białe i brązowe jajka
Pixabay
Newsy

Białe czy brązowe jajka - które z nich są zdrowsze?

Wielu Polaków uzależnia zakup jajek nie tylko od ich rodzaju i ceny, ale również od koloru. Okazuje się, że większość sięga po te w brązowej skorupce. Białe są zdecydowanie rzadziej wybierane. Głos w sprawie ich różnic zabrali eksperci.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wybór jajek to nie lada wyzwanie

Mnogość dostępnych na rynku jajek może wprowadzać w zakłopotanie. Ich zakup to nie lada wyzwanie, szczególnie dla początkujących pań domu. Z kolei doświadczone gospodynie dobrze wiedzą, na co zwracać uwagę i przy wyborze kierują się trzema głównymi czynnikami: ceną, rodzajem i kolorem.

Cena i rodzaj to nierozerwalne czynniki. Najtańsze i jednocześnie najbardziej nafaszerowane antybiotykami, są jaja z chowu klatkowego. Nieco droższe i lepszej jakości są te pochodzące z chowu ściółkowego. Jednak, mimo wysokiej ceny, najlepiej sięgać po te z wolnego wybiegu. A co jeśli chodzi o ich kolor?

Polacy najchętniej sięgają po brązowe jajka

Okazuje się, że spośród jaj białych, beżowych i brązowych, Polacy najchętniej wybierają te ostatnie. Bowiem większość uważa, że pochodzą one od kur hodowanych naturalnie. Biały kolor kojarzony jest z różnego rodzaju modyfikacjami genetycznymi. 

Według polskich portali, fanami brązowych jajek są również Azjaci. Ich upodobania wynikają jednak z uwarunkowań kulturowych aniżeli z przekonań na temat wartości odżywczych produktu. Bowiem, zgodnie z tamtejszymi wierzeniami, kolor czerwony przynosi szczęście, a brąz jest przecież do niego zbliżony.

Sytuacja wygląda zupełnie inaczej w USA, Hiszpanii, Francji czy Niemczech. Mieszkańcy tych państw wybierają przede wszystkim jajka posiadające białą skorupkę. Według nich, ten kolor wydaje się o wiele bezpieczniejszy.

Czy kolor skorupki wypływa na wartości odżywcze jajek?

W rzeczywistości, kolor skorupki jajek jest uwarunkowany genetycznie. Kury o jasnym upierzeniu znoszą białe jajka, z kolei te o ciemnym – brązowe. Ot, cała filozofia. Taki stan rzeczy nie ma więc nic wspólnego z ich karmieniem, hodowlą, ani nawet rasą. 

Barwa znoszonych jajek nie wpływa również na smak ani wartości odżywcze produktu. Bez względu na to czy sięgniecie po jajka brązowe czy też białe, będą one zawierać witaminę A, B i E, a także fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk oraz selen.

Czy można zjeść jajko z czerwoną plamką?
Adobe Stock
Newsy
Zauważyliście czerwoną plamkę w rozbitym surowym jajku? Czy można je bezpiecznie zjeść? Będziecie zaskoczeni
Czerwona plamka na surowym jajku to wbrew założeniom większości konsumentów, wcale nie zarodek, z którego miał rozwinąć się kurczak. Zagadka została rozwiązana.

