Kupujecie taki majonez? Unikajcie go jak ognia, zawiera sztuczny konserwant
Flickr
Newsy

Kupujecie taki majonez? Unikajcie go jak ognia, zawiera sztuczny konserwant

Dodajemy go do jajek, kanapek i sałatek. Niestety, ten kupny może zawierać szkodliwy dla zdrowia składnik. Jak wybrać dobej jakości majonez?

Majonez to jeden z najczęściej używanych sosów w polskich domach. Niestety, majonez kupowany w sklepie zwykle ma niepokojąco długi skład i pełen jest szkodliwych dodatków. Z czego powstaje prawdziwy majonez, jak wybrać możliwie najzdrowszy majonez w sklepie i jakiego majonezu kategorycznie się wystrzegać? Sprawdźcie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Z czego powstaje prawdziwy majonez?

Najlepszy majonez to oczywiście taki, który robimy sami w domu. Receptura jest dziecinnie prosta. Majonez wytwarza się z oleju, żółtek i dodatków smakowych.

Najczęściej majonez powstaje poprzez połączenie:

  • Oleju roślinnego 
  • Żółtka jaj
  • Octu lub soku z cytryny
  • Soli
  • Pieprzu (najczęściej białego)
  • Musztardy
  • Czasami smak majonezu podkreśla się dodatkiem cukru

Jak wybrać dobry majonez w sklepie?

Kupując gotowy majonez w sklepie, pamiętajcie, że w jego składzie będą się znajdowały różne dodatki zapewniające mu trwałość i chroniące go przed zepsuciem. Dlatego podczas kupowania majonezu zwróćcie uwagę, by miał on jak najmniej składników. Na jaki majonez trzeba szczególnie uważać?

Zobacz także
Kiedy dodać majonez do sałatki jarzynowej?

Dlaczego majonez powinno się dodawać dopiero przed samym spożyciem sałatki jarzynowej? Będziecie zaskoczeni

Jaki jest ulubiony majonez Roberta Makłowicza? Na święta używa tylko tego

Jaki jest ulubiony majonez Roberta Makłowicza? Na święta używa tylko tego

Jakiego majonezu lepiej nie kupować?

W większości dostępnych w Polsce majonezów znajdziecie sól wapniowo-disodową EDTA (E385 - pełna nazwa to: sól wapniowo-disodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego).

Jest to syntetyczny przeciwutleniacz, który zwiększa trwałość produktów a także zapobiega zmianom barwy wywołanym obecnością jonów żelaza, miedzi, manganu i cynku. Dzięki niemu majonez jest znacznie dłużej przydatny do spożycia. Niestety, składnik ten w połączeniu z innymi konserwantami, może być niebezpieczny dla zdrowia (gdy jest spożywany w nadmiarze).

Znana dziennikarka i prezenterka Katarzyna Bosacka ostrzega w swoich mediach społecznościowych, przed tym konserwantem. Dlaczego? 

  • ponieważ E385 może zaburzać wchłanianie niektórych składników mineralnych, np. żelaza
  • może powodować wymioty, biegunkę czy skurcze mięśni brzucha

Bosacka przypomina z czego powinien się składać dobry majonez:

- Majonez powinien składać się tak naprawdę z żółtek jaj, oleju, octu, musztardy, soli i odrobiny cukru. To wszystko - tłumaczy dziennikarka.

Wśród dostępnych na rynku majonezów warto wybierać więc takie jak choćby Majonez Kielecki czy Majonez Białuty, które nie zawierają tego sztucznego dodatku. Jeśli nie chcecie jeść sklepowych majonezów, postarajcie się przyrządzić majonez sami. To jedyna gwarancja pełnej kontroli jego składu. 

Źródło: msn.com.pl, czytamyetykiety.pl

Sklep majonez na półce
Adobe Stock
Newsy
Pod żadnym pozorem nie kupujcie takiego majonezu na Wielkanoc. Będziecie w szoku dlaczego
Czytajcie zawsze etykiety majonezu przed zakupem i omijajcie ten składnik szerokim łukiem!

