barszcz swiateczny
Adobe Stock
Newsy

Kupujecie barszcz w torebce albo kartonie? Lepiej sprawdźcie opakowanie zanim go użyjecie

Stawiacie w tym roku na gotowe rozwiązania? Sprawdźcie koniecznie, jaki barszcz jest zdrowszy!

Chociaż wiele osób stawia sobie za punkt honoru przygotować całe święta od A do Z samodzielnie, często jest to zadanie niemożliwe do wykonania. Obowiązki zawodowe i rodzinne nie pozwalają zrobić wszystkiego samemu i trzeba się posiłkować gotowymi rozwiązaniami. Z tego powodu część z was na pewno zdecyduje się na barszcz z gotowego zakwasu lub torebki. Zupę na bazie tych produktów przyrządza się zdecydowanie szybciej niż domowy zakwas, który potrzebuje kilku dni zanim będzie gotowy. Ale czy sprawdziliście kiedyś skład tych produktów podany na opakowaniu? Moglibyście się zdziwić, co zawierają!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Barszcz w kartonie czy z torebki?

To chyba najczęściej wybierany gotowy sposób na świąteczny barszczyk. Jest to dosłownie gotowy barszcz, który wystarczy doprawić wedle uznania i dodać do niego ulubione dodatki. Na Wigilię należy dodać do niego jedynie uszka lub przygotować krokiety i będzie gotowy! Stanowi też świetną bazę pod barszcz ukraiński – należy wcześniej podgotować warzywa, fasolę i dolać do nich gotowy barszcz. Do tego ugotowane jajko i obiad z głowy! Ale czy wiecie, co znajduje się w takim barszczu? Spokojnie – jego skład nie stanowi zagrożenia dla życia, ale spożycie niektórych zawartych w nim składników może być szkodliwe dla zdrowia.

  • Ekstrakt drożdżowy – to wzmacniacz smaku. Jest uznany za bezpieczny, jednak niektórzy ludzie mogą wykazywać nadwrażliwość lub alergię na ten ekstrakt.
  • Sód – niewskazany w przypadku osób cierpiących na nadciśnienie i choroby nerek.

Mimo to, barszcz z kartonu jest całkiem zdrowym rozwiązaniem, jeśli nie macie czasu przygotować wcześniej domowego zakwasu z buraków. Dostępne na rynku produkty nie zawierają konserwantów ani sztucznych barwników. W większości składają się z zagęszczonego soku z buraków, soku jabłkowego i soli, a także ekstraktów z warzyw i grzybów. Zdecydowanie gorszym wyborem jest barszcz w proszku, sprzedawany w torebkach! Zawiera on duże ilości cukru, soli i tłuszczu palmowego, a prawdziwych buraków jest tam bardzo mało. Dla dobra waszego i waszych bliskich lepiej nie kupować takich produktów i zdecydować się na gotowy barszczyk sprzedawany w kartonie lub butelce.

mdły barszcz czerwony
AdobeStock
Newsy
Podkręćcie smak barszczu - dzięki temu trikowi będzie smakował nieziemsko
Przygotowujecie na Wigilię barszcz i martwicie się, że wyjdzie mdły? Niepotrzebnie! Jego smak można bardzo łatwo naprawić.

