
Czy wam też często zdarza się brak pomysłu na obiad? W takich chwilach ratunkiem zawsze będzie kurczak pieczony na kapuście kiszonej. To danie wygląda i smakuje genialnie, a przygotowuje się je banalnie prosto. Wystarczy tylko kilka składników, ale nie obejdzie się bez pewnej złotej zasady.
Jak zrobić kurczaka pieczonego na kapuście? Najważniejszy krok
Choć sama nazwa może wydawać się wykwintnym, a co za tym idzie pracochłonnym daniem, to w rzeczywistości jest zupełnie odwrotnie. Przepis na kurczaka pieczonego w kapuście kiszonej to coś, co zawsze wychodzi i udaje się absolutnie każdemu.
Wystarczy tylko przygotować dobrej jakości mięso z ud kurczaka. Oczywiście inne części kurczaka przygotowane w taki sposób również będą dobrze smakowały, ale to właśnie nieduże kawałki z kostką nadają się do tego zdecydowanie najlepiej.
Jeśli chodzi o samo przygotowanie, najważniejsze jest to, aby natrzeć mięso przyprawami i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej nawet całą noc. To właśnie dzięki temu po upieczeniu będą wyraziste w smaku i rozpływające się w ustach.
Kurczak pieczony na kapuście kiszonej - dodatki
Kolejnym głównym bohaterem jest oczywiście kiszona kapusta, dlatego ona też powinna być nieprzypadkowa. Będąc na zakupach zawsze dokładnie czytajcie etykiety i kupujcie tylko kapustę kiszoną, a nie kwaszoną. Cała reszta to już tylko niedrogich dodatków, takich jak cebula, pieczarki czy koncentrat pomidorowy. Zobaczcie, jak zrobić to przepyszne i dziecinnie proste danie krok po kroku.
Przepis na kurczaka pieczonego na kapuście kiszonej
Składniki:
- 1 kg pałek z kurczaka
- 0,5 kg kiszonej kapusty
- 1 cebuli
- 200 g pieczarek
- pół szklanki bulionu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka soli,
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka papryki słodkiej
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Pałki myjemy i osuszamy, a następnie posypujemy solą, pieprzem i papryką. Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej nawet na całą noc.
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka, a następnie przesmażamy na oleju. Gdy się zeszkli, dodajemy do niej pieczarki pokrojone w plasterki i smażymy wszystko razem aż woda odparuje. W tym momencie dodajemy bulion i koncentrat. Mieszamy całość, a po chwili dorzucamy na patelnię kapustę kiszoną, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy całość jeszcze przez 15 minut.
- Gotową kapustę przekładamy do naczynia żaroodpornego, a na jej wierzchu układamy przyprawione wcześniej pałki. Całość smarujemy lekko olejem, po czym zapiekamy bez przykrycia przez około godzinę w temperaturze 180 stopni.