skład sklepowych sałatek
Adobe Stock
Newsy

Kupujecie surówki na wagę? Po tym, co przeczytacie od razu przestaniecie

Sklepowe surówki i sałatki choć kuszą swoim wyglądem, zdecydowanie nie należą do zdrowych produktów. Niestety ich skład bierze pod lupę niewielu konsumentów. W końcu, co może być złego w warzywach i owocach. Okazuje się, że w tych kupnych aż zbyt wiele…

Gotowe surówki i sałatki pojawiające się niemal w każdym sklepie to efekt panującej mody na zdrowe jedzenie, ale również coraz szybciej pędzącego życia Polaków. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom wiecznie zapracowanych, spóźnionych, ale również chcących zadbać o idealną figurę konsumentów producenci rozłożyli wachlarz możliwości.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Uważajcie na sklepowe sałatki

Dzisiaj w każdym mniejszym i większym markecie można znaleźć gotowe przekąski, zapakowane w plastikowe pojemniki. Te, choć na pierwszy rzut oka wyglądają bardzo zdrowo - w końcu zawierają mnóstwo warzyw oraz owoców, po przeanalizowaniu etykiet okazuje się, że mogą wam bardziej zaszkodzić niż pomóc.

Trzeba jednak przyznać, że mało kto ma dzisiaj czas na wczytywanie się w skład i opis kupowanej żywności. Pędząc do pracy, szkoły lub na ważne spotkanie, chcecie w końcu zjeść „cokolwiek małego i zdrowego”, a przecież te produkty takie się wydają. W rzeczywistości producenci zarabiają pieniądze na waszej krzywdzie.

Gotowe produkty zawierają mnóstwo cukru

Nie jest przecież tajemnicą, że tego typu gotowe sałatki i surówki nie są dostarczane do sklepów codziennie. Aby przez choć 3 dni wyglądały dobrze muszą zawierać nawet niewielką ilość konserwantów. To nie koniecznie muszą być dodatki w postaci kwasów, najczęściej jest to po prostu sól oraz cukier… w ogromnych ilościach!

W większości sklepowych surówek można znaleźć aż 13 gramów białego cukru w każdych 100 gramach produktu. Zakładając, że standardowo sałatki są sprzedawane w opakowaniach po 450 gramów, w każdym znajduje się aż 12 łyżeczek cukru! Sami przyznacie, że wynik jest przerażający.

Nie od dziś wiadomo, że przetworzona żywność stanowi ogromne zagrożenie dla waszego organizmu. Jednak nie tylko ta, którą powszechnie uznajemy za jedzenie typu „fast-food”, ale również ta z pozoru wyglądająca zdrowo i pięknie.

Zróbcie je samodzielnie

Zamiast się truć poświęćcie kilkanaście minut na przyrządzenie tego typu przekąski samodzielnie. Jeśli nie macie pomysłu, na Instagramie Ani Starmach znajdziecie mnóstwo inspiracji.

Przepis na owoce pod kruszonką. Receptura Ani Starmach zachwyci waszych gości!
Instagram/ania_starmach
Newsy
Przepis na owoce pod kruszonką. Receptura Ani Starmach zachwyci waszych gości
Owoce pod kruszonką to letni przebój na obiadowych i piknikowych stołach. Zobaczcie, jak przyrządza je Ania Starmach!

Ania Starmach to ulubienica widzów i wielu miłośników kulinariów. Jurorka programów „MasterChef” i „MasterChef Junior” oraz autorka książek kucharskich (która spodziewa się właśnie drugiego dziecka) podzieliła się swoim przepisem na prawdziwy hit wśród letnich deserów. Przepis na owoce pod kruszonką autorstwa Ani Starmach Mistrzyni kulinariów podzieliła się tym prostym, a jednocześnie niewiarygodnie pysznym przepisem w swoich mediach społecznościowych.  „Owoce pod kruszonką to od lat mój deser nr 1! W zależności od sezonu, kruszonką zasypuję jabłka, morele, truskawki lub... rabarbar” – napisała Starmach na Instagramie.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Ania Starmach (@ania_starmach) Składniki: KRUSZONKA 200 g mąki pszennej 150 g masła, w temperaturze pokojowej 90 g drobnego cukru do wypieków NADZIENIE: 1.5 kg jabłek lub innych owoców: malin, truskawek, rabarbaru, moreli... 2 łyżki cukru łyżka masła laska wanilii (lub 1 łyżeczka cukru waniliowego) łyżeczka cynamonu garść rodzynek Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszajcie (najlepiej rękoma), przechowujcie w lodówce. Taką kruszonkę można też zamrozić i użyć po jakimś czasie. Jabłka obierzcie i pokrójcie w ósemki. Na patelni rozpuśćcie masło, wrzućcie pokrojone jabłka. Dodajcie cukier (2 łyżki), cynamon, wanilię i rodzynki. Jabłka wymieszajcie i duście na niewielkim ogniu przez ok. 5-10...

