Dlaczego nie należy kupować paczkowanej sałaty?
Pixabay
Newsy

Macie taką sałatę w lodówce? Lepiej ją wyrzucić. Mężczyzna zmarł po jej zjedzeniu 

Paczkowane mieszanki sałat to wygodne rozwiązanie. Nic dziwnego, że sięga po nie tak wielu Polaków. Ich spożywanie może jednak stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia a nawet życia.

Pakowane hermetycznie mieszanki sałat, kuszą nie tylko swoim wyglądem. Są przecież bardzo wygodnym rozwiązaniem, dzięki któremu w mig przygotujemy zdrową przekąskę. Wystarczy wysypać ją do miski, dodać kilka pokrojonych warzyw, sos i gotowe. Ale czy takie danie na pewno pozytywnie wpływa na  organizm?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Bakteria E. Coli w paczkowanych sałatach

Badania przeprowadzone przez brytyjskich naukowców wykazały, że sprzedawane w sklepach paczkowane sałaty, wcale nie są zdrowe. W 2016 roku w Anglii tego typu produktami zatruły się aż 144 osoby, odnotowano również kilka ofiar śmiertelnych. Ze wspomnianej grupy ponad 60 osób wymagało natychmiastowej hospitalizacji. 

Okazało się, że w spożytych przez nich produktach, znajdowała się patologiczna bakteria E. Coli, szczególnie niebezpieczna dla dzieci, osób starszych oraz tych z obniżoną odpornością. Do najczęstszych objawów zatrucia zalicza się wymioty oraz ostre biegunki. Na tym jednak nie koniec.

Bakteria E. Coli jest najczęstszą przyczyną zakażeń dróg moczowych, ale również wywołuje zapalenie opon mózgowych oraz otrzewnej, czego skutkiem może być nawet sepsa. Brytyjskie media informowały, że za taki stan rzeczy najprawdopodobniej odpowiada skażona woda, w której sałata została umyta.

Zobacz także
Sałata masłowa

Sałata gotowana w mleku to najnowszy hit kulinarny. Jedzcie ją z bułką tartą i masłem

Sałata szybko więdnie? Wypróbujcie trik z TikToka, a będzie świeża przez miesiąc

Sałata szybko więdnie? Wypróbujcie trik z TikToka, a będzie świeża przez miesiąc

Zmarł po zjedzeniu paczkowanej sałaty

Paczkowane sałaty zostały przebadane przez niemieckich naukowców. W ich wyniku okazało się, że tego typu produkty są bogate w różnego rodzaju, groźne dla ludzkiego życia i zdrowia, patogeny – nie tylko bakterie E. Coli, ale również pałeczki Salmonelli. 

Chyba nikomu nie trzeba tłumaczyć, że powodem występowania Salmonelli w żywności jest brak prawidłowej higieny. Udowodniono, że paczkowana sałata najczęściej jest myta w brudnej wodzie, pracownicy, którzy mają z nią styczność nie myją rąk, tacki, na których jest umieszczana sprzyjają namnażaniu się drobnoustrojów, a temperatura w której jest transportowana jest zbyt wysoka.

Zakażenie Salmonellą może również wynikać ze spożycia produktów zanieczyszczonych zwierzęcymi odchodami. Niestety, na niedokładnie umytej sałacie ich nie brakuje.

Groźne choroby to również skutek przypadkowego zjedzenia samych zwierząt bytujących na warzywach. W przypadku sałaty najczęściej są to ślimaki. W takiej właśnie postaci zjadł je młody sportowiec, który zmarł w niewyobrażalnych mękach. To najgorszy możliwy scenariusz, który może spotkać osoby spożywające paczkowaną sałatę.

Lepiej wybrać sałatę w całości

Jeśli macie ochotę na sałatę, lepiej sięgnijcie po taką w całości. Przygotowanie jej do jedzenia wcale nie zajmuje dużo czasu. Nie idźcie więc na łatwiznę.

Pamiętajcie, że każde warzywo należy dokładnie umyć przed jedzeniem. 

paczkowana sałata
Adobe Stock
Newsy
Uważajcie na paczkowaną sałatę. Jej zjedzenie może skończyć się w szpitalu. Jest niebezpieczna dla zdrowia
Myśląc sałata to w głowie pojawiają się same pozytywne skojarzenia, bo przecież jest zdrowa! Jak się okazuje nie wszystkie produkty dostępne w sprzedaży są tego definicją. Paczkowana sałata niestety jest niebezpieczna dla zdrowia.

