faszerowany kurczak
Pexels
Newsy

Kurczak faszerowany wątróbką to prawdziwy hit. Eksplozja smaku, która rozpieści każde podniebienie

Znudził wam się już tradycyjny, pieczony kurczak? Zróbcie kurczaka faszerowanego wątróbką i mielonym imbirem. To o wiele zdrowsza i smaczniejsza wersja tradycyjnego kurczaka. Jak przygotować to oryginalne w smaku danie? Przepis znajdziecie poniżej.

Istnieje mnóstwo wariacji na temat kurczaka – jedni pieką go w całości, inni w porcjach, jeszcze inni robią z kurczaka kotlety – mielone lub a'la schabowe, potrawki, gulasze albo zapiekają go w cieście. A co powiecie na kurczaka faszerowanego wątróbkami i mielonym imbirem?

Faszerowanie kurczaka to świetny sposób na zachowanie jego soczystości podczas pieczenia. Gdy dodamy do kurczaka farsz z wątróbek ze świeżo zmielonym imbirem, uzyskamy oryginalne w smaku danie, które posiada wiele właściwości zdrowotnych.

Dobrej jakości mięso drobiowe zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, ma dużo cynku, magnezu, potasu oraz witamin z grupy B. To także wartościowe źródło białka.

Wątróbka również jest bardzo zdrowa. Zawiera duże ilości białka, żelaza, witaminy A, witamin z grupy B, a także dużą ilość folianów, ryboflawiny i choliny. 

Imbir, który także znalazł się w naszym przepisie, to przyprawa o niezwykłych walorach zdrowotnych. Leczy poranne mdłości, ma pozytywny wpływ na odchudzanie, obniża poziom cukru we krwi, leczy niestrawność, zmniejsza bóle menstruacyjne, obniża poziom cholesterolu i poprawia funkcjonowanie mózgu.

Przekonaliśmy was już do przygotowania tej pysznej, aromatycznej i bardzo zdrowej potrawy?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki:

  • 2 kg kurczaka

Farsz:

  • wątróbka drobiowa 300 gram
  • pierś z kurczaka 200 gram
  • 2 jaja
  • 4 łyżki domowej bułki tartej
  • łyżeczka zmielonego białego pieprzu
  • 2 łyżeczki papryki węgierskiej
  • sól prowansalska do smaku 
  • łyżeczka zmielonego imbiru
  • 100 gram margaryny

Oraz:

  • 150 gram margaryny w wiórkach kładziemy na kurczaka i do formy do pieczenia
  • 2 łyżeczki papryki węgierskiej do posypania na kurczaka
  • sól prowansalska do posypania kurczaka z wierzchu
  • wino białe Celebro 200 ml

Przygotowanie:

Myjemy i osuszamy mięso z kurczaka. Wątróbkę dokładnie myjemy, oczyszczamy i mielimy. Pierś z kurczaka także mielimy. Całość łączymy, dodajemy jaja, bułkę tartą i margarynę startą na wiórka.

Farsz doprawiamy do smaku przyprawami (solą, pieprzem, imbirem mielonym i papryką mieloną). Wypełniamy farszem kurczaka i zaszywamy go.

Nacieramy kurczaka papryką i solą. Wkładamy go do formy i posypujemy wiórkami masła. Danie pieczemy przez 75 minut w 200 stopniach. W trakcie pieczenia, kilkukrotnie polewamy kurczaka rozpuszczoną margaryną i białym wytrawnym winem.

Smacznego!

 

 

Kaczka po staropolsku
netka/gotujmy.pl
Newsy
Kaczka po staropolsku. Soczyste, kruche mięso i farsz, który pokochasz. Cały sekret tkwi w...
Kiedyś gęsi, indyki i kaczki były stałym elementem krajobrazu polskiej wsi. Dzisiaj trudniej o taki widok. Kaczka jest jednak dostępna w sklepie i warto przygotować ją na jakąś ważną uroczystość.

Mięso kaczki nie gości zbyt często na naszych stołach. A szkoda. To fakt, jest dość ciężkostrawna i tłusta, ale jej smak rekompensuje w pełni te wady. Nie jemy przecież kaczego mięsa co tydzień. Ponadto, można zbalansować nieco tłusty smak kaczki przez przygotowanie mięsnego farszu. Kaczka ze względu na dużą ilość tłuszczu nadaje się przede wszystkim do pieczenia. Upieczmy więc ją w całości i przygotujmy do niej ciekawe wypełnienie z innych gatunków mięsa. Szlachetne dodatki, takie jak mocne wino, podkreślą jej smak i sprawią, że tak upieczony drób uświetni ważne przyjęcie okolicznościowe w waszym domu. Kaczka to dobry wybór W naszych marketach nietrudno obecnie o tuszkę kaczki. Do niedawna jej zakup wiązałby się z ryzykiem – mała ilość tego rodzaju drobiu na rynku robiła swoje. Obecnie polscy producenci stawiają na różnego rodzaju drób. Oprócz kaczek, polskie przedsiębiorstwa przodują także w hodowli gęsi. Co to dla nas oznacza? Produkt jest bezpieczny i zwykle dobrej jakości. Do naszego przepisu, oprócz rzecz jasna kaczki, będziemy potrzebowali jeszcze dwóch gatunków mięsa – po pierwsze łopatki wieprzowej, a po drugie wątróbek drobiowych. Najlepszym wyborem byłyby wątróbki kacze, ale łatwiej będzie nam o te kurze. Nie wpłynie to znacząco na smak potrawy. Oprócz mięs, kluczowym składnikiem będzie mocne, czerwone wino o wyrazistym smaku. Warto sięgnąć po porto. Portugalski trunek nie należy jednak do najtańszych, dlatego możemy śmiało wybrać także jakiś tańszy zamiennik. A teraz przejdźmy już do naszego przepisu na faszerowaną kaczkę po staropolsku. Składniki: 1 kaczka (najlepiej jeżeli kupimy od razu wyprawioną z kości sztukę, jeżeli nie, warto samemu spróbować luzować kaczkę) 40 dag łopatki...