niezdrowe jedzenie
AdobeStock
Newsy

Kupujecie tę przekąskę? Lepiej przestańcie. Spożywana regularnie może uszkadzać płuca

Nie wszystkie przekąski są zdrowe – jedzenie ich w nadmiernych ilościach powoduje nadwagę i inne problemy ze zdrowiem. Ta jest szczególnie zabójcza – może powodować raka!

Mamy tutaj amatorów chrupania słonych przekąsek podczas oglądania filmów i seriali? Okazuje się, że jedna z nich, czyli popcorn, może być bardzo niebezpieczna dla zdrowia!

Nie chodzi jednak o popcorn sprzedawany w kinach przed seansem. Takiego popcornu nikt zresztą od dawna nie jadł – w końcu w trakcie pandemii koronawirusa wszystkie kina są pozamykane. Popcorn można zjeść więc tylko kupując specjalną maszynkę do prażenia kukurydzy albo gotowy popcorn w paczkach, który wystarczy podgrzać w mikrofali.

Właśnie ten rodzaj popcornu jest niebezpieczny dla zdrowia! Wszystko przez jeden składnik – diacetyl. Poznajcie szczegóły.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co to jest diacetyl?

Diacetyl to organiczny związek chemiczny, któremu popcorn do odgrzania w mikrofali zawdzięcza maślany zapach i smak. To żółta ciecz, która w temperaturze 80 stopni Celsjusza zaczyna wrzeć i wydzielać charakterystyczny zapach.

W czym się znajduje diacetyl?

Ten związek chemiczny jest ubocznym produktem fermentacji, więc znaleźć go można w mleku, serach, maśle i piwie, a nawet w chlebie, kawie, brandy i rumie. Ze względu na maślany zapach i smak, producenci słodyczy dodają diacetyl do różnych przekąsek. Znajduje się on w krówkach, popcornie, a nawet croissantach! Dlatego miejcie się na baczności – przyjemny, maślany zapach kupowanych w supermarkecie rogalików wcale nie oznacza, że do ich produkcji użyto prawdziwego masła. Całkiem możliwe jest, że zawierają diacetyl, który wzmacnia ich smak i zapach.

Czy diacetyl jest groźny dla zdrowia?

Ponieważ diacetyl jest tak szeroko stosowany w przemyśle spożywczym, można mieć wątpliwości co do tego, czy na pewno jest on obojętny dla ludzkiego zdrowia.

Diacetyl jest dopuszczony do produkcji żywności, ponieważ ilości stosowane w tym procesie nie zagrażają zdrowiu. Ale sprawa ma się zupełnie inaczej w przypadku ludzi mających na co dzień styczność z tym związkiem chemicznym!

Opary diacetylu a zdrowie

Badania dowiodły, że częsty kontakt z oparami diacetylu, ma fatalny wpływ na zdrowie. Narażeni na niego są przede wszystkim pracownicy fabryk, w których stosuje się ten związek chemiczny. Ale nie tylko! Problem dotyczy także osób pracujących na przykład w kinie, ponieważ i tam przygotowuje się popcorn z dodatkiem diacetylu.

Częste wdychanie diacetylu przyczynia się do rozwoju zapalenia oskrzelików, a także rozwoju raka płuc! A co gorsza, coraz więcej badaczy twierdzi, że możliwe jest, iż diacetyl powoduje rozwój choroby Alzheimera. Lepiej więc zrezygnować z tej może i smacznej, ale niezdrowej przekąski!

Popcorn
mycha/gotujmy.pl
Triki kulinarne
Prosty trik, aby popcorn nie stracił świeżości. Znają go tylko nieliczni!
Popcorn jemy nie tylko w kinie. Szeroko dostępny w większości sklepów przysmak już dawno stał się popularną przekąską. Warto zrobić jednak popcorn samemu, na zapas!

