Kupujecie taką musztardę? Lepiej jej nie jedzcie. Jest bardzo szkodliwa dla zdrowia
Adobe Stock
Newsy

Kupujecie taką musztardę? Lepiej jej nie jedzcie. Jest bardzo szkodliwa dla zdrowia 

Wkrótce ponownie zacznie się sezon grillowy, który nie może obyć się bez ukochanej przez Polaków musztardy! Ale czy ta, którą kupujesz na pewno jest bezpieczna dla zdrowia?
Aleksandra Zaborowska
kwiecień 08, 2021

Musztarda tworzona jest z nasion gorczycy, a także octu, soli i wody. Po raz pierwszy powstała ona w Rzymie, gdzie zachwycano się jej leczniczymi właściwościami: musztarda miała pobudzać trawienie, działać antybakteryjnie, zwalczać grzyby oraz niwelować nieprzyjemne objawy reumatyzmu! Dzisiaj rzadko się słyszy o zbawiennym wpływie musztardy na zdrowie – sięgamy po nią głównie dla smaku. 

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Czym różnią się musztardy?

Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów musztardy o różnych smakach. Wśród najpopularniejszych odmian musztard znajdują się:

  • musztarda stołowa – uniwersalna, najbardziej podstawowa, może być łagodna lub lekko pikantna
  • musztarda sarepska – jest ona średnio ostra i wytwarza się ją z gorczycy sarepskiej
  • musztarda Dijon – to francuska odmiana musztardy, która zawdzięcza swoją nazwę miastu w Burgundii. Jest mocno ostra i dość słona
  • musztarda francuska – posiada widoczne ziarna gorczycy, które nie są mielone. Często także dodaje się do niej białe wino
  • musztarda rosyjska – ostra w smaku, dla prawdziwych miłośników pikantnych sosów.

Które musztardy posiadają dobre składy?

Eksperci przeanalizowali receptury najpopularniejszych musztard dostępnych na naszym rynku. Na niektóre z nich warto uważać! 

Najczęściej w składach pojawiały się: woda, gorczyca, ocet (winny, jabłkowy, spirytusowy), przyprawy, cukier. W wielu produktach zauważono jednak także regulatory kwasowości i konserwanty takie jak kwas cytrynowy czy pirosiarczyn potasu. Konserwanty syntetyczne nie są obojętne dla zdrowia i należy bezwzględnie unikać ich dużych ilości.

Zobacz także

Co oznacza chemia w składzie musztardy?

  • Kwas cytrynowy [E330] to regulator kwasowości, który dodaje się, aby wzmacniał aromat. Chroni przed rozwojem bakterii i przedłuża świeżość produktu. Nie jest jednak obojętny dla zdrowia, jeśli spożywa się go w dużych ilościach!
  • Pirosiarczyn potasu [E224] to konserwant i przeciwutleniacz. Stosowany jest, aby produkt był dłużej świeży i odpowiedni do spożycia.
  • Kurkuma [E100] słynie ze swojego intensywnie żółtego koloru, dlatego stosowany jest w celu nadania pożądanej barwy.

Niestety, ze składów popularnych musztard wynika, że prawie wszystkie z nich zawierają niekorzystne dla zdrowia składniki. Najlepszą recepturę posiadają musztardy Dijon Bio marki Auchan oraz musztarda imbirowa Vitapol.

Na co należy zwracać uwagę przy zakupie musztardy?

  • Cukier powinien być na 4 lub dalszej pozycji w składzie
  • Zawartość konserwantów i dodatków chemicznych powinna być jak najmniejsza

Warto pamiętać, że musztardę można także przygotować samodzielnie w domu przy użyciu 6 łyżek gorczycy (wybranej odmiany: białej, czarnej czy sarepskiej), 3 łyżek wody lub białego wina, łyżki octu winnego i dużej szczypty soli. Wszystkie składniki wystarczy dokładnie zmielić w blenderze, a powstała w ten sposób domowa musztarda może być przechowywana w lodówce maksymalnie 2 miesiące.

Czytaj też:

Komentarze