Kupować puszki czy nie? Tych konserw nie jedzcie pod żadnym pozorem
Adobe Stock
Newsy

Kupować jedzenie w puszkach czy nie? Po te konserwy lepiej nie sięgajcie

Konserwy produkowane są od ponad 100 lat. To bardzo wygodne produkty, które na przestrzeni całego już wieku odmieniły nasza kuchnię. Czy jednak zawsze są zdrowe i warto jej jeść?

Główną zaletą konserw jest wygoda przechowywania i użycia. Mają długi czas trwałości, nie trzeba ich trzymać w lodówce i można je łatwo zabrać na biwak. Do konserwacji wykorzystuje się z reguły metodę znaną z domowych produkcji przetworów tj. sterylizację. Danie czy produkt poddaje się wysokiej temperaturze, która zabija bakterie, a nie zmienia jego smaku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy wszystkich konserw należy unikać?

Przeciwnicy konserwowanej żywności powtarzają, że metoda powoduje utratę większości wartości odżywczych, w tym witamin i minerałów. Oczywiście, że najlepiej jest jeść świeżą żywność, a warzywa i owoce najwięcej wartości mają w postaci surowej.

Badania pokazały jednak, że są takie produkty sprzedawane w puszkach, których wcale nie trzeba unikać. Dodatkowo np. konserwy rybne są prostymi i szybkim daniami, których jedzenie pozwala zwiększyć ilość spożywanych przez nas ryb, bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3.

Także zakonserwowane owoce i warzywa w formie nieprzetworzonej są dobrym pokarmem, zwłaszcza w okresie zimowym, gdy brakuje ich w postaci świeżej.

Po te rodzaje konserw możecie sięgać bez obaw:

  • Egzotyczne owoce. Są cennym źródłem witamin, zwłaszcza w okresie zimowym
  • Tuńczyk i inne konserwy rybne zawierające ryby w sosie własnym lub oleju. Są smaczne i stanowią źródło białka łatwo wprowadzanego do diety
  • Pomidory. Warzywa w puszkach, sprzedawane w całości i w kawałkach, ze skórką lub bez są bogate w likopen – naturalny pigment, należący do najsilniejszych przeciwutleniaczy
Zobacz także
domowy paprykarz

Domowy paprykarz z przepisu babci Renatki. Pyszne śniadanie dla całej rodziny za parę złotych

Sałatka z tuńczykiem i ryżem. Lekki i smaczny przepis na obiad

Sałatka z tuńczykiem i ryżem. Lekki i smaczny przepis na obiad

Których konserw nie jeść?

Czy zauważyliście co jest cechą wspólną wszystkich wymienionych, polecanych konserw? Wszystkie one zawierają składniki, tj. warzywa, owoce, ryby, poddane sterylizacji, w formie niezmienionej lub minimalnie zmienionej. To je odróżnia od konserwowanych gotowych dań, których z kolei nie należy jeść.

Dania gotowe sprzedawane w puszkach i słoikach same w sobie nie są szkodliwe dla organizmu, ale za to zawierają w dużych ilościach to, czego właśnie należy unikać, a więc:

  • Tłuszcze nasycone
  • Cukier
  • Sól
  • Konserwanty

Jakich konserw w puszkach i słoikach więc unikać?

  • Gotowe zupy: grochówka, fasolowa, kwaśnica, czy gotowe zupy z makaronem
  • Dania barowe: bigos, bitki w sosie, flaki, fasolka po bretońsku
  • Gotowe drugie dania: pulpety, klopsy, gołąbki

Jak już wspomnieliśmy, wszystkie te dania mają dużą zawartość tłuszczu i soli. Zawierają też sporo cukru.

Źródło: medonet.pl, wp.pl

Jak prawidłowo używać pomidorów w puszcze. Jeśli robicie ten błąd, możecie przypłacić to zdrowiem
Adobe Stock
Newsy
Jak prawidłowo korzystać z żywności w puszkach. Jeśli robicie ten błąd, możecie przypłacić to zdrowiem
Konserwy w puszkach to bardzo wygodny sposób przechowywania żywności. Jest ona długo zdatna do użytku i ma nie zmieniające się z czasem właściwości. Puszki są wytrzymałe i łatwe w transporcie. Jednak czy żywność z konserw jest zdrowa?

