Ceny masła w Polsce przyprawiają wielu z nas o zawrót głowy. Obecnie sięgają one już nawet 8 zł, a będą jeszcze wyższe. Jeśli kupiliście na promocji masło i chcecie zamrozić część swoich zapasów, podpowiemy wam, jak to zrobić prawidłowo.

Jak zamrozić masło?

Zarówno masło solone, jak i niesolone, bardzo dobrze zamrażają. Podczas zamrażania masła należy przechowywać je w oryginalnym kartoniku i umieścić w zamykanej torbie do przechowywania w zamrażarce, aby chronić jego delikatny smak.

Jednak zanim zamrozicie masło, pamiętajcie o jednej bardzo ważnej rzeczy - masło, które przeznaczamy do zamrożenia zawsze powinno być świeże. Nigdy nie zamrażajcie masła przeterminowanego. Jak prawidłowo zamrozić masło? Istnieje kilka sposobów. Wybierzcie ten, który wam najbardziej odpowiada.

  • Mrożenie masła w kostce. Masło możecie zamrozić w oryginalnym opakowaniu w kostce. Metoda ta ma jedną ważną zaletę - dzięki niej znacie datę przydatności masła do spożycia. Wystarczy, że umieścicie takie masło w zamkniętej torebce przeznaczonej do zamrażania. Dzięki temu nie będzie ono pochłaniało innych zapachów z waszej zamrażarki. Możecie też dodatkowo zawinąć kostkę masła w folię spożywczą lub aluminiową i umieścić w torebce do zamrażania.
  • Mrożenie masła w kawałkach. Pokrójcie kostki masła na mniejsze kawałki, a następnie zawińcie je pojedynczo i włóżcie do zamykanej torebki w zamrażarce. Pamiętajcie o dokładnym oznaczeniu daty mrożenia na torebce.

Jak długo można mrozić masło?

Właściwie przechowywane, niesolone masło może zostać zamrożone na okres od 6-9 miesięcy. Solone masło możecie mrozić o wiele dłużej – nawet do 24 miesięcy.

Zobacz także:

Jak szybko rozmrozić masło?

  • Aby rozmrozić zamrożone masło, rozmrażajcie je w temperaturze pokojowej, aż zmięknie.
  • Możecie też rozmrozić zamrożone masło w lodówce, zostawiając je tam na kilka godzin lub na całą noc.
  • Jeśli szybko potrzebujecie masła a nadal jest ono twarde, zetrzyjcie mrożone masło na tarce o dużych otworach.
  • Możecie też je zmiękczyć uderzając je wałkiem do ciasta.
  • Nie zaleca się rozmrażania zamrożonego masła w kuchence mikrofalowej, ponieważ nie rozmrozi się ono równomiernie i zwykle tylko się stopi. 

Źródło: beszamel.se.pl