łosoś
Pixabay
Newsy

Kupujecie łososia? Uważajcie na niebezpiecznego wirusa atakującego ryby

Łosoś to jedna z częściej kupowanych ryb sklepowych. Naukowcy jednak ostrzegają, że ten gatunek podatny jest na grasującego wirusa.

Nowa odmiana wirusa atakuje łososie hodowane w Atlantyku u wybrzeży Norwegii. Z racji na zwiększający się popyt na tę odmianę ryb, ich populacja hodowlana znacząco się zagęszcza. Z tego powodu patogen ma doskonałe warunki do rozwoju i rozprzestrzeniania się. Opanował już niemal wszystkie hodowle łososi u wybrzeży Kolumbii Brytyjskiej w Kanadzie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Rybi wirus atakuje łososie hodowlane

Choroba, która opanowuje baseny hodowlane to rybi ortheowirus. Wirusa tego wykryli naukowcy z Uniwersytetu Kolumbii Brytyjskiej, gdzie patogen zaczął się niebezpiecznie rozprzestrzeniać.

„Zarówno nasze metody genomiczne, jak i epidemiologiczne niezależnie doprowadziły nas do tego samego wniosku, że hodowle łososi działają jako źródło i wzmacniają transmisję wirusa” – poinformował główny autor badania na temat wirusa wśród łososi – dr Gideon Mordecai. 

Naukowcy próbują obecnie opracować plan, który pozwoli odseparować łososie dzikie od hodowlanych, co może zapobiec dalszemu rozprzestrzenianiu się wirusa.

Zobacz także
Inspekcja Jakości Handlowej skontrolowała sprzedawców ryb. Tych lepiej nie kupować

Ta ryba to pewne kłopoty ze zdrowiem. Może zawierać pasożyty i rakotwórczą rtęć!

Nie kupicie już żywego karpia? Politycy pracują nad zakazem sprzedaży żywych ryb

Nie kupicie już żywego karpia? Politycy pracują nad zakazem sprzedaży żywych ryb

„Nie wiadomo skąd pochodzi wirus PRV, czy przenosi się między łososiem hodowlanym a dzikim oraz w jaki sposób różne linie wirusa powodują nasilenie choroby. Sekwencjonowanie genetyczne jasno wskazuje, że wirus PRV nie pochodzi z Brytyjskiej Kolumbii, lecz z Oceanu Atlantyckiego i rozprzestrzenił się na całym świecie poprzez hodowlę łososi” – podsumował dr Mordecai.

Właściwości łososia

Łosoś należy do najzdrowszych gatunków rybDobry łosoś w sklepie to przede wszystkim ten świeży, co można łatwo rozpoznać po zapachu. Wysokiej jakości łosoś z dobrej hodowli to skarbnica cennych właściwości dla zdrowia. Bogaty jest on w zdrowe kwasy tłuszczowe, które obniżają zły cholesterol, niwelują ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, a także doskonale wpływają na włosy, skórę i paznokcie.

W zachowaniu korzystnych właściwości łososia dużą rolę odgrywa też smażenie ryby na odpowiednim oleju, który nie wytworzy toksycznych substancji w kontakcie z żywnością.

Źródło: gazeta.pl, portalspozywczy.pl

Czytaj także:

Ryby
Flickr/magro_kr
Zdrowie
Tych ryb nie kupuj na święta Bożego Narodzenia. Są szkodliwe
Myślisz, że wszystkie ryby są zdrowe? Jesteś w błędzie. 5 gatunków najlepiej omijać szerokim łukiem.

