białe i brązowe jajka
Pixabay
Newsy

Białe czy brązowe jajka - które z nich są zdrowsze?

Wielu Polaków uzależnia zakup jajek nie tylko od ich rodzaju i ceny, ale również od koloru. Okazuje się, że większość sięga po te w brązowej skorupce. Białe są zdecydowanie rzadziej wybierane. Głos w sprawie ich różnic zabrali eksperci.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wybór jajek to nie lada wyzwanie

Mnogość dostępnych na rynku jajek może wprowadzać w zakłopotanie. Ich zakup to nie lada wyzwanie, szczególnie dla początkujących pań domu. Z kolei doświadczone gospodynie dobrze wiedzą, na co zwracać uwagę i przy wyborze kierują się trzema głównymi czynnikami: ceną, rodzajem i kolorem.

Cena i rodzaj to nierozerwalne czynniki. Najtańsze i jednocześnie najbardziej nafaszerowane antybiotykami, są jaja z chowu klatkowego. Nieco droższe i lepszej jakości są te pochodzące z chowu ściółkowego. Jednak, mimo wysokiej ceny, najlepiej sięgać po te z wolnego wybiegu. A co jeśli chodzi o ich kolor?

Polacy najchętniej sięgają po brązowe jajka

Okazuje się, że spośród jaj białych, beżowych i brązowych, Polacy najchętniej wybierają te ostatnie. Bowiem większość uważa, że pochodzą one od kur hodowanych naturalnie. Biały kolor kojarzony jest z różnego rodzaju modyfikacjami genetycznymi. 

Według polskich portali, fanami brązowych jajek są również Azjaci. Ich upodobania wynikają jednak z uwarunkowań kulturowych aniżeli z przekonań na temat wartości odżywczych produktu. Bowiem, zgodnie z tamtejszymi wierzeniami, kolor czerwony przynosi szczęście, a brąz jest przecież do niego zbliżony.

Sytuacja wygląda zupełnie inaczej w USA, Hiszpanii, Francji czy Niemczech. Mieszkańcy tych państw wybierają przede wszystkim jajka posiadające białą skorupkę. Według nich, ten kolor wydaje się o wiele bezpieczniejszy.

Czy kolor skorupki wypływa na wartości odżywcze jajek?

W rzeczywistości, kolor skorupki jajek jest uwarunkowany genetycznie. Kury o jasnym upierzeniu znoszą białe jajka, z kolei te o ciemnym – brązowe. Ot, cała filozofia. Taki stan rzeczy nie ma więc nic wspólnego z ich karmieniem, hodowlą, ani nawet rasą. 

Barwa znoszonych jajek nie wpływa również na smak ani wartości odżywcze produktu. Bez względu na to czy sięgniecie po jajka brązowe czy też białe, będą one zawierać witaminę A, B i E, a także fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk oraz selen.

Czy można zjeść jajko z czerwoną plamką?
Adobe Stock
Newsy
Zauważyliście czerwoną plamkę w rozbitym surowym jajku? Czy można je bezpiecznie zjeść? Będziecie zaskoczeni
Czerwona plamka na surowym jajku to wbrew założeniom większości konsumentów, wcale nie zarodek, z którego miał rozwinąć się kurczak. Zagadka została rozwiązana.