Niekiedy po rozbiciu jajka okazuje się, że na jego powierzchni jest niewielka, czerwona plamka. Większość z was zapewne wyrzuca taki produkt do kosza sądząc, że to nierozwinięty zarodek kurczaka. To duży błąd. Eksperci wyjaśniają, że tego typu skaza ma zupełnie inne źródło. Kupno jajek to nie lada wyzwanie Mnogość dostępnych na rynku jajek może wprowadzać w zakłopotanie. Ich zakup to nie lada wyzwanie, szczególnie dla początkujących pań domu. Z kolei doświadczone gospodynie dobrze wiedzą, na co zwracać uwagę i przy wyborze kierują się trzema głównymi czynnikami: ceną, rodzajem i kolorem. Najtańsze i jednocześnie najbardziej nafaszerowane antybiotykami, są jaja z chowu klatkowego. Nieco droższe i lepszej jakości są te pochodzące z chowu ściółkowego. Jednak, mimo wysokiej ceny, najlepiej sięgać po te z wolnego wybiegu. A co jeśli chodzi o ich kolor? Polacy najchętniej sięgają po brązowe jajka Okazuje się, że spośród jaj białych, beżowych i brązowych, Polacy najchętniej wybierają te ostatnie. Bowiem większość uważa, że pochodzą one od kur hodowanych naturalnie. Biały kolor kojarzony jest z różnego rodzaju modyfikacjami genetycznymi.  Według polskich portali, fanami brązowych jajek są również Azjaci. Ich upodobania wynikają jednak z uwarunkowań kulturowych. Czy kolor skorupki wpływa na wartości odżywcze jajek? W rzeczywistości, kolor skorupki jajek jest uwarunkowany genetycznie. Kury o jasnym upierzeniu znoszą białe jajka, z kolei te o ciemnym – brązowe. Ot, cała filozofia. Taki stan rzeczy nie ma więc nic wspólnego z ich karmieniem, hodowlą, ani nawet rasą.  Barwa znoszonych jajek nie wpływa również na smak ani wartości odżywcze produktu. Bez względu na to czy sięgniecie po jajka brązowe czy też białe, będą one zawierać witaminę A, B i E, a także...

jajka
Adobe Stock
Newsy
Kupujecie takie jajka? Wszyscy myślą, że są bardzo zdrowe, ale to nieprawda
Jaja to jeden z najzdrowszych produktów, są zalecane w dobrze zbilansowanej zdrowej diecie. Dzięki cennym właściwościom w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Okazuje się, że niektóre typy jajek wcale nie są tak zdrowe, jak myśleliśmy.

Jajecznica, jaja sadzone, na twardo lub miękko, to ulubiony sposób na śniadanie przez wielu Polaków. Ten produkt gości w kuchni zdecydowanie częściej niż można sobie wyobrażać, gdyż jajka są dodawane praktycznie wszędzie. W sprzedaży można spotkać się z kilkoma rodzajami, które uwarunkowane są przez sposób hodowli. Jak się okazuje, najzdrowsze dotąd jaja wcale niekoniecznie są tak wartościowe, jak do tej pory wszyscy sądzili. Co można zrobić z jajek? Jajka kojarzą się głównie ze śniadaniem, gdyż są wówczas serwowane na wiele sposobów. Wybór odpowiedniej obróbki termicznej zależy tylko i wyłącznie od preferencji. Jednak mają one również wiele innych zadań. Jajka są świetnym spoiwem różnych farszy, są uzupełnieniem kotletów mielonych, jako dodatek do panierki do schabowych, a przede wszystkim są jednym z kluczowych składników ciast. Jak widać bez jaj w kuchni ani rusz. Można by rzec, że są obowiązkowym produktem u każdej gospodyni domowej. Przygotowania jakiegoś dania wiąże się z wykorzystaniem jajek. Klasyfikacja jajek - co oznaczają numery? Mimo, iż z zewnątrz wyglądają tak samo bądź podobnie, to jednak dzieli się je według pewnej klasyfikacji. Dzieli się je według hodowli i zarazem pokarmu, jakie spożywają kury. Można wyróżnić cztery typy, jak: 0 - jaja z chowu ekologicznego, kury są hodowane w ekologicznym gospodarstwie, nie podaje się im sztucznych antybiotyków, a karmi naturalnym pożywieniem, 1 - jaja z wolnego wybiegu, podobnie jak w chowie ekologicznym, zwierzęta mogą poruszać się dowolnie po terenie, jednak ich żywność nie jest poddana kontroli, przez co mogą być karmione różnego rodzaju paszami ze sztucznymi dodatkami, 2 - jaja z chowu ściółkowego, kury nie wychodzą na zewnątrz, a jedynie poruszają się po...

Jak przygotować domowy suplement ze skorupek jajek? Pomaga na osteoporozę i nawracające infekcje
Adobe Stock
Newsy
Jak przygotować domowy suplement ze skorupek jajek? Pomaga na osteoporozę i nawracające infekcje
Zjadacie jajka i wyrzucacie skorupki? To błąd. Jak poznacie wartości skorupek jaj, to już nigdy ich nie wyrzucicie.

