faszerowany kurczak
Pexels
Newsy

Kurczak faszerowany wątróbką to prawdziwy hit. Eksplozja smaku, która rozpieści każde podniebienie

Znudził wam się już tradycyjny, pieczony kurczak? Zróbcie kurczaka faszerowanego wątróbką i mielonym imbirem. To o wiele zdrowsza i smaczniejsza wersja tradycyjnego kurczaka. Jak przygotować to oryginalne w smaku danie? Przepis znajdziecie poniżej.

Istnieje mnóstwo wariacji na temat kurczaka – jedni pieką go w całości, inni w porcjach, jeszcze inni robią z kurczaka kotlety – mielone lub a'la schabowe, potrawki, gulasze albo zapiekają go w cieście. A co powiecie na kurczaka faszerowanego wątróbkami i mielonym imbirem?

Faszerowanie kurczaka to świetny sposób na zachowanie jego soczystości podczas pieczenia. Gdy dodamy do kurczaka farsz z wątróbek ze świeżo zmielonym imbirem, uzyskamy oryginalne w smaku danie, które posiada wiele właściwości zdrowotnych.

Dobrej jakości mięso drobiowe zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, ma dużo cynku, magnezu, potasu oraz witamin z grupy B. To także wartościowe źródło białka.

Wątróbka również jest bardzo zdrowa. Zawiera duże ilości białka, żelaza, witaminy A, witamin z grupy B, a także dużą ilość folianów, ryboflawiny i choliny. 

Imbir, który także znalazł się w naszym przepisie, to przyprawa o niezwykłych walorach zdrowotnych. Leczy poranne mdłości, ma pozytywny wpływ na odchudzanie, obniża poziom cukru we krwi, leczy niestrawność, zmniejsza bóle menstruacyjne, obniża poziom cholesterolu i poprawia funkcjonowanie mózgu.

Przekonaliśmy was już do przygotowania tej pysznej, aromatycznej i bardzo zdrowej potrawy?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki:

  • 2 kg kurczaka

Farsz:

  • wątróbka drobiowa 300 gram
  • pierś z kurczaka 200 gram
  • 2 jaja
  • 4 łyżki domowej bułki tartej
  • łyżeczka zmielonego białego pieprzu
  • 2 łyżeczki papryki węgierskiej
  • sól prowansalska do smaku 
  • łyżeczka zmielonego imbiru
  • 100 gram margaryny

Oraz:

  • 150 gram margaryny w wiórkach kładziemy na kurczaka i do formy do pieczenia
  • 2 łyżeczki papryki węgierskiej do posypania na kurczaka
  • sól prowansalska do posypania kurczaka z wierzchu
  • wino białe Celebro 200 ml

Przygotowanie:

Myjemy i osuszamy mięso z kurczaka. Wątróbkę dokładnie myjemy, oczyszczamy i mielimy. Pierś z kurczaka także mielimy. Całość łączymy, dodajemy jaja, bułkę tartą i margarynę startą na wiórka.

Farsz doprawiamy do smaku przyprawami (solą, pieprzem, imbirem mielonym i papryką mieloną). Wypełniamy farszem kurczaka i zaszywamy go.

Nacieramy kurczaka papryką i solą. Wkładamy go do formy i posypujemy wiórkami masła. Danie pieczemy przez 75 minut w 200 stopniach. W trakcie pieczenia, kilkukrotnie polewamy kurczaka rozpuszczoną margaryną i białym wytrawnym winem.

Smacznego!

 

 

szaszłyki z piekarnika
Gotujmy.pl
Newsy
Tęsknicie za latem i szaszłykami z grilla? Te z piekarnika są równie pyszne. Zrobicie je w 40 minut
Kto powiedział, że zimą nie da się przygotować pysznych i aromatycznych szaszłyków? Do ich zrobienia wystarczy kilka prostych produktów, garść ulubionych przypraw i piekarnik. Brzmi zachęcająco? Czytajcie dalej.

