pączki
Flickr
Newsy

Kuszą was tanie pączki w sklepie? Pod żadnym pozorem ich nie kupujcie. Ich skład woła o pomstę do nieba

Kupujecie tańsze pączki w markecie? Nie uwierzycie, jak bardzo są szkodliwe dla zdrowia.

Już za kilka dni Tłusty Czwartek! Część osób będzie z pewnością smażyć pączki dla całej rodziny, ale niestety nie wszyscy mają na tyle wolnego czasu, by móc sobie pozwolić na długie prace w kuchni. Inni mieszkają sami albo tylko z partnerem/partnerką, więc wolą kupić pączki w cukierni, zamiast smażyć porcję dla całego batalionu. Rzeczywiście, w Tłusty Czwartek cukiernie nie sprzedają nic innego poza pączkami! Można wtedy kupić świeżutkie i pachnące pączki z marmoladą, budyniem, adwokatem, polane lukrem, czekoladą i posypane różnymi dodatkami. Tylko w ten dzień można kupić pączki z tyloma nadzieniami!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Najlepsze pączki z cukierni

Kto chce kupić naprawdę smaczne i pulchne pączki, ten w Tłusty Czwartek musi już wcześnie rano udać się do cukierni, ponieważ chętnych na smaczne pączusie jest mnóstwo! Niestety, za dobrego pączka trzeba słono zapłacić. Nie ma się co dziwić, ponieważ wysoka jakość idzie w parze z ceną. Rekordzistką jest chyba Magda Gessler, u której za jednego pączka z różą trzeba zapłacić aż 10 złotych! Więcej piszemy o tym w tym artykule (i zachęcamy do wykorzystania świetnego przepisu na takie same pączki – wychodzi znacznie taniej).

Zobacz także
Mięso z rosołu

Polacy nagminnie dodają to do rosołu. Ten składnik może prowadzić do wielu groźnych schorzeń

Co zrobić, żeby rosół pięknie pachniał? Nie wrzucajcie od razu tych 2 warzyw. Zróbcie to pod koniec

Rosół będzie pięknie pachniał, jeśli tylko nie wrzucicie od razu tych 2 składników. Zróbcie to pod koniec

Trucizna z marketu?

Jednak nie wszystkim się widzi płacić tak dużo pieniędzy za karton pączków i wolą po prostu kupić je w supermarkecie przy okazji codziennych zakupów. W końcu pączki tam są znacznie tańsze, a wyglądają tak samo jak te z cukierni. Czy jest sens przepłacać, skoro w popularnych dyskontach można kupić takie same? Gdy tylko się dowiecie, co kryje się w tanich pączkach, to natychmiast przestaniecie się zastanawiać i w czwartek rano pierwsi będziecie pod drzwiami cukierni! W tanich pączkach sprzedawanych w marketach, kryją się bowiem tłuszcze trans, ulepszacze, spulchniacze i inne dodatki, które są szkodliwe dla zdrowia. Oto przykładowa lista składników pączków ze sklepu:

  • Tłuszcz palmowy,
  • Margaryna (a nie masło),
  • Jajka w proszku zamiast zwykłych,
  • Barwniki, które „ulepszają” kolor pączka,
  • Syrop glukozowo-fruktozowy, najgorsza substancja słodząca,
  • Spulchniacze,
  • Konserwanty.
pączki kalorie
AdobeStock
Newsy
Każdy z nas zje chociaż 1 w Tłusty Czwartek. Ile kalorii ma słodki pączek?
Ile pączków planujecie zjeść w Tłusty Czwartek? Zanim zabierzecie się za pochłanianie tych pysznych słodkości, dowiedzcie się ile mają kalorii – aż trudno uwierzyć!

