kurczak na butelce z piwem przepis
Gotujmy.pl/lalunia
Newsy

Kurczak pieczony na butelce z piwem to prawdziwy hit tego Sylwestra. Goście będą oblizywać palce

Kurczak i piwo to połączenie, którego nie boją się nawet najznamienitsi restauratorzy. W końcu w smaku jest naprawdę wyborne. Danie, podkręcone zaskakującą prezentacją w postaci mięsa nadzianego na butelkę, na pewno zachwyci waszych gości!

Sylwestrowa noc to zdecydowanie dobry czas na wszelkie szaleństwa, nie tylko te modowe, ale również kulinarne. W końcu, kto nie ryzykuje ten szampana nie pije, a w Sylwestra lepiej nie sprawdzać czy to powiedzenie znajduje potwierdzenie w rzeczywistości. Dlatego śmiało upieczcie tego kurczaka na butelce, wasi goście oniemieją z zachwytu!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kurczaka pieczonego na butelce z piwem

Będziecie potrzebować

  • 1 kurczaka w całości
  • 1 butelkę ulubionego piwa 
  • 5 ząbków czosnku
  • Przyprawy: sól, curry, papryka słodka

Przygotowanie

  1. Kurczaka dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą, zarówno zewnątrz jak i wewnątrz, a następnie osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego. 
  2. W małej miseczce umieśćcie przyprawy (sól, curry, paprykę), wymieszajcie i natrzyjcie nimi kurczaka z zewnątrz.
  3. Czosnek obierzcie i zmiażdżcie przy pomocy noża, a następnie natrzyjcie nim wnętrze kurczaka. Tak przygotowane mięso owińcie folią spożywczą i umieśćcie w lodówce na całą noc (możecie też zawekować kurczaka).
  4. Butelkę z piwem należy dokładnie oczyścić. Najlepiej będzie jak włożycie ją na ok. 40 minut do wody, a następnie zdejmiecie etykietę i umyjecie całość pod bieżącą wodą. Dopiero wtedy otwórzcie piwo i nadziejcie na butelkę zamarynowanego wcześniej kurczaka w taki sposób, aby szyjka kurczaka znajdowała się przy szyjce od piwa.
  5. Piekarnik nagrzejcie do 180 st. C i pieczcie mięso przez ok. 2 godziny (ten czas będzie różny w zależności od wielkości mięsa – na każdy 1 kilogram przypada 1 godzina pieczenia).
  6. Co kilkadziesiąt minut wsypujcie do butelki z piwem szczyptę soli, dzięki temu napój zacznie się pienić i spływać po kurczaku, co doda mu niesamowitego smaku.

Gotowe!

Źródło: gotujmy

Macie ochotę na kurczaka na piwie? Żeby wyszedł soczysty z chrupiącą skórką, trzeba zrobić 1 rzecz
Adobe Stock
Newsy
Macie ochotę na kurczaka na piwie? Żeby wyszedł soczysty z chrupiącą skórką, trzeba zrobić 1 rzecz
Pieczenie kurczaka nie jest wcale tak prostym zadaniem, jak mogłoby się wydawać. By zachować jego soczysty smak, warto wykorzystać kilka sztuczek.