Polacy uwielbiają majonez, a szczególnie dużo kupują go i jadają w okresie wielkanocnym. Można go stosować jako dodatek do sałatek, past kanapkowych, smarować nim kanapki zamiast masła, albo jeść po prostu z jajkami. Zdajecie sobie na pewno sprawę z tego, że majonez jest bardzo kaloryczny. Czy wiecie jednak, że kupny majonez ze sklepu ma jeszcze inną dużą wadę? Z czego składa się majonez? Majonez to emulsja tłuszczowa. Dzięki dodaniu do majonezu żółtka, olej jest w stanie połączyć się z innymi, wodnymi składnikami majonezu, które normalnie by się nie łączyły. Dobry majonez wytwarza się z oleju, żółtek i różnorodnych dodatków smakowych. Najczęściej majonez przygotowuje się, mieszając: Olej roślinny Żółtka jaj Ocet lub sok z cytryny Sól Pieprz (najczęściej biały) Musztardę Niekiedy smak majonezu podkreśla się dodatkiem cukru. Jeśli kręcicie majonez w domu, możecie stworzyć jego najbardziej naturalną wersję. Kupując majonez w słoiku w sklepie, spodziewajcie się, że będą w nim różne dodatki zapewniające majonezowi trwałość i utrzymywanie struktury. Dodatki do majonezu Nie wszystkie dodatki stosowane do żywności są złe i szkodliwe. Nie musicie odkładać na półkę każdego produktu, który w składzie zawiera substancje oznaczone kodem E. Występują one w danym produkcie w takiej ilości, żeby każda żywność dopuszczona do spożycia była zdrowa i nie zaszkodziła nikomu. Jeśli macie zamiar jeść sporo majonezu w Wielkanoc, dobrze wybrać jednak taki bez zbędnych składników i poznać znaczenie oznaczeń dodatków do majonezu.  Sól wapniowo-disodowa czyli E385 Częsty dodatek do majonezu. Jest to konserwant mający zachowywać właściwości majonezu na dłuższy czas. Ten dodatek powoduje wiązanie składników...

Weźcie to warzywo i zróbcie z niego… majonez. Będzie nie tylko smaczny, ale i zdrowszy
AdobeStock
Newsy
Weźcie ten owoc i zróbcie z niego… majonez. Będzie nie tylko smaczny, ale i zdrowszy
Przygotujcie zdrowy majonez z awokado, a być może już nigdy nie będziecie chcieli wracać do zwykłego majonezu.

Lubicie jeść majonez, ale martwi was to, że ma on tak dużo kalorii? Przygotujcie przepyszny majonez na bazie awokado. To nie tylko o wiele zdrowsza, ale też mniej kaloryczna wersja tradycyjnego majonezu. A jak ze smakiem? Ten jest naprawdę wyborny. Dlaczego majonez jest niezdrowy? Majonez przygotowywany jest z połączenia oleju, żółtka jajka i kwaśnego płynu (np. soku z cytryny lub octu). Aby zaakcentować smak, dodaje się również niewielką ilość białej gorczycy (opcjonalnie) wraz z solą i pieprzem oraz innymi przyprawami. Całość należy starannie mieszać, aż osiągnie się gęstą konsystencję. Niestety, obecność oleju sprawia, że majonez jest bardzo tuczący. W rzeczywistości łyżka majonezu ma około 94 kalorii, co może bardzo negatywnie odbić się na sylwetce i zdrowiu tych, którzy starają się ograniczyć spożycie kalorii. Na szczęście, istnieje ciekawa alternatywa dla tradycyjnego majonezu. Jest nią majonez z awokado. Dlaczego warto włączyć do diety awokado? Awokado jest cenione nie tylko za swoją bogatą wartość odżywczą, ale też z uwagi na jego przyjemny smak. Jedno awokado ma ok. 160 kalorii, 2 gramy białka i 15 gramów zdrowych tłuszczów. 100 gramów awokado zapewnia: Witamina K: 26% dziennej wartości  Kwas foliowy: 20% Witamina C: 17% Potas: 14% Witamina B5: 14% Witamina B6: 13% Witamina E: 10% W awokado znajdziemy też niewielkie ilości magnezu, manganu, miedzi, żelaza, cynku, fosforu oraz witaminy A, B1 (tiamina), B2 (ryboflawina) i B3 (niacyna). Awokado jest bardzo bogate w potas, który wspiera prawidłowy poziom ciśnienia krwi. Awokado i olej z awokado są bogate w jednonienasycony kwas oleinowy - zdrowy dla serca kwas tłuszczowy. Awokado jest bogate w błonnik, który może przynieść ważne korzyści...

majonez przepis
ONS, AdobeStock
Newsy
Przepis na domowy majonez z przepisu Magdy Gessler. Jest gotowy w 10 minut
Smaczny majonez jest podstawą wielu dań w polskiej kuchni. Najlepiej zrobić go samodzielnie – z przepisu Magdy Gessler!

