Główną zaletą konserw jest wygoda przechowywania i użycia. Mają długi czas trwałości, nie trzeba ich trzymać w lodówce i można je łatwo zabrać na biwak. Do konserwacji wykorzystuje się z reguły metodę znaną z domowych produkcji przetworów tj. sterylizację. Danie czy produkt poddaje się wysokiej temperaturze, która zabija bakterie, a nie zmienia jego smaku.

Czy wszystkich konserw należy unikać?

Przeciwnicy konserwowanej żywności powtarzają, że metoda powoduje utratę większości wartości odżywczych, w tym witamin i minerałów. Oczywiście, że najlepiej jest jeść świeżą żywność, a warzywa i owoce najwięcej wartości mają w postaci surowej.

Badania pokazały jednak, że są takie produkty sprzedawane w puszkach, których wcale nie trzeba unikać. Dodatkowo np. konserwy rybne są prostymi i szybkim daniami, których jedzenie pozwala zwiększyć ilość spożywanych przez nas ryb, bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3.

Także zakonserwowane owoce i warzywa w formie nieprzetworzonej są dobrym pokarmem, zwłaszcza w okresie zimowym, gdy brakuje ich w postaci świeżej.

Zobacz także:

Po te rodzaje konserw możecie sięgać bez obaw:

  • Egzotyczne owoce. Są cennym źródłem witamin, zwłaszcza w okresie zimowym
  • Tuńczyk i inne konserwy rybne zawierające ryby w sosie własnym lub oleju. Są smaczne i stanowią źródło białka łatwo wprowadzanego do diety
  • Pomidory. Warzywa w puszkach, sprzedawane w całości i w kawałkach, ze skórką lub bez są bogate w likopen – naturalny pigment, należący do najsilniejszych przeciwutleniaczy

Których konserw nie jeść?

Czy zauważyliście co jest cechą wspólną wszystkich wymienionych, polecanych konserw? Wszystkie one zawierają składniki, tj. warzywa, owoce, ryby, poddane sterylizacji, w formie niezmienionej lub minimalnie zmienionej. To je odróżnia od konserwowanych gotowych dań, których z kolei nie należy jeść.

Dania gotowe sprzedawane w puszkach i słoikach same w sobie nie są szkodliwe dla organizmu, ale za to zawierają w dużych ilościach to, czego właśnie należy unikać, a więc:

  • Tłuszcze nasycone
  • Cukier
  • Sól
  • Konserwanty

Jakich konserw w puszkach i słoikach więc unikać?

  • Gotowe zupy: grochówka, fasolowa, kwaśnica, czy gotowe zupy z makaronem
  • Dania barowe: bigos, bitki w sosie, flaki, fasolka po bretońsku
  • Gotowe drugie dania: pulpety, klopsy, gołąbki

Jak już wspomnieliśmy, wszystkie te dania mają dużą zawartość tłuszczu i soli. Zawierają też sporo cukru.

Źródło: medonet.pl, wp.pl