Kupujecie ten tani makaron? Nie dajcie się robić w konia. Zapycha i tuczy jak nic innego
Własne
Newsy

Kupujecie ten tani makaron? Nie dajcie się robić w konia. Zapycha i tuczy jak nic innego

Lepiej sprawdźcie skład makaronu, który wrzucacie do koszyka. W tym przypadku oszczędność jest tylko pozorna. Dowiedzcie się, na co należy zwrócić uwagę podczas zakupów i dlaczego nie warto żałować pieniędzy na dobry makaron.

W poszukiwaniu oszczędności w domowym budżecie, nierzadko robi się to podczas planowania zakupów spożywczych. Nie powinno się żałować pieniędzy na jedzenie, choć niektórzy czasami nie mają wyjścia.

Szuka się wówczas tańszych zamienników ulubionych produktów - choćby makaronu. W końcu wydawałoby się, że zwykły, makaron pszenny wytwarza się (jak sama jego nazwa wskazuje) z mąki pszennej, więc po co przepłacać? Wówczas w koszyku lądują najtańsze makarony, jakie akurat są w ofercie sklepu. Jednak czy słusznie? 

Sprawdźcie opakowanie swojego makaronu

Jak się okazuje, mąka mące nierówna. Ta z pszenicy zwyczajnej zwykle wykorzystywana jest do produkcji pieczywa i w tej roli sprawdza się doskonale. Można też znaleźć makaron zrobiony z takiej właśnie mąki, ale nie będzie on najlepszym wyborem.

Jest co prawda tańszy od innych, ale za to znacznie gorszy w smaku, zawiera mniej składników odżywczych i nie wygląda zbyt atrakcyjnie na talerzu. Lepiej więc zostawić go na półce i wybrać makaron wyprodukowany z pszenicy durum.

Zobacz także
	Jecie taką owsiankę? To najgorsza rzecz dla jelit. Przez 1 błąd staje się praktycznie bezwartościowa

Jecie taką owsiankę? To najgorsza rzecz dla jelit. Przez 1 błąd staje się praktycznie bezwartościowa

Kupujecie takie parówki? Dietetyk grzmi: „Nie powinny być dopuszczone do sprzedaży dla ludzi”

Kupujecie takie parówki? Dietetyk grzmi: „Nie powinny być dopuszczone do sprzedaży dla ludzi”

Czym jest pszenica durum?

Pszenica durum, a dokładniej mąka z tego rodzaju pszenicy (zwana też semoliną lub po prostu pszenicą twardą) jest źródłem cennych dla organizmu substancji. Znajdziecie w niej m.in.:

  • białko

  • witaminy z grupy B

  • fosfor

  • żelazo

  • potas

  • miedź

  • cynk,

  • mangan

Tych i innych składników odżywczych znajduje się w mące z pszenicy durum nieco więcej, niż w mące z pszenicy zwyczajnej. Dla przykładu, zawartość białka w makaronie durum wynosi 12 g na 100 g, a w zwykłym pszennym 11,1 g. Znacznie gorzej w takim porównaniu wypada błonnik - pszenica durum zawiera go aż 7 g, a zwyczajna zaledwie 2,4 g. 

Pszenica durum czy pszenica zwyczajna?

Nie należy jednak całkiem demonizować produktów zawierających mąkę pszenną zwyczajną. To chleby, bułki i inne wypieki, w przypadku których ten rodzaj mąki sprawdza się doskonale.

Durum, z uwagi na swe właściwości, nadaje się lepiej właśnie do produkcji makaronu. Produkty wykonane z tej mąki są twardsze, co jednak nie jest przeszkodą w przypadku makaronu czy kaszy kuskus, która również powstaje z pszenicy durum. 

Kotlety mielone

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS alarmuje: w partii makaronów dużego producenta wykryto mikotoskyny. Macie je na półkach?
Lubicie makarony? Lepiej sprawdźcie dokładnie, jakie macie zapasy w swoich kuchennych półkach. GIS nakazał wycofanie ze sprzedaży dużą partię makaronów zawierających groźną substancję.