W święta i nie tylko dobry majonez jest w kuchni niezbędny! Wyczarujecie z niego smakowitą sałatkę jarzynową, nadziewane jajka, pastę rybną i wiele innych! Tak jak w przypadku większości produktów, najlepszy jest oczywiście majonez robiony samodzielnie. Domowa wersja jest znacznie smaczniejsza od tej kupowanej w sklepie, a ponadto o wiele zdrowsza. Dziś podajemy wam przepis na domowy majonez autorstwa Magdy Gessler! Przepis na domowy majonez od Magdy Gessler Do przygotowania smacznego, domowego majonezu bez sztucznych dodatków potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 2 jajka rozmiar L Rosyjska musztarda Olej rzepakowy Ocet spirytusowy Cukier Mleko Sól Pieprz Oraz blender ręczny i wysokie naczynie. Przygotowanie: Do wysokiego naczynia wbijcie dwa całe jajka. Następnie wlejcie pół litra oleju rzepakowego i dodajcie przyprawy: jedną łyżkę musztardy, 4 łyżki octu oraz sól. Czas na blendowanie! Wyłączony blender włóżcie do naczynia tak, by końcówka urządzenia dotknęła dna. Ustawcie najwyższe obroty i zacznijcie miksować. Nie wyciągajcie blendera ani nim nie poruszajcie! Nie odrywając go od dna naczynia miksujcie przez 3 minuty. Kiedy zauważycie, że składniki zaczynają się łączyć w majonez, czyli płyną ku górze naczynia, to powoli podnieście blender do połowy i delikatnie opuśćcie znów w dół. Powtarzajcie ten ruch tak długo, aż wyrobi się majonez. Gdy już składniki będą połączone i majonez będzie prawie gotowy, powoli wlejcie do naczynia 2-3 łyżki zimnego mleka i podobnie jak wcześniej poruszajcie powoli blenderem w kierunku góra-dół. Ten zabieg sprawi, że majonez się zahartuje! I gotowe! Tak przygotowany domowy majonez będzie niezwykle puszysty i gęsty. Idealnie nada się do wielkanocnych potraw...

Majonez
Gotujmy.pl/Di bloguje
Newsy
Jak zrobić przepyszny, domowy majonez? Wystarczą 4 proste składniki i gotowe
Majonez w polskiej kuchni zajmuje szczególne miejsce. Trudno bez niego wyobrazić sobie święta, robienie przekąsek i dekorowanie niektórych sałatek.

Może go porównać do gęstej emulsji, wytwarzanej z oleju, żółtek i przypraw. Jego zastosowanie nie ma właściwie końca. Majonez to element wielu kulinarnych przepraw i składnik nie mniejszej ilości przepisów. Majonez nadaje się do warzyw, mięs, śledzi, a przede wszystkim do jajek. Historia majonezu Przed XX wiekiem był wyrabiany ręcznie. Na samym początku wieku przeszedł do produkcji przemysłowej, dzięki której można go było przechowywać znacznie dłużej. Pierwszorzędnym składnikiem klasycznego majonezu jest oliwa z dodatkiem surowego żółtka, jako składnika emulgującego. Tę podstawową bazę przyprawia się kolejno octem winnym lub cytryną, solą i białym pieprzem. Skład majonezu Współcześnie wyróżnia się różne warianty majonezu, w praktyce kuchennej, jak i w produkcji przemysłowej. W sieci dań z użyciem majonezu możecie znaleźć tysiące! W kupnym majonezie oliwa bywa zastępowana zwykle innymi olejami roślinnymi. Zamiast surowego żółtka stosuje się czasem żółtka gotowane lub całe surowe jajka, a w produkcji przemysłowej na wielką skalę mogą to być jajka w proszku. Nie powinno was wcale zdziwić, jeśli w składzie majonezu znajdziecie musztardę jako dodatek smakowy. Zaostrza ona jego smak, ale niektórzy znawcy kuchni w zdecydowany sposób krytykują to rozwiązanie. W majonezie nie najlepszej jakości znajdziecie też cukier, stabilizatory, konserwanty, barwniki i aromaty  syntetyczne. Najlepiej dokładnie czytać etykiety lub zrobić go samodzielnie w domu. Niezastąpiony majonez w kuchni polskiej W dawniejszej kuchni polskiej majonezem nazywało się też potrawę z raków lub mięsa podawaną na zimno. Była serwowana jako przekąska na półmiskach. Danie wydawało się o tyle wykwintne, że częstowano nim gości...