Jajka są najtańszym i najlepszym źródłem białka. Z tego powodu jadamy je chętnie od tysięcy lat, na całym świecie. Jednak współczesne normy żywieniowe zwracają uwagę nie tylko na wartości odżywcze jajek, ale także na ich niekorzystny wpływ na zdrowie, szczególnie przy nadużywaniu tego pokarmu, zalecają spożywanie nie więcej niż 2 jajek tygodniowo. Niezależnie od tego czy jadacie jajka i czy stosujecie się do zaleceń niejedzenia zbyt dużej ich ilości, nie warto wyrzucać skorupek po rozbiciu jajek. Są zbyt wartościowe, żeby trafiły po prostu do śmieci. Wartości prozdrowotne skorupek jajek Skorupka jajka jest zbudowana z węglanu wapnia. To substancja utrzymująca zdrowie naszych kości. Jednak skorupka na całej powierzchni nie jest jednolita, składa się z warstw, a każda z nich ma nieco inny skład. Pierwsza warstwa, najtwardsza, niemal w całości (w 95-97%) składa się właśnie z węglanu wapnia Dwie inne – membrany, zbudowane są z białek. Są jednocześnie mocne i elastyczne, to dzięki jednemu z białek, jakie je tworzą – keratynie Skorupki nie tylko są doskonałym źródłem wapnia, które jest przyswajalne w 90%. Poza wapniem zawierają miedź, żelazo, fluor, mangan, cynk i krzem. To minerały bardzo cenne dla człowieka. Jedna skorupka ze średniej wielkości jajka, może wam dostarczyć dwa razy więcej wapnia niż dzienna dawna zalecana dla osoby dorosłej. Jak przygotować suplement ze skorupek jajek? Skorupki jajek są wartościową, ale też chorobotwórczą częścią jajka. Jej funkcją jest ochrona jajka przed zagrożeniami występującymi na zewnątrz. Skorupka zatrzymuje bakterie i inne drobnoustroje, nie dopuszcza ich do wnętrza jajka. Jednak bakterie, z najczęściej występującą, niebezpieczną Salmonellą, osiadają na niej i już na niej zostają. Dlatego używając skorupek...

Jajka należy przechowywać zwężeniem do dołu
Pixabay
Newsy
Trzymacie jajka czubkiem do góry czy do dołu? Jedna z tych metod sprawia, że dłużej pozostają świeże
Choć wydawać by się mogło, że sposób przechowywania jajek nie ma żadnego znaczenia, w rzeczywistości ich prawidłowe ułożenie przedłuża datę przydatności do spożycia produktu.

Jajko to, wbrew pozorom, bardzo skomplikowany produkt spożywczy. W jego przypadku nawet najmniejszy szczegół ma ogromne znaczenie. Zaczynając od kupna, przez przechowywanie, po podstawowe zasady dotyczące przyrządzania – skupcie się, bo tego jest naprawdę dużo. Jak wybrać dobre jajko? Większość konsumentów przy wyborze jajek, kieruje się przede wszystkim ich ceną, rozmiarem i barwą. Okazuje się jednak, że to nie wszystko na czym powinniście się skupić idąc do sklepu. Zwróćcie również uwagę na te trzy punkty. Przede wszystkim skupcie się na kodzie widniejącym na skorupce każdego jajka. Cyfry, od których się zaczyna są kluczowe – 0 oznacza chów ekologiczny, 1 wolny wybieg, 2 chów ściółkowy, z kolei 3 chów klatkowy. Najlepiej sięgać po te pierwsze. Im większa nomenklatura tym gorzej dla waszego zdrowia. Dokładnie obejrzyjcie jajka. Ich skorupki powinny być gładkie i czyste, pozbawione plam czy przebarwień. Jeśli delikatnie połyskują to znak, że są świeże. Zanim zdecydujecie się na zakup jajek, warto również nimi lekko potrząsnąć. Jeśli jest świeże nie wyda żadnego dźwięki, jeśli jest nieświeże usłyszycie głuchy, nieprzyjemny chlupot. Odłóżcie je wówczas na miejsce. W jaki sposób przechowywać jajka? Okazuje się, że jajka nie lubią leżakowania czubkiem do góry. Niestety, w ten sposób przechowuje je większość Polaków. To duży błąd. Bowiem układanie ich zwężeniem do dołu sprawia, że żółtko leży na bardziej zwartym białku i dłużej zachowuje świeżość.  Jak długo można przechowywać jajka? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Termin przydatności jajek różni się w zależności od ich rodzaju i etapu obróbki. Dwa dni – właśnie tyle możecie przechowywać w...