Kupujecie taką musztardę? Lepiej jej nie jedzcie. Jest bardzo szkodliwa dla zdrowia
Adobe Stock
Newsy

Kupujecie taką musztardę? Lepiej jej nie jedzcie. Jest bardzo szkodliwa dla zdrowia 

Wkrótce ponownie zacznie się sezon grillowy, który nie może obyć się bez ukochanej przez Polaków musztardy! Ale czy ta, którą kupujesz na pewno jest bezpieczna dla zdrowia?

Musztarda tworzona jest z nasion gorczycy, a także octu, soli i wody. Po raz pierwszy powstała ona w Rzymie, gdzie zachwycano się jej leczniczymi właściwościami: musztarda miała pobudzać trawienie, działać antybakteryjnie, zwalczać grzyby oraz niwelować nieprzyjemne objawy reumatyzmu! Dzisiaj rzadko się słyszy o zbawiennym wpływie musztardy na zdrowie – sięgamy po nią głównie dla smaku. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym różnią się musztardy?

Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów musztardy o różnych smakach. Wśród najpopularniejszych odmian musztard znajdują się:

  • musztarda stołowa – uniwersalna, najbardziej podstawowa, może być łagodna lub lekko pikantna
  • musztarda sarepska – jest ona średnio ostra i wytwarza się ją z gorczycy sarepskiej
  • musztarda Dijon – to francuska odmiana musztardy, która zawdzięcza swoją nazwę miastu w Burgundii. Jest mocno ostra i dość słona
  • musztarda francuska – posiada widoczne ziarna gorczycy, które nie są mielone. Często także dodaje się do niej białe wino
  • musztarda rosyjska – ostra w smaku, dla prawdziwych miłośników pikantnych sosów.

Które musztardy posiadają dobre składy?

Eksperci przeanalizowali receptury najpopularniejszych musztard dostępnych na naszym rynku. Na niektóre z nich warto uważać! 

Najczęściej w składach pojawiały się: woda, gorczyca, ocet (winny, jabłkowy, spirytusowy), przyprawy, cukier. W wielu produktach zauważono jednak także regulatory kwasowości i konserwanty takie jak kwas cytrynowy czy pirosiarczyn potasu. Konserwanty syntetyczne nie są obojętne dla zdrowia i należy bezwzględnie unikać ich dużych ilości.

Zobacz także
kiełbasianka przepis

Przepis na kiełbasiankę bez dodatku konserwantów. Wymieszajcie razem te 4 rodzaje mięsa

Schab z pończochy bez chemii i konserwantów. Nie ma lepszej domowej wędliny. Zrobi ją nawet dziecko

Schab z pończochy bez chemii i konserwantów. Nie ma lepszej domowej wędliny. Zrobi ją nawet dziecko

Co oznacza chemia w składzie musztardy?

  • Kwas cytrynowy [E330] to regulator kwasowości, który dodaje się, aby wzmacniał aromat. Chroni przed rozwojem bakterii i przedłuża świeżość produktu. Nie jest jednak obojętny dla zdrowia, jeśli spożywa się go w dużych ilościach!
  • Pirosiarczyn potasu [E224] to konserwant i przeciwutleniacz. Stosowany jest, aby produkt był dłużej świeży i odpowiedni do spożycia.
  • Kurkuma [E100] słynie ze swojego intensywnie żółtego koloru, dlatego stosowany jest w celu nadania pożądanej barwy.

Niestety, ze składów popularnych musztard wynika, że prawie wszystkie z nich zawierają niekorzystne dla zdrowia składniki. Najlepszą recepturę posiadają musztardy Dijon Bio marki Auchan oraz musztarda imbirowa Vitapol.

Na co należy zwracać uwagę przy zakupie musztardy?

  • Cukier powinien być na 4 lub dalszej pozycji w składzie
  • Zawartość konserwantów i dodatków chemicznych powinna być jak najmniejsza

Warto pamiętać, że musztardę można także przygotować samodzielnie w domu przy użyciu 6 łyżek gorczycy (wybranej odmiany: białej, czarnej czy sarepskiej), 3 łyżek wody lub białego wina, łyżki octu winnego i dużej szczypty soli. Wszystkie składniki wystarczy dokładnie zmielić w blenderze, a powstała w ten sposób domowa musztarda może być przechowywana w lodówce maksymalnie 2 miesiące.

Czytaj też:

musztarda
Adobe Stock
Newsy
Taka musztarda to chemiczna bomba. Nie kupujcie jej, jeśli zawiera ten składnik
Musztarda to cenna przyprawa w codziennej kuchni. Jest nie tylko dodatkiem do wielu dań, ale również stanowi składnik różnych marynat czy sosów. Niektóre dostępne w sprzedaży produkty, zawierają jednak w swoim składzie niebezpieczny dla zdrowia dodatek.