Już za kilka dni podczas wigilijnej wieczerzy w każdym polskim domu będzie królował czerwony barszcz z uszkami. Ta potrawa to absolutny symbol świąt Bożego Narodzenia! Tradycyjnie tego dnia spożywa się jarski barszcz, gotowany bez użycia mięsa. Aby zupa wyszła naprawdę aromatyczna, trzeba zastosować kilka specjalnych sztuczek – a my je znamy! Dowiedzcie się, co zrobić by wigilijny barszczyk smakował jeszcze lepiej. Jak poprawić smak barszczu? Idealny, wigilijny barszcz powinien mieć klarowną konsystencję, głęboki, czerwony kolor i intensywny smak. Czasami, pomimo największych starań, zupa wychodzi zbyt łagodna. Ratujemy się wtedy różnymi przyprawami, a efekty nie zawsze są powalające. Co więc zrobić, by uratować mdły barszcz? Dzięki poniższym sposobom dodacie mu charakteru! Sok z czarnej porzeczki – nie tylko poprawi smak barszczu, ale i jego kolor! Wystarczy wlać około 100 ml soku z porzeczek na litr zupy. Chilli – coś dla miłośników naprawdę ostrych smaków! Do gotującego się barszczu należy dodać plasterek papryczki chilli. Dzięki zawartej w niej kapsaicynie, zupa będzie zdecydowanie bardziej ostra i charakterna. Jednak uważajcie! Z chilli można łatwo przesadzić, dlatego zacznijcie od naprawdę małego kawałeczka. Suszone grzyby – to jest podstawa wigilijnej kuchni. Zwłaszcza ususzone prawdziwki nadadzą zupie niesamowity aromat. Dla optymalnego efektu, najlepiej dodać do barszczu dwa – trzy namoczone wcześniej suszone grzyby. Zakwas buraczany – podstawa każdego barszczu! Jeżeli nie macie czasu ani wprawy, możecie kupić gotowy zakwas w butelce. Ale zachęcamy do tego, byście spróbowali go przygotować sami. To wcale nie jest takie trudne, a daje bardzo dużo satysfakcji! O najczęstszych problemach w przygotowywaniu zakwasu do barszczu pisaliśmy w tym artykule . Po jego lekturze na pewno...

barszcz zbyt kwaśny
Kniejson / Gotujmy.pl
Newsy
Barszcz wyszedł zbyt kwaśny a zaraz ma pojawić się na stole? Dodaj 1 sekretny składnik i po kłopocie
Nie przejmujcie się, jeśli barszcz wyszedł wam zbyt kwaśny! Możecie bardzo łatwo i szybko naprawić ten błąd.

Już pojutrze Wigilia! Tradycyjnie na świątecznym stole powinien się pojawić barszcz lub zupa grzybowa – zależnie od tego, jaki zwyczaj praktykuje się w waszym domu. Jeśli wolicie zupę na wywarze z ususzonych grzybów, to koniecznie wypróbujcie ten przepis . Jednak w większości polskich domów to czysty barszcz z uszkami jest tradycyjną wigilijną potrawą.   Barszcz potrafi sprawić wiele problemów! Wbrew pozorom nie jest to taka prosta zupa do wykonania. Wielu adeptom gotowania spędza sen z powiek – zwłaszcza przed świętami, gdy wszystko musi wyjść idealnie. Zebraliśmy dla was kilka najczęstszych problemów, jakie można napotkać podczas gotowania barszczu oraz rozwiązania, które pozwolą sobie z nimi poradzić! Barszcz jest zbyt mdły – dodajcie do niego chilli albo sok z czarnej porzeczki. Brzydki kolor barszczu – wlejcie odrobinę octu lub soku z cytryny. Nie jesteście pewni, czy zakwas do barszczu jest już gotowy ? Powinien mieć głęboko czerwony kolor! Jeżeli jednak stwierdzicie, że zrobienie idealnego, wigilijnego barszczu was przerasta, warto zdecydować się na gotową zupę. Można kupić barszcz w kartonie, butelce lub proszku, ale czy jest on zdrowy? Sprawdziliśmy to w tym artykule . Podpowiemy wam, że szczególnie ostrożne powinny być osoby cierpiące na choroby serca! Zbyt kwaśny barszcz Częstym problemem jest barszcz o mało wyrazistym smaku. Wówczas wystarczy dodać do niego kilka składników, które sprawią, że będzie smaczniejszy. Można jednak przesadzić w drugą stronę i sprawić, że będzie zbyt kwaśny i nienadający się do zjedzenia! Czy można to jakoś naprawić? Oczywiście! Do takiego barszczu wystarczy dosypać cukru, by zneutralizować kwaśny smak. Dosypujcie powoli i sprawdzajcie, czy zupa jest już dobra. Możecie też dolać po prostu wody,...

Jedzcie codziennie buraki. To co się stanie z waszym ciałem was zaskoczy
Adobe Stock
Newsy
Jedzcie codziennie buraki. To co się stanie z waszym ciałem was zaskoczy
Buraki to dość niedoceniane warzywo. Można z niego przygotować wiele potraw, które mają sporo cennych właściwości. Spożywane codziennie w niezwykły sposób wpłyną na ciało. Jak? Zapraszamy do lektury naszego artykułu.

