Kupujecie masło na zapas? Sprawdźcie, jak prawidłowo je zamrozić
Adobe Stock
Newsy

Kupujecie masło na zapas? Sprawdźcie, jak prawidłowo je zamrozić

Zrobiliście zapasy masła i chcecie je zamrozić? Oto jak należy to zrobić. To naprawdę proste!

Ceny masła w Polsce przyprawiają wielu z nas o zawrót głowy. Obecnie sięgają one już nawet 8 zł, a będą jeszcze wyższe. Jeśli kupiliście na promocji masło i chcecie zamrozić część swoich zapasów, podpowiemy wam, jak to zrobić prawidłowo.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zamrozić masło?

Zarówno masło solone, jak i niesolone, bardzo dobrze zamrażają. Podczas zamrażania masła należy przechowywać je w oryginalnym kartoniku i umieścić w zamykanej torbie do przechowywania w zamrażarce, aby chronić jego delikatny smak.

Jednak zanim zamrozicie masło, pamiętajcie o jednej bardzo ważnej rzeczy - masło, które przeznaczamy do zamrożenia zawsze powinno być świeże. Nigdy nie zamrażajcie masła przeterminowanego. Jak prawidłowo zamrozić masło? Istnieje kilka sposobów. Wybierzcie ten, który wam najbardziej odpowiada.

  • Mrożenie masła w kostce. Masło możecie zamrozić w oryginalnym opakowaniu w kostce. Metoda ta ma jedną ważną zaletę - dzięki niej znacie datę przydatności masła do spożycia. Wystarczy, że umieścicie takie masło w zamkniętej torebce przeznaczonej do zamrażania. Dzięki temu nie będzie ono pochłaniało innych zapachów z waszej zamrażarki. Możecie też dodatkowo zawinąć kostkę masła w folię spożywczą lub aluminiową i umieścić w torebce do zamrażania.
  • Mrożenie masła w kawałkach. Pokrójcie kostki masła na mniejsze kawałki, a następnie zawińcie je pojedynczo i włóżcie do zamykanej torebki w zamrażarce. Pamiętajcie o dokładnym oznaczeniu daty mrożenia na torebce.
Zobacz także
Masło nie tylko jest droższe, ale też mniejsze. Sprawdźcie, jak nie dać się oszukać

Masło nie tylko jest droższe, ale też mniejsze. Sprawdźcie, jak nie dać się oszukać w sklepie

Masło po wyjęciu z lodówki jest zimne i twarde? Zróbcie trik z papierem do pieczenia

Masło z lodówki jest nie do rozsmarowania na chlebie? Zróbcie trik z papierem do pieczenia

Jak długo można mrozić masło?

Właściwie przechowywane, niesolone masło może zostać zamrożone na okres od 6-9 miesięcy. Solone masło możecie mrozić o wiele dłużej – nawet do 24 miesięcy.

Jak szybko rozmrozić masło?

  • Aby rozmrozić zamrożone masło, rozmrażajcie je w temperaturze pokojowej, aż zmięknie.
  • Możecie też rozmrozić zamrożone masło w lodówce, zostawiając je tam na kilka godzin lub na całą noc.
  • Jeśli szybko potrzebujecie masła a nadal jest ono twarde, zetrzyjcie mrożone masło na tarce o dużych otworach.
  • Możecie też je zmiękczyć uderzając je wałkiem do ciasta.
  • Nie zaleca się rozmrażania zamrożonego masła w kuchence mikrofalowej, ponieważ nie rozmrozi się ono równomiernie i zwykle tylko się stopi. 

Źródło: beszamel.se.pl

czy schabowe można mrozić
AdobeStock
Newsy
Czy można zamrozić kotlety schabowe? Zanim to zrobicie, miejcie na uwadze 1 rzecz
Mrożenie to świetny sposób przedłużenia trwałości wielu produktów spożywczych. Ale czy można zamrozić wszystko – także schabowe? Sprawdźcie!

