Kupujecie takie lody? To prawdziwa chemiczna bomba. 1 składnik szokuje
Pexels
Newsy

Kupujecie takie lody? To prawdziwa chemiczna bomba. 1 składnik szokuje!

Soczyście zielone, kusząco niebieskie, apetycznie różowe... Kolory lodów w sklepach przyciągają bajecznymi kolorami. Czy aby jednak na pewno są one zdrowe? Przeczytajcie, zanim włożycie je do koszyka...
Anna Borkowska
maj 12, 2021

Zbliża się lato. To czas, kiedy chętnie sięgamy po lody - koniecznie sprawdźcie tę promocję w Biedronce, które przyjemnie chłodzą i pieszczą nasze podniebienia. Większość z nas kupuje lody w sklepach lub w lodziarniach. Ich kolory przyciągają nasz wzrok już z daleka, a bogactwo smaków jest przeogromne.

Czy kupne lody są zdrowe? Jak myślicie, skąd się biorą ich piękne, soczyste kolory? Nie mamy dla was dobrych wieści. Sklepowe lody zawierają prawdziwą tablicę Mendelejewa! Są pełne barwników, tłuszczów, cukrów oraz sztucznych aromatów. Czy zdajecie sobie sprawę, co jest do nich dodawane?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Szkodliwe dodatki do lodów

Czy wiecie, jak powstają sklepowe lody? Zazwyczaj nie są one zbyt dobrej jakości. Gdyby wczytać się w ich skład, można zdębieć! Pakowane lody są pełne ulepszaczy, sztucznych barwników, tłuszczów, zagęstników, utwardzonych tłuszczów roślinnych a także zawierają duże ilości cukru, wody i powietrza. To właśnie sztuczne składniki odpowiadają za piękny kolor i głęboki smak lodów. Nie ma w nich nawet krzty naturalności a w ich składzie aż roi się od różnego rodzaju E!

Zobacz także

Tych lodów nie kupujcie!

Jeżeli wybraliście się do sklepu po lody, dobrze przyjrzyjcie się ich opakowaniu. Pod żadnym pozorem nie kupujcie lodów, jeśli zawierają:

  1. Sztuczne barwniki. Takie lody mają bardzo intensywne kolory. Możecie mieć 100% pewność, że powstały one w sposób sztuczny i są szkodliwe dla waszego zdrowia.
  2. Emulgatory. E466 (emulgator), E407, E410, E412 (zagęstniki).
  3. Cukry, koncentraty, kwasy (cytrynowy, jabłkowy, cytryniany sodu), substancje zagęszczające (guma guar, mączka chleba świętojańskiego) czy syrop glukozowy, który gwałtownie podnosi poziom cukru we krwi i może być bardzo niebezpieczny szczególnie dla osób chorych na cukrzycę.
  4. Mają roczny termin przydatności do spożycia. To sygnał, który od razu powinien was zaalarmować. Lody powinny mieć maksymalny termin przydatności wynoszący kilka tygodni.

Czy wiecie, że niektóre sklepowe lody mają prawie 30 składników? Unikajcie ich jak ognia, ponieważ regularne spożywanie takich lodów zwiększa ryzyko wielu groźnych chorób, m.in. cukrzycy, chorób serca i nowotworów. Wystarczy jedna filiżanka lodów, aby dostarczyć swojemu organizmowi nawet 130 mg cholesterolu!

Jak zrobić pyszne domowe lody?

Jeśli chcecie mieć pewność, że wasze lody są pyszne i zdrowe, przygotujcie je sami ze składników, które na pewno macie w domu.

Domowe lody jogurtowo-borówkowe bez jajek

Czy jest coś lepszego niż tradycyjne, domowe lody? Aksamitny jogurt i zdrowe borówki amerykańskie, to wspaniały duet, z którego wyczarujecie ten smaczny domowy przysmak. Do jego przygotowania potrzebujecie:

Składniki:

  • 250 g mascarpone
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 90 g drobnego cukru
  • 350 g borówek + ok.150 g borówek
  • patyczki i foremki do lodów

Przygotowanie:

  1. Miska na lody powinna się mrozić przez 24 godziny, zanim zaczniemy robić lody.
  2. 150 g borówek miksujemy dokładnie i wkładamy po 2 łyżeczki zmiksowanych owoców na dno foremek na lody (wykorzystałam papierowe foremki na muffiny), foremki wkładamy do zamrażarki.
  3. Drugą porcję borówek miksujemy i wkładamy do lodówki na czas przygotowywania masy lodowej.
  4. Zimne mascarpone i jogurt ubijamy wraz z cukrem przez 3-4 minuty.
  5. Do tak przygotowanej masy dodajemy zmiksowane borówki i mieszamy. 

Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także: 

Komentarze
Szynka w plastiku
Adobe Stock
Newsy Większość wędlin w plastikowych opakowaniach to sama chemia.  Co tak naprawdę zawierają?
Szynki, kiełbasy, salami, parówki – kupujemy je w sklepach kilogramami. Warto poświęcić trochę czasu na właściwy wybór.
Hubert Rój
grudzień 11, 2020

Wędliny to podstawa naszej diety. Uwielbiamy jeść  kanapki z szynką, dodawać kiełbasę do bigosu, czy przygotowywać na śniadanie frankfuterki. Tymczasem większość z nas nie za bardzo zastanawia się nad tym, co kupuje . W sklepowych lodówkach aż roi się od produktów słabej jakości, które najlepiej omijać szerokim łukiem. Wybór wędliny w plastikowym opakowaniu to często konieczność. Nie zawsze mamy przecież czas, by samemu przygotować szynkę z mięsa zakupionego u rzeźnika. Kolejnym argumentem za wędlinami ze sklepu jest wysoka cena dobrej jakości mięsa. Czasem do zakupu tańszych wędlin zachęcają nas promocje i rabaty. Na co zwrócić uwagę kupując wędlinę? W tym momencie powinniśmy powiedzieć sobie: „hola, hola!”. Przed zakupieniem wędliny warto rzucić okiem na podstawowe informacje, które znajdziemy na opakowaniu. Pierwszą rzeczą, na którą należy popatrzeć jest oczywiście skład mięsnego produktu . I to właśnie jest słowo klucz: „mięso”. To właśnie ono powinno znajdować się na pierwszym miejscu wśród składników. Zwróćmy uwagę także na jego ilość użytą do wytworzenia wędliny. Niektóre parówki zawierają choćby fatalnej jakości mięso oddzielone mechanicznie (skóry, pazury, resztki itd.). Okropieństwo!   Kolejną sprawą jest długość listy składników . Jeżeli dana wędlina została przygotowana przez producenta z kilkunastu obco brzmiących składników, lepiej odłożyć ją na półkę. Konserwanty, barwniki, sztuczne dodatki na literkę „E” – tego właśnie się wystrzegajmy. Zasada jest krótka. Im prostszy skład, tym lepszy.   Zwracajmy uwagę na termin przydatności do spożycia danej wędliny. Z jednej strony należy unikać każdego mięsa, które...

Przeczytaj
zdrowe jedzenie
AdobeStock
Zdrowie Superfoods, które powinna jeść każda kobieta! Pierwsze efekty widoczne są już po kilku dniach!
Marzysz o szczupłej sylwetce i dbasz o swoje zdrowie? Przeczytaj ten artykuł, w którym opisujemy superfoods, czyli produkty pełne witamin!
Katarzyna Wyborska
listopad 10, 2020

Dobre zdrowie, promienna cera i smukła sylwetka – przynajmniej jednej z tych rzeczy chce każda kobieta. Czy wiecie, że znajdziecie to wszystko w… jedzeniu? Mamy dla was listę produktów, które pełne są witamin i składników odżywczych, dzięki którym na dłużej zachowacie młodość i wzmocnicie odporność! Orzechy włoskie Nie tylko świetnie smakują i nadają się rewelacyjnie jako składnik do ciast, ale też są bardzo zdrowe! Orzechy włoskie bogate są w kwasy omega 3, które obniżają poziom cholesterolu we krwi. Są pełne antyoksydantów, które oczyszczają organizm z toksyn i hamują procesy starzeniowe. Jagody Jagody są doskonałe dla twojego zdrowia! I nie mówimy tu tylko o granatowych jagódkach, które rosną w lesie, a o wszystkich drobnych owocach rosnących na krzewach. Maliny, jeżyny i borówki amerykańskie są prawdziwą bombą witaminową. Poleca się je osobom cierpiącym na choroby autoimmunologiczne, ponieważ wzmacniają organizm i łagodzą objawy choroby. Do tego udowodniono, że spożywanie dużych ilości borówek poprawia wzrok! Brokuły Dużo ludzi nie przepada za brokułami, a już szczególnie nie cierpią ich dzieci. Brokuły mają charakterystyczny smak i zapach, ale warto się do niego przekonać. Te warzywa są bogatym źródłem żelaza – warto je jeść, gdy cierpimy na anemię. Ponadto regulują poziom cukru we krwi i tak jak orzechy włoskie obniżają cholesterol. Ryby Ryby trzeba jeść koniecznie, i to nie byle jakie! Najlepsze dla naszego zdrowia są ryby tłuste, takie jak makrela i łosoś. Zawierają ogromne ilości zdrowych tłuszczów i kwasów omega 3, a także witaminę D. Uzupełnianie poziomu witaminy D jest bardzo ważne szczególnie w naszym kraju – większość Polaków jesienią i zimą cierpi na jej niedobór....