Zdrowe odżywianie skupia się w głównej mierze na nieprzetworzonych produktach, warzywach, owocach i innych pełnowartościowych składnikach. Takie działanie skupia się nie tylko na poprawieniu sylwetki, ale również zdrowia. Zbilansowana dieta usprawnia funkcjonowanie organizmu. Jednak jak się okazuje dostępne w sklepach paczkowane sałaty nie należą do najzdrowszych produktów.  Moc zielonych warzyw W diecie zarówno odchudzającej, jak i tej mającej poprawić zdrowie zaleca się jak największą ilość spożywania zielonych warzyw. Do nich zalicza się: ogórki, roszponkę, sałatę masłową, szpinak, jarmuż, seler naciowy, cukinię, rukolę czy sałatę lodową. Oprócz wielu witamin oraz mikroelementów, ważnym składnikiem tego rodzaju produktów jest chlorofil, który w zbawienny sposób wpływa na organizm. Wśród cennych właściwości zdrowotnych zielonych warzyw należy wyróżnić: poprzez zawartość luteiny poprawiają wzrok, wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, oczyszczają organizm ze szkodliwych toksyn, pomagają radzić sobie ze stresem, są niskokaloryczne, idealnie sprawdzają się dla osób dbających o linię, łagodzą stany zapalne, przeciwdziałają anemii, wspomagają pracę wątroby, pomagają przy nieświeżym oddechu. Dzięki temu szeregowi wartościowych czynników powinny być one stałym bywalcem na talerzu. Są nie tylko smaczne, zdrowe, ale i wspomagają wszelkie układy w organizmie człowieka. Paczkowane warzywa W ostatnim czasie można coraz częściej na sklepowych półkach spotkać się z warzywami już zapakowanymi w oddzielne opakowania. Pojawiają się również wszelkie ich mieszkanki. Takie działanie miało na celu przede wszystkim ułatwić i przyspieszyć gotowanie. Różne kompozycje...

Sałata masłowa
Adobe Stock
Newsy
Sałata gotowana w mleku to najnowszy hit kulinarny. Jedzcie ją z bułką tartą i masłem
Sałata kojarzy nam się zwykle ze składnikiem surówki do drugiego dania. Okazuje się, że warto czasem użyć jej w nieco inny sposób.

Sałata lodowa, rzymska, kapusta pekińska, roszponka, rukola, sałata masłowa, cykoria – wybór sałat w sklepach spożywczych jest ogromny. Najczęściej sałata jest dodatkiem do obiadu lub podstawą sałatki, która jest oddzielnym i pełnowartościowym posiłkiem. Wydawałoby się, że sałatę można jeść wyłącznie na surowo. Co by się stało, gdyby sałata została poddana obróbce termicznej? Sałata gotowana w mleku Dla sceptyków od razu kubeł zimnej wody – gotowanie sałaty to wcale nie jest pomysł z kosmosu. Tego typu zabiegi stosują z powodzeniem w swojej kuchni Azjaci. Mieszkańcy Azji w ten sposób potrafią uzyskać z zieleniny całkiem inne smaki i aromaty. Jeżeli jesteście wielbicielami tradycyjnej kuchni, to wypróbujcie sałatkę gotowaną na mleku. Najlepsza będzie do tego sałata masłowa lub lodowa. Liście sałaty sparzcie wrzątkiem. Włóżcie je do rondla, zalejcie mlekiem i dodajcie odrobinę soli. Gdy mleko się zagotuje, przetrzymajcie jeszcze sałatę na ogniu przez ok. 2 minuty. Wyjmijcie ją z mleka i podawajcie z bułką tartą i masełkiem. Palce lizać :) Sałata z grilla czy smażona? Grillowanie będzie dużo wygodniejsze – wystarczy potraktować sałatę kroplą oliwy i wyłożyć na grillu. Efekty mogą przekroczyć wasze oczekiwania. Smażenie sałaty to już inna para kaloszy. By smażyć zieleninę jak rodowici Chińczycy czy Wietnamczycy, musicie dysponować dużym, wysokim wokiem – tradycyjną, azjatycką patelnią o charakterystycznym kształcie. Ponadto do smażenia sałaty potrzebny jest tłuszcz o niezwykle wysokiej temperaturze spalania. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta. Sałatę smażymy bowiem technikami sautening i stir-frying. Obydwie sprowadzają się do krótkiego obsmażenia danego składnika w bardzo wysokiej temperaturze. W ten sposób w warzywie zostaje większość...

czy sałata z paczki jest zdrowa
AdobeStock
Newsy
Kupujecie sałatę zapakowaną w plastik? Wydziela toksyczne substancje bardzo niebezpieczne dla zdrowia
Lepiej nie kupujcie pakowanych w plastik mieszanek sałat - nie są dobre dla waszego zdrowia!