Dzisiaj przypomnimy wam stary i popularny patent z pieczeniem kurczaka na butelce z piwem. Niektórzy wybierają do tego celu także i puszkę. Jeśli zdecydujecie się na butelkę, nie zapomnijcie o oczyszczeniu szkła z nalepek i kleju. Musicie zachować szczególną uwagę przy tej czynności, by sztuczne barwniki dostały się do mięsa. Warto dopilnować, by piwo, na którym „posadzicie” swojego kurczaka pozostawało w pokojowej temperaturze. Wyjęte z lodówki chwilę przed pieczeniem długo będzie się nagrzewało w samym piekarniku. A przecież idea pieczenia na piwie polega na tym, by złocisty napój parował i wylewał się w środku na mięso. Ta właśnie sztuczka sprawia, że kurze mięso pozostaje delikatne i soczyste od środka. By nie piec kurczaka za długo i nie wysuszyć piersi, warto pomyśleć o lekkim ponacinaniu udek nożem z zewnątrz. Soczysty kurczak na piwie – przepis Składniki: 1 cały kurczak 2 łyżki masła 2 łyżeczki oregano Szczypta pieprzu cayenne Sól i pieprz 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1 piwo butelkowane (500 ml) Przygotowanie: Przyprawy pomieszajcie razem z roztopionym masłem. Kurczaka dokładnie oczyśćcie, osuszcie i natrzyjcie przyprawami. Jeśli jest to możliwie, odstawcie natartego przyprawami kurczaka do lodówki przynajmniej na kilka godzin. Osadźcie kurczaka na oczyszczonej i odkapslowanej butelce. By „siedział” na butelce jeszcze stabilniej, możecie podwiązać jego nóżki nicią. Pieczcie w rozgrzanym piekarniku do temp. 180 st. C. Czas pieczenia zależy od wielkości kurczaka. Przyjmuje się, że kilogramowy kurczak powinien piec się ok. godzinę. Jeżeli wasz kurczak waży z kolej 1,5 kg, pieczcie go przez półtorej godziny.

pierś z kurczaka na kostce rosołowej przepis
Gotujmy.pl/nogawkuchni
Newsy
To danie zrobi furorę wśród waszych gości. 3 proste składniki. Chwila roboty
Pierś z kurczaka smażona na kostce rosołowej to istny hit! Do jej przyrządzenia potrzebujecie tylko 3 składników. Możecie być pewni, że dzięki nim smak mięsa będzie fenomenalny. Wasza rodzina oniemieje z zachwytu!

Kostka rosołowa zawiera w sobie wszystkie niezbędne do przygotowania mięsa przyprawy. Dlatego też idealnie sprawdzi się jako marynata, na przykład do kurczaka. Ten przepis jest szybki, tani i prosty. Czego chcieć więcej! Przepis na pierś z kurczaka smażoną na kostce rosołowej Będziecie potrzebować 1 pierś z kurczaka 1 kostka rosołowa Oliwa  Przygotowanie W małej miseczce umieśćcie kostkę rosołową (najlepiej drobiową, ale może być też warzywna). Kostkę rosołową polejcie 2 łyżkami oliwy i rozdrobnijcie przy pomocy widelca. Tak przygotowaną jednolitą maź odstawcie na kilka minut i zajmijcie się mięsem. Pierś z kurczaka dokładnie opłukajcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie oczyśćcie ją z błon i ścięgien. Mięso możecie przygotowywać w całości lub w kawałkach. Jeśli wolicie tę drugą wersję to teraz jest dobry czas, aby pokroić je w kostkę. Tak przygotowane mięso przełóżcie do miseczki z kostką rosołową i natrzyjcie je dokładnie powstałą mazią. Rozgrzejcie patelnię, ale nie umieszczajcie na niej już żadnego dodatkowego tłuszczu. Do gorącego naczynia przełóżcie zamarynowane mięso i smażcie przez kilka minut, z obu stron, aż do zarumienienia. Gotowe! Mięso możecie podawać zarówno z ryżem, kaszą, jak i ziemniakami. Danie wzbogaćcie o dodatek surówki. Będzie smakować wybornie! Źródło: gotujmy

Mięsa w takiej marynacie jeszcze nie jedliście. Smak nadają 2 wyjątkowe składniki
Flickr
Newsy
Tę pyszną marynatę do udek zrobicie w 5 minut. Smak mięsu nadadzą 2 wyjątkowe składniki
Pałki z kurczaka w marynacie na bazie syropu klonowego i kostki rosołowej to połączenie, które z pewnością skradnie serce niejednego smakosza. Jeśli jeszcze nigdy go nie próbowaliście, koniecznie nadróbcie kulinarne zaległości! Ten obiad zaskoczy waszych gości.