Musztarda jest zazwyczaj doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Idealnie sprawdza się jako sos do mięs z grilla czy uzupełnienie marynat. Wiele osób nie wyobraża sobie kuchni bez musztardy. Nie wszyscy wiedzą, że zawiera ona sporo cennych składników dla zdrowia. Jednak warto zwracać uwagę na etykiety podczas zakupów, gdyż niektórzy producenci podczas produkcji dodają do sosu pirosiarczyn potasu, który nie sprzyja organizmowi. Produkcja musztardy  Do przygotowania musztardy, wykorzystuje się przede wszystkim gorczycę. To ona jest głównym składnikiem całego zamieszania. Poza tym, dodaje się również ocet winny lub jabłkowy, olej, wodę lub białe wino, miód lub syrop klonowy, a także sól i pieprz. Z tych prostych składników powstaje musztarda, bez której nie może się odbyć żadne grillowanie. Oprócz tego, jest również świetnym dodatkiem do sosów winegret, sałatek czy kanapek. Rodzaje musztardy Wbrew pozorom, na rynku jest wiele rodzajów tego produktu, a każdy z nich w znacznym stopniu różni się od siebie. Wynika to z kilku kluczowych punktów jak sposób produkcji, kolor bądź smak. Ten ostatni wyróżnia się przede wszystkim poprzez wykorzystanie konkretnego rodzaju gorczycy i użycia konkretnych przypraw. Wśród dostępnych na rynku musztard można wyróżnić, takie jak: kremska- najsłodsza odmiana musztardy, delikatesowa- kremowa konsystencja o dość łagodnym smaku, sarepska- do jej produkcji wykorzystuje się zarówno białą, jak i brązową gorczycę, francuska- wyróżnia się granulowatą konsystencją, gdyż jako jedyna ma niezmielone ziarna, dijon- wyjątkowa musztarda produkowana na bazie wina z winogron, a także mniejszej ilości soli oraz cukru, rosyjska- najostrzejsza w sprzedaży musztarda, jest wytwarzana z...

Jedzcie jajka z tym składnikiem na śniadanie. Na maxa przyspiesza odchudzanie
Adobe Stock
Newsy
Jedzcie jajka z tym składnikiem na śniadanie. Na maxa przyspiesza odchudzanie
Nie dość, że zdrowo, to jeszcze pysznie! Zacznijcie dodawać ten składnik do jajek!

Jajka to bardzo uniwersalny produkt, który na pewno jecie często i chętnie. Można z nich zrobić jajecznicę, omlety, pastę jajeczną, jeść na miękko lub twardo, albo jako jajka sadzone. Oczywiście dodaje się je też do ciast i sałatek. Jajka są źródłem naprawdę wielu witamin. Okazuje się, że żeby jeszcze lepiej wykorzystywać ich potencjał, warto dodawać do jajek jeden składnik. Nie dość, że powoduje, że są zdrowsze, to jeszcze podkręca ich smak. Zdrowy dodatek do jajek Według znanej amerykańskiej szefowej kuchni i blogerki kuchennej Ree Drummond, jajka koniecznie trzeba jeść z dodatkiem musztardy! Powoduje ona, że jajka są mniej mdłe, a także podkręca metabolizm i ułatwia trawienie. Konkretnie, chodzi o musztardę typu Dijon. To najbardziej czysty rodzaj musztardy. Nie jest ona wzbogacona w dodatek cukru. Musztardę Dijon wytwarza się z brązowej gorczycy modrej. Jest dość ostra, ale naprawdę pyszna. To też najzdrowszy rodzaj musztardy. Nie dodaje się do niej żadnych barwników. W tradycyjnej musztardzie Dijon znajduje się ocet i białe wino. Taka musztarda jest bardzo dietetyczna. Ma niewiele kalorii i spokojnie można ją jeść na diecie. Dodawajcie ja do wszystkich dań z jajkami, które jecie w wytrawnym wydaniu. Do jajek sadzonych Do pasty jajecznej Jako sos do wytrawnego omletu Na kanapce z jajkami na twardo, na miękko lub w koszulkach Odchudzające właściwości musztardy Naukowcy z Oxfordu zbadali musztardę Dijon i wykazali jej odchudzające właściwości. To dzięki kapsaicynie, izotiocyjaninie i allilu – związkach, które odpowiadają za charakterystyczny ostry smak musztardy. Mogą przyspieszać spalanie tkanki tłuszczowej! Jeśli smak musztardy jest dla was za ostry sam w sobie, możecie z powodzeniem przygotować na jej bazie dietetyczny sos. Wymieszajcie musztardę z jogurtem naturalnym. Będzie...

Musztarda dodana do wanny.
Zdrowie
Wrzućcie trochę musztardy do kąpieli a z waszym ciałem stanie się coś niesamowitego. Wpadlibyście na to?
Macie w domu trochę musztardy? Zróbcie sobie domowe SPA!