Niekiedy po rozbiciu jajka okazuje się, że na jego powierzchni jest niewielka, czerwona plamka. Większość z was zapewne wyrzuca taki produkt do kosza sądząc, że to nierozwinięty zarodek kurczaka. To duży błąd. Eksperci wyjaśniają, że tego typu skaza ma zupełnie inne źródło. Kupno jajek to nie lada wyzwanie Mnogość dostępnych na rynku jajek może wprowadzać w zakłopotanie. Ich zakup to nie lada wyzwanie, szczególnie dla początkujących pań domu. Z kolei doświadczone gospodynie dobrze wiedzą, na co zwracać uwagę i przy wyborze kierują się trzema głównymi czynnikami: ceną, rodzajem i kolorem. Najtańsze i jednocześnie najbardziej nafaszerowane antybiotykami, są jaja z chowu klatkowego. Nieco droższe i lepszej jakości są te pochodzące z chowu ściółkowego. Jednak, mimo wysokiej ceny, najlepiej sięgać po te z wolnego wybiegu. A co jeśli chodzi o ich kolor? Polacy najchętniej sięgają po brązowe jajka Okazuje się, że spośród jaj białych, beżowych i brązowych, Polacy najchętniej wybierają te ostatnie. Bowiem większość uważa, że pochodzą one od kur hodowanych naturalnie. Biały kolor kojarzony jest z różnego rodzaju modyfikacjami genetycznymi.  Według polskich portali, fanami brązowych jajek są również Azjaci. Ich upodobania wynikają jednak z uwarunkowań kulturowych. Czy kolor skorupki wpływa na wartości odżywcze jajek? W rzeczywistości, kolor skorupki jajek jest uwarunkowany genetycznie. Kury o jasnym upierzeniu znoszą białe jajka, z kolei te o ciemnym – brązowe. Ot, cała filozofia. Taki stan rzeczy nie ma więc nic wspólnego z ich karmieniem, hodowlą, ani nawet rasą.  Barwa znoszonych jajek nie wpływa również na smak ani wartości odżywcze produktu. Bez względu na to czy sięgniecie po jajka brązowe czy też białe, będą one zawierać witaminę A, B i E, a także...

jajka
Adobe Stock
Newsy
Kupujecie takie jajka? Wszyscy myślą, że są bardzo zdrowe, ale to nieprawda
Jaja to jeden z najzdrowszych produktów, są zalecane w dobrze zbilansowanej zdrowej diecie. Dzięki cennym właściwościom w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Okazuje się, że niektóre typy jajek wcale nie są tak zdrowe, jak myśleliśmy.

Jajecznica, jaja sadzone, na twardo lub miękko, to ulubiony sposób na śniadanie przez wielu Polaków. Ten produkt gości w kuchni zdecydowanie częściej niż można sobie wyobrażać, gdyż jajka są dodawane praktycznie wszędzie. W sprzedaży można spotkać się z kilkoma rodzajami, które uwarunkowane są przez sposób hodowli. Jak się okazuje, najzdrowsze dotąd jaja wcale niekoniecznie są tak wartościowe, jak do tej pory wszyscy sądzili. Co można zrobić z jajek? Jajka kojarzą się głównie ze śniadaniem, gdyż są wówczas serwowane na wiele sposobów. Wybór odpowiedniej obróbki termicznej zależy tylko i wyłącznie od preferencji. Jednak mają one również wiele innych zadań. Jajka są świetnym spoiwem różnych farszy, są uzupełnieniem kotletów mielonych, jako dodatek do panierki do schabowych, a przede wszystkim są jednym z kluczowych składników ciast. Jak widać bez jaj w kuchni ani rusz. Można by rzec, że są obowiązkowym produktem u każdej gospodyni domowej. Przygotowania jakiegoś dania wiąże się z wykorzystaniem jajek. Klasyfikacja jajek - co oznaczają numery? Mimo, iż z zewnątrz wyglądają tak samo bądź podobnie, to jednak dzieli się je według pewnej klasyfikacji. Dzieli się je według hodowli i zarazem pokarmu, jakie spożywają kury. Można wyróżnić cztery typy, jak: 0 - jaja z chowu ekologicznego, kury są hodowane w ekologicznym gospodarstwie, nie podaje się im sztucznych antybiotyków, a karmi naturalnym pożywieniem, 1 - jaja z wolnego wybiegu, podobnie jak w chowie ekologicznym, zwierzęta mogą poruszać się dowolnie po terenie, jednak ich żywność nie jest poddana kontroli, przez co mogą być karmione różnego rodzaju paszami ze sztucznymi dodatkami, 2 - jaja z chowu ściółkowego, kury nie wychodzą na zewnątrz, a jedynie poruszają się po...

Jajka gotowane
Pixabay/ivabalk
Newsy
Genialny trik, by jajka nie pękały podczas gotowania. Dzięki temu będą się też łatwo obierać
Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. Od lat mamy do nich słabość. Macie problemy z ich gotowaniem? Znamy rozwiązanie.