Szaszłyki nieodłącznie kojarzą nam się z wiosną i latem, czyli czasem grillowania. Za oknem zima w pełni, a wam zamarzyły się pyszne i chrupiące szaszłyki? Nic straconego. Przygotujecie je w zwykłym piekarniku i zajmie wam to nie więcej niż 40 minut. Zainteresowani? Czytajcie dalej! Przygotowanie takich pysznych i aromatycznych szaszłyków jest dziecinnie proste. Wszystko, czego potrzebujecie to ulubione mięso, warzywa, patyczki do nadziewania i rozgrzany do czerwoności piekarnik. Szaszłyki z naszego przepisu powstały na bazie piersi z kurczaka i kiełbasy. Do ich wykonania potrzebujecie jeszcze świeżych warzyw – młodej cebulki i różnokolorowych papryk oraz garści przypraw do posypania. Kompozycja tak naprawdę jest dowolna. Możecie użyć soli, pieprzu, słodkiej i ostrej papryki, czosnku, bazylii oraz oregano lub postawić na gotową przyprawę do grilla lub dań z kurczaka. Po nadzianiu pokrojonego mięsa i warzyw na patyczki, posypcie szaszłyki przyprawami i wstawcie do rozgrzanego piekarnika. Pieczcie je aż zrobią się rumiane. Szaszłyki możecie podawać ze świeżym chlebem i ulubionymi sosami. Są tak proste, że zrobiłoby je nawet dziecko! Składniki: Pierś z kurczaka 40 dkg kiełbasy (np. podwawelskiej) 2 młode cebulki 1 papryka czerwona (możecie też użyć innych kolorów papryk, np. żółtej i zielonej) 4 łyżki oleju przyprawa do kurczaka ostra papryka sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Na początku myjemy i osuszamy pierś z kurczaka, a następnie kroimy ją w średniej wielkości kawałki. Mięso przekładamy do salaterki, polewamy oliwą, posypujemy przyprawami, dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. Paprykę, cebulkę i kiełbasę kroimy na średnie kawałki. Nadziewamy na patyczki do szaszłyków naprzemiennie kurczaka, paprykę cebulę i kiełbasę....

Kaczka po staropolsku
netka/gotujmy.pl
Newsy
Kaczka po staropolsku. Soczyste, kruche mięso i farsz, który pokochasz. Cały sekret tkwi w...
Kiedyś gęsi, indyki i kaczki były stałym elementem krajobrazu polskiej wsi. Dzisiaj trudniej o taki widok. Kaczka jest jednak dostępna w sklepie i warto przygotować ją na jakąś ważną uroczystość.

Mięso kaczki nie gości zbyt często na naszych stołach. A szkoda. To fakt, jest dość ciężkostrawna i tłusta, ale jej smak rekompensuje w pełni te wady. Nie jemy przecież kaczego mięsa co tydzień. Ponadto, można zbalansować nieco tłusty smak kaczki przez przygotowanie mięsnego farszu. Kaczka ze względu na dużą ilość tłuszczu nadaje się przede wszystkim do pieczenia. Upieczmy więc ją w całości i przygotujmy do niej ciekawe wypełnienie z innych gatunków mięsa. Szlachetne dodatki, takie jak mocne wino, podkreślą jej smak i sprawią, że tak upieczony drób uświetni ważne przyjęcie okolicznościowe w waszym domu. Kaczka to dobry wybór W naszych marketach nietrudno obecnie o tuszkę kaczki. Do niedawna jej zakup wiązałby się z ryzykiem – mała ilość tego rodzaju drobiu na rynku robiła swoje. Obecnie polscy producenci stawiają na różnego rodzaju drób. Oprócz kaczek, polskie przedsiębiorstwa przodują także w hodowli gęsi. Co to dla nas oznacza? Produkt jest bezpieczny i zwykle dobrej jakości. Do naszego przepisu, oprócz rzecz jasna kaczki, będziemy potrzebowali jeszcze dwóch gatunków mięsa – po pierwsze łopatki wieprzowej, a po drugie wątróbek drobiowych. Najlepszym wyborem byłyby wątróbki kacze, ale łatwiej będzie nam o te kurze. Nie wpłynie to znacząco na smak potrawy. Oprócz mięs, kluczowym składnikiem będzie mocne, czerwone wino o wyrazistym smaku. Warto sięgnąć po porto. Portugalski trunek nie należy jednak do najtańszych, dlatego możemy śmiało wybrać także jakiś tańszy zamiennik. A teraz przejdźmy już do naszego przepisu na faszerowaną kaczkę po staropolsku. Składniki: 1 kaczka (najlepiej jeżeli kupimy od razu wyprawioną z kości sztukę, jeżeli nie, warto samemu spróbować luzować kaczkę) 40 dag łopatki...

wielkanocne śniadanie Makłowicza
ONS.pl
Newsy
Robert Makłowicz ma ciekawy pomysł na wielkanocne śniadanie. W roli głównej - pasztet z wątróbek. Lubicie?
Jeśli chcecie przygotować na Wielkanoc coś pysznego, ale wyjątkowo prostego, wypróbujcie przepis Roberta Makłowicza na pyszny pasztet z wątróbek. Zrobicie go bez pieczenia!

