pączki
Flickr
Newsy

Kuszą was tanie pączki w sklepie? Pod żadnym pozorem ich nie kupujcie. Ich skład woła o pomstę do nieba

Kupujecie tańsze pączki w markecie? Nie uwierzycie, jak bardzo są szkodliwe dla zdrowia.

Już za kilka dni Tłusty Czwartek! Część osób będzie z pewnością smażyć pączki dla całej rodziny, ale niestety nie wszyscy mają na tyle wolnego czasu, by móc sobie pozwolić na długie prace w kuchni. Inni mieszkają sami albo tylko z partnerem/partnerką, więc wolą kupić pączki w cukierni, zamiast smażyć porcję dla całego batalionu. Rzeczywiście, w Tłusty Czwartek cukiernie nie sprzedają nic innego poza pączkami! Można wtedy kupić świeżutkie i pachnące pączki z marmoladą, budyniem, adwokatem, polane lukrem, czekoladą i posypane różnymi dodatkami. Tylko w ten dzień można kupić pączki z tyloma nadzieniami!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Najlepsze pączki z cukierni

Kto chce kupić naprawdę smaczne i pulchne pączki, ten w Tłusty Czwartek musi już wcześnie rano udać się do cukierni, ponieważ chętnych na smaczne pączusie jest mnóstwo! Niestety, za dobrego pączka trzeba słono zapłacić. Nie ma się co dziwić, ponieważ wysoka jakość idzie w parze z ceną. Rekordzistką jest chyba Magda Gessler, u której za jednego pączka z różą trzeba zapłacić aż 10 złotych! Więcej piszemy o tym w tym artykule (i zachęcamy do wykorzystania świetnego przepisu na takie same pączki – wychodzi znacznie taniej).

Zobacz także
Mięso z rosołu

Polacy nagminnie dodają to do rosołu. Ten składnik może prowadzić do wielu groźnych schorzeń!

rosół zdjecie

Co zrobić, żeby rosół pięknie pachniał? Nie wrzucajcie od razu tych 2 warzyw. Zróbcie to pod koniec

Trucizna z marketu?

Jednak nie wszystkim się widzi płacić tak dużo pieniędzy za karton pączków i wolą po prostu kupić je w supermarkecie przy okazji codziennych zakupów. W końcu pączki tam są znacznie tańsze, a wyglądają tak samo jak te z cukierni. Czy jest sens przepłacać, skoro w popularnych dyskontach można kupić takie same? Gdy tylko się dowiecie, co kryje się w tanich pączkach, to natychmiast przestaniecie się zastanawiać i w czwartek rano pierwsi będziecie pod drzwiami cukierni! W tanich pączkach sprzedawanych w marketach, kryją się bowiem tłuszcze trans, ulepszacze, spulchniacze i inne dodatki, które są szkodliwe dla zdrowia. Oto przykładowa lista składników pączków ze sklepu:

  • Tłuszcz palmowy,
  • Margaryna (a nie masło),
  • Jajka w proszku zamiast zwykłych,
  • Barwniki, które „ulepszają” kolor pączka,
  • Syrop glukozowo-fruktozowy, najgorsza substancja słodząca,
  • Spulchniacze,
  • Konserwanty.
paczek z mikrofalowki
Gotujmy.pl/Babeczka35
Newsy
Pączek z mikrofalówki w 2 minuty - banalny w wykonaniu, ale smakuje jak z cukierni. Rewelacja
Smakuje tak samo dobrze jak ten z cukierni!

