Kupiliście młode ziemniaki i nie umiecie ich obrać? Znamy pewien szybki sposób
Adobe Stock
Newsy

Perfekcyjny patent na obranie młodych ziemniaków. Przyda wam się ten 1 kuchenny przedmiot

Jak szybko i bez problemu obrać młode ziemniaki? Ten sposób znają tylko wtajemniczeni.

Obieranie młodych ziemniaków może być nie lada wyzwaniem, ponieważ ich skórka jest niezwykle cienka i delikatna. Jest jednak na to pewien prosty sposób. Znaliście go?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak obrać młode ziemniaki?

Obieranie młodych ziemniaków nie należy do najłatwiejszych czynności. Obieranie ich przy pomocy noża może sprawiać kłopoty, ponieważ skórka takich ziemniaków jest wyjątkowo cienka i delikatna. W tym celu o wiele lepiej od noża sprawdzi się zupełnie inny kuchenny przedmiot. Nie mamy jednak na myśli obieraczki. Chodzi o popularny zmywak, którym wystarczy zetrzeć ziemniaki, aby pozbyć się z nich skórki.

Umieśćcie ziemniaki w misce z wodą i zacznijcie ścierać z nich skórkę przy pomocy chropowatej częśći zmywaka. Skórka powinna bardzo ładnie z nich odchodzić. Dzięki tej metodzie ziemniaki zachowają wszelkie walory odżywcze i od razu będą gotowe do gotowania.

Zobacz także
Jaka mąka do placków ziemniaczanych?

Jaka mąka do placków ziemniaczanych? Tylko z taką wyjdą chrupiące

Rosół

Kiedy dodać sól do rosołu? Najlepsze kucharki i najlepsi kucharze robią to źle

Jak przechowywać młode ziemniaki?

Jeżeli kupiliście młode ziemniaki, koniecznie sprawdźcie jak należy je prawidłowo przechowywać. Ziemniaki należy przechowywać w chłodnym (poniżej 15°C), suchym i ciemnym miejscu. Pamiętajcie jednak, że lodówka nie jest odpowiednim miejscem do trzymania ziemniaków. Dlaczego? Gdy ziemniak jest przetrzymywany w niskiej temperaturze, skrobia ziemniaczana przekształca się w cukier, który łączy z kwasem asparaginowym. Skutkiem tej reakcji chemicznej jest późniejsze wytwarzanie się akrylamidu, który, jak wiadomo, ma kancerogenne właściwości.

Nie należy też przechowywać ziemniaków w plastikowych opakowaniach, ponieważ bardzo szybko wtedy spleśnieją. Najlepiej przechowywać ziemniaki w chłodnym, ale niezbyt zimnym, suchym i ciemnym pomieszczeniu. Dobrze jest przykryć je papierem. który sprawi, że nie zzielenieją ani się nie pomarszczą.

Jak podawać młode ziemniaki?

Młode ziemniaki najlepiej smakują, gdy ugotujmy je i podamy z masłem i świeżym koperkiem. Możemy też je upiec w piekarniku z dodatkiem przypraw oraz zrobić z nich przepyszne frytki.

A wy jak najbardziej lubicie jeść młode ziemniaki?

Źródło: msn.com

Jak przechowywać cukier? Nigdy nie stawiajcie go obok tego produktu
AdobeStock
Newsy
Jak przechowywać cukier? Nigdy nie stawiajcie go obok tego produktu
Cukier ma bardzo długi okres przydatności, jednak pod wpływem wilgoci może zamienić się w twardą jak skała grudkę. Jak tego uniknąć?