Jeśli należycie do sympatyków ryb, musicie wiedzieć, że nie wszystkie z nich służą naszemu zdrowiu.  Apel lekarzy Zwiększone spożycie mięsa wiąże się z zaleceniami ze strony lekarzy i dietetyków. Jednym głosem, od lat, proszą o rezygnację z czerwonego mięsa na rzecz ryb. Są pyszne i niskokaloryczne. Łatwo się do nich przekonać. Są bogate w witaminę A oraz E i kwasy omega. Możemy zaleźć w ich składzie fosfor, magnez, żelazo, cynk itd. Czy aby na pewno we wszystkich? Zanieczyszczenia mórz i oceanów wpływają w bezpośredni sposób na jakość ryb. Czyli hodowlane? Niekoniecznie. Nie każda bowiem ryba hodowana jest etycznie. Nie wszystkie są odpowiednio karmione. Lista szkodliwych ryb Zanim sięgniemy po rybę w sklepie, warto zapoznać się z listą tych, które powinny pójść w odstawkę w pierwszej kolejności.  Panga Jakiś czas temu święciła tryumfy na polskich stołach. Miała być pyszna. Była niezdrowa i tania. Cena była jej jedynym atutem. To słodkowodna ryba występująca w mocno zanieczyszczonej rzece – Mekongu. W Polsce sprzedawana głównie z hodowli, które nie napawają konsumenckim optymizmem. Wietnamskie hodowle są brudne i przerybione. Ryby nie mogą w nich naturalnie rosnąć. Oszukany wzrost jest zasługą faszerowania ich antybiotykami i hormonami.  Mięso pangi ma minimalne wartości odżywcze. W celu zwiększenia objętości jest także zazwyczaj nastrzykiwane wodą.  Łosoś hodowlany Niektórzy nadal uważają go za rybę najsmaczniejszą i najzdrowszą. Nie tak dawno polecano go dosłownie wszystkim, młodszym, starym, kobietom w ciąży. Szybko stał się rybą modną. Norwescy lekarze dziś nie są już tacy pewni. Lawinowo odradzają spożywanie łososia hodowlanego. Głównie z...

Jecie te ryby? Przestańcie jak najszybciej. Zawierają duże ilości rtęci (2 źródła)
Adobe Stock
Newsy
Jecie te ryby? Przestańcie jak najszybciej. Zawierają duże ilości rtęci
Nie dość, że Polacy jedzą bardzo mało zdrowych ryb, kiedy już po nie sięgają, wybierają te najmniej wartościowe, a nawet… trujące! Jak je rozpoznać?

Ryby bogate są w zdrowe tłuszcze omega-3, które znane są z właściwości obniżających cholesterol. Wspomagają walkę z chorobami serca i nadciśnieniem, a także zapobiegają rozwojowi miażdżycy. Ryby są także źródłem pełnowartościowego białka. Polacy jednak wciąż sięgają po nie znacznie rzadziej niż ich europejscy sąsiedzi. Przeciętny mieszkaniec Polski zjada zaledwie 13 kg ryb rocznie. Dla porównania, w Portugalii wynik ten wynosi 55,3 kg, w Hiszpanii 46,2 kg, a na Litwie – 44,7 kg. Na naszych talerzach najczęściej lądują mintaje, śledzie, makrele, dorsze i łososie, a także paluszki krabowe surimi. Te ostatnie są bardzo częstym składnikiem sałatek. Niestety ich skład ma niewiele wspólnego z prawdziwym krabem – zawiera zmielone mięso rybne, wodę, skrobię, sól, cukier, konserwanty oraz… ekstrakt z kraba. Które ryby mogą być niebezpieczne dla zdrowia? W rybach, po które często sięgają Polacy znajdują się spore ilości rtęci. Wśród tych najbardziej niebezpiecznych znajdziemy rybę maślaną, okonia, węgorza, płotki oraz dorsza. Najmniejszą ilość rtęci posiadają krewetki, małże, ostrygi, śledzie, mintaj, sardynki i świeży łosoś – jednak na pewno nie ten z zanieczyszczonego Bałtyku! Metale ciężkie, takie jak rtęć, najczęściej atakują organy odpowiedzialne właśnie za eliminację toksyn, czyli wątrobę czy nerki. Nierzadko zdarza się też, że mają one wpływ na mózg, kości czy mięśnie utrudniając syntezę białek. Eksperci twierdzą, że najbezpieczniej jest sięgać po ryby z Oceanu Atlantyckiego i Spokojnego (Pacyfiku) lub z Morza Północnego. Najwięcej rtęci znajdziemy w długowiecznych dużych rybach oraz w rybach drapieżnych, które pożerają duże ilości mniejszych ryb.  Czy wszystkie ryby są zdrowe? Nie, chociaż nie jest to kwestia...

Łosoś pieczony z warzywami. Pomysł na szybki i zdrowy obiad
Jullia_/gotujmy.pl
Newsy
Łosoś pieczony z warzywami. Pomysł na szybki i zdrowy obiad
Miękki i aromatyczny łosoś z warzywami jest nie tylko smaczny, ale i błyskawiczny w przygotowaniu. Przyrządzicie go w zaledwie pół godziny!

