W skład przyprawy do pizzy wchodzi między innymi sól, papryka, bazylia, oregano, cebula, czosnek, natka pietruszki oraz chili. I choć taką mieszankę moglibyście przyrządzić samodzielnie, gotowa zawiera naprawdę wszystko czego potrzebujecie. W połączeniu z keczupem, miodem i musztardą, tworzy rewelacyjną marynatę. Naprawdę trudno jej się oprzeć.

Przepis na kurczaka w przyprawie do pizzy

Składniki: 

  • 500 gramów udek lub skrzydełek z kurczaka
  • 3 ząbków czosnku
  • 2 łyżki keczupu
  • 1 łyżkę musztardy
  • 1 łyżeczkę miodu
  • 1 łyżeczkę masła
  • Oliwy
  • Przypraw: 2 łyżeczek przyprawy do pizzy (robi ją chociażby Prymat i Kamis), 1 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki, pieprzu i soli

Przygotowanie:

  1. Mięso dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego.
  2. Tak przygotowane udka lub skrzydełka natrzyjcie solą oraz pieprzem i odstawcie.
  3. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost do małej miseczki. Umieśćcie w niej również keczup, musztardę, oliwę, miód, mieloną słodką paprykę oraz przyprawę do pizzy. Całość dokładnie wymieszajcie, aż do połączenia się składników.
  4. Przyprawionego kurczaka obtoczcie w powstałej marynacie, umieśćcie w szklanym naczyniu i wstawcie do lodówki na ok. 2 godziny.
  5. Po upływie tego czasu przełóżcie mięso do rękawa do pieczenia. Zanim go zamknięcie umieśćcie w środku trochę masła.
  6. Tak przygotowanego kurczaka włóżcie do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i pieczcie przez ok. 1 godzinę. Pamiętajcie jednak by 15 minut przed końcem rozciąć rękaw, dzięki temu mięso nabierze kolorów.

Gotowe!