Cukier jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych. Zwykle dodajemy go do kawy lub herbaty oraz używamy do przygotowywania deserów, naleśników i ciast. Czy wiecie, jak powinno się go prawidłowo przechowywać? Sprawdźcie a wasz cukier zawsze będzie świeży i nigdy nie pojawią się w nim grudki czy niechciane owady. Jak przechowywać cukier? Cukier biały można przechowywać bardzo długo. Właściwie przechowywany cukier ma nieokreślony okres przydatności do spożycia, ale należy pamiętać, że cukier bardzo nie lubi wilgoci. Wilgoć sprawia, że cukier jest twardy i grudkowaty. Gdy tak się stanie, nie ma sposobu, aby ten proces cofnąć. Dlatego zawsze należy przechowywać cukier w szczelnie zamykanym pojemniku i trzymać go w chłodnym, suchym miejscu. Warto też umieścić w pojemniku kawałki jabłka lub marchewki, które zapobiegną skawaleniu cukru. Cukier można również przechowywać w oryginalnych, papierowych torebkach umieszczając je w chłodnym, ciemnym miejscu. Ponieważ kryształki cukru bardzo szybko pochłaniają inne zapachy, nie trzymajcie nigdy cukru obok intensywnie pachnących produktów, np. przypraw, ponieważ wasz cukier może po jakimś czasie przejść ich zapachem.  Nie przechowujcie też cukru w piwnicy, ponieważ może on zacząć wydzielać zapach stęchlizny. Trzymajcie go z dala od chemii gospodarczej lub czegokolwiek innego, co ma nieprzyjemny zapach. Co zrobić, żeby w cukrze nie pojawiły się owady? Źle przechowywany cukier może przyciągnąć nieproszonych gości. Jeśli zobaczycie, że w waszym cukrze pojawiły się szkodniki, od razu wyrzućcie całe opakowanie, ponieważ mogły one złożyć jajeczka, z których rozwiną się później larwy. Czy da się jakoś temu zaradzić? Wystarczy, że zawsze będziecie trzymać cukier w zamknięciu, aby nie...

Jak szybko obrać marchewkę? Nie potrzebujecie ani noża ani obieraczki. Ale jak to?
Adobe Stock
Newsy
Jak szybko obrać marchewkę? Nie potrzebujecie ani noża ani obieraczki. Ale jak to?
Poznajcie ten szybki sposób na obranie marchewki. Sprawdza się w każdej sytuacji i jest banalny!

Jest wiele kuchennych trików, które ułatwiają gotowanie i usprawniają pracę w kuchni. Niektórych z nich może uczyliście się od swoich mam lub babć. Dzięki popularności sieci internetowej możecie dowiedzieć się o istnieniu innych sposobów, które wielu gospodyniom domowym wydają się banalne. Internet to niesamowite źródło wiedzy i inspiracji. Znacie już sposoby na wykorzystanie obierek warzyw , wiecie co zrobić z czerstwym chlebem , żeby można go było zjeść i potraficie szybko obrać ziemniaki . Dziś poznacie niesamowity trik na obieranie marchewki. Okazuje się, że nie potrzebujecie do tego obieraczki ani noża. Sposób jest banalny! Jak szybko obrać marchewkę? Ogólnie skórka marchewki jest jadalna. W teorii nie powinno być konieczne jej obieranie. Często jednak marchew sprzedawana w marketach lub na targach, jest przybrudzona lub przechowywyana przez całą zimę. Wtedy lepiej pozbyć się zewnętrznej warstwy, żeby uniknąć zakażenia. Jak to zrobić najlepiej? Jeśli wydawało się wam, że najlepszym sposobem jest skorzystanie ze specjalnej obieraczki do warzyw, mylicie się. Marchewkę obiera się najszybciej za pomocą druciaka – metalowej gąbki do mycia naczyń. Skórka marchewki, która jest bardzo delikatna, łatwo ulega starciu przy pomocy tego przedmiotu. Wystarczy, że wyszorujecie marchewkę ze wszystkich stron czystym druciakiem, a szybko pozbędziecie się zabrudzeń na skórce i przygotujecie marchewkę do jedzenia. Sposób ten możecie wykorzystywać praktycznie za każdym razem przy obieraniu marchewki . Druciak znajdzie zastosowanie też przy obieraniu innych warzyw: Pietruszki Młodego selera Buraka Ziemniaki, starsze selery i inne warzywa z twardą skórką, którą koniecznie trzeba obrać, lepiej potraktujcie tradycyjną obieraczką lub nożem....

Trzymacie ziemniaki obok cebuli? Lepiej tego nie róbcie
Flickr
Newsy
Trzymacie ziemniaki obok cebuli? Sprawdźcie, dlaczego lepiej tego nie robić 
Dlaczego nie można przechowywać ziemniaków razem z cebulą? Ta stara zasada ma swoje uzasadnienie!