Każdy z was w Tłusty Czwartek na pewno będzie się zajadał pączkami. Ile ich zjecie? Niektórzy już po 3 pączkach są pełni, a rekordziści bez trudu zjedzą nawet kilkanaście. Ale czy zastanawialiście się kiedyś nad tym, ile kalorii jest w jednym pączku? Wielkie obżarstwo w Tłusty Czwartek może się skończyć powiększeniem oponki na brzuchu! Dowiedzcie się, ile jest kalorii w pączkach i jak można spalić nadmiar energii. Ile kalorii w pączku? Najczęściej w Polsce w Tłusty Czwartek sprzedaje się klasyczne pączki smażone w tłuszczu i nadziewane powidłami. Ale Polacy chętnie sięgają też po inne rodzaje tych słodkich wypieków. Coraz popularniejsze są pączki z dziurką, które znacie z amerykańskich filmów. Dobrze sprzedają się też bardzo tłuste pączki hiszpańskie, koniecznie polane lukrem. Można kupić także bardzo smaczne pączki serowe. Sprawdźcie, ile mają kalorii! Pączek z marmoladą, posypany cukrem pudrem: 350 kalorii Pączek hiszpański: 230 kalorii bez lukru i prawie 350 kalorii z lukrem Amerykański pączek z dziurką (donut): od 270 do 350 kalorii, zależnie od dodanej polewy i posypki Pączek serowy: serowe pączki są mniejsze niż te tradycyjne, więc mają odpowiednio mniej kalorii. Jedna taka serowa kulka ma około 50 kalorii, ale założymy się, że na jednej nie poprzestaniecie! By ułatwić wyobrażenie sobie tego, co oznacza 350 kalorii w pączku, podpowiemy wam, że zdrowy, dorosły człowiek powinien przyjmować około 2200 kalorii dziennie. Jeżeli więc w Tłusty Czwartek zjecie 3 pączki z marmoladą, to pochłoniecie aż 1050 kalorii, co stanowi prawie połowę waszego dziennego zapotrzebowania! Widzicie więc, że jeśli zjecie jeszcze więcej, to łatwo przekroczycie zapotrzebowanie – a do tego trzeba doliczyć jeszcze kalorie ze śniadania, obiadu i kolacji (chyba, że przez cały dzień będziecie jeść tylko...

Biedronka sprzedaje pączki po 29 groszy. Ich skład to prawdziwa tablica Mendelejewa
AdobeStock/AdobeStock
Newsy
Biedronka sprzedaje pączki po 29 groszy. Ich skład to prawdziwa tablica Mendelejewa
Pączki z dyskontu kuszą was swoją ceną? Lepiej sprawdźcie, co się w nich znajduje...

Planujecie wybrać się do Biedronki po pączki? Sieć już od kilku dni kusi swoich klientów „świetną" promocją na słodkie wypieki. Jednak zanim po nie sięgniecie, dobrze przyjrzyjcie się ich składowi. Ten to istna tablica Mendelejewa! Biedronka sprzedaje pączki po 29 groszy Dziś tłusty czwartek. Z tej okazji sieć sklepów Biedronka zachęca do skorzystania z promocji na pączki: - Biedronka jak co roku na tłusty czwartek przygotowuje niesamowite okazje. Smakiem pączka można cieszyć się już od 29 groszy w opakowaniu 12 pączków, kosztującym tylko 3,49. Przy zakupie 6 pączków z pudrem lub lukrem Słodka Kraina cena wynosi jedynie 59 groszy za sztukę – zachęca swoich klientów popularna sieć handlowa. Przyznajcie, że cena 29 groszy jest bardzo kusząca zwłaszcza w obliczu tego, ile zazwyczaj kosztują pączki w cukierniach. Zanim jednak sięgniecie po najtańsze pączki z dyskontu, dobrze prześledźcie ich skład. Ten może was przyprawić o zawrót głowy. Co zawiera w sobie „biedronkowy" pączek? Skład pączka z Biedronki Planujecie kupić dziś pączki? Te z Biedronki omijajcie szerokim łukiem. W skład takiego pączka wchodzi m.in.: kwas cytrynowy cytrynian wapnia skrobia modyfikowana tłuszcz palmowy substancja przeciwzbrylająca: E170, E551 węglan wapna substancje spulchniające: E450, E500 jaja w proszku emulgatory: E471, E481, E472e serwatka w proszku stabilizatory: E412, E466, E415 barwniki karoteny mleko w proszku Wymienione wyżej składniki, to tylko część tego, co znajduje się w pączkach z Biedronki. Poza tym, pączki te wcale nie są świeżo smażone, tylko odmrażane na miejscu po głębokim zamrożeniu w procesie produkcyjnym. To tania metoda, którą znane sieci stosują nie tylko względem słodkich...

Magda Gessler ma dość uwag na temat cen w swojej cukierni: „Mam to w ….”
Instagram/magdagessler_official
Newsy
Magda Gessler wulgarnie na temat wygórowanych cen jej pączków: „Mam to w d*pie”
Restauratorka znana jest z siarczystych określeń i wybuchowego temperamentu. Nie chce się dłużej tłumaczyć z cen swoich produktów i pytania na ich temat ucina krótko i dosadnie.