Robert Makłowicz to chyba najbardziej znany polski kucharz. Od wielu lat przedstawia Polakom dania z całego świata. Od niedawna robi to na swoim kanale na YouTube, gdzie śledzi go i regularnie ogląda ponad 270 tysięcy widzów. Tym razem, Robert Makłowicz przygotował specjalny odcinek programu, do którego zaprosił też swoją żonę. Przygotował on propozycje i przepisy na posiłki wielkanocne. Śniadanie Wielkanocne według Roberta Makłowicza Robert Makłowicz zaprezentował pomysły na wielkanocne śniadanie. Podzielił się przepisem na sos do zimnych mięs i jajka po lyońsku. Oprócz tego kucharz przygotował przepyszny pasztet z drobiowych wątróbek. Spróbujecie przygotować go u siebie w domach? Pasztet z drobiowych wątróbek według Roberta Makłowicza Składniki na pasztet z wątróbek 800 g wątróbek drobiowych lub króliczych 200 g masła Cebula 2 ząbki czosnku 100 ml bardzo słodkiego wina: porto, sherry, madera lub ok. 3 łyżki brandy Świeżo mielony pieprz Sól Kilka gałązek tymianku Świeżo mielona gałka muszkatołowa Przygotowanie pasztetu według Roberta Makłowicza Podgrzejcie na patelni połowę masła. Dodajcie pokrojoną cebulę i czosnek. Przesmażcie chwilę.  Odłóżcie cebulę na bok patelni, wyłóżcie na nią wątróbkę. Zwiększcie ogień i smażcie wątróbkę z dwóch stron. Może być wciąż różowa w środku. Uważajcie, żeby wątróbka się nie przypaliła. Dodajcie słodkie wino i zwiększcie ogień.  Danie może się nawet zapalić! Przyprawcie zawartość patelni gałką muszkatołową, świeżym tymiankiem i świeżo mielonym pieprzem. Dodajcie soli do smaku. Duście przez kolejne 2 minuty. Przełóżcie zawartość patelni do naczynia do miksowania. Na patelnię dodacie jeszcze...

sok wypływający z pieczonego kurczaka
Adobe Stock
Newsy
Z pieczonego kurczaka wypływa przeźroczysty sok? To ewidentny dowód na to, że mięso…
Faszerowany kurczak z piekarnika to jedno z najpyszniejszych dań, które można przyrządzić na rodzinny obiad. Jednak pieczone w całości mięso ma jeden minus – nie do końca wiadomo, kiedy jest gotowe. Na szczęście w przypadku kurczaka sprawa jest dosyć prosta.

Aby sprawdzić, czy wasz kurczak jest już gotowy, wystarczy nakłuć go wykałaczką lub szpikulcem. Jeśli z jego wnętrza zaczną wypływać soki, możecie śmiało wyjąć potrawę z piekarnika. Zaufajcie nam - mięso będzie idealne. W żadnym wypadku nie okaże się surowe czy przesuszone.  Koniecznie wypróbujcie tę sztuczkę przy okazji przyrządzania pysznego kurczaka faszerowanego ryżem, soczewicą i morelą. Na jego widok wasi goście padną z zachwytu. Przepis na pieczonego kurczaka z ryżem, soczewicą i morelą Będziecie potrzebować 1 kurczaka 200 gramów drobiowego mięsa mielonego 100 gramów ryżu (1 torebka) 70 gramów czerwonej soczewicy 100 gramów suszonych moreli 1 cebuli 2 ząbków czosnku Oleju Przypraw: pieprzu, soli, ziół prowansalskich, przyprawy do kurczaka Przygotowanie W dużym garnku zagotujcie wodę, a następnie umieśćcie w niej czerwoną soczewicę oraz ryż. Całość zamieszajcie i gotujcie przez ok. 5 minut. Po upływie tego czasu odcedźcie składniki i przełóżcie je do dużej, plastikowej lub metalowej miski. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę, a następnie zeszklijcie na rozgrzanym oleju. Po chwili na patelni umieśćcie również przeciśnięty przez praskę czosnek. Tak przygotowane składniki połączcie z ryżem i soczewicą. W misce umieśćcie również mięso mielone, pokrojone morele, pieprz, sól oraz zioła prowansalskie. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Kurczaka opłuczcie pod bieżącą wodą zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz, a następnie osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego. W kurczaku umieśćcie przygotowany wcześniej farsz. Aby nie wyleciał podczas pieczenia, zaszyjcie skórę i przełóżcie mięso do dowolnego, żaroodpornego naczynia. W małej miseczce...