Kurczak pieczony z masełkiem czosnkowym. Przepis na smaczny obiad
Di bloguje/Gotujmy.pl
Newsy

Kurczak pieczony z masełkiem czosnkowym. Przepis na smaczny obiad

Pomysł na szybki obiad dla całej rodziny? Pieczone udka z kurczaka! Dodajcie do nich masło czosnkowe, a ich smak powali was na łopatki.

Pieczony kurczak z dodatkiem masła czosnkowego to świetna propozycja na rodzinny obiad. Przygotowanie mięsa jest bardzo proste – wystarczy natrzeć kurczaka przyprawami i wstawić do piekarnika. Obiad praktycznie sam się robi!

Idealnie przypieczony kurczak powinien odchodzić od kości i mieć przypieczoną skórkę. Dodatek masła czosnkowego domowej roboty sprawia, że danie jest bardzo aromatyczne i smakuje doskonale. Wypróbujcie prosty przepis, który wymyśliła jedna z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kurczaka pieczonego z masłem czosnkowym

Do przygotowania aromatycznego kurczaka z piekarnika będziecie potrzebowali składników z poniższej listy:

Składniki:

  • Kilogram udek z kurczaka (ćwiartek)
  • 50 g masła
  • 1 mały ząbek czosnku
  • Przyprawa do kurczaka z czosnkiem (lub zwykła przyprawa do mięs albo kurczaka)
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki
  • Olej
Zobacz także
Kurczak Magdy Gessler

Pieczony kurczak z przepisu Magdy Gessler. Jego smak będzie śnił się wam po nocach

Udka z kurczaka

Miks tych 2 uwielbianych sosów pasuje nie tylko do kiełbasy. Zamarynujcie w nim udka, wyjdą genialnie

Przygotowanie:

  1. Najpierw przygotujcie masło czosnkowe. Wyciągnijcie wcześniej masło z lodówki i odstawcie na blat, by nieco zmiękło. W przepisie podana jest ilość masła potrzebna tylko do upieczenia kurczaka, ale możecie oczywiście odpowiednio zwiększyć proporcje, jeśli chcecie zrobić więcej masła czosnkowego.
  2. Obierzcie ząbek czosnku i przeciśnijcie przez praskę. Dodajcie do masła, posypcie szczyptą soli i wymieszajcie łyżką.
  3. Połóżcie masło na papierze do pieczenia lub folii, zwińcie w kształt walca i odstawcie do lodówki, by stwardniało.
  4. Udka z kurczaka umyjcie i osuszcie papierowymi ręcznikami. Natrzyjcie mięso przyprawą do kurczaka z obu stron.
  5. Przełóżcie udka do żaroodpornego naczynia i polejcie je oliwą. Masło wyjmijcie z lodówki i zetrzyjcie na tarce na małych oczkach. Powstałymi wiórkami posypcie mięso. Dodajcie też posiekaną natkę pietruszki.
  6. Tak przygotowanego kurczaka wstawcie do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczcie przez godzinę. Nie przykrywajcie naczynia, ale pamiętajcie o tym, by podczas pieczenia obrócić udka na drugą stronę – dzięki temu ładnie się przyrumienią. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Udka z kurczaka
Pixabay/Krzysztof Jaracz
Newsy
Delikatne udka z kurczaka po zamojsku. Sosik z pieczenia z sekretnym składnikiem dopełni ich smak
Lubicie chrupiące mięso z kurczaka z piekarnika? Zróbcie je według tego przepisu z dodatkiem popularnej przyprawy.