Tegoroczny tłusty czwartek przyniósł nie tylko duże wzrosty cen ciastek, ale też ogromne różnice pomiędzy cenami pączków sprzedawanymi w różnych miejscach. W cukierni Magdy Gessler pączki w tym roku kosztowały 15 zł, aż o 4 zł więcej niż przed rokiem.  Z kolei Biedronka i Lidl sprzedawały swoje wypieki nawet po 29 groszy. Restauratorka ostro odniosła się do komentarzy na temat jej cen. Dlaczego pączki w restauracji „U Fukiera” są tak drogie? Restauratorka szczegółowo wyliczyła zalety pączków wypiekanych w jej kuchni: - Żeby wyprodukować naprawdę dobrego pączka, trzeba wydać pieniądze. Nie robi się tego z powietrza, tylko trzeba wydać na 36 żółtek i prawie pół kilograma masła na kilogram mąki. To kosztuje! Zwróciła też uwagę na sposób wytwarzania ciastek. Czy znacie cukiernika, którzy każdą partię pączków smaży w świeżym tłuszczu? A tak jest w ponoć restauracji „U Fukiera”: - Jeżeli będziemy używać tego samego smalcu 4 razy, to wiadomo, że będzie to gorsza jakość, przez co będzie mogło być taniej. Natomiast jeżeli smalcu używa się jednorazowo do każdego smażenia, to sam koszt pączków jest ogromny. Robimy to ręcznie, nie maszynowo. Sami robimy też skórkę pomarańczową. Dlatego trudno, żeby to kosztowało mniej w obecnej sytuacji. Kto nie chce drogich pączków Magdy Gessler, może kupić te pełne chemii... 68-latka znana jest z ognistego temperamentu. W prowadzonym przez siebie programie „Kuchenne rewolucje” nie raz ciskała garnkami w obsługę restauracji i wyrzucała na podłogę zawartość zamrażarek. Tym razem zdenerwowało ja ciągłe tłumaczenie, dlaczego jej pączki są tak drogie: - Mam to w d*pie – odpowiedziała w wywiadzie dla „Faktu”...

Katarzyna Bosacka krytykuje dyskontowe pączki i radzi, gdzie kupić te prawdziwe
ONS.pl/AdobeStock
Newsy
Katarzyna Bosacka krytykuje dyskontowe pączki i radzi, gdzie można kupić te prawdziwe
Planujecie kupić w tym roku pączki z supermarketu? Lepiej tego nie róbcie. Katarzyna Bosacka wyjaśnia, dlaczego.

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. To jedyna taka okazja w roku, by bez wyrzutów sumienia objadać się pączkami, faworkami i innymi słodkimi wypiekami. Gdzie szukać najlepszych pączków? Katarzyna Bosacka ostrzega, by nie kupować ich w dyskontach. Dlaczego? Katarzyna Bosacka krytykuje dyskontowe pączki Katarzyna Bosacka od lat edukuje Polaków w kwestii zdrowego odżywiania. Doradza nie tylko, jak gotować, ale też jak  kupować produkty, które są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Ostatnio na swoim profilu na Instagramie, dziennikarka poruszyła temat zbliżającego się tłustego czwartku i pączków. Jej zdaniem, tych lepiej nie kupować w dyskoncie. Dlaczego? - Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Supermarkety i cukiernie ruszają z masową produkcją pączków – rozpoczęła swój wpis Katarzyna Bosacka dodając, że dobrych pączków lepiej nie szukać w supermarketach: - W większości sklepów prawdziwego pączka nie uświadczycie - napisała.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Katarzyna Bosacka (@katarzynabosacka) Katarzyna Bosacka ostrzega przed tanimi pączkami Planujecie kupić pączki w popularnym dyskoncie? Lepiej tego nie róbcie. Okazuje się, że są one smażone w rakotwórczej fryturze, a następnie mrożone i odgrzewane w sklepie: - (...) są wcześniej przygotowywane w całości, smażone, nadziewane, oblane pomadą (posypane cukrem) i zamrażane. Dopiero w sklepie się je rozmraża i wtedy trafiają na półkę – wyjaśniła. Z czego powinien być...