
Końcówka lata to ulubiony czas miłośników kurek. Właśnie teraz zbiera się te złote grzybki, których smak jest naprawdę wyjątkowy. Pięknie pachną, są pyszne i można z nich zrobić mnóstwo smacznych dań i przetworów. Dziś proponujemy wam prosty przepis na kurki do słoików bez octu. Ich delikatny smak docenią nawet najbardziej wybredni smakosze grzybów.
Przepis na kurki do słoików
Składniki na 1 kg grzybów:
-
200 g masła (1 kostka)
-
sól
-
pieprz
Oraz kilogram kurek.
Przygotowanie:
-
Kurki należy najpierw oczyścić. Możecie to zrobić tradycyjnie, czyli za pomocą ręcznika papierowego i nożyka. Polecamy też inny sposób, który opisaliśmy w tym artykule.
-
Po wstępnym oczyszczeniu, kurki warto jeszcze zamoczyć w letniej, osolonej wodzie. Usunie ona resztę zanieczyszczeń z grzybów - to ważne szczególnie w przypadku dużych sztuk, które mają pofałdowane kapelusze i trudniej jest je wyczyścić ręcznie.
-
Wlejcie do dużej miski albo do zlewu tyle wody, by kurki swobodnie mogły w niej „pływać”. Wsypcie kilka łyżek soli, wymieszajcie i włóżcie grzyby na kilka chwil. Nie powinny się moczyć zbyt długo.
-
Po namoczeniu przełóżcie kurki do durszlaka, żeby odciekły z wody.
-
Kiedy już podeschną, czas na smażenie. Większe sztuki pokrójcie na mniejsze kawałki i odłóżcie je na papierowy ręcznik, który wchłonie pozostały nadmiar wody. Małe kurki mogą pozostać w całości.
-
Na dużej patelni lub w garnku z grubym dnem rozpuśćcie 200 g masła. Następnie partami wrzucajcie kurki na rozgrzany tłuszcz i smażcie do momentu, aż płyn z nich odparuje, co jakiś czas mieszając.
-
Pod koniec smażenia wsypcie do kurek pół łyżki soli, płaską łyżkę pieprzu i wymieszajcie.
-
Jeszcze gorące grzyby przełóżcie do słoików i od razu zakręćcie. Nie zapomnijcie o wytarciu rantów słoików, by zapobiec psuciu się przetworów.
-
Obróćcie słoiki do góry dnem i odstawcie do ostygnięcia.
Tak przygotowane kurki będą dobre przez kilka miesięcy. Masło jednak jełczeje pod wpływem wysokiej temperatury i światła. Dlatego najlepszym miejscem dla słoików z kurkami będzie lodówka albo chłodna spiżarnia.