Ryż, kasze, cukry, szeroko pojęte produkty sypkie i makarony – słusznie przyjęło się uważać, że tego rodzaju żywność należy do najtrwalszych . Wskazują na to oczywiście także i terminy przydatnośc i do spożycia na ich opakowaniach. W przeciwieństwie do produktów świeżych rzadko zdarza się, by sanepidy wycofywały ze sprzedaży taką właśnie żywność. Pech jednak chciał, że w sporej partii makaronów znanego producenta Główny Inspektorat Sanitarny dopatrzył się niedopuszczalnej dozy groźnych dla człowieka toksyn. Co wykryto w sporej partii makaronu? A konkretnie chodzi o mikotoksynę o nazwie deoksyniwalenol, wytwarzaną przez grzyby rodzaju Fusarium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka, jak poinformował na rządowych stronach GIS. W jakim produkcie inspektorzy sanitarni dopatrzyli się groźnych dla ludzi substancji? Lepiej dokładnie wczytajcie się w poniższe informacje, bo tym razem sprawa dotyczy producenta makaronów o mocnej pozycji na naszym rynku. Sama substancja została wykryta w jednej partii makaronów firmy Makarony Polskie S.A. Z kolei w innych partiach makaronów, które są wycofywane z rynku, stwierdzono użycie składnika z mikotoksynami w składzie w procesie produkcji. Nazwa i adres firmy: Makarony Polskie S.A. ul. Podkarpacka 15a, 35-082 Nazwy wycofywanych produktów, numery partii i data minimalnej trwałości: Makaron razowy świderki z mąki z pszenicy durum La Campagna 500 g, 25.03.2024/05P/1/002 L.084.21/V20/1, 25.03.2024 Makaron razowy rurki z mąki z pszenicy durum La Campagna 500 g, 25.03.2024/03P/1/005 L.085.21/V20/1 lub L.085.21/V17/1, 25.03.2024 Makaron pełnoziarnisty Tiradell świderki 500 g, 25.03.2024/01P/1/002 L.084.21/V20/1 lub L.084.21/V07/1, 25.03.2024 Makaron pełnoziarnisty Tiradell penne 500 g, 25.03.2024/03P/1/005 L.084.21/V07/1 lub L.085.21/V17/1,...

Jedzcie częściej tę kaszę. Działa dobrze na krążenie, trawienie i odporność
Adobe Stock
Newsy
Jedzcie częściej tę kaszę. Działa dobrze na krążenie, trawienie i odporność
Możecie nią zastąpić ziemniaki na obiad, czy dodać do zup jako zagęstnik. Ciasteczka zrobione z mąki z tego zboża będą z kolei doskonałe do kawy.

Jest jednym z najstarszych zbóż uprawnianych na świecie. Znana jest też pod nazwami szpelc, lub pszenica św. Hildegardy. Określenia te zapewne niewiele wam jednak mówią. Mąka wytworzona z niej może być używana jak pszenica do wypieku chleba, naleśników, pierogów, makaronów czy ciast. Szczególnie ceniona pod kątem wartości odżywczych jest kasza. Czy domyślacie się, o jakie zboże chodzi? Jak jedzenie kaszy orkiszowej działa na zdrowie? Oto witaminy, które można znaleźć w kaszy orkiszowej. Jaki jest ich wpływ na zdrowie człowieka? Witamina A i E – utrzymują dobrą kondycję skóry, wygładzają zmarszczki i zapobiegają powstawaniu nowych Witaminy z grupy B – wpływają na prace układu krążenia, trawienia i odpornościowego Kasza orkiszowa jest także skarbnicą minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu: Magnez i potas – wspomagają prace serca, minimalizują ryzyko nadciśnienia, miażdżycy, zawału i udaru. Magnez także wspiera pamięć, koncentrację i łagodzi skutki stresu Żelazo – zapobiega anemii Fosfor – wpływa na odporność, a do tego wspiera mineralizację kości Selen – bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy Orkisz jest także źródłem białka, cennego surowca energetycznego, składnika płynów ustrojowych, oraz błonnika, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania jelit. Orkisz — dlaczego warto go jeść? Orkisz jest rodzajem pszenicy i jak pszenica zawiera białko glutenowe, którego niektórzy unikają w diecie. Są jednak powody, żeby sięgać po to zboże. Ma znacznie lepsze wartości zdrowotne od zwykłej pszenicy: Jest mniej kaloryczny, ugotowana kasza ma w 100 g tylko 35 kalorii Ma o 20-40% więcej białka  Zawiera lepszej jakości gluten Ma...

jaka mąka do ciasta drożdżowego?
Adobe Stock
Newsy
Jaka mąka nadaje się do ciasta drożdżowego? Dodajcie taką, a ciasto pięknie wyrośnie
Zastanawialiście się kiedyś, co oznaczają liczby przy typie mąki pszennej? Spieszymy z wytłumaczeniem. Pomożemy wam z wyborem mąki do drożdżowego ciasta.