Osoby, które mają własny ogródek, często decydują się na posadzenie większej ilości roślin, które można później przechowywać przez całą zimę. Można tak zrobić na przykład z ziemniakami, które przechowywane w odpowiednich warunkach długo będą zdatne do spożycia. Trzeba jednak wiedzieć jak prawidłowo to robić, ponieważ w przeciwnym razie dojdzie do katastrofy! Właściwości ziemniaków Pełne potasu i zdrowej skrobi ziemniaki to warzywa, które koniecznie powinny się znaleźć w diecie. Część osób dbających o swoją sylwetkę rezygnuje z ziemniaków, wierząc, że ich spożywanie tuczy i prowadzi do odkładania się tkanki tłuszczowej. Nic podobnego! W 100 gramach surowych ziemniaków znajduje się około 70 kalorii, dlatego jedzenie tych warzyw bez tłustych sosów w żaden sposób nie sprawi, że przytyjecie. A ponadto ziemniaki pełne są witamin i minerałów, w tym: Potasu Magnezu Sodu Manganu Miedzi Żelaza Fosforu Cynku Witaminy K Witamin z grupy B Witaminy C Jak przechowywać ziemniaki? Prawidłowo przechowywane ziemniaki wytrzymają w waszej spiżarni całkiem długo! Trzeba jednak pamiętać o kilku żelaznych zasadach. Jeżeli będziecie się ich trzymać, to wasze ziemniaki zachowają świeżość na dłużej i nie zepsują się : Warunki przechowywania Ziemniaki powinno się trzymać w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu, w którym panuje temperatura poniżej 15 stopni Celsjusza . Najlepiej w tym celu nada się chłodna piwnica, ziemianka albo garaż zimą. Odpowiedni pojemnik Choć plastikowe pojemniki są obecnie bardzo popularne, to trzymanie w nich ziemniaków nie jest dobrym pomysłem! Zamknięte w takich pojemnikach ziemniaki zaczną wytwarzać wilgoć, która nie będzie miała dokąd uciec. Wobec tego...

Przepis na syrop z pędów sosny najlepszy na kaszel. Taki sam robiła babcia
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na syrop z pędów sosny. Jest najlepszy na kaszel. Taki sam robiły babcie
Syrop z pędów sosny to naturalny specyfik na kaszel i bóle gardła – być może pamiętacie jak przyrządzała go wasza babcia. Nie jest to trudne zadanie, dlatego dopóki na sosnach wciąż są cenne pędy, nie wahajcie się zrobić go samemu.

Ze względu na swoje zdrowotne działanie, syrop sosnowy często polecany jest przez lekarzy osobom cierpiącym na silny kaszel. Mało kto jednak wie, że można przygotować syrop z pędów sosny we własnym zakresie. Jeśli marzy się wam wzbogacenie domowej apteczki takim naturalnym specyfikiem, koniecznie szybko przystąpcie do działania. Pędy sosny powinno zbierać się bowiem późną wiosną, między kwietniem a majem. Jakie pędy wybierać? Do sporządzenia syropu nadadzą się jasnozielone przerosty. Wybierajcie nie za długie pędy, gdyż te starsze będą zawierały mniej zdrowotnego soku. Zbierając lepkie pędy, pamiętajcie o tym, by nie „ogołocić” z nich całego drzewa – można je w ten sposób uszkodzić. Przepis na syrop z pędów sosny Składniki: Ok. 1 l młodych pędów sosny Cukier Woda Przygotowanie: Pędy sosny umyjcie delikatnie przy użyciu bieżącej wody. By pędu sosny puściły sok, pokrójcie je na mniejsze kawałki o wielkości ok. 1 cm. Pędy puszczą sok także w wyniku ugniatania. Przygotujcie czyste i wyparzone słoiki i układajcie w nich na zmianę pędy i cukier. Warstwy pędów powinny sięgać ok. 3 cm – przysypujcie je za każdym razem 4 łyżeczkami cukru. Kiedy słoiczek będzie już napełniony, dodajcie do niego odrobinę wody. Zakręćcie słoik i odstawcie na ok. 1 tydzień w ciepłe, nasłonecznione miejsce – najlepiej na parapet. Po ok. 1 tygodniu zlejcie powstały syrop do jednego słoiczka lub innego naczynia. Tak przygotowany syrop powinno się przechowywać w suchym i ciemnym miejscu. W razie pojawienia się kaszlu podawajcie ok. 1 łyżeczkę syropu do wypicia. Jeżeli szukacie dodatkowych domowych sposób na kaszel i przeziębienie, koniecznie wypróbujcie ten przepis na syrop miodowo-cytrusowy.