faszerowany kurczak
Pexels
Newsy

Kurczak faszerowany wątróbką to prawdziwy hit tej zimy. Eksplozja smaku, która rozpieści każde podniebienie

Znudził wam się już tradycyjny, pieczony kurczak? Zróbcie kurczaka faszerowanego wątróbką i mielonym imbirem. To o wiele zdrowsza i smaczniejsza wersja tradycyjnego kurczaka. Jak przygotować to oryginalne w smaku danie? Przepis znajdziecie poniżej.
Anna Borkowska
styczeń 21, 2021

Istnieje mnóstwo wariacji na temat kurczaka – jedni pieką go w całości, inni w porcjach, jeszcze inni robią z kurczaka kotlety – mielone lub a'la schabowe, potrawki, gulasze albo zapiekają go w cieście. A co powiecie na kurczaka faszerowanego wątróbkami i mielonym imbirem?

Faszerowanie kurczaka to świetny sposób na zachowanie jego soczystości podczas pieczenia. Gdy dodamy do kurczaka farsz z wątróbek ze świeżo zmielonym imbirem, uzyskamy oryginalne w smaku danie, które posiada wiele właściwości zdrowotnych.

Dobrej jakości mięso drobiowe zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, ma dużo cynku, magnezu, potasu oraz witamin z grupy B. To także wartościowe źródło białka.

Wątróbka również jest bardzo zdrowa. Zawiera duże ilości białka, żelaza, witaminy A, witamin z grupy B, a także dużą ilość folianów, ryboflawiny i choliny. 

Imbir, który także znalazł się w naszym przepisie, to przyprawa o niezwykłych walorach zdrowotnych. Leczy poranne mdłości, ma pozytywny wpływ na odchudzanie, obniża poziom cukru we krwi, leczy niestrawność, zmniejsza bóle menstruacyjne, obniża poziom cholesterolu i poprawia funkcjonowanie mózgu.

Przekonaliśmy was już do przygotowania tej pysznej, aromatycznej i bardzo zdrowej potrawy?

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Składniki:

  • 2 kg kurczaka

Farsz:

  • wątróbka drobiowa 300 gram
  • pierś z kurczaka 200 gram
  • 2 jaja
  • 4 łyżki domowej bułki tartej
  • łyżeczka zmielonego białego pieprzu
  • 2 łyżeczki papryki węgierskiej
  • sól prowansalska do smaku 
  • łyżeczka zmielonego imbiru
  • 100 gram margaryny

Oraz:

  • 150 gram margaryny w wiórkach kładziemy na kurczaka i do formy do pieczenia
  • 2 łyżeczki papryki węgierskiej do posypania na kurczaka
  • sól prowansalska do posypania kurczaka z wierzchu
  • wino białe Celebro 200 ml

Przygotowanie:

Myjemy i osuszamy mięso z kurczaka. Wątróbkę dokładnie myjemy, oczyszczamy i mielimy. Pierś z kurczaka także mielimy. Całość łączymy, dodajemy jaja, bułkę tartą i margarynę startą na wiórka.

Farsz doprawiamy do smaku przyprawami (solą, pieprzem, imbirem mielonym i papryką mieloną). Wypełniamy farszem kurczaka i zaszywamy go.

Nacieramy kurczaka papryką i solą. Wkładamy go do formy i posypujemy wiórkami masła. Danie pieczemy przez 75 minut w 200 stopniach. W trakcie pieczenia, kilkukrotnie polewamy kurczaka rozpuszczoną margaryną i białym wytrawnym winem.

Smacznego!

 

 

Komentarze