Pewnie każdy z was ma takie danie, które za każdym razem jest gwarancją udanego obiadu. Gdy nie macie pomysłu na to, co ugotować, to w zanadrzu zawsze jest kilka przepisów na potrawy, które uwielbiają wszyscy domownicy. Często są to klasyczne, polskie dania, takie jak kotlety schabowe, zupa pomidorowa czy gołąbki. Świetnym pomysłem na względnie szybki i bardzo smaczny obiad jest pieczony kurczak! By przygotowania były jeszcze szybsze, zamiast piec całą porcję kurczaka, można użyć tylko udek (lub inaczej pałek). Z dodatkiem pieprzu, ostrej papryki i domowych, suszonych warzyw oraz oczywiście majeranku wychodzą przepyszne! To właśnie ta ostatnia przyprawa gwarantuje ich genialny smak. Polane masłem i pieczone w piekarniku smakują obłędnie. Zrobicie je z poniższego przepisu! Przepis na kurczaka po zamojsku Do przygotowania udek z kurczaka według zamojskiego przepisu, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 10 pałek z kurczaka (po 2-3 na osobę) Majeranek Ostra papryka mielona Świeżo mielony pieprz Sól Przyprawa z suszonych warzyw Olej do smażenia Masło Przygotowanie: Pałki z kurczaka umyjcie i osuszcie za pomocą papierowych ręczników. Następnie posypcie mięso świeżo zmielonym pieprzem, ostrą papryką, przyprawą warzywną oraz solą. Po kilku minutach otrząśnijcie mięso z nadmiaru przypraw. Na patelni rozgrzejcie olej i smażcie kurczaki. Gdy mięso będzie już podsmażone, przełóżcie je do żaroodpornego naczynia i ułóżcie warstwami. Każdą warstwę posypcie jedną łyżeczką przyprawny warzywnej oraz sporą ilością suszonego majeranku. Na wierzch mięsa połóżcie kilka łyżek masła, a do naczynia wlejcie 1 szklankę wrzątku pilnując, by woda ściekała po bokach naczynia (dzięki temu przyprawy nie spłyną z...

Szybka karkówka z piekarnika robi się sama. Pomysł na obiad dla zapracowanych
ewaeu/gotujmy.pl
Newsy
Szybka karkówka z piekarnika robi się sama. Pomysł na obiad dla zapracowanych
Karkówka pieczona w piekarniku smakuje obłędnie i bardzo szybko się ją robi. Wypróbujcie przepis na pieczoną karkówkę!

Smaczna karkówka pieczona to świetny pomysł na obiad dla tych, którzy mają ochotę na sycący i ciepły posiłek, ale nie mają dużo czasu na przygotowania. W tym przepisie marynata do karkówki potrzebuje jedynie 15 minut, by wspaniale podkreślić smak mięsa – nie trzeba go marynować całą noc! Później wystarczy wstawić mięso do piekarnika na godzinę i obiad gotowy. Praktycznie robi się sam! Dodatek kaszy pęczak z groszkiem i cebulą sprawia, że już nic nie trzeba do tej karkówki dodawać, choć oczywiście, jeśli chcecie, możecie przygotować ulubioną surówkę, która także będzie bardzo pasować. Poznajcie smaczny przepis na karkówkę z piekarnika z portalu Gotujmy.pl Przepis na karkówkę z piekarnika z kaszą pęczak i groszkiem Do przygotowania pysznej karkówki prosto z piekarnika potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 750 ml bulionu 4 kotlety z karkówki (ok. 400 g) 200 g kaszy pęczak z groszkiem 1 cebula 2 łyżki gorczycy 2 łyżki musztardy sarepskiej 1 łyżka oleju rzepakowego Pół płaskiej łyżeczki kolorowego czosnku Szczypta chilli Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie karkówkę i osuszcie papierowymi ręcznikami. Pokrójcie na 4 równe kotlety. Owińcie kotlety folią i rozbijcie tłuczkiem tak, jak kotlety schabowe. Do miski wlejcie łyżkę oleju, dodajcie po 2 łyżki gorczycy i musztardy sarepskiej oraz przyprawy: kolorowy czosnek, chili, sól i pieprz. Wymieszajcie. Gotową marynatą natrzyjcie mięso i odstawcie do lodówki na co najmniej kwadrans. Do dużego naczynia żaroodpornego wsypcie 200 g kaszy pęczak z groszkiem (2 torebki). Obierzcie cebulę, pokrójcie w piórka i połóżcie na kaszy. Na tym ułóżcie pokryte marynatą kotlety....

Udka z kurczaka
gotujmy.pl/Beatris
Newsy
Wspaniałe w smaku udka z kurczaka z cebulą i marchewką. Podczas jedzenia będziecie w raju
Doskonała propozycja na obiad. Mięso z kurczaka z marchewką i cebulą to mieszanka wyjątkowego smaku!

