ogórki konserwowe kiszone
Wikipedia commons
Newsy

Kupujecie ogórki kiszone czy kwaszone? Tylko jedne z nich są zdrowe. Wiecie które?

Kiszone, kwaszone, korniszony, pikle – stojąc przy półce sklepowej z ogórkami, można dostać oczopląsu. Które wybrać z korzyścią dla zdrowia?

Różnica między ogórkami kiszonymi a kwaszonymi nie jest to wiedzą tajemną, którą posiadły tylko doświadczone gospodynie domowe. Bez wejścia w najgłębszy stopień wtajemniczenia, powinniście odróżniać te dwa rodzaje ogórkowych przetworów.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym są ogórki kwaszone?

Smak ogórka kiszonego każdy Polak zna już od wczesnego dzieciństwa. Zastosowań i kombinacji ogórka kiszonego jest całe mnóstwo. Dodawane do zupy ogórkowej, do drugich dań, a także jako zakąska podawana podczas spożywania napojów wyskokowych…

W każdej z tych konfiguracji ogórek kiszony na pewno będzie spełniał swoją smakową i zdrowotną rolę. W czym tkwi więc cały kłopot z ogórkami kiszonymi? Sprawa dotyczy wejścia na rynek spożywczy produktu, nazywanego mianem ogórka kwaszonego.

Kapusta kiszona i kwaszona

Takie nazewnictwo wprowadziło w głowy konsumentów niemały mętlik. Czy „kiszony” oznacza to samo, co „kwaszony”? Otóż nie. W tym wypadku możemy zastosować czytelną analogię do kapusty. O tym jaka jest kapusta kiszona, wszyscy dobrze wiecie.

Z kolei kapusta kwaszona, to ta zaprawiana octem. Kapustą kwaszoną nazwać możemy na przykład śląską modrą kapustę. Śląskie gospodynie obgotowują surową, poszatkowaną czerwoną kapustę, a potem dodają do niej nieco octu i kilka innych dodatków.

Zobacz także
Po jakim czasie ogórki kiszone są gotowe? Nie otwierajcie słoików wcześniej

Po jakim czasie ogórki kiszone są gotowe? Nie otwierajcie słoików wcześniej

Kiszone ogórki wychodzą gorzkie? Popełniliście błąd amatora

Kiszone ogórki wychodzą gorzkie? Popełniliście błąd amatora

Lepsze są ogórki kiszone czy kwaszone?

Z ogórkami jest podobnie. Ogórkami kwaszonymi możemy śmiało nazwać popularne ogórki konserwowe, czyli korniszony. Niewiele mają one wspólnego z ogórkami kiszonymi, gdyż to właśnie podczas kiszenia, zachodzą procesy fermentacji mlekowej.

Fermentacja odbywa się za sprawą kwasu mlekowego w słoiczkach i beczkach z ogórkami. Zastosowanie zalewy octowej to nic innego jak sztuczne przyspieszenie zakwaszania. Ma to swoje odbicie we właściwościach zdrowotnych obu produktów. To właśnie ogórki kiszone biją na głowę te z dodatkiem octu.

Zalety ogórków kiszonych

Nie dajcie się więc zwieść przy sklepowych półkach i nigdy więcej nie pomylcie słoiczków z korniszonami z tymi z kiszoną zawartością. Wszystko oczywiście nie tylko dla smaku, ale i dla zdrowia. Ogórki kiszone to coś fantastycznego, zwłaszcza dla osób odchudzających się – mają niewiele kalorii.

Oprócz tego są naturalnym probiotykiem. Kiszonki jedzone regularnie pozwalają na wzmocnienie organizmu i budowę naturalnej odporności.

Pozytywnie wpływają na pracę jelit i układu trawiennego, a także są w stanie wpłynąć na obniżkę poziomu cholesterolu we krwi.

kapusta kiszona
Newsy
Jak odróżnić kapustę kiszoną od kwaszonej? Jeden szczegół i już nigdy nie pomylicie się na zakupach
Kapusta kiszona i kwaszona to jedno i to samo? Może być to zaskoczeniem dla wielu osób, ale to dwa różne produkty. I tylko jeden z nich jest tak naprawdę zdrowy!

