Kurczak w tej nietypowej przyprawie to prawdziwy hit. Sprawdziliśmy, wychodzi palce lizać
Adobe Stock
Newsy

Kurczak w tej nietypowej przyprawie to prawdziwy hit. Sprawdziliśmy, wychodzi palce lizać

Choć w polskich domach kurczaka przyrządza się naprawdę bardzo często, niewiele osób marynuje go w… przyprawie do pizzy. To duży błąd. W takiej wersji smakuje naprawdę niesamowicie!

W skład przyprawy do pizzy wchodzi między innymi sól, papryka, bazylia, oregano, cebula, czosnek, natka pietruszki oraz chili. I choć taką mieszankę moglibyście przyrządzić samodzielnie, gotowa zawiera naprawdę wszystko czego potrzebujecie. W połączeniu z keczupem, miodem i musztardą, tworzy rewelacyjną marynatę. Naprawdę trudno jej się oprzeć.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kurczaka w przyprawie do pizzy

Składniki: 

  • 500 gramów udek lub skrzydełek z kurczaka
  • 3 ząbków czosnku
  • 2 łyżki keczupu
  • 1 łyżkę musztardy
  • 1 łyżeczkę miodu
  • 1 łyżeczkę masła
  • Oliwy
  • Przypraw: 2 łyżeczek przyprawy do pizzy (robi ją chociażby Prymat i Kamis), 1 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki, pieprzu i soli
Zobacz także
Jak długo powinno się piec całego kurczaka? Wcale nie chodzi tylko o wagę mięsa

Jak długo powinno się piec całego kurczaka? Wcale nie chodzi tylko o wagę mięsa

Jak odgrzać pierś z kurczaka, żeby nie była sucha? Wykorzystajcie ten trik z ręcznikiem papierowym

Jak odgrzać pierś z kurczaka, żeby nie była sucha? Wykorzystajcie ten trik z ręcznikiem papierowym

Przygotowanie:

  1. Mięso dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego.
  2. Tak przygotowane udka lub skrzydełka natrzyjcie solą oraz pieprzem i odstawcie.
  3. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost do małej miseczki. Umieśćcie w niej również keczup, musztardę, oliwę, miód, mieloną słodką paprykę oraz przyprawę do pizzy. Całość dokładnie wymieszajcie, aż do połączenia się składników.
  4. Przyprawionego kurczaka obtoczcie w powstałej marynacie, umieśćcie w szklanym naczyniu i wstawcie do lodówki na ok. 2 godziny.
  5. Po upływie tego czasu przełóżcie mięso do rękawa do pieczenia. Zanim go zamknięcie umieśćcie w środku trochę masła.
  6. Tak przygotowanego kurczaka włóżcie do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i pieczcie przez ok. 1 godzinę. Pamiętajcie jednak by 15 minut przed końcem rozciąć rękaw, dzięki temu mięso nabierze kolorów.

Gotowe!

kurczak na butelce z piwem przepis
Gotujmy.pl/lalunia
Newsy
Kurczak pieczony na butelce z piwem to prawdziwy hit tego Sylwestra. Goście będą oblizywać palce
Kurczak i piwo to połączenie, którego nie boją się nawet najznamienitsi restauratorzy. W końcu w smaku jest naprawdę wyborne. Danie, podkręcone zaskakującą prezentacją w postaci mięsa nadzianego na butelkę, na pewno zachwyci waszych gości!