Zamrażarka jest prawdziwym błogosławieństwem dla każdego gospodarstwa domowego. Bardzo wydłuża trwałość wielu produktów, dzięki czemu można oszczędzić bardzo dużo czasu na przygotowywaniu i pieniędzy! Sprawdźcie, co można bezpiecznie zamrozić. Czy nadają się do tego uwielbiane przez Polaków kotlety schabowe? Jakie produkty można zamrozić? Zanim cokolwiek zamrozicie sprawdźcie, czy można to w ogóle zrobić i jak! Sposób zamrożenia również jest bardzo ważny, jeśli zależy wam na tym, by produkty po rozmrożeniu nadawały się jeszcze do jedzenia. Pieczywo Mrożenie chleba to świetny sposób na oszczędzenie sobie czasu na codziennie jeżdżenie do piekarni. Zwłaszcza, jeśli mieszkacie poza miastem! Chleb można bezpiecznie mrozić od miesiąca do dwóch. Najlepiej rozmrozić go w temperaturze pokojowej – w przeciwnym razie będzie suchy. Ryby Im tłustsza ryba, tym lepiej znosi mrożenie. Jeśli jesteście zapalonymi wędkarzami i mrozicie samodzielnie złowione ryby, pamiętajcie o tym, że zanim włożycie je do zamrażarki, koniecznie musicie je wcześniej oczyścić z łusek i wypatroszyć ! Mięso Surowe mięso można mrozić pod warunkiem, że zamrozicie je od razu po przyjściu ze sklepu! Im dłużej leży ono w lodówce, tym więcej wartości odżywczych traci. Mięso można trzymać w zamrażarce o d 3 miesięcy (drób) do 8 miesięcy (wołowina). Owoce i warzywa Mrożenie owoców to świetny sposób na dostarczenie sobie cennych witamin poza sezonem! Najważniejszy jest jednak sposób mrożenia. Owoce składają się w większości z wody, dlatego często po rozmrożeniu zmieniają się w bezkształtną breję. Jak temu zapobiec? Wystarczy pojedyncze owoce rozłożyć na tacce tak, by się nie dotykały i włożyć do zamrażarki. Gdy już zamarzną, można je przesypać do pojemnika i...

Jak długo można bezpiecznie mrozić mięso? Koniecznie to sprawdźcie
Pixabay
Newsy
Jak długo można bezpiecznie mrozić mięso? Koniecznie to sprawdźcie
Mrożenie mięsa to sprawdzona metoda na bezpieczne przechowanie resztek lub zapasów. Należy jednak wiedzieć w jaki sposób oraz jak długo można bezpiecznie mrozić mięso.

Mrożenie to świetny sposób na przedłużenie świeżości potraw i półproduktów. Zalecane jest zwłaszcza w stosunku do mięsa, które nie powinno być długo przechowywane w lodówce, zwłaszcza w surowej formie. Warto jednak wiedzieć, jak długo można mrozić mięso. Jak właściwie mrozić mięso? Zamiast mrozić gotowe dania mięsne, lepiej jest zamrozić surowe porcje mięsa, z których można szybko przygotować obiad. Jeśli macie większy zapas mięsa, warto podzielić je na mniejsze kawałki, które na pewno zużyjecie – raz rozmrożonego mięsa nie należy ponownie mrozić! Temperatura w zamrażarce nie powinna być wyższa niż -18 stopni Celsjusza.  Mięso najlepiej mrozić w foliowych woreczkach lub w pudełkach ze szczelnym zamknięciem (o ile zadbacie o to, aby później bardzo dokładnie je umyć). Na każdej porcji należy umieścić etykietę z datą zamrożenia oraz rodzajem mięsa.  Ponowne mrożenie nie wchodzi w grę nie tylko w przypadku mięsa, ale wszystkich rodzajów żywności – to prosta droga do zatrucia pokarmowego lub wykształcenia się bakterii. Jak długo można przechowywać mięso w zamrażalniku? Ogólna zasada głosi, że tłuste rodzaje mięsa mogą być mrożone krócej niż te chudsze. Ile więc można mrozić mięso, aby nadal nadawało się do spożycia? Dziczyzna i wołowina : do 12 miesięcy Baranina: do 9 miesięcy Królik i cielęcina: do 8 miesięcy Wieprzowina , gęsina, mięso na gulasz: do 6 miesięcy Kiełbasy i szynki: do 5 miesięcy Drób i ryby: do 3 miesięcy Mięso mielone (niezależnie jakiego rodzaju): do 2 miesięcy. Warto również pamiętać, że zamrażarka zachowuje swoje właściwości, jeśli jest regularnie rozmrażana , opróżniana z nagromadzonego lodu oraz myta. Dotyczy to...

Co zrobić z pękniętym jajkiem? Czy można je jeszcze zjeść?
Pixabay
Newsy
Co zrobić, żeby przedłużyć świeżość jajek? Przyda wam się oliwa
Kupiliście w sklepie jajka i chcecie, żeby jak najdłużej pozostały one świeże? Znamy pewien genialny trik.

