kurczak na butelce z piwem przepis
Gotujmy.pl/lalunia
Newsy

Kurczak pieczony na butelce z piwem to prawdziwy hit tego Sylwestra. Goście będą oblizywać palce

Kurczak i piwo to połączenie, którego nie boją się nawet najznamienitsi restauratorzy. W końcu w smaku jest naprawdę wyborne. Danie, podkręcone zaskakującą prezentacją w postaci mięsa nadzianego na butelkę, na pewno zachwyci waszych gości!

Sylwestrowa noc to zdecydowanie dobry czas na wszelkie szaleństwa, nie tylko te modowe, ale również kulinarne. W końcu, kto nie ryzykuje ten szampana nie pije, a w Sylwestra lepiej nie sprawdzać czy to powiedzenie znajduje potwierdzenie w rzeczywistości. Dlatego śmiało upieczcie tego kurczaka na butelce, wasi goście oniemieją z zachwytu!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kurczaka pieczonego na butelce z piwem

Będziecie potrzebować

  • 1 kurczaka w całości
  • 1 butelkę ulubionego piwa 
  • 5 ząbków czosnku
  • Przyprawy: sól, curry, papryka słodka

Przygotowanie

  1. Kurczaka dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą, zarówno zewnątrz jak i wewnątrz, a następnie osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego. 
  2. W małej miseczce umieśćcie przyprawy (sól, curry, paprykę), wymieszajcie i natrzyjcie nimi kurczaka z zewnątrz.
  3. Czosnek obierzcie i zmiażdżcie przy pomocy noża, a następnie natrzyjcie nim wnętrze kurczaka. Tak przygotowane mięso owińcie folią spożywczą i umieśćcie w lodówce na całą noc (możecie też zawekować kurczaka).
  4. Butelkę z piwem należy dokładnie oczyścić. Najlepiej będzie jak włożycie ją na ok. 40 minut do wody, a następnie zdejmiecie etykietę i umyjecie całość pod bieżącą wodą. Dopiero wtedy otwórzcie piwo i nadziejcie na butelkę zamarynowanego wcześniej kurczaka w taki sposób, aby szyjka kurczaka znajdowała się przy szyjce od piwa.
  5. Piekarnik nagrzejcie do 180 st. C i pieczcie mięso przez ok. 2 godziny (ten czas będzie różny w zależności od wielkości mięsa – na każdy 1 kilogram przypada 1 godzina pieczenia).
  6. Co kilkadziesiąt minut wsypujcie do butelki z piwem szczyptę soli, dzięki temu napój zacznie się pienić i spływać po kurczaku, co doda mu niesamowitego smaku.

Gotowe!

Źródło: gotujmy

pierś z kurczaka na kostce rosołowej przepis
Gotujmy.pl/nogawkuchni
Newsy
To danie zrobi furorę wśród waszych gości. 3 proste składniki. Chwila roboty
Pierś z kurczaka smażona na kostce rosołowej to istny hit! Do jej przyrządzenia potrzebujecie tylko 3 składników. Możecie być pewni, że dzięki nim smak mięsa będzie fenomenalny. Wasza rodzina oniemieje z zachwytu!

Kostka rosołowa zawiera w sobie wszystkie niezbędne do przygotowania mięsa przyprawy. Dlatego też idealnie sprawdzi się jako marynata, na przykład do kurczaka. Ten przepis jest szybki, tani i prosty. Czego chcieć więcej! Przepis na pierś z kurczaka smażoną na kostce rosołowej Będziecie potrzebować 1 pierś z kurczaka 1 kostka rosołowa Oliwa  Przygotowanie W małej miseczce umieśćcie kostkę rosołową (najlepiej drobiową, ale może być też warzywna). Kostkę rosołową polejcie 2 łyżkami oliwy i rozdrobnijcie przy pomocy widelca. Tak przygotowaną jednolitą maź odstawcie na kilka minut i zajmijcie się mięsem. Pierś z kurczaka dokładnie opłukajcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie oczyśćcie ją z błon i ścięgien. Mięso możecie przygotowywać w całości lub w kawałkach. Jeśli wolicie tę drugą wersję to teraz jest dobry czas, aby pokroić je w kostkę. Tak przygotowane mięso przełóżcie do miseczki z kostką rosołową i natrzyjcie je dokładnie powstałą mazią. Rozgrzejcie patelnię, ale nie umieszczajcie na niej już żadnego dodatkowego tłuszczu. Do gorącego naczynia przełóżcie zamarynowane mięso i smażcie przez kilka minut, z obu stron, aż do zarumienienia. Gotowe! Mięso możecie podawać zarówno z ryżem, kaszą, jak i ziemniakami. Danie wzbogaćcie o dodatek surówki. Będzie smakować wybornie! Źródło: gotujmy