Sałatki , zupy, kotleciki czy kanapki to jedne z wielu pomysłów na wykorzystanie buraków w kuchni. Nadają im aromat oraz piękny kolor. Poza tym warzywo ma w swoim składzie sporo cennych składników odżywczych, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu.  Co zrobić z buraków? Buraki są wszechstronnym warzywem, ale niestety nie zawsze należycie docenianym. Z ich udziałem można przygotować wiele dań, które pojawiają się na polskim stole. Wśród popularnych potraw z udziałem buraków znajdują się takie jak: barszcz ukraiński,   czerwony barszcz wigilijny ,  zupa krem z buraków, carpaccio z buraków, sałatka z pieczonych buraczków z serem feta i gruszką, zapiekanka z ziemniakami i burakami, wegetariańskie burgery z burakiem, ciasto czekoladowe z burakami, sałatka z buraczków z jabłkiem, domowa ćwikła z chrzanem, czy ukraińska sałatka buraczano-śledziowa pod pierzynką. Poza tym burak świetnie sprawdzi się w świeżo wyciskanych sokach, gdyż wówczas pozostawi najwięcej wartościowych składników. Właściwości zdrowotne buraków Buraki mają wiele licznych witamin i minerałów, dzięki którym działanie układów w organizmie człowieka jest sprawniejsze. Jak buraki działają na zdrowie ludzi: obniżają ciśnienie krwi, chronią wątrobę przed licznymi toksynami, zapobiegają wystąpieniu udaru mózgu oraz zapaleniu mięśnia sercowego, wspomagają koncentrację, łagodzą stany depresyjne czy lękowe, zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów, wzmacniają działanie układu krwionośnego, poprawiają odporność, wspomagają proces odchudzania, czy uzupełniają różne braki w witaminach oraz...

Zakwas na barszcz
Gotujmy.pl/Mysiunia
Newsy
To ostatni dzwonek, żeby zrobić zakwas do barszczu czerwonego. Przecież nie powiesz rodzinie, że kupiłaś gotowy
Lubicie przygotowywać się do świąt Bożego Narodzenia z wyprzedzeniem? Dzięki temu zdrowemu nawykowi, zaoszczędzicie sobie nerwów i zamieszania, którego przed świętami nie brakuje.

Planowanie i organizowania życia to sprytne rozwiązanie, które pomaga w zwykłej codzienności. Lista zakupów, kalendarz i aplikacje mogą wam pomóc się lepiej zorganizować. Pozostaje pytanie, czy jesteście gotowi na zbliżające się Boże Narodzenie? Jak przygotować się na święta? Przygotowywanie z wyprzedzeniem dotyczy zarówno zakupu prezentów, jak i składników do dań wigilijnych, które pojawią się na naszych stołach za niecałe dwa tygodnie. Przed Bożym Narodzeniem robimy co najmniej kilka istotnych dla późniejszego świętowania rzeczy.  Na początku grudnia najlepiej ubrać choinkę, a w jego połowie wybrać się po prezenty. Zostawiając to na ostatnią chwilę przysporzymy sobie stresu i braku pewności czy dostaniemy to, czego szukamy dla bliskich. Tradycyjne potrawy bożonarodzeniowe Znamy je ze stołów naszych mam i babć. To specjalne, postne potrawy, których zgodnie z tradycją powinno być dokładnie dwanaście. Na corocznej liście znajdziemy uszka i pierogi wigilijne z grzybami, świąteczną kapustę, śledzie, karpia smażonego, kutię i łazanki. Podstawą wigilijnej kolacji jest także barszcz czerwony. Jest on na stałe wpisany w tradycję bożonarodzeniową Polaków. To dopełnienie posiłku składającego się z 12 dań. Nie ma co porównywać barszczu na zakwasie ze sztucznym barszczem z torebki. Przepis na zakwas Wykonanie zakwasu na barszcz jest bardzo proste, można go zrobić w słoiku albo w większym szklanym, hermetycznie zamykanym naczyniu. Może leżeć nawet kilka miesięcy przed faktycznym użyciem. Właśnie dzięki niemu nasz wigilijny barszcz będzie miał niepowtarzalny smak. Dwa tygodnie przed świętami w zupełności wystarczy, żeby smakował pysznie i aromatycznie. Potrzebujemy niewiele tanich składników. To przepis, który wprowadzi do waszego Bożego...