Łosoś to jedna z najsmaczniejszych ryb. Nie jest niestety tani, ale warto go włączyć do swojej diety ze względu na jego wartości odżywcze – łosoś zawiera kwasy omega-3 niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponadto nie ma charakterystycznego „rybiego” zapachu, dlatego przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym osobom, które za rybami nie przepadają. Wypróbujcie przepis na łososia w warzywach z przepisu użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Pomysły na łososia Jeśli przepadacie za daniami z łososia, to na pewno przypadną wam do gustu przepisy opublikowane na naszym portalu! Pisaliśmy o pysznym łososiu z czosnkiem i limonką zapiekanym w piekarniku . Tak przygotowana ryba wychodzi bardzo miękka i soczysta! Możecie też użyć łososia do przyrządzenia smacznej sałatki z jajkami i kaparami . Z kolei jeżeli czasami dania z łososia wam nie wychodzą, to skorzystajcie z garści poniższych porad: Co zrobić, gdy łosoś wychodzi suchy? Sposób na chrupiącego łososia Dlaczego łosoś w trakcie smażenia robi się biały? Przepis na łososia w warzywach Do przygotowania aromatycznego łososia z warzywami potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Ok. 300 g łososia 2 marchewki 1 cebula 1 mała cukinia 1 łyżka masła Zioła prowansalskie Olej rzepakowy Sól Pieprz Przygotowanie: Obierzcie cebulę i poszatkujcie. Na patelni rozgrzejcie olej z łyżką masła – dzięki użyciu oleju masło się nie przypali. Wrzućcie pokrojoną cebulę i podsmażcie, by się zeszkliła. W tym czasie obierzcie cukinię i marchewkę. Pamiętajcie, by umyć cukinię przed i po obieraniu, by nie wyszła gorzka. Pokrójcie warzywa w talarki i dodajcie do smażącej się cebuli. Doprawcie solą i pieprzem. Pokrójcie łososia w filety i...

Jaka przyprawa do łososia? Ta genialnie podkreśli jego smak
Pixabay
Newsy
Jaka przyprawa do łososia? Ta genialnie podkreśli jego smak
Lubicie jeść łososia? To świetnie, ponieważ to jedna z najzdrowszych ryb świata. Jak i czym przyprawiać łososia, by wydobyć pełnię jego smaku? Czytajcie dalej!

Łosoś to jedna z najsmaczniejszych i zarazem najbardziej wartościowych ryb świata. Ta tłusta ryba bogata jest w wielonasycone kwasy omega-3. Zawiera też duże ilości białka – w 100g znajdziemy go aż 20g. Łosoś jest również bogatym źródłem niezwykle ważnej witaminy D. Czy wiecie, że porcja łososia pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten cenny składnik aż w 80-87%? Ale to nie wszystko, ponieważ łosoś zawiera też cenny dla naszego zdrowia selen, który jest odpowiedzialny za naszą odporność oraz ochronę czerwonych krwinek przed działaniem wolnych rodników. To nie jedyne walory łososia! Ogromną zaletą tej ryby jest również jej smak oraz to, że dania z łososiem  przygotowują się bardzo szybko. Czy wiecie, czym najlepiej go przyprawić? Najlepsze przyprawy do łososia Łosoś to smaczna, delikatna i bardzo zdrowa ryba, która uwielbia towarzystwo świeżych ziół. Jeśli będziecie przygotowywać łososia, postawcie na minimalizm. Ryba ta nie potrzebuje dużej ilości przypraw . W doprawianiu łososia postawcie na oszczędność, ponieważ im mniej dodamy do niego przypraw, tym bardziej zachowa on swój przyjemny i delikatny smak. Jeśli chcecie wydobyć pełnię smaku łososia, przyprawcie go koperkiem i solą morską. Jeżeli marzy wam się bardziej wyrazisty smak, możecie go doprawić ziołami prowansalskimi, pieprzem Cayenne, bazylią, melisą, mieloną papryką i czosnkiem . Po upieczeniu warto skropić go sokiem z cytryny lub limonki. Ryba doskonale komponuje się ze szparagami , puree , awokado i zielonym groszkiem . Jak upiec łososia, by był soczysty? Przed włożeniem łososia do piekarnika, najpierw przyprawcie go niewielką ilością ulubionych przypraw – z obu stron filetu. Następnie skropcie rybę odrobiną oliwy. Pamiętajcie, by nie przesadzać z przyprawami. 2-3 rodzaje przypraw w...