Sylwestrowa noc to zdecydowanie dobry czas na wszelkie szaleństwa, nie tylko te modowe, ale również kulinarne. W końcu, kto nie ryzykuje ten szampana nie pije, a w Sylwestra lepiej nie sprawdzać czy to powiedzenie znajduje potwierdzenie w rzeczywistości. Dlatego śmiało upieczcie tego kurczaka na butelce, wasi goście oniemieją z zachwytu! Przepis na kurczaka pieczonego na butelce z piwem Będziecie potrzebować 1 kurczaka w całości 1 butelkę ulubionego piwa  5 ząbków czosnku Przyprawy: sól, curry, papryka słodka Przygotowanie Kurczaka dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą, zarówno zewnątrz jak i wewnątrz, a następnie osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego.  W małej miseczce umieśćcie przyprawy (sól, curry, paprykę), wymieszajcie i natrzyjcie nimi kurczaka z zewnątrz. Czosnek obierzcie i zmiażdżcie przy pomocy noża, a następnie natrzyjcie nim wnętrze kurczaka. Tak przygotowane mięso owińcie folią spożywczą i umieśćcie w lodówce na całą noc (możecie też zawekować kurczaka). Butelkę z piwem należy dokładnie oczyścić. Najlepiej będzie jak włożycie ją na ok. 40 minut do wody, a następnie zdejmiecie etykietę i umyjecie całość pod bieżącą wodą. Dopiero wtedy otwórzcie piwo i nadziejcie na butelkę zamarynowanego wcześniej kurczaka w taki sposób, aby szyjka kurczaka znajdowała się przy szyjce od piwa. Piekarnik nagrzejcie do 180 st. C i pieczcie mięso przez ok. 2 godziny (ten czas będzie różny w zależności od wielkości mięsa – na każdy 1 kilogram przypada 1 godzina pieczenia). Co kilkadziesiąt minut wsypujcie do butelki z piwem szczyptę soli, dzięki temu napój zacznie się pienić i spływać po kurczaku, co doda mu niesamowitego smaku. Gotowe! Źródło: gotujmy

kurczak
gotujmy.pl/Ziutula
Newsy
Pieczony kurczak z ziemniaczkami. Prościutki przepis 2 w 1 na idealnie wypieczone mięso z dodatkiem
Piekarnik to najlepszy przyjaciel tych pań domu, które nie mają zbyt wiele czasu na stanie przy kuchni. W końcu umieszone w nim potrawy, robią się praktycznie same. Nie inaczej jest w przypadku pieczonego kurczaka z ziemniaczkami. Pycha!

Jeśli przytłacza was nadmiar obowiązków, ale macie ochotę na naprawdę dobry obiad, koniecznie przetestujcie nasz przepis na kurczaka z ziemniakami z piekarnika. Przygotujecie go używając zaledwie jednej blachy, miski i obieraczki. Nic więcej nie jest wam potrzebne. Żadnych dodatkowych garnków czy narzędzi, co oznacza również niewiele naczyń do umycia. Przepis jest szybki, tani i dziecinnie prosty. Do jego odwzorowania, potrzebujecie tylko mięsa, ziemniaków, oliwy i przypraw. W końcu w prostocie tkwi siła. Możecie więc być pewni, że wasza rodzina zachwyci się na widok takiego obiadu. Przepis na pieczonego kurczaka z ziemniakami Składniki: 500 gramów udek z kurczaka i 500 gramów skrzydełek lub nóżek z kurczaka (zamiast tego możecie też użyć kurczaka w całości) 2 kilogramów ziemniaków 100 ml oliwy Przyprawy: soli, pieprzu, czosnku granulowanego, słodkiej papryki, tymianku i ziół prowansalskich Przygotowanie: Części kurczaka dokładnie opłuczcie pod bieżącą wodą i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego. W małej miseczce umieśćcie czosnek granulowany, słodką paprykę, sól oraz pieprz. Całość wymieszajcie aż do powstania jednej przyprawy, a następnie natrzyjcie nią mięso. Jeśli macie czas, możecie włożyć kurczaka do lodówki na 1 godzinę, tak aby nabrał aromatu i smaku. Blaszkę do pieczenia wyłóżcie papierem i ułóżcie na niej zamarynowane wcześniej mięso. Każdy kawałek powinien mieć trochę miejsca, nie układajcie ich zbyt ciasno, bo się nie upieką. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w ćwiartki i umieśćcie w dużej misce. Polejcie je oliwą i oprószcie przyprawami – solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Całość dokładnie wymieszajcie przy pomocy dłoni lub dużej łyżki.  Tak...

sok wypływający z pieczonego kurczaka
Adobe Stock
Newsy
Z pieczonego kurczaka wypływa przeźroczysty sok? To ewidentny dowód na to, że mięso…
Faszerowany kurczak z piekarnika to jedno z najpyszniejszych dań, które można przyrządzić na rodzinny obiad. Jednak pieczone w całości mięso ma jeden minus – nie do końca wiadomo, kiedy jest gotowe. Na szczęście w przypadku kurczaka sprawa jest dosyć prosta.