Przeczytaj
Domowa kiełbasa
Gotujmy.pl/iziona
Newsy Jej smak skradnie każde serce. Domowa kiełbasa z czosnkiem. Unikatowa, najlepsza receptura
Jeśli lubicie wyroby domowe, musicie spróbować kiełbasy z przepisu poniżej. Ta pyszna przekąska nie wymaga wcale wiele zachodu. Wystarczy kilka prostych składników i gotowe. Zainteresowani?
Aleksandra Jaworska
grudzień 09, 2020

W kupnych kiełbasach można zaleźć dosłownie wszystko. Małe przekonanie do mięsa z półki mają także rodzice kilkuletnich pociech. Dbałość o jedzenie podczas karmienia kilkulatka działa w sposób szczególny. Jak u babci Smaki dzieciństwa to te, które kojarzą się z gankiem u babci. Do waszych wspomnień na stałe weszły z pewnością szarlotka z kruszonką, kapuśniak, ręcznie gniecione pierogi czy w końcu domowa kiełbasa. Dzięki robieniu potraw w domu, jesteśmy pewni, co znajdzie się następnie w naszych brzuchach. Domowe produkty mają jeszcze jedną, ogromną zaletę. Ich termin ważności jest krótki. Oznacza to, że zostały wykonane ze świeżych produktów i nie posiadają w sobie zatrważającej ilości konserwantów, sztucznych barwników i części Tablicy Mendelejewa. Polskie śniadanie Co jadamy jako pierwszy posiłek? Bardzo często jest to kilka kromek chleba lub innego pieczywa, z dodatkiem wędliny i sezonowych warzyw. Wędliny towarzyszą naszemu codziennemu menu. Idealnie smakują zarówno na kanapce, jak i upieczone na grillu czy w piekarniku – szczególnie kiełbasa. Nawet ta od najlepszego producenta nie będzie smakowała tak, jak kiełbasa domowa. Jeśli masz do czynienia z wsią lub jeździłeś tam na wakacje do dziadków, wiesz o czym mówimy. Nie da się zapomnieć jej doskonałego i wyrazistego smaku. W prosty sposób możesz ją odtworzyć samodzielnie. Tylko zobacz! Wędzona kiełbasa domowej roboty, składniki: 5 kg mięsa wieprzowego 1 kg boczku 1 kg wołowiny sól peklowa 10 g pieprz mielony 10 g sól himalajska kilkanaście ząbków czosnku majeranek tymianek liście laurowe ziele angielskie woda...

Przeczytaj
kostka rosołowa przepis
Gotujmy.pl/oziri
Newsy Domowy zamiennik kostki rosołowej jest banalnie prosty do zrobienia. A do tego dużo zdrowszy i smaczniejszy
Nie wyobrażasz sobie gotowania bez kostki rosołowej? Gdy dowiesz się, ile jest w niej chemii i konserwantów, to szybko zmienisz sposób gotowania. Lub... zrobisz domową kostkę rosołową!
Katarzyna Wyborska
grudzień 01, 2020

Bądźmy szczerzy – jeśli używamy kostki rosołowej, to nie możemy tego nazywać wykwintnym gotowaniem. Kostka to tak naprawdę sprasowane przyprawy, olej i glutaminian monosodowy, czyli wzmacniacz smaku. Kto stara się gotować bez dodatku konserwantów i niezdrowych dodatków ten kostki rosołowej nawet nie dotyka. Jednak zdecydowanie skraca ona czas gotowania wielu potraw – co więc należy zrobić? Na przykład przygotować własne, domowej roboty kostki rosołowe! Domowe zawsze najlepsze Lubimy się chwalić, że wszystko przygotowujemy same i nasze jedzenie jest zdrowe. Ale czy rzeczywiście takie jest, jeśli używamy kostki rosołowej? Tej przyprawie daleko jest do naturalności, a wiele osób nawet nie wie jak zrobić bez niej rosół! Ktoś jeszcze pamięta jak dawniej robiono zupy na kościach? Były znacznie zdrowsze i smaczniejsze, ale niestety ich przygotowywanie zabierało znacznie więcej czasu, stąd popularność kostki rosołowej. Przepis na kostkę rosołową Jeżeli nie możecie żyć bez tej przyprawy, to zróbcie jej domową wersję! Jest znacznie zdrowsza i nie zawiera konserwantów. Przygotujcie: 2 korzenie pietruszki 3 marchwie Pół selera 2 łodygi selera naciowego 2 cebule Zieloną część z 1 pora 8 ząbków czosnku 3 łyżki koperku 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki lubczyku 70g soli 3 łyżki mielonej słodkiej papryki Łyżka pieprzu Łyżeczka bazylii suszonej Łyżka pietruszki suszonej Foremki do babeczek Przygotowanie Warzywa (oprócz pora i cebuli) obrać, posiekać drobno i zblendować. Cebulę i por posiekać i zeszklić na patelni. Następnie dodać zblendowane warzywa, wlać ¼ szklanki wody i dusić pod przykryciem przez 15 minut co jakiś czas mieszając. Dodać wszystkie przyprawy i zamieszać. Całość przełożyć do...

Przeczytaj