Pączki nie są bardzo trudne do zrobienia, ale dobre wyrobienie ciasta, a następnie jego wyrośnięcie jest dość czasochłonne. Smażone w głębokim tłuszczu są bardzo kaloryczne i nawet odsączanie ich na papierowym ręczniku niewiele pomaga. Z przepisu najczęściej wychodzi ich około 20 sztuk. Co zrobić, gdy mamy ochotę na jednego pączka, ale cukiernie są zamknięte, a my nie mamy czasu i ochoty na tak pracochłonne ciastko? Z pomocą przychodzi nam mikrofalówka! Czy rzeczywiście można zrobić w niej wypieki? Zdecydowanie tak, a co więcej, nie odbiegają one smakowo od tych „prawdziwych” pieczonych w piekarniku. Ciasta z kubeczka Ten typ „wypieków” od lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Wcale nas to nie dziwi. Są niezwykle łatwe do wykonaniu, w porównaniu z tradycyjnymi ciastami robi się je tylko w kilka minut, a niezbędne składniki zazwyczaj mamy pod ręką. Dodatkowo nie trzeba piec całej blachy sernika czy biszkoptu, można zrobić tylko jedną porcję. Co jeszcze można przyrządzić w mikrofali? Najpopularniejszym przepisem jest zdecydowanie czekoladowa babeczka z kubeczka przypominająca murzynka, którą można przyrządzić również w wersji waniliowej. Równie pyszny wyjdzie nam sernik. Ciasta można przełożyć dżemem, konfiturą lub świeżymi owocami. Należy pamiętać o dwóch rzeczach: wybierajmy większe miseczki czy kubki, ponieważ ciasto dość mocno rośnie oraz przez to, że pieczemy na najwyższej mocy wypiek szybko się robi, dlatego warto w trakcie sprawdzić, czy jest już gotowy. Przepis na pączka z mikrofalówki Składniki 45 g masła Jajko 2 łyżki mleka 4 łyżki mąki pszennej, najlepiej tortowej 1 płaska łyżka cukru Pół łyżeczki proszku do pieczenia Cukier-puder Przygotowanie Roztop masło i daj mu chwilę przestygnąć. Sypkie...

adwent
AdobeStock
Newsy
Ostrzegamy: kalendarze adwentowe zawierają szkodliwy składnik. Lepiej nie kupuj ich swoim dzieciom
Podarowujesz dziecku co roku kalendarz adwentowy, by osłodzić mu czas czekania na Boże Narodzenie? Uważaj - może być bardzo niebezpieczny!

Tradycja adwentu wciąż jest kultywowana w wielu polskich domach. Szczególnie w formie kalendarzy z okienkami, w których znajdują się czekoladki. Ale czy zwracasz uwagę na to, jakiej jakości jest czekolada sprzedawana w takich kalendarzach? Złapiesz się za głowę! Słodka tradycja Odliczanie dni do świąt Bożego Narodzenia jest jeszcze przyjemniejsze, jeśli skusimy się na kalendarz adwentowy. Najpopularniejszy ma formę otwieranych okienek na każdy dzień, gdzie w środku znajduje się czekoladka. Takie kalendarze bardzo lubią dzieci, jednak wiele firm wymyśliło swoje wersje kalendarzy „dla dorosłych”, które zamiast czekoladek zawierają kosmetyki i inne upominki. Jednak kupując dziecku taki prezent na adwent zastanawiałaś się czasem z czego są zrobione znajdujące się w nim czekoladki? Niebezpieczny składnik Przeprowadzono analizę czekoladek, które sprzedawane są wraz z kalendarzami adwentowymi. Okazało się, że te sprzedawane w popularnych supermarketach są niezwykle szkodliwe dla naszego zdrowia! Najczęściej czekolada znajdująca się w kalendarzach jest niskiej jakości i produkuje się ją z tanich składników. Wszystkie poddane badaniu czekoladki zawierały szkodliwy tłuszcz palmowy oraz bardzo niebezpieczny składnik E476! Dzieci absolutnie nie powinny go jeść i o ile nic się nie stanie, jeśli od wielkiego dzwonu zjedzą jedną czekoladkę z takim składem, to kategorycznie nie powinno im się dawać ich regularnie – a przecież otwierając codziennie okienka w kalendarzu adwentowym jedzą taką czekoladę przez miesiąc! Jaki kalendarz wybrać? Wobec tego możesz zacząć się zastanawiać, czy kupowanie kalendarza adwentowego ze słodyczami ma w ogóle sens. Oczywiście, że tak! Najważniejsze jednak to kupić kalendarz ze sprawdzonego źródła tak, by mieć pewność co do jego zawartości. Najlepiej po prostu sprawdzić...

biedronka
Adobe Stock
Newsy
Nie Biedronka i nie Lidl. To właśnie w tej sieci zrobicie zakupy najtaniej
Jeszcze nie zrobiliście świątecznych zakupów? W takim razie koniecznie sprawdźcie, w których marketach najbardziej opłaca się kupić wszystko, co potrzebne na święta!

