Kurczak pieczony z masełkiem czosnkowym. Przepis na smaczny obiad
Di bloguje/Gotujmy.pl
Newsy

Kurczak pieczony z masełkiem czosnkowym. Przepis na smaczny obiad

Pomysł na szybki obiad dla całej rodziny? Pieczone udka z kurczaka! Dodajcie do nich masło czosnkowe, a ich smak powali was na łopatki.

Pieczony kurczak z dodatkiem masła czosnkowego to świetna propozycja na rodzinny obiad. Przygotowanie mięsa jest bardzo proste – wystarczy natrzeć kurczaka przyprawami i wstawić do piekarnika. Obiad praktycznie sam się robi!

Idealnie przypieczony kurczak powinien odchodzić od kości i mieć przypieczoną skórkę. Dodatek masła czosnkowego domowej roboty sprawia, że danie jest bardzo aromatyczne i smakuje doskonale. Wypróbujcie prosty przepis, który wymyśliła jedna z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kurczaka pieczonego z masłem czosnkowym

Do przygotowania aromatycznego kurczaka z piekarnika będziecie potrzebowali składników z poniższej listy:

Składniki:

  • Kilogram udek z kurczaka (ćwiartek)
  • 50 g masła
  • 1 mały ząbek czosnku
  • Przyprawa do kurczaka z czosnkiem (lub zwykła przyprawa do mięs albo kurczaka)
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki
  • Olej
Zobacz także
Kurczak Magdy Gessler

Pieczony kurczak z przepisu Magdy Gessler. Jego smak będzie śnił się wam po nocach

Pyszne udka z kurczaka

Nieziemsko chrupiące i soczyste udka pieczone w ketchupie i majonezie. Czegoś tak pysznego jeszcze nie jedliście

Przygotowanie:

  1. Najpierw przygotujcie masło czosnkowe. Wyciągnijcie wcześniej masło z lodówki i odstawcie na blat, by nieco zmiękło. W przepisie podana jest ilość masła potrzebna tylko do upieczenia kurczaka, ale możecie oczywiście odpowiednio zwiększyć proporcje, jeśli chcecie zrobić więcej masła czosnkowego.
  2. Obierzcie ząbek czosnku i przeciśnijcie przez praskę. Dodajcie do masła, posypcie szczyptą soli i wymieszajcie łyżką.
  3. Połóżcie masło na papierze do pieczenia lub folii, zwińcie w kształt walca i odstawcie do lodówki, by stwardniało.
  4. Udka z kurczaka umyjcie i osuszcie papierowymi ręcznikami. Natrzyjcie mięso przyprawą do kurczaka z obu stron.
  5. Przełóżcie udka do żaroodpornego naczynia i polejcie je oliwą. Masło wyjmijcie z lodówki i zetrzyjcie na tarce na małych oczkach. Powstałymi wiórkami posypcie mięso. Dodajcie też posiekaną natkę pietruszki.
  6. Tak przygotowanego kurczaka wstawcie do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczcie przez godzinę. Nie przykrywajcie naczynia, ale pamiętajcie o tym, by podczas pieczenia obrócić udka na drugą stronę – dzięki temu ładnie się przyrumienią. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Pieczony kurczak
Gotujmy.pl/dibloguje
Newsy
Wyjątkowo pyszny kurczak pieczony w całości. Sekretem jego soczystości jest solanka oraz ten tajemniczy składnik 
Obiad jak marzenie. A wszystko za sprawą soczystego kurczaka, którego uwielbiają wszyscy. Zamarynujcie go w solance i dodajcie ten składnik, a jego smak was oczaruje!

