Obieranie młodych ziemniaków może być nie lada wyzwaniem, ponieważ ich skórka jest niezwykle cienka i delikatna. Jest jednak na to pewien prosty sposób. Znaliście go?

Jak obrać młode ziemniaki?

Obieranie młodych ziemniaków nie należy do najłatwiejszych czynności. Obieranie ich przy pomocy noża może sprawiać kłopoty, ponieważ skórka takich ziemniaków jest wyjątkowo cienka i delikatna. W tym celu o wiele lepiej od noża sprawdzi się zupełnie inny kuchenny przedmiot. Nie mamy jednak na myśli obieraczki. Chodzi o popularny zmywak, którym wystarczy zetrzeć ziemniaki, aby pozbyć się z nich skórki.

Umieśćcie ziemniaki w misce z wodą i zacznijcie ścierać z nich skórkę przy pomocy chropowatej częśći zmywaka. Skórka powinna bardzo ładnie z nich odchodzić. Dzięki tej metodzie ziemniaki zachowają wszelkie walory odżywcze i od razu będą gotowe do gotowania.

Jak przechowywać młode ziemniaki?

Jeżeli kupiliście młode ziemniaki, koniecznie sprawdźcie jak należy je prawidłowo przechowywać. Ziemniaki należy przechowywać w chłodnym (poniżej 15°C), suchym i ciemnym miejscu. Pamiętajcie jednak, że lodówka nie jest odpowiednim miejscem do trzymania ziemniaków. Dlaczego? Gdy ziemniak jest przetrzymywany w niskiej temperaturze, skrobia ziemniaczana przekształca się w cukier, który łączy z kwasem asparaginowym. Skutkiem tej reakcji chemicznej jest późniejsze wytwarzanie się akrylamidu, który, jak wiadomo, ma kancerogenne właściwości.

Zobacz także:

Nie należy też przechowywać ziemniaków w plastikowych opakowaniach, ponieważ bardzo szybko wtedy spleśnieją. Najlepiej przechowywać ziemniaki w chłodnym, ale niezbyt zimnym, suchym i ciemnym pomieszczeniu. Dobrze jest przykryć je papierem. który sprawi, że nie zzielenieją ani się nie pomarszczą.

Jak podawać młode ziemniaki?

Młode ziemniaki najlepiej smakują, gdy ugotujmy je i podamy z masłem i świeżym koperkiem. Możemy też je upiec w piekarniku z dodatkiem przypraw oraz zrobić z nich przepyszne frytki.

A wy jak najbardziej lubicie jeść młode ziemniaki?

Źródło: msn.com