Gdzie można najtaniej zrobić zakupy spożywcze? Wbrew pozorom nie w najpopularniejszych dyskontach! Kto dotychczas tam kupował myśląc, że w ten sposób oszczędza, ten srogo się zawiedzie. Przeprowadzono badanie cen w poszczególnych marketach – wyniki są naprawdę zaskakujące! Popularne sieci dyskontów nieustannie kuszą klientów promocjami. Wydawać by się mogło, że mają one najtańsze oferty i kupując tam zaoszczędzi się sporo pieniędzy w portfelu. W dodatku w głowach konsumentów utarło się już, że niektóre sieci po prostu mają niższe ceny i Polacy robią tam zakupy nie sprawdzając nawet, czy w innych sklepach można kupić dane produkty taniej. A to duży błąd! Z badania przeprowadzonego przez Agencję ASM Sales Force wynika bowiem, że popularne dyskonty wcale nie mają najatrakcyjniejszych cen na rynku. Gdzie wobec tego należy robić zakupy, by nie zmarnować pieniędzy? Dokąd na tanie zakupy? Badanie polegało na sprawdzeniu cen poszczególnych produktów w każdej z sieci marketów spożywczych i porównaniu ich. Przygotowano koszyk zakupów, w którym znajdowały się typowe produkty spożywcze jak chleb, kawa, mleko czy słodycze i chemia domowa. Przyjrzano się nie tylko różnicom w cenie we wszystkich objętych badaniem sklepach, ale także porównano ceny różnych kategorii produktów. Jakie są wyniki badania? Okazuje się, że liderem w kategorii niskich cen jest… Auchan! Tam za przyjęty w badaniu koszyk zakupów trzeba było zapłacić niemal 205 złotych. Zaraz za nim znajduje się Lidl, gdzie cena wyniosła już nieco więcej, bo 211,54 zł. Na trzecim miejscu jest Kaufland, w którym koszyk zakupów kosztuje 216 złotych. Popularna sieć dyskontów Biedronka jest dopiero na szóstym miejscu w badaniu – tam zakupy kosztowały niemal 220 złotych....

Pierogi, sposób na pierogi
Pixabay/Krzysztof Jaracz
Newsy
Pierogi jak zwykle rozklejają się wam podczas gotowania? Ten babciny trik zapobiegnie tej katastrofie
Rozpadające się pierogi tuż przed podaniem wigilijnej kolacji to prawdziwy koszmar. Dowiedzcie się, jak mu zapobiec!

W wielu polskich domach pierogi to danie przygotowywane nie tylko od święta. Ruskie, z mięsem, z grzybami, na słodko – każdy ma swój ulubiony farsz. Choć dawniej przyrządzanie pierogów było okazją do spędzenia razem czasu, a młodsze pokolenie mogło się nauczyć sztuki przygotowywania pysznego farszu i klejenia pierogów, to ta tradycja coraz częściej zanika. Dziś bez problemu można kupić bardzo smaczne i gotowe pierogi, dlatego mało jest osób, które uczą się jak robić to polskie danie. Chociaż dzięki temu oszczędza się mnóstwo pracy i czasu, to niestety przez fakt, iż gotowe rozwiązania są coraz popularniejsze, to zanikają dawne tradycje.   Możecie to odczuć szczególnie wtedy, gdy zdecydujecie się zrobić na święta własne pierogi zamiast kupować gotowe w sklepie. Sprawa się komplikuje w momencie gdy uświadamiacie sobie, że może trzeba było podpatrzeć jak mama i babcia robią ciasto, ponieważ wasze (mimo najszczerszych chęci i pracy) rozpada się w trakcie gotowania! Na szczęście można temu zapobiec. Dlaczego pierogi się rozklejają podczas gotowania? Zasadniczo przyczyny rozpadania się pierogów są dwie. Pierwsza to gotowanie zamrożonych pierogów – jeśli wrzucicie ich za dużo na raz do garnka, to obniżą temperaturę wody, która przestanie się gotować i pierogi zamiast szybko się ugotować rozmiękną i zaczną się rozpadać. Drugi powód to sytuacja, w której w trakcie zlepiania farsz dostał się między krawędzie pierogów. To sprawia, że ciasto nie skleja się do końca i tak wykonane pierogi otworzą się podczas gotowania w wodzie. Jak zapobiec rozpadaniu się pierogów Najlepszym sposobem na upewnienie się, że ciasto jest odpowiednio sklejone i nie za twarde, jest ugotowanie „testowego pieroga”. Zamiast skleić na raz kilkadziesiąt (albo...