Banalnie prosty w wykonaniu przepis na przepysznego, pieczonego kurczaka , który zasmakuje każdemu.  Sekretem jego soczystości jest solanka , do której możecie również włożyć same udka lub inne części kurczaka.  Dodatkowo chrupiąca, maślana skórka sprawi, że całość zniknie w ekspresowym tempie. Nikt nie będzie się mógł mu oprzeć.  Kurczak z solanki  Solanka, czyli roztwór soli i wody, wspaniale działa na drób. Mięso staje się delikatne i kruche, a podczas pieczenia skórka staje się niezwykle chrupiąca.  Aby jej smak był jeszcze bardziej wyrazisty, nasmarujcie kurczaka masłem .   Ważna uwaga : masło i kurczak muszą mieć podobną temperaturę, ponieważ zimne mięso i ciepły tłuszcz spowoduje, że masło będzie miało zważoną, mydlaną konsystencję. Przepis na pieczonego kurczaka z solanki  Składniki: 1 cały kurczak (waga około 1,7-2 kg) 50 g masła 1 łyżka papryki słodkiej lub wędzonej 1 łyżka ziół prowansalskich 3 ząbki czosnku 5 gałązek natki pietruszki Solanka: 3 łyżki soli na 1 litr wody Sposób przygotowania: Kurczaka umyjcie i przełóżcie do większego garnka. Zalejcie kurczaka wodą (musi być pokryty w całości). Następnie wyjmijcie kurczaka, wylejcie wodę i do garnka ponownie nalejcie tyle samo świeżej wody. Do wody wsypcie sól - 3 łyżki na 1 litr wody. (W naszym przepisie na 2,5 litra wody wsypaliśmy 7,5 łyżek soli).  Całość wymieszajcie i do solanki włóżcie kurczaka. Kurczaka w solance odstawcie do lodówki na 24 godziny.  Po tym czasie wyjmijcie kurczaka z solanki i porządnie go osuszcie.  Gdy kurczak będzie już suchy roztopcie 50 g masła i odczekajcie, aż masło i kurczak będą mieć podobną...

Udka z kurczaka
Pixabay/Krzysztof Jaracz
Newsy
Delikatne udka z kurczaka po zamojsku. Sosik z pieczenia z sekretnym składnikiem dopełni ich smak
Lubicie chrupiące mięso z kurczaka z piekarnika? Zróbcie je według tego przepisu z dodatkiem popularnej przyprawy.

Pewnie każdy z was ma takie danie, które za każdym razem jest gwarancją udanego obiadu. Gdy nie macie pomysłu na to, co ugotować, to w zanadrzu zawsze jest kilka przepisów na potrawy, które uwielbiają wszyscy domownicy. Często są to klasyczne, polskie dania, takie jak kotlety schabowe, zupa pomidorowa czy gołąbki. Świetnym pomysłem na względnie szybki i bardzo smaczny obiad jest pieczony kurczak! By przygotowania były jeszcze szybsze, zamiast piec całą porcję kurczaka, można użyć tylko udek (lub inaczej pałek). Z dodatkiem pieprzu, ostrej papryki i domowych, suszonych warzyw oraz oczywiście majeranku wychodzą przepyszne! To właśnie ta ostatnia przyprawa gwarantuje ich genialny smak. Polane masłem i pieczone w piekarniku smakują obłędnie. Zrobicie je z poniższego przepisu! Przepis na kurczaka po zamojsku Do przygotowania udek z kurczaka według zamojskiego przepisu, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 10 pałek z kurczaka (po 2-3 na osobę) Majeranek Ostra papryka mielona Świeżo mielony pieprz Sól Przyprawa z suszonych warzyw Olej do smażenia Masło Przygotowanie: Pałki z kurczaka umyjcie i osuszcie za pomocą papierowych ręczników. Następnie posypcie mięso świeżo zmielonym pieprzem, ostrą papryką, przyprawą warzywną oraz solą. Po kilku minutach otrząśnijcie mięso z nadmiaru przypraw. Na patelni rozgrzejcie olej i smażcie kurczaki. Gdy mięso będzie już podsmażone, przełóżcie je do żaroodpornego naczynia i ułóżcie warstwami. Każdą warstwę posypcie jedną łyżeczką przyprawny warzywnej oraz sporą ilością suszonego majeranku. Na wierzch mięsa połóżcie kilka łyżek masła, a do naczynia wlejcie 1 szklankę wrzątku pilnując, by woda ściekała po bokach naczynia (dzięki temu przyprawy nie spłyną z...

Szybka karkówka z piekarnika robi się sama. Pomysł na obiad dla zapracowanych
ewaeu/gotujmy.pl
Newsy
Szybka karkówka z piekarnika robi się sama. Pomysł na obiad dla zapracowanych
Karkówka pieczona w piekarniku smakuje obłędnie i bardzo szybko się ją robi. Wypróbujcie przepis na pieczoną karkówkę!

