Przepis na przepyszną kutię nie należy do skomplikowanych. Jednak musisz pamiętać, aby jej przygotowanie rozpocząć co najmniej dwa dni przed Wigilią. Bowiem mak i pszenica potrzebują kilkunastu godzin, aby nasiąknąć wodą i mlekiem. Z kolei gotowy deser potrzebuje całej nocy na schłodzenie.
Przepis na kutię z bakaliami i miodem
Będziesz potrzebować
- 100 gramów maku (najlepiej już zmielonego)
- 300 ml wody
- 370 ml mleka
- 70 ml miodu
- 100 gramów ziaren łuskanej pszenicy
- 50 gramów rodzynek
- 50 gramów orzechów
- 50 gramów migdałów
- 30 gramów kandyzowanej skórki z pomarańczy
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie
- Ziarna łuskanej pszenicy umieść w sitku i przepłucz pod bieżącą wodą. Następnie umieść ziarna w misce odpornej na działanie wysokiej temperatury i zalej wrzątkiem. Tak przygotowaną pszenicę odstaw do namoczenia na całą noc.
- Mak umieść w misce. W rondelku podgrzej 300 ml mleka, a następnie zalej nim mak. Miksturę odstaw do namoczenia również na całą noc.
- Następnego dnia odcedź pszenicę z wody, umieść w garnku i zalej świeżym wrzątkiem. Całość gotuj przez ok. 35 minut, aż do miękkości pszenicy.
- Podobnie zrób z makiem. Z tą różnicą, że do jego odcedzenia należy użyć gazy, a nie sitka. Jeśli używasz maku, który wcześniej nie był zmielony, to właśnie najlepszy moment na zrobienie tej czynności.
- Migdały i orzechy dokładnie posiekaj na małe kawałki. Do ich rozdrobnienia możesz również użyć meleksera.
- Mielony mak, ugotowaną pszenicę, posiekane orzechy, a także rodzynki oraz kandyzowaną skórkę z pomarańczy umieść w jednej misce. Do powyższych składników dodaj miód, pozostałe 70 ml mleka i ekstrakt z wanilii. Całość dokładnie wymieszaj, aż do połączenia się składników.
Gotowe!
Tak przygotowana kutia przed wyłożeniem na stół powinna się chłodzić przez ok. 12 godzin.