Aby sprawdzić, czy wasz kurczak jest już gotowy, wystarczy nakłuć go wykałaczką lub szpikulcem. Jeśli z jego wnętrza zaczną wypływać soki, możecie śmiało wyjąć potrawę z piekarnika. Zaufajcie nam - mięso będzie idealne. W żadnym wypadku nie okaże się surowe czy przesuszone.  Koniecznie wypróbujcie tę sztuczkę przy okazji przyrządzania pysznego kurczaka faszerowanego ryżem, soczewicą i morelą. Na jego widok wasi goście padną z zachwytu. Przepis na pieczonego kurczaka z ryżem, soczewicą i morelą Będziecie potrzebować 1 kurczaka 200 gramów drobiowego mięsa mielonego 100 gramów ryżu (1 torebka) 70 gramów czerwonej soczewicy 100 gramów suszonych moreli 1 cebuli 2 ząbków czosnku Oleju Przypraw: pieprzu, soli, ziół prowansalskich, przyprawy do kurczaka Przygotowanie W dużym garnku zagotujcie wodę, a następnie umieśćcie w niej czerwoną soczewicę oraz ryż. Całość zamieszajcie i gotujcie przez ok. 5 minut. Po upływie tego czasu odcedźcie składniki i przełóżcie je do dużej, plastikowej lub metalowej miski. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę, a następnie zeszklijcie na rozgrzanym oleju. Po chwili na patelni umieśćcie również przeciśnięty przez praskę czosnek. Tak przygotowane składniki połączcie z ryżem i soczewicą. W misce umieśćcie również mięso mielone, pokrojone morele, pieprz, sól oraz zioła prowansalskie. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Kurczaka opłuczcie pod bieżącą wodą zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz, a następnie osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego. W kurczaku umieśćcie przygotowany wcześniej farsz. Aby nie wyleciał podczas pieczenia, zaszyjcie skórę i przełóżcie mięso do dowolnego, żaroodpornego naczynia. W małej miseczce...

Mięsa w takiej marynacie jeszcze nie jedliście. Smak nadają 2 wyjątkowe składniki
Flickr
Newsy
Tę pyszną marynatę do udek zrobicie w 5 minut. Smak mięsu nadadzą 2 wyjątkowe składniki
Pałki z kurczaka w marynacie na bazie syropu klonowego i kostki rosołowej to połączenie, które z pewnością skradnie serce niejednego smakosza. Jeśli jeszcze nigdy go nie próbowaliście, koniecznie nadróbcie kulinarne zaległości! Ten obiad zaskoczy waszych gości.

Choć pałki z kurczaka nie są niczym wykwintnym, w połączeniu z tymi składnikami tworzą danie, którego nie powstydziliby się nawet najznamienitsi szefowie kuchni. Przepis jest banalnie prosty. Polecamy użycie do niego dwóch nieco zaskakujących składników - po pierwsze majonezu, który pozwoli dobrze rozejść się pozostałym przyprawom po mięsie. Drugim ekstra składnikiem jest syrop klonowy lub miód. To właśnie słodycz jednego z tych dwóch składników nada głębi smaku udkom i wytworzy na ich powierzchni fenomenalną, apetyczną glazurę. To jednak nie koniec zalet tej marynaty. Taki obiad zrobi się niemalże sam. Wystarczy, że szybko wymieszacie składniki marynaty, natrzecie dokładnie nią mięso i odstawicie na jakiś czas. Potem wystarczy włączyć piekarnik, wyciągnąć nogi na tapczanie i czekać ok. 1,5 godziny na smaczne mięso dla całej rodziny! Przepis na pałki z kurczaka w marynacie Składniki: 1 kilogram pałek z kurczaka 4 ząbki czosnku Łyżeczka słodkiej papryki  Łyżeczka ostrej papryki 1 kostka rosołowa ½ szklanki majonezu 2 łyżki musztardy 2 łyżki oliwy lub oleju 1 łyżka syropu klonowego lub miodu Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie: Mięso dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego. W małej miseczce umieśćcie pokruszoną, na przykład w moździerzu, kostkę rosołową, pieprz, sól, słodką paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zalejcie oliwą i syropem klonowym. Dodajcie również majonez i musztardę. Dokładnie wymieszajcie miksturę. Tak powstałą marynatą natrzyjcie pałki z kurczaka, a następnie umieśćcie je w plastikowym lub szklanym zamykanym naczyniu i wsadźcie do lodówki na całą noc. Następnego dnia umieśćcie mięso w naczyniu żaroodpornym i...