Trzycyfrowa liczba nie znalazła się na żadnym opakowaniu mąki przypadkowo. Oznacza ona ilość popiołu… Tak, to nie żart. Termin „popiół” oznacza w piekarskim żargonie nic innego jak ilość składników mineralnych w mące. O czym mówi oznaczenie liczbowe na opakowaniach mąki? Ta nietypowy nazwa ma związek jedynie ze sposobem badania zawartości wspomnianych składników w mące właśnie poprzez jej spalanie. Wraz ze wzrostem wartości liczby oznaczającej ilość składników mineralnych w mące, zmienia się także jej kolor. Mąka tortowa typ 450 będzie znacznie bielsza i jaśniejsza od mąki chlebowej typu 750. Jednak mąka chlebowa lepiej nadaje się do wypieku drożdżowych ciast. Ma to związek z większa ilością białka w mące. Ilość białka wiąże się z ilością glutenu w mące, co z kolei wpływa na lepsze rośnięcie ciasta. Z jaką mąką powinno się piec drożdżowe ciasta? W opinii ekspertów najlepsza do drożdżowych, domowych wypieków jest mąka luksusowa typ 550. Warto pamiętać, że im więcej „popiołu” w mące, tym więcej czasu będzie potrzebowało ciasto z niej wyrobione do wyrośnięcia. Oto krótka lista najpopularniejszych typów mąki pszennej sprzedawanej w sklepach i supermarketach wraz z zastosowaniem: Mąka tortowa typ 450 – nadaje się do wypieku biszkoptów, tortów itp. Mąka krupczatka typ 500 – przyrządza się z niej ciasto na pierogi, makarony oraz słodkie ciasta drożdżowe Mąka wrocławska typ 500 – stosuje się ją pieczenia kruchych ciast, naleśników, omletów czy pizzy Mąka poznańska typ 500 – świetnie sprawdza się do przygotowywania lanych klusków i domowych makaronów Mąka luksusowa typ 550 – doskonale pasuje do smażonych mącznych słodkości,...

Napar z tego zioła jest doskonały na trawienie. Łagodzi też kaszel i wzmacnia organizm
AdobeStock
Newsy
Napar z tego zioła jest doskonały na trawienie. Łagodzi też kaszel i wzmacnia organizm
Słyszeliście kiedyś o dobroczynnych właściwościach naparu z szanty? Pijcie go regularnie a na pewno poczujecie różnicę.

Szanta zwyczajna to zioło, które od tysięcy lat jest wykorzystywane do produkcji leków. Napar z szanty doskonale się sprawdza przy problemach trawiennych, w tym przy utracie apetytu, niestrawności, wzdęciach, gazach, biegunce, zaparciach oraz dolegliwościach ze strony wątroby i woreczka żółciowego. Jest również stosowany w przypadku problemów z płucami i oddychaniem, w tym przy kaszlu, objawach krztuśca, astmy, gruźlicy, zapalenia oskrzeli i obrzęku dróg oddechowych. Dlaczego warto pić napar z szanty? Właściwości zdrowotne naparu z szanty Szanta zwyczajna (Marrubium vulgare) to mało popularne w Polsce zioło o licznych walorach zdrowotnych. Ekstrakty z szanty zwyczajnej są wykorzystywane jako środki wykrztuśne w syropach na kaszel i pastylkach do ssania. Zioło to pomaga również przy bolesnych i nieregularnych miesiączkach oraz wzmacnia osłabiony organizm. Szanta to skuteczny środek na: Problemy z wątrobą i woreczkiem żółciowym Zaparcia Jadłowstręt (zwiększa łaknienie) Poprawę pracy układu moczowego (działa moczopędnie) Zatrzymanie płynów (obrzęk) Niestrawność Wzdęcia Gazy Kaszel i przeziębienie (wspomaga wydzielanie zalegającej wydzieliny i podnosi odporność) Uszkodzenie skóry Rany Cukrzycę (jak wykazały badania, picie herbaty przygotowanej z szanty przed posiłkami, oprócz przyjmowania leków na cukrzycę, przez trzy tygodnie nieznacznie obniża poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2) Jak przygotować napar z szanty?  Susz z szanty możecie kupić w aptece. Jak go zaparzyć? Wsypcie 1 łyżkę zioła i zalejcie niepełną szklanką wrzącej wody. Przykryjcie napar talerzykiem i pozostawcie go na 20-30 minut. Odcedźcie napar i pijcie go (najlepiej drobnymi łyczkami...