Choć nazwy są łudząco podobne, kapusta kiszona i kwaszona to nie jest ten sam produkt. Według niektórych osób kwaszona kapusta to marna podróbka kapusty kiszonej. Z pewnością zdarzyło wam się nieraz pomylić się w sklepie i kupić tą niewłaściwą. Przychodzimy z pomocą – znamy jeden drobny szczegół, który z łatwością zauważycie już na etapie zakupów. Sprawdźcie, jak odróżnić kapustę kiszoną od kwaszonej. Kapusta kiszona - właściwości Podczas jej fermentacji z udziałem bakterii mlekowych dochodzi do przekształcenia cukrów prostych w kwas mlekowy. Jest bogata m.in. w witaminę C i E, probiotyki, wapń i fosfor oraz naturalne przeciwutleniacze. Ze względu na wysoką zawartość probiotyków kapusta kiszona jest, podobnie jak ogórki kiszone, polecana jako bardzo zdrowy produkt. Doskonale wpływa na funkcjonowanie mikroflory jelit i usprawnia pracę układu pokarmowego. Kapusta kwaszona - czym się różni od kiszonej? Z kapustą kiszoną łączy ją praktycznie tylko nazwa. Poszatkowane warzywo zalewane jest mieszanką octu, cukru oraz przypraw i składników odpowiedzialnych za konserwację. Niestety, brak w niej cennych probiotyków, z których słynie kapusta kiszona, ponieważ podczas jej produkcji nie zachodzi fermentacja. To sprawia, że kapusta ma głównie walory smakowe, natomiast jeśli zależy wam na właściwościach prozdrowotnych, wybierzcie produkty kiszone . Kapusta kiszona a kwaszona: po tym je odróżnisz od siebie Rozpoznanie produktów, które zapakowane są w folię czy wiaderko jest bardzo łatwe. W końcu na opakowaniu z pewnością znajdziecie i nazwę, i skład. Ale co zrobić, gdy kapustę kupujecie na pobliskim bazarze i nie wiecie, czy sprzedawca nie wprowadza was w błąd? To, czym należy się kierować podczas zakupów, jest kolor...

ogórki
AdobeStock
Newsy
Przesmaczna i szybka w przygotowaniu surówka z kiszonych ogórków. Jeden dodatek sprawi, że ją pokochasz
Uwielbiasz kiszone ogórki? Zrób tę pyszną surówkę, a twoi domownicy nie będą już chcieli jeść do obiadu nic innego!

Kiszone ogórki pasują do większości polskich dań. Kotlety mielone, tłuczone ziemniaki i do tego kwaszone ogórki – pycha! Świetnie smakują też jako dodatek do kanapek lub jedzone prosto ze słoika. Ale lepiej nie przesadzić, ponieważ może się to skończyć bólem brzucha! Pyszna przekąska Zbliżająca się zima wystawia naszą odporność na próbę. Warto w tym czasie wesprzeć organizm i jeść dużo produktów bogatych w witaminę C – na przykład cytrusy oraz dobre, polskie kiszonki! Ogórki i kwaszona kapusta to doskonałe źródła tej witaminy i powinniśmy je włączyć do swojej zimowej diety, by wzmocnić odporność. Kiszone ogórki mają szereg prozdrowotnych właściwości, dlatego jeśli nie przekonuje was tylko wsparcie dla organizmu w walce z infekcjami, to co powiecie na to, że: Kiszone ogórki wspomagają odchudzanie – mają bardzo mało kalorii, za to są dość sycące i zaspokajają naturalną potrzebę organizmu na coś chrupiącego i słonego. Zamiast chipsów i paluszków, polecamy chrupać ogórki! Poprawiają pracę układu pokarmowego – błogosławieństwo dla osób cierpiących na zaparcia i problemy z trawieniem, Pomagają zapobiec niedokrwistości Przepis na surówkę z ogórków kiszonych Aby przygotować prostą surówkę z kiszonych ogórków, potrzebne wam są te składniki: 3-4 ogórki kiszone Pół cebuli Pół papryki czerwonej 30 ml oliwy z oliwek Łyżeczka cukru Pieprz Przygotowanie Ogórki tniemy na cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy drobno, a paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Całość wrzucamy do miski, wsypujemy cukier, sól i dodajemy oliwę. Mieszamy i doprawiamy pieprzem. I gotowe! Surówka smakuje najlepiej podawana...

Kiszone ogórki zna każdy. A co powiecie na kiszonego kalafiora? Ta przekąska to prawdziwy hit!
AdobeStock
Newsy
Kiszone ogórki zna każdy. A co powiecie na kiszonego kalafiora? Ta przekąska to prawdziwy hit!
Lubicie jeść kalafiora? Przygotujcie wspaniałą przekąskę do obiadu w postaci kiszonego kalafiora. Ten smak na długo zawładnie waszymi podniebieniami!

