Zbliża się lato. To czas, kiedy chętnie sięgamy po lody - koniecznie sprawdźcie tę promocję w Biedronce, które przyjemnie chłodzą i pieszczą nasze podniebienia. Większość z nas kupuje lody w sklepach lub w lodziarniach. Ich kolory przyciągają nasz wzrok już z daleka, a bogactwo smaków jest przeogromne.

Czy kupne lody są zdrowe? Jak myślicie, skąd się biorą ich piękne, soczyste kolory? Nie mamy dla was dobrych wieści. Sklepowe lody zawierają prawdziwą tablicę Mendelejewa! Są pełne barwników, tłuszczów, cukrów oraz sztucznych aromatów. Czy zdajecie sobie sprawę, co jest do nich dodawane?

Szkodliwe dodatki do lodów

Czy wiecie, jak powstają sklepowe lody? Zazwyczaj nie są one zbyt dobrej jakości. Gdyby wczytać się w ich skład, można zdębieć! Pakowane lody są pełne ulepszaczy, sztucznych barwników, tłuszczów, zagęstników, utwardzonych tłuszczów roślinnych a także zawierają duże ilości cukru, wody i powietrza. To właśnie sztuczne składniki odpowiadają za piękny kolor i głęboki smak lodów. Nie ma w nich nawet krzty naturalności a w ich składzie aż roi się od różnego rodzaju E!

Tych lodów nie kupujcie!

Jeżeli wybraliście się do sklepu po lody, dobrze przyjrzyjcie się ich opakowaniu. Pod żadnym pozorem nie kupujcie lodów, jeśli zawierają:

Zobacz także:

  1. Sztuczne barwniki. Takie lody mają bardzo intensywne kolory. Możecie mieć 100% pewność, że powstały one w sposób sztuczny i są szkodliwe dla waszego zdrowia.
  2. Emulgatory. E466 (emulgator), E407, E410, E412 (zagęstniki).
  3. Cukry, koncentraty, kwasy (cytrynowy, jabłkowy, cytryniany sodu), substancje zagęszczające (guma guar, mączka chleba świętojańskiego) czy syrop glukozowy, który gwałtownie podnosi poziom cukru we krwi i może być bardzo niebezpieczny szczególnie dla osób chorych na cukrzycę.
  4. Mają roczny termin przydatności do spożycia. To sygnał, który od razu powinien was zaalarmować. Lody powinny mieć maksymalny termin przydatności wynoszący kilka tygodni.

Czy wiecie, że niektóre sklepowe lody mają prawie 30 składników? Unikajcie ich jak ognia, ponieważ regularne spożywanie takich lodów zwiększa ryzyko wielu groźnych chorób, m.in. cukrzycy, chorób serca i nowotworów. Wystarczy jedna filiżanka lodów, aby dostarczyć swojemu organizmowi nawet 130 mg cholesterolu!

Jak zrobić pyszne domowe lody?

Jeśli chcecie mieć pewność, że wasze lody są pyszne i zdrowe, przygotujcie je sami ze składników, które na pewno macie w domu.

Domowe lody jogurtowo-borówkowe bez jajek

Czy jest coś lepszego niż tradycyjne, domowe lody? Aksamitny jogurt i zdrowe borówki amerykańskie, to wspaniały duet, z którego wyczarujecie ten smaczny domowy przysmak. Do jego przygotowania potrzebujecie:

Składniki:

  • 250 g mascarpone
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 90 g drobnego cukru
  • 350 g borówek + ok.150 g borówek
  • patyczki i foremki do lodów

Przygotowanie:

  1. Miska na lody powinna się mrozić przez 24 godziny, zanim zaczniemy robić lody.
  2. 150 g borówek miksujemy dokładnie i wkładamy po 2 łyżeczki zmiksowanych owoców na dno foremek na lody (wykorzystałam papierowe foremki na muffiny), foremki wkładamy do zamrażarki.
  3. Drugą porcję borówek miksujemy i wkładamy do lodówki na czas przygotowywania masy lodowej.
  4. Zimne mascarpone i jogurt ubijamy wraz z cukrem przez 3-4 minuty.
  5. Do tak przygotowanej masy dodajemy zmiksowane borówki i mieszamy. 

Smacznego!