sok wypływający z pieczonego kurczaka
Adobe Stock
Newsy
Z pieczonego kurczaka wypływa przeźroczysty sok? To ewidentny dowód na to, że mięso…
Faszerowany kurczak z piekarnika to jedno z najpyszniejszych dań, które można przyrządzić na rodzinny obiad. Jednak pieczone w całości mięso ma jeden minus – nie do końca wiadomo, kiedy jest gotowe. Na szczęście w przypadku kurczaka sprawa jest dosyć prosta.

Aby sprawdzić, czy wasz kurczak jest już gotowy, wystarczy nakłuć go wykałaczką lub szpikulcem. Jeśli z jego wnętrza zaczną wypływać soki, możecie śmiało wyjąć potrawę z piekarnika. Zaufajcie nam - mięso będzie idealne. W żadnym wypadku nie okaże się surowe czy przesuszone.  Koniecznie wypróbujcie tę sztuczkę przy okazji przyrządzania pysznego kurczaka faszerowanego ryżem, soczewicą i morelą. Na jego widok wasi goście padną z zachwytu. Przepis na pieczonego kurczaka z ryżem, soczewicą i morelą Będziecie potrzebować 1 kurczaka 200 gramów drobiowego mięsa mielonego 100 gramów ryżu (1 torebka) 70 gramów czerwonej soczewicy 100 gramów suszonych moreli 1 cebuli 2 ząbków czosnku Oleju Przypraw: pieprzu, soli, ziół prowansalskich, przyprawy do kurczaka Przygotowanie W dużym garnku zagotujcie wodę, a następnie umieśćcie w niej czerwoną soczewicę oraz ryż. Całość zamieszajcie i gotujcie przez ok. 5 minut. Po upływie tego czasu odcedźcie składniki i przełóżcie je do dużej, plastikowej lub metalowej miski. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę, a następnie zeszklijcie na rozgrzanym oleju. Po chwili na patelni umieśćcie również przeciśnięty przez praskę czosnek. Tak przygotowane składniki połączcie z ryżem i soczewicą. W misce umieśćcie również mięso mielone, pokrojone morele, pieprz, sól oraz zioła prowansalskie. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Kurczaka opłuczcie pod bieżącą wodą zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz, a następnie osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego. W kurczaku umieśćcie przygotowany wcześniej farsz. Aby nie wyleciał podczas pieczenia, zaszyjcie skórę i przełóżcie mięso do dowolnego, żaroodpornego naczynia. W małej miseczce...

kurczak
gotujmy.pl/Ziutula
Newsy
Pieczony kurczak z ziemniaczkami. Prościutki przepis 2 w 1 na idealnie wypieczone mięso z dodatkiem
Piekarnik to najlepszy przyjaciel tych pań domu, które nie mają zbyt wiele czasu na stanie przy kuchni. W końcu umieszone w nim potrawy, robią się praktycznie same. Nie inaczej jest w przypadku pieczonego kurczaka z ziemniaczkami. Pycha!

