml mleka, a następnie zalej nim mak. Miksturę odstaw do namoczenia również na całą noc.
- Następnego dnia odcedź pszenicę z wody, umieść w garnku i zalej świeżym wrzątkiem. Całość gotuj przez ok. 35 minut, aż do miękkości pszenicy.
- Podobnie zrób z makiem. Z tą różnicą, że do jego odcedzenia należy użyć gazy, a nie sitka. Jeśli używasz maku, który wcześniej nie był zmielony, to właśnie najlepszy moment na zrobienie tej czynności.
- Migdały i orzechy dokładnie posiekaj na małe kawałki. Do ich rozdrobnienia możesz również użyć meleksera.
- Mielony mak, ugotowaną pszenicę, posiekane orzechy, a także rodzynki oraz kandyzowaną skórkę z pomarańczy umieść w jednej misce. Do powyższych składników dodaj miód, pozostałe 70 ml mleka i ekstrakt z wanilii. Całość dokładnie wymieszaj, aż do połączenia się składników.
Gotowe!
Tak przygotowana kutia przed wyłożeniem na stół powinna się chłodzić przez ok. 12 godzin.