Kurczak pieczony na kapuście kiszonej to popisowe danie teściowej. Zawsze robi 1 rzecz z mięsem
Getty Images
Newsy

Udka z kurczaka pieczone na kapuście kiszonej to popisowe danie teściowej. Zawsze robi 1 rzecz z mięsem

Kurczak to jeden z najpopularniejszych mięsnych wyborów na obiad, jednak wcale nie znaczy to, że ma być nudny. Zamiast po raz kolejny piec go w marynacie, wypróbujcie kapuścianą wersję, a będziecie zachwyceni. Trzeba pamiętać jednak o 1 ważnej rzeczy.

Czy wam też często zdarza się brak pomysłu na obiad? W takich chwilach ratunkiem zawsze będzie kurczak pieczony na kapuście kiszonej. To danie wygląda i smakuje genialnie, a przygotowuje się je banalnie prosto. Wystarczy tylko kilka składników, ale nie obejdzie się bez pewnej złotej zasady.

Jak zrobić kurczaka pieczonego na kapuście? Najważniejszy krok

Choć sama nazwa może wydawać się wykwintnym, a co za tym idzie pracochłonnym daniem, to w rzeczywistości jest zupełnie odwrotnie. Przepis na kurczaka pieczonego w kapuście kiszonej to coś, co zawsze wychodzi i udaje się absolutnie każdemu.

Wystarczy tylko przygotować dobrej jakości mięso z ud kurczaka. Oczywiście inne części kurczaka przygotowane w taki sposób również będą dobrze smakowały, ale to właśnie nieduże kawałki z kostką nadają się do tego zdecydowanie najlepiej.

Jeśli chodzi o samo przygotowanie, najważniejsze jest to, aby natrzeć mięso przyprawami i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej nawet całą noc. To właśnie dzięki temu po upieczeniu będą wyraziste w smaku i rozpływające się w ustach.

Kurczak pieczony na kapuście kiszonej - dodatki

Kolejnym głównym bohaterem jest oczywiście kiszona kapusta, dlatego ona też powinna być nieprzypadkowa. Będąc na zakupach zawsze dokładnie czytajcie etykiety i kupujcie tylko kapustę kiszoną, a nie kwaszoną. Cała reszta to już tylko niedrogich dodatków, takich jak cebula, pieczarki czy koncentrat pomidorowy. Zobaczcie, jak zrobić to przepyszne i dziecinnie proste danie krok po kroku.

Zobacz także
Wrzucił kurczaka do worka i ma obiad jak marzenie. Tak dobrego mięsa dawno nie jedliście

Wrzucił kurczaka do worka i ma obiad jak marzenie. Tak dobrego mięsa dawno nie jedliście

Faszerowane pałki kurczaka

Pałki z kurczaka nafaszerowane na bogato. Podpowiadamy, jak łatwo wyluzować udka z kurczaka

Przepis na kurczaka pieczonego na kapuście kiszonej

Składniki:

  • 1 kg pałek z kurczaka
  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 1 cebuli
  • 200 g pieczarek
  • pół szklanki bulionu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Pałki myjemy i osuszamy, a następnie posypujemy solą, pieprzem i papryką. Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej nawet na całą noc.
  2. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, a następnie przesmażamy na oleju. Gdy się zeszkli, dodajemy do niej pieczarki pokrojone w plasterki i smażymy wszystko razem aż  woda odparuje. W tym momencie dodajemy bulion i koncentrat. Mieszamy całość, a po chwili dorzucamy na patelnię kapustę kiszoną, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy całość jeszcze przez 15 minut.
  3. Gotową kapustę przekładamy do naczynia żaroodpornego, a na jej wierzchu układamy przyprawione wcześniej pałki. Całość smarujemy lekko olejem, po czym zapiekamy bez przykrycia przez około godzinę w temperaturze 180 stopni.