Korzystanie z konserw od lat jest krytykowane, a żywność zamknięta w puszkach wskazywana jako mniej wartościowa od świeżej. Nie ma wątpliwości, że jeśli świeża żywność nie jest dostępna, konserwy są doskonałą alternatywą. Jeśli często kupujecie konserwy, powinniście jednak wiedzieć o kilku zasadach korzystania z tego typu produktów. Czym jest bisfenol A i czy jest szkodliwy dla zdrowia? Głównym składnikiem puszek do przechowywania żywności, jest aluminium. Jego długotrwały kontakt z żywnością, budzi wiele obaw o przenikanie do jedzenia. Żeby uniknąć obaw konsumentów, zdecydowano się na dodawanie podczas produkcji puszek innego składnika chemicznego, który ma zapobiegać dostawaniu się  aluminium do produktów. Tym składnikiem jest bisfenol A, czyli BPA. To syntetyczny składnik, który co prawda przynosi korzyści technologiczne podczas produkcji aluminiowych puszek, jednak sam jest substancją sklasyfikowaną jako zaburzająca gospodarkę hormonalną i wywołująca inne choroby np. nowotwory. W 2020 r. Komisja Europejska wprowadziła nawet zakaz stosowania bisfenolu A do produkcji butelek przeznaczonych do karmienia niemowląt. BPA obecny w produktach przeznaczonych do kontaktu z żywnością, np. puszkach, znajduje się w niewielkich dawkach, które nie zagrażają zdrowiu człowieka. Jednak ilość BPA przenikająca do żywności, w pewnych okolicznościach może się zwiększać. Wszystko zależy od tego jak używane są konserwy. Czy istnieją „zdrowsze” puszki? Tej 1 rzeczy nigdy z nimi nie róbcie z żadnymi Na rynku są dostępne dwa rodzaje konserw: Dania gotowe. To gotowe potrawy: szynki, rybki, gotowe zupy, czy sosy, do których producenci dodają duże ilości soli i innych wypełniaczy. Dzięki nim potrawy są smaczne i można z nich szybko przygotować posiłek. W przypadku...

Śledzie w Biedronce nawet 60% taniej. Do tego makrela za 16 zł/kg i tani filet z dorsza
Adobe Stock
Newsy
Biedronka wyprzedaje śledzie. Kupcie 2 opakowania. Drugie dostaniecie 50% taniej
W ofercie Biedronki znalazły się ryby do zjedzenia na już czyli świeże, a także te w puszkach i mrożone, które warto kupić teraz gdy są tańsze, nawet jeśli nie macie planów na rybę, na dziś.

Obmyślając jadłospis na cały tydzień zwracacie pewnie uwagę, aby zawierał różnorodne produkty, które zapewnią zbilansowane posiłki. Z reguły pamiętacie wówczas o mięsach, wędlinach, nabiale, warzywach i owocach, ale nieraz zapominacie się o rybach, które zawierają kwasy tłuszczowe omega-3 i powinny być jedzone regularnie. W tym tygodniu zwróćcie uwagę na oferty rybne, które przygotowała siec Biedronka. Jak dają tanio – to bierzcie. Te śledzie kupicie na zapas Wszystkie śledzie Marinero, zarówno te w kubełku, w większej porcji dla całej rodziny, jak i te w słoikach i puszkach, a nawet w małych opakowaniach „na raz” dostaniecie taniej. Promocja obejmuje wszystkie śledziowe wyroby tej biedronkowej marki i polega na tym, że każdy drugi produkt na tym samym paragonie dostaniecie na połowę ceny. Mieszać możecie dowolnie, a do wyboru macie: Filety śledziowe à la matias w kubełku Śledzie w słoikach: rolmopsy, bismarck, śledzie wiejskie i śledzie smażone Śledzie w puszkach z różnymi dodatkami: w oleju roślinnym, sosie pomidorowym, musztardowym i inne Szybkie śledziki, czyli jedna mała porcja gotowych śledzików z dodatkami Wszystkie śledzie mają długie terminy ważności i nieotwarte mogą być długo przechowywane w spiżarni czy w kuchennej szafce. Po otwarciu trzymajcie je w lodówce i zjedzcie w ciągu 2-3 dni. Inne rybne oferty w Biedronce w tym tygodniu Świeże ryby, ceny za 100 g: Świeży filet z pstrąga łososiowego – 3,49 zł Filet z łososia atlantyckiego – 4,75 zł Polędwica z dorsza atlantyckiego – 5,6 zł Filet z zębacza smugowego bez skóry – 2,89 zł Dostępne też są plastry łososia gotowe do jedzenia za 9,99 zł. Opakowanie zawiera sos, dostępne są 2 wersje: Z koprem i...

Konserwa
Pexels/Micheile Henderson
Newsy
Jak otworzyć konserwę bez otwieracza? Nie róbcie tego nożem. Jest o wiele łatwiejszy sposób
Konserwy sprawdziły się nie tylko w dobie pandemii. Zazwyczaj domowe spiżarki uginają się pod ich ciężarem.