Jeśli przytłacza was nadmiar obowiązków, ale macie ochotę na naprawdę dobry obiad, koniecznie przetestujcie nasz przepis na kurczaka z ziemniakami z piekarnika. Przygotujecie go używając zaledwie jednej blachy, miski i obieraczki. Nic więcej nie jest wam potrzebne. Żadnych dodatkowych garnków czy narzędzi, co oznacza również niewiele naczyń do umycia. Przepis jest szybki, tani i dziecinnie prosty. Do jego odwzorowania, potrzebujecie tylko mięsa, ziemniaków, oliwy i przypraw. W końcu w prostocie tkwi siła. Możecie więc być pewni, że wasza rodzina zachwyci się na widok takiego obiadu. Przepis na pieczonego kurczaka z ziemniakami Składniki: 500 gramów udek z kurczaka i 500 gramów skrzydełek lub nóżek z kurczaka (zamiast tego możecie też użyć kurczaka w całości) 2 kilogramów ziemniaków 100 ml oliwy Przyprawy: soli, pieprzu, czosnku granulowanego, słodkiej papryki, tymianku i ziół prowansalskich Przygotowanie: Części kurczaka dokładnie opłuczcie pod bieżącą wodą i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego. W małej miseczce umieśćcie czosnek granulowany, słodką paprykę, sól oraz pieprz. Całość wymieszajcie aż do powstania jednej przyprawy, a następnie natrzyjcie nią mięso. Jeśli macie czas, możecie włożyć kurczaka do lodówki na 1 godzinę, tak aby nabrał aromatu i smaku. Blaszkę do pieczenia wyłóżcie papierem i ułóżcie na niej zamarynowane wcześniej mięso. Każdy kawałek powinien mieć trochę miejsca, nie układajcie ich zbyt ciasno, bo się nie upieką. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w ćwiartki i umieśćcie w dużej misce. Polejcie je oliwą i oprószcie przyprawami – solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Całość dokładnie wymieszajcie przy pomocy dłoni lub dużej łyżki.  Tak...

stek wołowy w kolorowym pieprzu przepis
Gotujmy.pl/Babcia Halinka
Newsy
Rozpływające się w ustach steki wołowe w kolorowym pieprzu. Idealne na obiad i na kolację
Choć stek wołowy to klasyk kuchni amerykańskiej, Polacy go uwielbiają. Jedni przepadają za jego mocno czerwonym wnętrzem, inni cenią sobie dobrze wysmażony brąz. Bez względu na to, którą wersję wolicie, mięso obtoczone w kolorowym pieprzu z pewnością zasmakuje każdemu z was!

Steki wołowe w kolorowym pieprzu to idealny pomysł nie tylko na obiad, ale również na wczesną kolację. Zaserwowane w towarzystwie gotowanych warzyw, zachwycą całą waszą rodzinę i przybyłych gości. Zaufajcie nam, ten przepis nie ma sobie równych. Jedyne o czym musicie pamiętać to odpowiedni czas, który mięso spędza na patelni. W końcu niektórzy lubią jadać steki średnio wysmażone, a inni krwiste. W zależności od tego powinniście je grillować od 3 do nawet 7 minut. Powodzenia! Steki wołowe w kolorowym pieprzu Będziecie potrzebować 4 steki wołowe 1 łyżka masła Olej Przyprawy: sól, 2 łyżeczki zielonego pieprzu i kilka ziarenek czerwonego pieprzu Przygotowanie Steki dokładnie umyjcie po bieżącą wodą, a następnie osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego. Tak przygotowane mięso natrzyjcie odrobiną oleju. Czerwony pieprz umieśćcie w moździerzu i rozgniećcie (nie jest to konieczne, przyprawa może równie dobrze zostać wykorzystana w całości). W małej miseczce umieśćcie czerwony oraz zielony pieprz. W tak przygotowanej mieszance obtoczcie brzegi waszych steków (tak jak na zdjęciu). Mięso umieśćcie w lodówce na ok. 1 godzinę. Na patelni rozgrzejcie olej i masło, a następnie umieśćcie na niej schłodzone i posolone steki. Mięso smażcie na dużym ogniu, z obu stron, przez ok. 5-6 minut (po ok. 3 minuty na każdej ze stron, wtedy będzie średnio wysmażony). Gotowe! Źródło: gotujmy