jak się jada barszcz za granicą
Adobe Stock
Newsy
Barszcz z takim składnikiem, że uznacie to za żart. Ale tak się jada w pewnym miejscu
Z racji, że barszcz przygotowuje się w wielu zakątkach świata, na jego temat powstało mnóstwo kulinarnych wariacji. Według tradycyjnych receptur w Polsce od lat przyrządza się barszcz czerwony, grzybowy czy też ukraiński. W Rumunii, Rosji, Mołdawii oraz na Ukrainie te zupy wyglądają nieco inaczej.

Rodzaje barszczu w Polsce Przyrządzany głównie z okazji świąt Bożego Narodzenia, ale również na co dzień, barszcz czerwony to podstawa polskiej kuchni. Wspomniana zupa powstaje na bazie bulionu i buraków, zazwyczaj dodaje się do niej również cebulę, ocet, cukier, pieprz oraz majeranek. Całość smakuje naprawdę niepowtarzalnie. Popularny w Polsce barszcz po ukraińsku również przyrządzany jest na bazie bulionu i buraków, jednak dodatki są już zupełnie inne. W wywarze musi się bowiem znaleźć między innymi kapusta włoska, biała fasola, pomidory, pietruszka, marchewka, cebula i czosnek. Nierzadko przyrządza się także barszcz grzybowy. Jak sama nazwa wskazuje, podstawę zupy stanowią przepyszne suszone grzyby, ale również cebula, marchewka, pietruszka, liście laurowe, ziele angielskie, sól oraz pieprz. Najczęściej spożywa się go w towarzystwie łazanków. W tej wyliczance nie można również zapomnieć o przepysznym barszczu białym przyrządzanym na bazie wędzonego boczku, kiełbasy i chrzanu. Dodatek do potrawy stanowią również jajka, majeranek oraz śmietana. Ta wersja od lat gromadzi rzeszę fanów. Zagraniczne barszcze Jednak co kraj to obyczaj. Mimo że zupa jest uznawana za międzynarodową, w każdym zakątku świata przyrządza się ją nieco inaczej. Wszystko zaczęło się od rosyjskiego cara, który w XIX wieku zażyczył sobie przyrządzenie barszczu na bazie trzech wywarów – z cielęciny, grzybów i gęsi. Do całości dodano również suszone śliwki i kwaśne wiśnie. Niewiele osób wie, że zarówno na Ukrainie jak i w Rumunii barszcz przyrządza się ze śliwkami i morelami. W Mołdawii stosuje się polentę, a barszcz gruziński i azerbejdżański przyprawia chili. Z kolei wiosną w całej Europie Wschodniej, w tym również w Polsce, barszcz...

Przepis na maślane ciasteczka Ani Starmach. Zrobicie je w 15 minut.
ONS.pl, Instagram/Ania-Starmach
Newsy
Przepis na maślane ciasteczka Ani Starmach. Zrobicie je w 15 minut
Łyk kawy i gryz maślanego ciasteczka? To idealny sposób na rozpoczęcie idealnego dnia. Nie mamy przepisu na taki dzień, ale mamy za to przepis na pyszne ciasteczka Ani Starmach.

