Kto kiedyś musiał samodzielnie przyrządzać w domu solone śledzie ten wie, ile z tym nieraz roboty. Na szczęście dziś bez problemu można kupić gotowe śledzie w smakowej zalewie lub przygotowane na inne, równie pyszne sposoby - w sklepach znajdziecie śledzie w śmietanie, musztardzie czy klasyczne koreczki śledziowe.

Co jednak zrobić w sytuacji, gdy preferujecie klasyczne solone matjasy,  a kupione przez was śledzie są tak słone, że nie nadają się do zjedzenia? Zanim postanowicie zwrócić je do sklepu, wypróbujcie stary patent na pozbycie się nadmiaru soli ze śledzi, stosowany przez jednego z czytelników serwisu Gotujmy.pl.

Jak wyciągnąć nadmiar soli ze śledzi?

Wszyscy wiemy, że co za dużo to niezdrowo - szczególnie, jeśli chodzi o sól. Dlatego, jeśli kupione przez was śledzie są zbyt słone, nie próbujcie ich jeść na siłę. Zamiast tego, spróbujcie pozbyć się soli za pomocą prostego triku.

Zobacz także:

Wystarczy, że włożycie słone śledzie do pojemnika z zimną wodą i wrzucicie do niego jeszcze kilka kromek czerstwego chleba. Zostawcie śledzie na jakiś czas w wodzie i po tym czasie wyjmijcie je i opłuczcie. Chleb zadziała w tym przypadku podobnie, jak surowe ziemniaki dodane do zbyt słonej zupy - wyciągnie nadmiar soli i sprawi, że śledzie będą już nadawały się do zjedzenia.

Zbyt słone śledzie - jak sobie z tym poradzić?

Jeżeli moczenie śledzi w wodzie z chlebem was nie przekonuje, istnieje jeszcze kilka patentów, które mogą pomóc pozbyć się zbyt słonego smaku. Wszystkie mają wspólny mianownik, czyli ponownie - moczenie. Bardzo słone śledzie można moczyć w:

  • samej zimnej wodzie

  • mleku

  • zsiadłym mleku

  • jogurcie

  • maślance

Co ważne - wszystkie te składniki koniecznie muszą być zimne, a jeśli użyjecie jogurtu, musi on zostać rozcieńczony wodą.

Jeśli moczycie śledzie w samej wodzie, to możecie od razu wlać do niej kilka kropel octu jabłkowego, by nadać rybom lepszego smaku. To lepsza opcja w przypadku, gdy nie odpowiada wam lekko mleczny posmak śledzi - a takie będą na pewno po moczeniu ich w mleku i innych produktach mlecznych. Nie zapomnijcie też włożyć pojemnika ze śledziami do lodówki, ponieważ w innym przypadku się zepsują. 

Czas moczenia śledzi zależy od tego, jak bardzo są słone. To może być kilka, a nawet kilkanaście godzin, dlatego nie pozostaje wam nic innego, jak próbować ich na bieżąco.