Kupować puszki czy nie? Tych konserw nie jedzcie pod żadnym pozorem
Adobe Stock
Newsy

Kupować jedzenie w puszkach czy nie? Po te konserwy lepiej nie sięgajcie

Konserwy produkowane są od ponad 100 lat. To bardzo wygodne produkty, które na przestrzeni całego już wieku odmieniły nasza kuchnię. Czy jednak zawsze są zdrowe i warto jej jeść?

Główną zaletą konserw jest wygoda przechowywania i użycia. Mają długi czas trwałości, nie trzeba ich trzymać w lodówce i można je łatwo zabrać na biwak. Do konserwacji wykorzystuje się z reguły metodę znaną z domowych produkcji przetworów tj. sterylizację. Danie czy produkt poddaje się wysokiej temperaturze, która zabija bakterie, a nie zmienia jego smaku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy wszystkich konserw należy unikać?

Przeciwnicy konserwowanej żywności powtarzają, że metoda powoduje utratę większości wartości odżywczych, w tym witamin i minerałów. Oczywiście, że najlepiej jest jeść świeżą żywność, a warzywa i owoce najwięcej wartości mają w postaci surowej.

Badania pokazały jednak, że są takie produkty sprzedawane w puszkach, których wcale nie trzeba unikać. Dodatkowo np. konserwy rybne są prostymi i szybkim daniami, których jedzenie pozwala zwiększyć ilość spożywanych przez nas ryb, bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3.

Także zakonserwowane owoce i warzywa w formie nieprzetworzonej są dobrym pokarmem, zwłaszcza w okresie zimowym, gdy brakuje ich w postaci świeżej.

Po te rodzaje konserw możecie sięgać bez obaw:

  • Egzotyczne owoce. Są cennym źródłem witamin, zwłaszcza w okresie zimowym
  • Tuńczyk i inne konserwy rybne zawierające ryby w sosie własnym lub oleju. Są smaczne i stanowią źródło białka łatwo wprowadzanego do diety
  • Pomidory. Warzywa w puszkach, sprzedawane w całości i w kawałkach, ze skórką lub bez są bogate w likopen – naturalny pigment, należący do najsilniejszych przeciwutleniaczy
Zobacz także
domowy paprykarz

Domowy paprykarz z przepisu babci Renatki. Pyszne śniadanie dla całej rodziny za parę złotych

Sałatka z tuńczykiem i ryżem. Lekki i smaczny przepis na obiad

Sałatka z tuńczykiem i ryżem. Lekki i smaczny przepis na obiad

Których konserw nie jeść?

Czy zauważyliście co jest cechą wspólną wszystkich wymienionych, polecanych konserw? Wszystkie one zawierają składniki, tj. warzywa, owoce, ryby, poddane sterylizacji, w formie niezmienionej lub minimalnie zmienionej. To je odróżnia od konserwowanych gotowych dań, których z kolei nie należy jeść.

Dania gotowe sprzedawane w puszkach i słoikach same w sobie nie są szkodliwe dla organizmu, ale za to zawierają w dużych ilościach to, czego właśnie należy unikać, a więc:

  • Tłuszcze nasycone
  • Cukier
  • Sól
  • Konserwanty

Jakich konserw w puszkach i słoikach więc unikać?

  • Gotowe zupy: grochówka, fasolowa, kwaśnica, czy gotowe zupy z makaronem
  • Dania barowe: bigos, bitki w sosie, flaki, fasolka po bretońsku
  • Gotowe drugie dania: pulpety, klopsy, gołąbki

Jak już wspomnieliśmy, wszystkie te dania mają dużą zawartość tłuszczu i soli. Zawierają też sporo cukru.

Źródło: medonet.pl, wp.pl

Konserwa
Pexels/Micheile Henderson
Newsy
Jak otworzyć konserwę bez otwieracza? Nie róbcie tego nożem. Jest o wiele łatwiejszy sposób
Konserwy sprawdziły się nie tylko w dobie pandemii. Zazwyczaj domowe spiżarki uginają się pod ich ciężarem.