Nawet jeśli unikacie słodyczy, od czasu do czasu warto przekąsić coś słodkiego. Szczególnie jeśli macie wolną chwilę i siadacie żeby odpocząć z filiżanką kawy. Delektowanie się czarnym naparem będzie jeszcze przyjemniejsze, jeśli dodacie do niej chrupiące, maślane ciasteczka. I nie trzeba po nie wychodzić do sklepu. Te z przepisu Ani Starmach będą gotowe, zanim wrócilibyście ze sklepu. Dlaczego do kawy jadamy zwykle słodycze? Dlaczego pijąc kawę mamy ochotę na coś słodkiego? Naukowcy zbadali, że po pierwsze picie napojów z kofeiną pobudza apetyt, po drugie osłabia prace kubków smakowych, zmienia odczuwalny smak jedzenia i powoduje, że tym chętniej sięgamy po mocno słodkie, wyraziste produkty. Innym powodem może być to, że gorycz kawy tworzy idealną harmonię ze słodkością pochodzącą z ciasteczka. Proponujemy bardzo proste ciasteczka, tylko z kilku składników, do szybkiego przygotowania i upieczenia. Jak je zrobić podpowiada Ania Starmach. Kucharka też zaznacza, że po wyjęciu z pieca, ciasteczka są bardzo delikatne, ale z czasem twardnieją. Nie dodaje tylko, że stwardnieją pod warunkiem, że doczekają do tego momentu. Bo wcześniej wszystkie mogą być przecież zjedzone! W taką pogodę tylko KAWA ☕️☕️☕️ A jak kawa to ciasteczko też być musi, najlepiej takie pyszne, kruche i maślane Wrzucam wam najlepszy przepis!         View this post on Instagram                       Post udostępniony przez Ania Starmach (@ania_starmach) Przepis na ciasteczka maślane Ani Starmach Składniki 50 g cukru 120 g masła 160 g mąki pszennej 1...

Pod żadnym pozorem nie jedzcie tego na pusty żołądek. Nabawicie się tylko wzdęć i bólu brzucha
Adobe Stock
Newsy
Pod żadnym pozorem nie jedzcie tego na pusty żołądek. Nabawicie się tylko wzdęć i bólu brzucha
Uwielbiane przez Polaków kiszonki są oczywiście bardzo zdrowe, o ile nie spożywacie ich na pusty żołądek.

Polacy uwielbiają pałaszować kiszonki. Ogórki, kapusta, marchewki, a nawet buraki, wszystko co kiszone idealnie trafia w nasze kulinarne gusta. Generalnie tego typu produkty mają bardzo pozytywny wpływ na wasze zdrowie, a ich spożywanie rekomendują specjaliści i dietetycy . Okazuje się jednak, że dostarczane do organizmu na czczo mogą wyrządzić wiele szkód. Cenne właściwości kiszonek Regularne spożywanie kiszonek nie tylko wzmacnia apetyt, ale również pomaga w wydzielaniu soków trawiennych i wchłanianiu żywności. Dzięki nim mikroflora układu pokarmowego ulega znacznej poprawie. Osoby dostarczające do organizmu dużo kiszonek mają o wiele zdrowsze jelita od tych, którzy tego nie robią. W kiszonkach nie brakuje witaminy C, B6 oraz B12, które sprzyjają przyswajaniu cennego dla człowieka żelaza i zapobiegają niedokrwistości. Na tym jednak nie koniec. W kiszonkach znajdziecie również mnóstwo błonnika i cennych minerałów takich jak acetylocholina, która sprzyja regulacji ciśnienia krwi. Niewielu zdaje sobie sprawę z tego, że spożywanie kiszonek poprawia odporność, korzystnie wpływa na wątrobę, śledzionę, wydzielanie żółci, hemoroidy oraz reumatyzm. Okazuje się również, że zawarty w kiszonkach kwas mlekowy nie tylko korzystnie wpływa na smak potraw, ale również wspaniale je konserwuje dzięki czemu są zdatne do spożycia przez naprawdę długi okres. Jak spożywanie kiszonek na czczo wpływa na organizm? Kiszonki są zdrowe o ile nie sięgacie po nie na czczo . Spożywane na pusty żołądek zbyt intensywnie pobudzają produkcję kawasów żołądkowych, a co za tym idzie wywołują silne bóle brzucha oraz nieprzyjemne wzdęcia. Dlatego też nigdy nie rozpoczynajcie dnia od kiszonek. Na śniadanie zjedzcie jajka, owsiankę, naleśniki, parówki lub płatki z...