Istnieje mnóstwo wariacji na temat kurczaka – jedni pieką go w całości, inni w porcjach, jeszcze inni robią z kurczaka kotlety – mielone lub a'la schabowe, potrawki, gulasze albo zapiekają go w cieście. A co powiecie na kurczaka faszerowanego wątróbkami i mielonym imbirem?
Faszerowanie kurczaka to świetny sposób na zachowanie jego soczystości podczas pieczenia. Gdy dodamy do kurczaka farsz z wątróbek ze świeżo zmielonym imbirem, uzyskamy oryginalne w smaku danie, które posiada wiele właściwości zdrowotnych.
Dobrej jakości mięso drobiowe zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, ma dużo cynku, magnezu, potasu oraz witamin z grupy B. To także wartościowe źródło białka.
Wątróbka również jest bardzo zdrowa. Zawiera duże ilości białka, żelaza, witaminy A, witamin z grupy B, a także dużą ilość folianów, ryboflawiny i choliny.
Zobacz także:
Imbir, który także znalazł się w naszym przepisie, to przyprawa o niezwykłych walorach zdrowotnych. Leczy poranne mdłości, ma pozytywny wpływ na odchudzanie, obniża poziom cukru we krwi, leczy niestrawność, zmniejsza bóle menstruacyjne, obniża poziom cholesterolu i poprawia funkcjonowanie mózgu.
Przekonaliśmy was już do przygotowania tej pysznej, aromatycznej i bardzo zdrowej potrawy?
Składniki:
- 2 kg kurczaka
Farsz:
- wątróbka drobiowa 300 gram
- pierś z kurczaka 200 gram
- 2 jaja
- 4 łyżki domowej bułki tartej
- łyżeczka zmielonego białego pieprzu
- 2 łyżeczki papryki węgierskiej
- sól prowansalska do smaku
- łyżeczka zmielonego imbiru
- 100 gram margaryny
Oraz:
- 150 gram margaryny w wiórkach kładziemy na kurczaka i do formy do pieczenia
- 2 łyżeczki papryki węgierskiej do posypania na kurczaka
- sól prowansalska do posypania kurczaka z wierzchu
- wino białe Celebro 200 ml
Przygotowanie:
Myjemy i osuszamy mięso z kurczaka. Wątróbkę dokładnie myjemy, oczyszczamy i mielimy. Pierś z kurczaka także mielimy. Całość łączymy, dodajemy jaja, bułkę tartą i margarynę startą na wiórka.
Farsz doprawiamy do smaku przyprawami (solą, pieprzem, imbirem mielonym i papryką mieloną). Wypełniamy farszem kurczaka i zaszywamy go.
Nacieramy kurczaka papryką i solą. Wkładamy go do formy i posypujemy wiórkami masła. Danie pieczemy przez 75 minut w 200 stopniach. W trakcie pieczenia, kilkukrotnie polewamy kurczaka rozpuszczoną margaryną i białym wytrawnym winem.
Smacznego!