Zwykle kupujemy gotowy popcorn w paczkach, podobnie jak chipsy czy różnego rodzaju prażynki. Inną opcją jest także popcorn do przygotowania w kuchence mikrofalowej. Warto jednak zadać sobie nieco trudu i spróbować zrobić popcorn samemu, na patelni. Uwierzcie nam, to po pierwsze nic trudnego. Po drugie jest to tańsza opcja od dwóch pozostałych, a po trzecie, bez dużego wysiłku dostaniecie popcorn pachnący tak samo jak w kinie! Zaletą takiego rozwiązania będą większe walory zdrowotne tak przygotowanej kukurydzy. Szybki rzut oka  na opakowanie popcornu daje do myślenia. Nie oszukujmy się, to dość tłusty frykas. Smażąc ziarna kukurydzy na swojej patelni, możemy kontrolować poziom tłuszczu, a następnie dosolić i dosmakować go wedle własnego uznania. Co zrobić, gdy zostanie nam sporo niezjedzonego popcornu? Spokojnie, nic się nie zmarnuje! Świeżo przygotowaną kukurydzę warto ostudzić, a następnie po prostu zamrozić w plastikowym worku. Nasz popcorn nie straci zbyt wiele w smaku, a co najważniejsze – zachowa świeżość na bardzo długo. W ten sposób w zamrażarce zawsze będziemy mieli awaryjną przekąskę na każdą okazję! Źródło: mashed.com

arszenik w ryżu
Adobe Stock
Zdrowie
Źle ugotowany ryż może poważnie zaszkodzić zdrowiu. Sprawdź, czy nie przygotowujesz go w ten sposób
Badania nad zawartością arszeniku w pożywieniu już wiele lat temu wykazały, że związek ten powszechnie występuje w jedzeniu. Jego największe ilości gromadzą się między innymi w ryżu. Można je jednak zmniejszyć poprzez prawidłowe gotowanie produktu.

Arszenik to silnie trujący i toksyczny związek chemiczny. Niestety, powszechnie występuje w spożywanym przez nas jedzeniu. Jednak w większości produktów jego ilości są śladowe i nie zagrażają życiu w sposób bezpośredni. Sprawa jest nieco bardziej skomplikowana w przypadku ryżu. Ten niewłaściwie przygotowany i jedzony zbyt często może bardzo źle wpłynąć na nasze zdrowie. Arszenik w ryżu Faktem jest, że arszenik można znaleźć w każdym ryżu dostępnym na sklepowych półkach. Jednak najwięcej tego toksycznego związku zawiera przede wszystkim odmiana brązowa . Bowiem w powszechnie spożywanym ryżu białym jest aż 80 proc. mniej arszeniku. To jednak wciąż dużo.  Należy pamiętać, że ta szkodliwa substancja znajduje się nie tylko w czystym ryżu, ale również w produktach z niego zrobionych , takich jak mleko, kaszki, kleiki czy przekąski. Na jego działanie są więc narażone zarówno dzieci, jak i dorośli.  Ryż w zbyt dużych ilościach szkodzi zdrowiu Zbyt częste spożywanie ryżu i jego pochodnych może mieć bardzo negatywny wpływ na nasze zdrowie. Zatrucie arszenikiem objawia się bowiem między innymi krwiomoczem, utratami przytomności, bólami głowy , a także metalicznym posmakiem w ustach.  Długotrwałe faszerowanie się tego typu daniami może z kolei podwyższyć ryzyko zachorowania na raka płuc, pęcherza oraz skóry, a nawet śmierci. Na szczęście istnieje łatwy sposób, aby zmniejszyć ilość arszeniku w tak uwielbianym przez Polaków ryżu. Jak zmniejszyć zawartość arszeniku w ryżu? Przede wszystkim przed rozpoczęciem gotowania ryż, bez względu na jego odmianę, należy bardzo dokładnie wypłukać pod zimną bieżącą wodą . Następnie umieść go w garnku w proporcji 1:6. Oznacza to, że na każdą szklankę ryżu powinno przypadać aż 6 szklanek wody, a nie...

Świeczki zapachowe są trujące
Pixabay
Zdrowie
Wyrzuć TE świeczki do kosza! Trujesz siebie i swoją rodzinę!
Romantyczna kolacja we dwoje, domowe SPA, mieszkanie przystrojone na święta – wiele osób nie wyobraża sobie ich bez pięknie pachnących świeczek wykonanych najczęściej z parafiny. Ta może być trująca!