Coraz więcej ludzi żyje samotnie i w pośpiechu. Gdy ktoś żyje sam, to nie opłaca mu się kupować całej sałaty – chyba, że będzie ją jadł przez następne trzy dni. Można się szybko znudzić! Dlatego producenci żywności wyszli naprzeciw oczekiwaniom singli i coraz częściej można kupić w sklepach porcjowane jedzenie pakowanie w mniejsze opakowania. Takie porcje są idealne na jeden posiłek i nic się nie zmarnuje. W ofertach sklepów dostępne są pakowane tak gotowe obiady, ryby, a także sałata oraz mieszanki sałat. Jednak czy zdrowe jest jedzenie warzyw zapakowanych w plastik? Niekoniecznie! Jest to też zupełnie nieopłacalne. Dowiedzcie się dlaczego. Cena Jeśli przyjrzeć się cenom mixów sałat sprzedawanych w sklepach i porównać je z dużą sałatą lodową albo rukolą sprzedawaną w całości, to można od razu zauważyć, że gotowe mieszanki w przeliczeniu wychodzą o wiele drożej. Płaci się może nieco mniej, ale za dużo mniejszą zawartość. Dużo bardziej opłaca się kupić całą sałatę (lub przepłacać za mieszanki uspokajając tym samym sumienie, bo nie marnuje się wtedy żywności). Witaminy w sałacie i szpinaku Badania wykazały, że sałaty sprzedawane w paczkach tracą o wiele więcej witamin niż te leżące luzem w sklepie. Paczkowana sałata – po ośmiu dniach traci 14% kwasu foliowego Paczkowany szpinak – traci aż 80% witaminy C już po trzech dniach i 50% kwasu foliowego Zauważono też, że pakowane w plastik warzywa zaczynają wydzielać szczawiany – substancje, które obniżają wartości odżywcze tych produktów. Groźne bakterie na sałacie Nigdy nie wierzcie zapewnieniom producentów, którzy na opakowaniach paczkowanej sałaty piszą, że została już umyta. Zawsze należy ją ponownie umyć w domu! Badania wykazały, że w pakowanych w plastik mieszankach sałat znalazły...

Co za paskudztwo... Ta kobieta już nigdy więcej nie zje pakowanej sałaty
Flickr
Newsy
Co za paskudztwo... Ta kobieta już nigdy więcej nie zje pakowanej sałaty
Przykra niespodzianka dla zwolenników zdrowego jedzenia. Po przeczytaniu tego artykułu będziecie kupowali już tylko sałaty bez foliowego opakowania.

Do jedzenia sałaty mamy z trudem namawiają swoje dzieci. Mają jednak rację. Do niedawna przecież wydawało się, że jedzenie „zieleniny” jeszcze nigdy nikomu nie zaszkodziło. Spójrzcie tylko na tę krótką listę. Oto zalety jedzenia sałaty: Jest niskokaloryczna Przyspiesza przemianę materii, poprawia trawienie i wypróżnianie Ma właściwości odtruwające Jest bogata w jod, dzięki czemu może wpłynąć na obniżenie poziomu cholesterolu Dzięki obecności jodu sałata może także pomóc w zapobieganiu miażdżycy Zawiera silne przeciwutleniacze, które wpływają na zahamowanie procesów starzenia Wykazuje właściwości przeciwrakowe Słowem – aż prosi się, żeby sałatę do swoich jadłospisów wpisali wszyscy ludzie. Nie tylko ci, którzy chcą zrzucić nieco na wadze. Co stało się po zjedzeniu paczkowanej sałaty przez pewną kobietę? Nie inaczej myślała pewna Amerykanka, która podzieliła się swoją niecodzienną historią w serwisie  społecznościowym TikTok. Kobieta o imieniu Jacqui wyznała, że od lat cierpiała na zaburzenia odżywiania. Na tle tego stanu, miała w swoim życiu moment, w którym jadła niemal tylko i wyłącznie paczkowane sałaty. Są wygodne, często od razu umyte i dlatego gotowe do natychmiastowego spożycia. Z pewnością widzieliście na półkach w markecie czy dyskoncie np. rukolę sprzedawaną  w ten właśnie sposób. Jacqui gustowała w tego typu produktach. I taką oto sałatę brała ze sobą każdego dnia do pracy jako drugie śniadanie. Po kilku tygodniach jedzenia tego rodzaju posiłku na przerwie w pracy, Jacqui przydarzyło się coś naprawdę paskudnego. Osobom o słabych nerwach odradzamy czytania dalszej części artykułu. Czym grozi zjedzenie nieświeżej sałaty z torebki? Kobieta...