Konserwa ma długi termin przydatności i stosunkowo niską cenę. To niektóre z powodów, dla których Polacy sięgają po konserwy przy każdej, możliwej okazji.  Konserwy - jedzenie, które można zabrać w podróż Jeżeli lubicie podróżować wiecie, że dobór odpowiedniego jedzenia na drogę to wcale nie taka łatwa sprawa. Nie chodzi jedynie o sposób jego przewożenia. Większość jedzenia, przy zbyt długim czasie w podróży, może się zwyczajnie nie nadawać do jedzenia. Niektóre z kierunków, które możecie obrać za cel podróżowania, też wymagają odpowiedniego rodzaju żywności. Na pikniki czy pod namioty, gdzie jest ograniczony dostęp do prądu, przyda się kilka smacznych konserw. Nie popsuje ich temperatura i czas przechowywania.  Na rynku znajdziecie wiele produktów spożywczych zamkniętych w formie konserw. Do zamknięcia w puszkę nadają się ryby, różnego rodzaju mięso, jak i pasty, bakalie. Ulubiona konserwa w domowych zapasach, ucieszy nawet najbardziej wybrednego smakosza. Konserwa w puszce, słoiku lub pojemniku Potocznie konserwa to określenie produktu żywnościowego w puszce, słoju lub plastikowym pojemniku, charakteryzującego się wydłużonym okresem przydatności do spożycia. Trwałość produktów zapewnia proces sterylizacji oraz szczelność opakowania, chroniąca przed dostępem powietrza i zanieczyszczeń.  Do niektórych produktów dodawane są także chemiczne środki konserwujące, np. azotan sodu lub azotan potasu w przetworach mięsnych. Patrzcie na etykiety! Zawsze możecie też zdecydować się na konserwę domowej roboty. Zrobienie jej nie zajmie wam dużo czasu, a da pewność, że jecie produkt wiadomego pochodzenia. Konserwa rodem z PRL Produkty konserwowane w puszkach wprowadził francuski browarnik Nicolas Appert, zwycięzca...

Kto nie powinien jeść karpia? Wystrzegajcie się go, jeśli cierpicie na tę przypadłość
AdobeStock
Newsy
Kto nie powinien jeść karpia? To zdrowa ryba, ale niektórzy powinni się go wystrzegać
Jeśli cierpicie na tę przypadłość, lepiej nie jedzcie karpia, tylko zastąpcie go innymi, równie smacznymi rybami.

Wigilia w niemal każdym polskim domu oznacza, że na stole pojawi się tradycyjny świąteczny karp. Mimo iż jedzenie tej ryby jest bardzo zdrowe, w przypadku pewnej przypadłości trzeba wystrzegać się jej jak ognia. Kto powinien zrezygnować z jedzenia karpia? Zdaniem dietetyczki, dr Hanny Stolińskiej, osoby chore na nerki nie powinny jeść karpia. W ich przypadku o wiele lepiej jest włączyć do diety jedną z ryb morskich, np. makrelę, łososia, tuńczyka, śledzia lub halibuta: - Karp nie zawiera tyle, co ryby morskie nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które mogą łagodzić stany zapalne w organizmie. Karpia zwykle smażymy w panierce i przez to jest także ciężkostrawny i bardzo kaloryczny – wyjaśnia dr Hanna Stolińska. Co zrobić, by zminimalizować ryzyko niewydolności nerek? - Jeśli chcemy chronić nerki, powinniśmy wybrać jedną z ryb morskich, takich jak: makrela, łosoś, tuńczyk, śledź czy halibut. Najlepiej pieczoną lub gotowaną, gdyż smażenie niweluje jej korzystne właściwości. Natomiast należy unikać również ryb wędzonych lub puszkowanych, bo zawierają zbyt dużo soli i fosforu - dodaje dietetyczka.  Dlaczego osoby chore na nerki nie powinny jeść karpia? Wiele badań dowiodło, że ryby są bogate w wysokiej jakości białko, które jest lepsze niż te z innych rodzajów mięsa. Regularne jedzenie ryb może zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i udaru mózgu. Niestety, osoby chore na nerki powinny się wystrzegać niektórych rodzajów ryb. Poza karpiem, powinny też unikać: ryb marynowanych, w tym ryb przetworzonych, takich jak ryby solone, ryby peklowane, konserwy rybne itp., ponieważ takie ryby zawierają duże ilości soli i innych dodatków, takich jak np. nieorganiczny fosfor,...

Te miasta chcą zakazu działalności fast foodów. Czy władze powinny zaglądać obywatelom do talerzy?
Adobe Stock
Newsy
Zdradźcie nam co jecie, a powiemy wam jak długo będziecie żyli. Oto kuchnia na zdrowe i długie życie
Nie od dzisiaj wiadomo, że od wyborów żywieniowych każdego z nas zależy zdrowie, a ono z kolei determinuje długość naszego życia. Planujecie długie czy krótkie życie? Wybór należy do was.

