Pakowane hermetycznie mieszanki sałat, kuszą nie tylko swoim wyglądem. Są przecież bardzo wygodnym rozwiązaniem, dzięki któremu w mig przygotujemy zdrową przekąskę. Wystarczy wysypać ją do miski, dodać kilka pokrojonych warzyw, sos i gotowe. Ale czy takie danie na pewno pozytywnie wpływa na  organizm?

Bakteria E. Coli w paczkowanych sałatach

Badania przeprowadzone przez brytyjskich naukowców wykazały, że sprzedawane w sklepach paczkowane sałaty, wcale nie są zdrowe. W 2016 roku w Anglii tego typu produktami zatruły się aż 144 osoby, odnotowano również kilka ofiar śmiertelnych. Ze wspomnianej grupy ponad 60 osób wymagało natychmiastowej hospitalizacji. 

Okazało się, że w spożytych przez nich produktach, znajdowała się patologiczna bakteria E. Coli, szczególnie niebezpieczna dla dzieci, osób starszych oraz tych z obniżoną odpornością. Do najczęstszych objawów zatrucia zalicza się wymioty oraz ostre biegunki. Na tym jednak nie koniec.

Bakteria E. Coli jest najczęstszą przyczyną zakażeń dróg moczowych, ale również wywołuje zapalenie opon mózgowych oraz otrzewnej, czego skutkiem może być nawet sepsa. Brytyjskie media informowały, że za taki stan rzeczy najprawdopodobniej odpowiada skażona woda, w której sałata została umyta.

Zobacz także:

Zmarł po zjedzeniu paczkowanej sałaty

Paczkowane sałaty zostały przebadane przez niemieckich naukowców. W ich wyniku okazało się, że tego typu produkty są bogate w różnego rodzaju, groźne dla ludzkiego życia i zdrowia, patogeny – nie tylko bakterie E. Coli, ale również pałeczki Salmonelli. 

Chyba nikomu nie trzeba tłumaczyć, że powodem występowania Salmonelli w żywności jest brak prawidłowej higieny. Udowodniono, że paczkowana sałata najczęściej jest myta w brudnej wodzie, pracownicy, którzy mają z nią styczność nie myją rąk, tacki, na których jest umieszczana sprzyjają namnażaniu się drobnoustrojów, a temperatura w której jest transportowana jest zbyt wysoka.

Zakażenie Salmonellą może również wynikać ze spożycia produktów zanieczyszczonych zwierzęcymi odchodami. Niestety, na niedokładnie umytej sałacie ich nie brakuje.

Groźne choroby to również skutek przypadkowego zjedzenia samych zwierząt bytujących na warzywach. W przypadku sałaty najczęściej są to ślimaki. W takiej właśnie postaci zjadł je młody sportowiec, który zmarł w niewyobrażalnych mękach. To najgorszy możliwy scenariusz, który może spotkać osoby spożywające paczkowaną sałatę.

Lepiej wybrać sałatę w całości

Jeśli macie ochotę na sałatę, lepiej sięgnijcie po taką w całości. Przygotowanie jej do jedzenia wcale nie zajmuje dużo czasu. Nie idźcie więc na łatwiznę.

Pamiętajcie, że każde warzywo należy dokładnie umyć przed jedzeniem.