Konsumujemy ponad 26 kilogramów mięsa drobiowego w roku. Jak pokazują dane, uwielbiamy jeść delikatne i chude mięso kurczaka. Nic dziwnego. Jest lekkostrawne i bardzo zdrowe. Do tego nie zawiera dużo tłuszczu. Oprócz dużej zawartości białka znajdziemy w nim m.in. dużo żelaza oraz witaminy z grupy B oraz A, C i D.  Proste obiady są najlepsze Przyrządzenie obiadu z mięsa kurczaka jest dziecinnie proste. Można je zrobić na wiele sposobów. Przepisów jest co niemiara, wystarczy trochę wyobraźni i chęci. Z której części kurczaka mięso jest najbardziej smaczne, miękkie i soczyste? Oczywiście, że udka, dlatego ten przepis z udkami w roli głównej przypadnie do gustu każdemu! Doskonałe udka z kurczaka z chrupiącą skórką Proste i nieskomplikowane obiady są najlepsze. Mięso z kurczaka doskonale łączy się z różnego rodzaju warzywami i przyprawami. Soczyste udka z kurczaka z chrupiącą skórką oraz marchewką i cebulą z aromatem czosnku, zrobią się same. Przygotowanie zajmie chwilę. 90 minut pieczenia upłynie w mgnieniu oka i smaczny obiadek gotowy! Składniki: 4 marchewki 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 cebula szalotka 4 udka z kurczaka  Przyprawa do kurczaka Vegeta  Zioła prowansalskie Słodka, mielona papryka sól ziołowa olej Sposób przygotowania: Obierzcie marchewki, umyjcie je a następnie pokrójcie.  Cebule obierzcie z łupin stosując ten genialny trik i pokrójcie ją w ćwiartki.  Obrany czosnek przekrójcie na pół. W talarki pokrójcie szalotkę.  W miseczce wymieszajcie olej z przyprawami.  Udka z kurczaka dokładnie umyjcie, i po osuszeniu nałóżcie na nie pędzelkiem lub łyżką wcześniej przygotowaną marynatę.  Mięso w marynacie...

W Lidlu udka z kurczaka za pół ceny. Tak tanio nigdzie ich nie kupicie
AdobeStock
Newsy
W Lidlu udka z kurczaka za pół ceny. Tak tanio nigdzie ich nie kupicie
Taniej już nie będzie – Lidl sprzedaje udka z kurczaka za pół darmo. Sprawdźcie szczegóły.

Lidl znów kusi promocjami. Teraz kupicie tam udka z kurczaka w bardzo atrakcyjnej cenie – sprawdźcie! Promocje w Lidlu Od 6 do 8 maja w Lidlu będzie można kupić poniższe produkty przecenione nawet o 60%! Pomidory truskawkowe: 5,99 zł/kg Olej rzepakowy VitaD’Or: 3,29 zł za sztukę przy zakupie 3 sztuk Polskie udka z kurczaka Rzeźnik: 4,49 zł/kg Brokuł: 3,49 zł/szt. Przepis na pieczone udka z kurczaka Udka z kurczaka oraz pomidory przydadzą się wam do zrobienia pysznych, pieczonych udek z warzywami. Do ich przygotowania potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 6 udek z kurczaka 1 kilogram ziemniaków Świeże oregano Pomidorki koktajlowe Płaska łyżka soli Do marynaty: 4 ząbki czosnku Łyżeczka papryki wędzonej Pół łyżeczki słodkiej papryki Ćwierć łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki ketchupu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka musztardy Szczypta pieprzu Przygotowanie: Umyjcie mięso i osuszcie za pomocą papierowych ręczników. Do miski wsypcie wszystkie przyprawy do marynaty, dodajcie przeciśnięte przez praskę i obrane ząbki czosnku, olej, ketchup, miód i musztardę oraz sos sojowy. Wymieszajcie. Włóżcie udka z kurczaka do rękawa do pieczenia i wlejcie marynatę (odłóżcie około 3 łyżki). Natrzyjcie mięso marynatą i zawiążcie rękaw. Odłóżcie na kilka godzin lub na całą noc do lodówki. Umieśćcie rękaw do pieczenia w naczyniu żaroodpornym i wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczcie przez 70 minut w trybie góra-dół. Podczas gdy kurczak będzie się piekł, obierzcie ziemniaki i pokrójcie w ćwiartki. Włóżcie do garnka, zalejcie wodą i gotujcie przez około 20 minut. Odcedźcie....