Smaczna karkówka pieczona to świetny pomysł na obiad dla tych, którzy mają ochotę na sycący i ciepły posiłek, ale nie mają dużo czasu na przygotowania. W tym przepisie marynata do karkówki potrzebuje jedynie 15 minut, by wspaniale podkreślić smak mięsa – nie trzeba go marynować całą noc! Później wystarczy wstawić mięso do piekarnika na godzinę i obiad gotowy. Praktycznie robi się sam! Dodatek kaszy pęczak z groszkiem i cebulą sprawia, że już nic nie trzeba do tej karkówki dodawać, choć oczywiście, jeśli chcecie, możecie przygotować ulubioną surówkę, która także będzie bardzo pasować. Poznajcie smaczny przepis na karkówkę z piekarnika z portalu Gotujmy.pl Przepis na karkówkę z piekarnika z kaszą pęczak i groszkiem Do przygotowania pysznej karkówki prosto z piekarnika potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 750 ml bulionu 4 kotlety z karkówki (ok. 400 g) 200 g kaszy pęczak z groszkiem 1 cebula 2 łyżki gorczycy 2 łyżki musztardy sarepskiej 1 łyżka oleju rzepakowego Pół płaskiej łyżeczki kolorowego czosnku Szczypta chilli Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie karkówkę i osuszcie papierowymi ręcznikami. Pokrójcie na 4 równe kotlety. Owińcie kotlety folią i rozbijcie tłuczkiem tak, jak kotlety schabowe. Do miski wlejcie łyżkę oleju, dodajcie po 2 łyżki gorczycy i musztardy sarepskiej oraz przyprawy: kolorowy czosnek, chili, sól i pieprz. Wymieszajcie. Gotową marynatą natrzyjcie mięso i odstawcie do lodówki na co najmniej kwadrans. Do dużego naczynia żaroodpornego wsypcie 200 g kaszy pęczak z groszkiem (2 torebki). Obierzcie cebulę, pokrójcie w piórka i połóżcie na kaszy. Na tym ułóżcie pokryte marynatą kotlety....

Pyszne udka z kurczaka
Gotujmy.pl/motorek70
Newsy
Najdelikatniejsze udka z kurczaka. Zamarynujcie je w tej mieszance, a miękkie mięso będzie rozpływać się w ustach
Kurczak występował już na naszych stołach w wielu odsłonach, ale żadna z nich nie była tak soczysta i idealnie rozpływająca się w ustach. Koniecznie sprawdźcie recepturę na znakomitą marynatę!

Mięso drobiowe jest dosyć delikatne oraz łatwe w przyrządzeniu. Poza tym jest jednym z najzdrowszych mięs dostępnych w sprzedaży. Jest bogate w wiele wartości odżywczych, które są tak kluczowe w racjonalnym, zdrowym odżywianiu.  Sekret tkwi w marynacie Udka z kurczaka są stosunkowo tanim produktem, a i dość łatwym w przyrządzeniu. Kluczową rolę odgrywa marynata, która powinna sprawić, że mięso będzie aromatyczne i delikatne. Idealnie w tej miksturze sprawdzi się maślanka! To ona spowoduje, że marynowane w niej udka z kurczaka, będą idealnie soczyste, a zarazem rozpływające się w ustach. Koniecznie wypróbujcie ten patent! Składniki: 6 sztuk udek z kurczaka 2 szklanki maślanki 2 łyżki oleju kilka ząbków czosnku mielony biały pieprz pikantny mielony pieprz słodka papryka sól olej Wykonanie: Mięso dokładnie umyjcie i osuszcie. Maślankę wlejcie do większej miski. Dodajcie przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem wymieszajcie. Udka z kurczaka dokładnie obtoczcie w przygotowanej marynacie. Możecie również nóżki przełożyć do zamykanej foliowej torebki razem z marynatą i dobrze wstrząsnąć, aby ten sos dotarł do wszystkich miejsc. Tak przygotowane mięso odstawcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po upływie danego czasu, wyjmijcie udka z lodówki i pozostawcie na pół godziny, aby nabrały temperatury pokojowej. W międzyczasie rozgrzejcie piekarnik na 180 stopni. Następnie wymieszajcie je z odrobiną oleju i przełóżcie do naczynia żaroodpornego, a później włóżcie do piekarnika. Udka z kurczaka pieczcie przez około 45-60 minut.  W czasie pieczenia, polejcie nóżki kilkakrotnie marynatą. Tak przygotowane udka znakomicie będą smakować z...