Świeczki to produkt, który z łatwością znajdziemy na wielu sklepowych półkach. Mnogość kuszących zapachów, uspokajającej lawendy, świątecznego jabłka z cynamonem lub orzeźwiającej pomarańczy sprawiają, że wręcz nie da się przejść obok nich obojętnie. Kuszą też swoim wyglądem i ceną. To jednak tylko pozory! Wyrzuć te świeczki do kosza Większość sklepowych świeczek wykonana jest z parafiny, czyli produktu pochodnego ropy naftowej. Ta podczas spalania wydziela trujące i niebezpieczne dla zdrowia związki chemiczne, między innymi aceton oraz benzen, znajdujące się na przykład w oleju napędowym. Można więc powiedzieć, że palenie tego typu świeczek jest równoznaczne z wizytą na stacji benzynowej! Produkt jest trujący dla wszystkich domowników nawet wtedy, gdy nie jest zapalony! Toksyczne związki unoszą się w powietrzu nawet przez wiele godzin po zgaszeniu świeczki. Ich systematyczne wdychanie może prowadzić do różnego rodzaju chorób układu oddechowego, między innymi astmy, a nawet do choroby nowotworowej! Nie tylko parafina jest trująca Świeczki mogą być trujące nie tylko przez parafinę. Duży wpływ na nasze zdrowie mają też ich zapachy tworzone w sposób chemiczny. Szkodliwe mogą okazać się też knoty wydzielające cząstki ołowiu! Niech twój dom zapachnie zdrowo Zamiast kupować trujące świeczki zapachowe zainwestuj w dyfuzor – urządzenie, które sprawi, że twój dom będzie pachniał czymkolwiek zamarzysz! Wystarczy wlać do niego niewielką ilość wybranego olejku eterycznego, a okres przedświąteczny w mig zapachnie cynamonem! Niezastąpione mogą okazać się też suszone skórki z owoców, na przykład z pomarańczy! Źródło: iqair.cn

Adobe Stock
Newsy
Kolejny produkt skażony niebezpiecznym tlenkiem etylenu. Macie go w swojej kuchni?
Popularny produkt został wycofany ze sklepów ze względu na zanieczyszczenie toksyczną substancją!

Choć kontrole dotyczące żywności są teraz bardzo dokładne, a przepisy dotyczące produkcji jedzenia niezwykle surowe, to nadal od czasu do czasu ze sklepów wycofywane są różne produkty ze względu na znajdujące się w nich trujące substancje. Przyczyn jest wiele – często decydują o tym zupełnie losowe przypadki, gdy z jakiegoś powodu do jednej partii produktów trafi szkodliwy składnik. Ostatnio z polskich sklepów wycofano popularny produkt ze względu na wykrycie w nim trującego pierwiastka! Główny Inspektorat Sanitarny wydał niedawno komunikat w którym informuje, że zakazano sprzedaży 3 partii sezamu czarnego marki „Helio”, w opakowaniu 200 g. Wykryto w nim tlenek etylenu, który jest bardzo niebezpieczny dla zdrowia. Produkty zostały natychmiast wycofane ze sklepów, ponieważ związek ten jest toksyczny i jego użycie w produkcji żywności jest surowo zakazane w Unii Europejskiej. Jeżeli kupiliście niedawno czarny sezam marki „Helio”, to sprawdźcie czy na opakowaniu nie znajduje się jeden z trzech poniższych numerów (oznaczają one serię produktu): nr partii: 91412; data minimalnej trwałości: 10.2021 nr partii: 54016; data minimalnej trwałości: 12.2021 nr partii: 7504; data minimalnej trwałości: 04.2022 Producent: HELIO S.A. Wyględy, ul. Stołeczna 26, 05-083 Zaborów Źródło: gov.pl Jeżeli zakupiliście sezam z partii wycofanej ze sprzedaży, to natychmiast go wyrzućcie! Objawy zatrucia tlenkiem etylenu Tlenek etylenu jest niezwykle toksyczną substancją. Wykazano jego działanie rakotwórcze i drażniące, a także mutagenne. Objawy ostrego zatrucia to: Nudności Wymioty Bóle głowy Upośledzenie koordynacji ruchowej Utrata pamięci Podrażnienie błon śluzowych W przypadku, gdy przyjęto wysoką dawkę tlenku...