Kalafior może być spożywany na wiele różnych sposobów. Jedni go gotują i podają z masłem i bułką tartą, drudzy pieką go w piekarniku z dodatkiem ulubionych przypraw, jeszcze inni spożywają go na surowo. Jeżeli szukacie ciekawej i niebanalnej przekąski do obiadu, przygotujcie kiszonego kalafiora . Kiszony kalafior do obiadu Na pewno wiecie, jak zbawienne działanie mają na nasz organizm kiszonki . Z uwagi na obecność dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego, kiszone warzywa świetnie działają na procesy metaboliczne i florę bakteryjną jelit, a także doskonale wpływają na odporność. Zwykle w polskich domach przygotowuje się kiszone ogórki , kapustę lub buraki . A co powiecie na kiszonego kalafiora? Jak smakuje kiszony kalafior? Kiszony kalafior smakuje zupełnie inaczej niż kalafior upieczony czy ugotowany. Jest chrupiący i ma kwaskowato-słodki smak. Idealnie nadaje się jako dodatek do kanapki, sałatki czy obiadu, choć można go spożywać też solo. Przepis na kiszonego kalafiora Do przygotowania kiszonego kalafiora będziecie potrzebować kilku prostych składników, które na pewno macie w kuchni. Składniki: 2 średnie kalafiory 4 listki laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego kawałek korzenia chrzanu 2 baldachimy kopru 3 łyżki soli 3,5 litra wody płaska łyżeczka nasion gorczycy marchewka pokrojona w plasterki 4 ząbki czosnku Przygotowanie: Umyjcie i podzielcie kalafiory na różyczki. Zagotujcie w garnku wodę z solą i ostudźcie ją. W słoiku ułóżcie różyczki kalafiora, pokrojoną w plasterki marchewkę, czosnek, pokrojony chrzan, ziele angielskie, listki laurowe, nasiona gorczycy i koper. Całość zalejcie wodą, zakręćcie słoik i dociśnijcie go czymś ciężkim. Kalafior powinien kisić się przez 3 dni. Po upływie tego czasu nadaje...

Kapusta kwaszona czy kiszona? Tylko 1 z nich jest zdrowa i bogata w cenne dla zdrowia składniki
Gotujmy.pl/Marta1986
Newsy
Kapusta kwaszona czy kiszona? Tylko 1 z nich jest zdrowa i bogata w cenne dla zdrowia składniki
Okres jesienno-zimowy to najlepszy czas na kiszonki. Dzięki nim wasz system immunologiczny nie ucierpi, a infekcje będą się trzymać z daleka. Sprawdźcie, czym różni się kapusta kiszona od kapusty kwaszonej i nie dajcie się nabić w sklepach w butelkę.

Kiszonki i kwaszonki to jednak nie to samo. Warto wiedzieć to szczególnie przez fakt, że tylko jeden z tych produktów jest zdrowy i skuteczny w walce np. z chorobą! Jaką kapustę wybrać? Kapusta kiszona i kwaszona to dwa różne produkty. Według niektórych jedna z nich jest marną podróbką, ponieważ nie ma tylu właściwości prozdrowotnych, co druga. Kapusta sama w sobie leczy za to kaca, choroby stawów i wszelakie guzy.  Zapobiega anemii i obrzękom, podnosi odporność i zapewnia piękne włosy, skórę i paznokcie. A w dodatku ma mało kalorii. Możecie sobie na nią pozwolić praktycznie na każdej diecie. Według legendy, główki kapusty powstały z łez Likurga, którego bóg wina Bachus ukarał za zniszczenie winnicy. Wartości odżywcze i zdrowotne kapusty białej W 100 g znajdziecie zaledwie 40 kcal. Witaminy C tyle w niej, co w cytrynie. Poza tym, w kapuście znajduje się  komplet niezbędnych dla zdrowia witamin z grupy B, sporo witaminy A, trochę witamin E, K i rutyny. Podczas gotowania można poczuć obecność siarki, która poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci. Żelaza oraz  kwasu foliowego najwięcej jest w zewnętrznych, zielonych liściach. Nie wyrzucajmy ich. Można je siekać i dodawać do zup lub surówek. Kapusta kiszona - jak powstaje? Kiszenie żywności to stara i skuteczna  metoda konserwowania żywności. Podczas przechowywania kapusty w odpowiednich warunkach, w wyniku działalności bakterii fermentacji mlekowej, rozkładane są węglowodany obecne w produkcie.  Potrzebne wam będzie ciemne miejsce, które pozwala uniknąć nieprzyjemnego zapachu i goryczy. Następnie kapusta jest szatkowana i mieszana z marchwią oraz przyprawami. Później szczelnie się ją zamyka. Fermentacja wymaga czasu, co najmniej...