Jak gotować jajka, by nie pękały i łatwo się obierały? Posłuchajcie małej podpowiedzi. Ciekawe, czy wiecie o co chodzi... Jajko to białko wzorcowe, zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy. Ludzki organizm nie potrafi ich sam wyprodukować w odpowiednich ilościach.  Jajka to również bogate źródło witaminy A, E, D i K oraz witamin z grupy B i składników mineralnych: fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku oraz selenu. Dlaczego skorupki jajek pękają podczas gotowania? Fachowe gotowanie jajek wcale nie jest sprawą oczywistą. Jajka najczęściej pękają właśnie podczas gotowania. Cały proces może was kosztować sporo nerwów. Na szczęście istnieje kilka sposobów, żeby zrobić to sprawnie. Jedną z nieprzyjemnych rzeczy, jaka może zdarzyć się podczas gotowania jajek, jest pęknięcie skorupki i wypłynięcie zawartości do wody. Taki efekt powoduje wkładanie do wrzącej wody zimnych, dopiero co wyciągniętych z lodówki jajek. Duża różnica temperatur sprawia, że skorupka nie ma wyjścia i musi pęknąć pod naporem gorąca. Jeśli chcemy ugotować jajka np. na kolację, warto wyciągnąć je z lodówki co najmniej pół godziny przed gotowaniem.  Jak uniknąć pękania skorupek jaja podczas gotowania? Szefowie kuchni co i raz zdradzają sztuczki, dzięki którym nasze gotowanie staje się proste i przejrzyste. Jedna z nich dotyczy gotowania jajek. Nie uwierzycie! Polega ona na włożeniu jajka do gotującej się wody z pewnym specyficznym nakłuciem.  Wystarczy zaokrągloną część jajka przebić igłą lub pinezką. W miejscu tym znajduje się pęcherzyk powietrza. Przekłucie go pozwala zmniejszyć ciśnienie i tym samym zahamować pęknięcie skorupki. Sami przyznajcie, to banalnie proste! Gotowanie i obieranie jajek...

Jak przygotować domowy suplement ze skorupek jajek? Pomaga na osteoporozę i nawracające infekcje
Adobe Stock
Newsy
Jak przygotować domowy suplement ze skorupek jajek? Pomaga na osteoporozę i nawracające infekcje
Zjadacie jajka i wyrzucacie skorupki? To błąd. Jak poznacie wartości skorupek jaj, to już nigdy ich nie wyrzucicie.

Jajka są najtańszym i najlepszym źródłem białka. Z tego powodu jadamy je chętnie od tysięcy lat, na całym świecie. Jednak współczesne normy żywieniowe zwracają uwagę nie tylko na wartości odżywcze jajek, ale także na ich niekorzystny wpływ na zdrowie, szczególnie przy nadużywaniu tego pokarmu, zalecają spożywanie nie więcej niż 2 jajek tygodniowo. Niezależnie od tego czy jadacie jajka i czy stosujecie się do zaleceń niejedzenia zbyt dużej ich ilości, nie warto wyrzucać skorupek po rozbiciu jajek. Są zbyt wartościowe, żeby trafiły po prostu do śmieci. Wartości prozdrowotne skorupek jajek Skorupka jajka jest zbudowana z węglanu wapnia. To substancja utrzymująca zdrowie naszych kości. Jednak skorupka na całej powierzchni nie jest jednolita, składa się z warstw, a każda z nich ma nieco inny skład. Pierwsza warstwa, najtwardsza, niemal w całości (w 95-97%) składa się właśnie z węglanu wapnia Dwie inne – membrany, zbudowane są z białek. Są jednocześnie mocne i elastyczne, to dzięki jednemu z białek, jakie je tworzą – keratynie Skorupki nie tylko są doskonałym źródłem wapnia, które jest przyswajalne w 90%. Poza wapniem zawierają miedź, żelazo, fluor, mangan, cynk i krzem. To minerały bardzo cenne dla człowieka. Jedna skorupka ze średniej wielkości jajka, może wam dostarczyć dwa razy więcej wapnia niż dzienna dawna zalecana dla osoby dorosłej. Jak przygotować suplement ze skorupek jajek? Skorupki jajek są wartościową, ale też chorobotwórczą częścią jajka. Jej funkcją jest ochrona jajka przed zagrożeniami występującymi na zewnątrz. Skorupka zatrzymuje bakterie i inne drobnoustroje, nie dopuszcza ich do wnętrza jajka. Jednak bakterie, z najczęściej występującą, niebezpieczną Salmonellą, osiadają na niej i już na niej zostają. Dlatego używając skorupek...