Choć pałki z kurczaka nie są niczym wykwintnym, w połączeniu z tymi składnikami tworzą danie, którego nie powstydziliby się nawet najznamienitsi szefowie kuchni. Przepis jest banalnie prosty. Polecamy użycie do niego dwóch nieco zaskakujących składników - po pierwsze majonezu, który pozwoli dobrze rozejść się pozostałym przyprawom po mięsie. Drugim ekstra składnikiem jest syrop klonowy lub miód. To właśnie słodycz jednego z tych dwóch składników nada głębi smaku udkom i wytworzy na ich powierzchni fenomenalną, apetyczną glazurę. To jednak nie koniec zalet tej marynaty. Taki obiad zrobi się niemalże sam. Wystarczy, że szybko wymieszacie składniki marynaty, natrzecie dokładnie nią mięso i odstawicie na jakiś czas. Potem wystarczy włączyć piekarnik, wyciągnąć nogi na tapczanie i czekać ok. 1,5 godziny na smaczne mięso dla całej rodziny! Przepis na pałki z kurczaka w marynacie Składniki: 1 kilogram pałek z kurczaka 4 ząbki czosnku Łyżeczka słodkiej papryki  Łyżeczka ostrej papryki 1 kostka rosołowa ½ szklanki majonezu 2 łyżki musztardy 2 łyżki oliwy lub oleju 1 łyżka syropu klonowego lub miodu Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie: Mięso dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego. W małej miseczce umieśćcie pokruszoną, na przykład w moździerzu, kostkę rosołową, pieprz, sól, słodką paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zalejcie oliwą i syropem klonowym. Dodajcie również majonez i musztardę. Dokładnie wymieszajcie miksturę. Tak powstałą marynatą natrzyjcie pałki z kurczaka, a następnie umieśćcie je w plastikowym lub szklanym zamykanym naczyniu i wsadźcie do lodówki na całą noc. Następnego dnia umieśćcie mięso w naczyniu żaroodpornym i...

sok wypływający z pieczonego kurczaka
Adobe Stock
Newsy
Z pieczonego kurczaka wypływa przeźroczysty sok? To ewidentny dowód na to, że mięso…
Faszerowany kurczak z piekarnika to jedno z najpyszniejszych dań, które można przyrządzić na rodzinny obiad. Jednak pieczone w całości mięso ma jeden minus – nie do końca wiadomo, kiedy jest gotowe. Na szczęście w przypadku kurczaka sprawa jest dosyć prosta.

Aby sprawdzić, czy wasz kurczak jest już gotowy, wystarczy nakłuć go wykałaczką lub szpikulcem. Jeśli z jego wnętrza zaczną wypływać soki, możecie śmiało wyjąć potrawę z piekarnika. Zaufajcie nam - mięso będzie idealne. W żadnym wypadku nie okaże się surowe czy przesuszone.  Koniecznie wypróbujcie tę sztuczkę przy okazji przyrządzania pysznego kurczaka faszerowanego ryżem, soczewicą i morelą. Na jego widok wasi goście padną z zachwytu. Przepis na pieczonego kurczaka z ryżem, soczewicą i morelą Będziecie potrzebować 1 kurczaka 200 gramów drobiowego mięsa mielonego 100 gramów ryżu (1 torebka) 70 gramów czerwonej soczewicy 100 gramów suszonych moreli 1 cebuli 2 ząbków czosnku Oleju Przypraw: pieprzu, soli, ziół prowansalskich, przyprawy do kurczaka Przygotowanie W dużym garnku zagotujcie wodę, a następnie umieśćcie w niej czerwoną soczewicę oraz ryż. Całość zamieszajcie i gotujcie przez ok. 5 minut. Po upływie tego czasu odcedźcie składniki i przełóżcie je do dużej, plastikowej lub metalowej miski. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę, a następnie zeszklijcie na rozgrzanym oleju. Po chwili na patelni umieśćcie również przeciśnięty przez praskę czosnek. Tak przygotowane składniki połączcie z ryżem i soczewicą. W misce umieśćcie również mięso mielone, pokrojone morele, pieprz, sól oraz zioła prowansalskie. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Kurczaka opłuczcie pod bieżącą wodą zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz, a następnie osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego. W kurczaku umieśćcie przygotowany wcześniej farsz. Aby nie wyleciał podczas pieczenia, zaszyjcie skórę i przełóżcie mięso do dowolnego, żaroodpornego naczynia. W małej miseczce...