Okazuje się, że musztarda ma znacznie więcej właściwości, niż tylko te podkręcające smak potraw. Sprawdźcie, co stanie się po wrzuceniu odrobiny musztardy do kąpieli. Efekty mogą was naprawdę zaskoczyć! Właściwości musztardy Musztarda to znany sos podawany na zimno, którego głównym składnikiem są nasiona gorczycy. Musztarda powstaje w wyniku mieszania mielonych lub całych nasion gorczycy z octem. Dzięki zastosowaniu wielu różnych odmian gorczycy, a także różnych proporcji składników, można otrzymać wiele rodzajów musztardy. Zastosowanie musztardy Musztarda jest stosowana w kuchni przede wszystkim do podbijania smaku wędlin i mięs. Dzięki swojemu ostremu smakowi doskonale współgra z tłustymi mięsami oraz nadaje mięsu kruchości. Okazuje się jednak, że to nie jedyne zastosowania musztardy! Świetnie sprawdzi się też w domowym spa! Sprawdźcie jak ją stosować i jakie ma właściwości. Musztarda nie tylko na talerzu Musztarda powstała w starożytnym Rzymie i już od początku była uznawana za środek o właściwościach leczniczych. Przypisywano jej właściwości: łagodzące bóle reumatyczne,  poprawiające  trawienie tłuszczu działanie obniżające ciśnienie krwi właściwości przeciwbakteryjne Co więcej, musztarda ma też szerokie zastosowanie do zabiegów kosmetycznych. Musztarda w kąpieli Gdy następnym razem będziecie brać kąpiel, dodajcie do niej łyżkę musztardy. Ten sos ma działanie zmiękczające skórę. Wasza skóra będzie po takiej kąpieli wyraźnie delikatniejsza i wygładzona. Kąpiel z dodatkiem musztardy zapewnia też rozluźnienie mięśni i przyniesie ulgę po długim dniu. Wybierzcie musztardę ze zmielonymi nasionami gorczycy. To właśnie ona zapewnia te właściwości, a zmielona zadziała mocniej. Inne zabiegi z...

Co zrobić, żeby musztarda i koncentrat się nie zepsuły? Dzięki tej metodzie dłużej zachowają świeżość
Własne
Newsy
Co zrobić, żeby musztarda i koncentrat się nie zepsuły? Dzięki tej metodzie dłużej zachowają świeżość
Choć musztarda i koncentrat to produkty, bez których kuchnia nie mogłaby istnieć, trzeba przyznać, że częstotliwość ich używania jest raczej mała. Dlatego też powinniście wiedzieć, jak przedłużyć ich termin przydatności do spożycia po otwarciu słoika. Trzymanie w lodówce nie wystarczy!

Bez względu na to czy jesteście fanami delikatesowej, francuskiej, sarepskiej czy rosyjskiej musztardy, każda z nich może się zepsuć. Podobnie, jeśli chodzi o koncentrat pomidorowy. W końcu otwierając słoik nigdy nie wykorzystujecie od razu całej jego zawartości. Do przygotowania większości dań wystarczy zaledwie łyżka tych specyfików. Pozostaje więc pytanie – co z resztą? Co zrobić, żeby musztarda i koncentrat się nie zepsuły? Większość osób nie zastanawia się nad tym zbyt długo, po prostu zamyka słoik i wkłada go do lodówki, gdzie grzecznie czeka na kolejny raz, kiedy zostanie użyty. Okazuje się jednak, że niska temperatura nie  wpływa znacząco na datę przydatności. Jeśli chcecie, żeby napoczęta musztarda lub koncentrat pomidorowy dłużej zachowały świeżość, posypcie je z wierzchu… szczyptą soli. Ten niewinny trik naprawdę działa! Dzięki niemu już nigdy nie wyrzucicie pełnych słoików do kosza.  Koniecznie skorzystajcie z tego sposobu przygotowując domową musztardę z naszego przepisu. Bowiem, tego typu wyroby nie posiadają żadnych substancji konserwujących. Psują się więc o wiele szybciej niż sklepowe. Przepis na domową musztardę Będziecie potrzebować: 1 szklanki ziaren gorczycy 1/3 szklanki octu jabłkowego 1/3 szklanki miodu ½ szklanki oleju 4 łyżek wody Przypraw: soli, pieprzu, kurkumy Przygotowanie: Ziarna gorczycy umieśćcie w młynku i zmielcie bardzo drobno, a następnie zalejcie octem winnym i odstawcie na 12 godzin. Po upływie tego czasu do mieszanki dodajcie miód, wodę oraz olej. Całość utrzyjcie w taki sam sposób jak majonez. Na koniec doprawcie pieprzem oraz kurkumą, wymieszajcie i odstawcie na 10 dni. Gotowe!