Ciśnieniowcom lekarze zalecają mniej soli, cukrzykom nie wolno słodyczy, osoby otyłe powinny ograniczyć kalorie, a wszyscy musimy włączyć do jadłospisu owoce i warzywa, nie nadużywać alkoholu i być aktywni fizycznie. To wie każdy. Amerykańscy naukowcy z Uniwersytetu w Michigan chcąc pomóc w ocenie wartości zdrowotnych poszczególnych produktów, opracowali prosty indeks, który pozwala przeliczyć nasze codzienne wybory żywieniowe na minuty życia. Produkty na długie i krótkie życie wg naukowców Zdrowe produkty wydłużające życie to te, zawierające składniki pozytywnie wspomagające organizm. Długą listę potraw korzystnych dla zdrowia otwierają sardynki w sosie pomidorowym, bogate w kwasy omega 3, których spożycie ma nam wydłużyć życie aż o 83 minuty. Inne zdrowe produkty i dania to: Owoce i warzywa – plus 10 minut Ryby i owoce morza – plus 15 minut Orzechy i nasiona – plus 20 minut Produkty, których warto unikać to te niszczące zdrowie i skracające życie. Zawierają przetworzone mięso, tłuszcze i mnóstwo soli. Są nimi między innymi: Pieczone skrzydełko kurczaka – minus 4 minuty Kanapka z jajkiem – minus 10 minut Wędliny – minus 30 minut Hot dogi  – minus 36 minut Kiełbask, typu frankfurterki– minus 40 minut Porcja wołowiny z sosem i cebulą – minus 70 minut! Produkty neutralne to takie, które same w sobie nie działają niekorzystnie na organizm człowieka, lub kompozycja składników powoduje, że jedne równoważą inne. Przykładem takiego dania może być pizza z warzywami, w której warzywa działające na korzyść, neutralizują działanie soli czy tłuszczy. Czy trzeba przeliczać jedzenie na minuty życia?...

ryby z hormonami niedobre i z nowotworami
Adobe Stock
Newsy
Unikajcie tych ryb, jak ognia. Są naszpikowane hormonami i wywołują nowotwory. Która jest najgorsza?
Których ryb nie powinno się kupować, a które trzeba jeść w mniejszych ilościach? Postaramy się rozwikłać dla was tę zagadkę.

Znany slogan reklamowy sprzed lat głosił, że „ryba wpływa na wszystko”. I owszem, ryby zawierają wiele cennych mikroelementów i składników odżywczych. Ile razy tygodniowo powinno się jeść ryby? To właśnie w rybach zawarta jest duża ilość cennych kwasów tłuszczowych omega-3, które wspomagają pracę serca i mózgu. Przez to właśnie sprzedaż i spożycie ryb, jest dość mocno promowane w przestrzeni publicznej – nie tylko w akcjach reklamowych. Od 2016 roku obowiązuje w naszym kraju dość nietypowy przepis. Według postanowień zawartych w rozporządzeniu o stołówkach i sklepikach szkolnych, ryba musi zostać podana dzieciom przynajmniej raz w tygodniu. Chodzi tutaj oczywiście o szkolne jadłodajnie, w których stołują się rzecz jasna nie wszystkie dzieci. Tak czy siak, przepis obowiązuje i daje jasny dowód na to, że spożywanie ryb jest ogólnie wspierane. Dlaczego należy unikać ryb hodowlanych z Azji? Tymczasem ryba rybie nierówna. Wielu z tych dostępnych na rynku, zwłaszcza niestety tańszych gatunków, powinno się unikać jak ognia. Zwykle podstawowym zarzutem w stosunku do ryb jest ten o karmienie ich antybiotykami, hormonami i złej jakości paszą. Właśnie dlatego powinno się unikać ryb hodowlanych z dalekiej Azji. Mowa tutaj na przykład o takich gatunkach jak panga czy tilapia. Dobrym sposobem na szybkie odróżnienie ryby złej jakości i ryby godnej zakupu, jest po prostu rzut oka na cenę. Niestety, ryby lepszych gatunków zwykle są o wiele droższe, niż te pochodzące ze stawów hodowlanych w dalekich Chinach. Czym grozi spożycie dużych ilości tuńczyka? Jednak panga i tilapia, nie zamykają całej listy dość groźnych dla zdrowia ludzkiego ryb. Znajdują się na niej bardziej „niewinne” gatunki. O których rybach...