Jajka to jeden z najczęściej używanych produktów spożywczych. Zwykle przygotowujemy z nich omlety i jajecznicę, ale są one też wykorzystywane do robienia wielu dań mącznych, a także ciast i deserów. Jak przechowywać jajka, żeby jak najdłużej pozostały one świeże? Skorzystajcie z pewnego prostego triku z oliwą. Jak przechowywać jajka, aby przedłużyć ich okres przydatności do spożycia? Właściwe przechowywanie żywności jest kluczem, jeżeli zależy nam na wydłużeniu jej okresu przydatności do spożycia. Jak sprawić, żeby jajka dłużej zachowały świeżość? Wystarczy, że będziecie przechowywać je w oryginalnym pojemniku w lodówce. Przechowywanie jaj w ten sposób pomoże utrzymać z dala wilgoć i inne zanieczyszczenia. Trik z olejem na świeżość jajek Kupiliście zapas jajek i chcecie przedłużyć ich świeżość? Wykorzystajcie pewien prosty trik. Dokładnie nasmarujcie je olejem roślinnym, po czym umieśćcie w pudełku, układając je węższą stroną w dół. Czy można mrozić jajka? Nie zaleca się zamrażania jaj, ponieważ po zamrożeniu i rozmrożeniu, jajka zamienią się w gęstą, grudkowatą pastę. Jeśli jednak chcecie zamrozić jajka, aby przedłużyć ich okres przydatności do spożycia, najlepiej rozbić je do pojemnika i delikatnie wymieszać z 1/2 łyżeczki soli przed zamrożeniem. Jaja można następnie zamrozić a po rozmrożeniu wykorzystać np. do wypieków. Jeśli to zrobicie pamiętajcie, aby przed użyciem rozmrozić najpierw zamrożone jajka w lodówce. Jak sprawdzić czy jajka są zgniłe lub zepsute? Wiele osób zastanawia się, jak sprawdzić, czy jajka są zgniłe lub zepsute? W tej sytuacji najlepiej jest zaufać swoim zmysłom. Nasz węch i wzrok to dwa najbardziej niezawodne narzędzia, które mogą nam pomóc...

czy można mrozić kapustę kiszoną
Flickr
Newsy
Czy kapustę kiszoną można zamrozić? Ta odpowiedź was zaskoczy
Zostało wam dużo kapusty kiszonej i nie wiecie, czy można ją zamrozić? Rozwiewamy wątpliwości!

Samodzielne przygotowanie kiszonej kapusty jest czasochłonne, dlatego większość osób woli kupić gotową w sklepie. Jednak jeśli zdecydujecie się zrobić taką kapustę sami, to może się zdarzyć, że wyjdzie jej wam za dużo. Co z nią zrobić? Niektórzy zastanawiają się nad tym, czy kiszona kapusta nadaje się do mrożenia . Sprawdziliśmy to! Czy da się mrozić kiszoną kapustę? O dziwo, kiszoną kapustę jak najbardziej można zamrozić! Ten zaskakujący pomysł już od lat stosowany jest choćby na Syberii, która znana jest przecież z niskich temperatur. W końcu mrożenie to sposób na przedłużenie świeżości żywności, z zachowaniem jej składników odżywczych i właściwości. Dlaczego warto mrozić kapustę? Mrożona kiszona kapusta nie traci wiele na smaku, a co najważniejsze – zachowa zawarte w niej witaminy . Warto ją mrozić, ponieważ zdecydowanie wydłuży to jej termin przydatności do spożycia i jednocześnie nie zmieni jej smaku. Mrożoną kapustę kiszoną można przechowywać aż 8 miesięcy ! Zawsze macie ją pod ręką i łatwo można ją rozmrozić, gdy stanie się potrzebna. Wady mrożonej kapusty Niestety, mrożenie kapusty ma też swoje wady. Po rozmrożeniu bardzo mięknie – nie jest już tak krucha i chrupiąca i z tego powodu nie nadaje się do sałatek. Nie sprawdzi się też jako składnik popisowych dań, ponieważ mocno traci na wyglądzie . Ponadto mrożenie co prawda nieznacznie, ale zmniejsza ilość witaminy C zawartej w kapuście. Jak mrożenie wpływa na kiszoną kapustę? Ponieważ rozmrożona kiszona kapusta traci charakterystyczną chrupkość, mrożenie jest polecane jako ostateczność . Lepiej wykorzystać taką kapustę do ugotowania bigosu albo usmażenia placków z kapusty, ponieważ kompletnie nie sprawdzi się jako dodatek do sałatki. Pamiętajcie też o tym, że absolutnie nie wolno...