Konserwa ma długi termin przydatności i stosunkowo niską cenę. To niektóre z powodów, dla których Polacy sięgają po konserwy przy każdej, możliwej okazji.  Konserwy - jedzenie, które można zabrać w podróż Jeżeli lubicie podróżować wiecie, że dobór odpowiedniego jedzenia na drogę to wcale nie taka łatwa sprawa. Nie chodzi jedynie o sposób jego przewożenia. Większość jedzenia, przy zbyt długim czasie w podróży, może się zwyczajnie nie nadawać do jedzenia. Niektóre z kierunków, które możecie obrać za cel podróżowania, też wymagają odpowiedniego rodzaju żywności. Na pikniki czy pod namioty, gdzie jest ograniczony dostęp do prądu, przyda się kilka smacznych konserw. Nie popsuje ich temperatura i czas przechowywania.  Na rynku znajdziecie wiele produktów spożywczych zamkniętych w formie konserw. Do zamknięcia w puszkę nadają się ryby, różnego rodzaju mięso, jak i pasty, bakalie. Ulubiona konserwa w domowych zapasach, ucieszy nawet najbardziej wybrednego smakosza. Konserwa w puszce, słoiku lub pojemniku Potocznie konserwa to określenie produktu żywnościowego w puszce, słoju lub plastikowym pojemniku, charakteryzującego się wydłużonym okresem przydatności do spożycia. Trwałość produktów zapewnia proces sterylizacji oraz szczelność opakowania, chroniąca przed dostępem powietrza i zanieczyszczeń.  Do niektórych produktów dodawane są także chemiczne środki konserwujące, np. azotan sodu lub azotan potasu w przetworach mięsnych. Patrzcie na etykiety! Zawsze możecie też zdecydować się na konserwę domowej roboty. Zrobienie jej nie zajmie wam dużo czasu, a da pewność, że jecie produkt wiadomego pochodzenia. Konserwa rodem z PRL Produkty konserwowane w puszkach wprowadził francuski browarnik Nicolas Appert, zwycięzca...

Kto nie powinien jeść karpia? Wystrzegajcie się go, jeśli cierpicie na tę przypadłość
AdobeStock
Newsy
Kto nie powinien jeść karpia? To zdrowa ryba, ale niektórzy powinni się go wystrzegać
Jeśli cierpicie na tę przypadłość, lepiej nie jedzcie karpia, tylko zastąpcie go innymi, równie smacznymi rybami.

Wigilia w niemal każdym polskim domu oznacza, że na stole pojawi się tradycyjny świąteczny karp. Mimo iż jedzenie tej ryby jest bardzo zdrowe, w przypadku pewnej przypadłości trzeba wystrzegać się jej jak ognia. Kto powinien zrezygnować z jedzenia karpia? Zdaniem dietetyczki, dr Hanny Stolińskiej, osoby chore na nerki nie powinny jeść karpia. W ich przypadku o wiele lepiej jest włączyć do diety jedną z ryb morskich, np. makrelę, łososia, tuńczyka, śledzia lub halibuta: - Karp nie zawiera tyle, co ryby morskie nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które mogą łagodzić stany zapalne w organizmie. Karpia zwykle smażymy w panierce i przez to jest także ciężkostrawny i bardzo kaloryczny – wyjaśnia dr Hanna Stolińska. Co zrobić, by zminimalizować ryzyko niewydolności nerek? - Jeśli chcemy chronić nerki, powinniśmy wybrać jedną z ryb morskich, takich jak: makrela, łosoś, tuńczyk, śledź czy halibut. Najlepiej pieczoną lub gotowaną, gdyż smażenie niweluje jej korzystne właściwości. Natomiast należy unikać również ryb wędzonych lub puszkowanych, bo zawierają zbyt dużo soli i fosforu - dodaje dietetyczka.  Dlaczego osoby chore na nerki nie powinny jeść karpia? Wiele badań dowiodło, że ryby są bogate w wysokiej jakości białko, które jest lepsze niż te z innych rodzajów mięsa. Regularne jedzenie ryb może zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i udaru mózgu. Niestety, osoby chore na nerki powinny się wystrzegać niektórych rodzajów ryb. Poza karpiem, powinny też unikać: ryb marynowanych, w tym ryb przetworzonych, takich jak ryby solone, ryby peklowane, konserwy rybne itp., ponieważ takie ryby zawierają duże ilości soli i innych dodatków, takich jak np. nieorganiczny fosfor,...