Jakie są ceny świątecznego cateringu
Adobe Stock
Newsy

Kupić w garmażerce czy zrobić samemu? Sprawdzamy, ile kosztują gotowe dania na święta

Zastanawiacie się, czy stać was na catering świąteczny? Porównujemy ceny głównych wigilijnych dań w różnych miejscach w różnych miastach.

Gotować samemu czy kupić gotowe? Z takimi dylematami mierzymy się co rok. W tym roku decyzja jest o tyle trudniejsza, że wszystko drożeje błyskawicznie. Wiele osób, które dotychczas kupowało pasztet czy sernik zdecyduje się piec samodzielnie, lub zrezygnuje z przysmaków. Sprawdzamy ile kosztują w tym roku święta i porównujemy ceny dań w kilku wybranych cateringach, w polskich miastach.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ile kosztują świąteczne dania gotowe?

Jeśli zdecydujecie się zamawiać, zamówienia w większości miejsc trzeba składać już dziś. Niektóre informują, że zapewniają sobie możliwość zamknięcia list z zamówieniami przed terminem. Gotowe przysmaki w większości będą do odbioru 22 i 23 grudnia, w niektórych także w samą Wigilię.

Barszcz czerwony

  • Warszawa „Zapiecek” na burakach i jabłkach 1 l – 33,98 zł
  • Warszawa „Zielnik” 1 l – 42 zł
  • Wrocław „Gruby Josek” barszcz z uszkami 900 ml – 55 zł
  • Kraków „U Tamary” 1 l – 24 zł
  • Kraków „Krak-food” 1 l - 21 zł

Pierogi z kapustą i grzybami

  • Warszawa „Zapiecek” 10 szt. - 10,90 zł
  • Warszawa „Zielnik” 1 porcja – 35 zł
  • Wrocław „Gruby Josek” 10 szt. – 43 zł
  • Kraków „U Tamary” 10 szt. – 30 zł
  • Kraków „Krak-food” 1 kg – 40 zł

Pasztet

  • Warszawa „Zapiecek”, pasztet wieprzowo – wołowy 800 g – 66,87 zł
  • Wrocław „Gruby Josek”, pasztet cielęcy 1 kg – 69 zł

Kompot wigilijny

  • Warszawa „Zapiecek” 1 l – 27,99 zł
  • Kraków „U Tamary” 1 l – 15 zł
  • Kraków „Krak-food” 1 l – 24 zł

Sernik

  • Warszawa „Zielnik” 5 porcji – 65 zł
  • Wrocława „Gruby Josek” 2 kg – 119 zł
  • Kraków „Krak-food” 1 kg – 31 zł

Makowiec

  • Warszawa „Zielnik” 10 porcji – 109 zł
  • Wrocław „Gruby Josek” 1 kg – 65 zł
  • Kraków „Krak-food” 1 kg 32-37 zł
Zobacz także
Pasztet z zająca za 199 zł. „Kogo stać na takie produkty? Chyba tylko polityków"

Pasztet z zająca za 199 zł. „Kogo stać na takie produkty? Chyba tylko polityków"

Karkówka 36 zł, szaszłyk 38 zł. To nie są ceny z restauracji, tyle trzeba zapłacić na jarmarku w Gdańsku

Karkówka 36 zł, szaszłyk 38 zł. To nie są ceny z restauracji, tyle trzeba zapłacić na jarmarku w Gdańsku

Kiedy warto kupić świąteczne dania gotowe?

Podpowiadamy, w jakich sytuacjach lepiej zamówić gotowe danie niż samodzielnie je przyrządzać:

  • Nie potraficie piec – kupcie ciasta, a barszcz i śledzie zróbcie sami.
  • Nie lubicie gotować – skupcie się na serniku, a pierogi kupcie.
  • Nie macie czasu, a chcecie mieć smaczne święta – w tym przypadku musicie wydać więcej i kupić dania zrobione przez profesjonalnych kucharzy.
  • Nie jecie mięsa, ryb, a w składkowych świętach macie przynieść właśnie te dania?  - po prostu je kupcie
  • Macie do zrobienia zbyt dużo dań — podzielnie listę dań na te, które zrobicie sami i te, które zrobią dla was inni. 
  • Gdy znajoma, sąsiadka gotuje i piecze dla zarobku — jeśli stać was na wsparcie w ten sposób kogoś znajomego, zawsze warto to zrobić. Będziecie mieli smaczną potrawę, mniej pracy, a dodatkowo zyskacie świadomość, że komuś pomogliście. 

Źródło: Zapiecek.eu, zielnik.pl, restauracjazielnik.pl. grubyjosek.pl, utamary.pl, krakfood.pl

Oto jak przygotować swięta 300 ml barszczu i 6 pierogów na osobę. Mamy też plan na inne potrawy
Adobe Stock
Newsy
Oto jak przygotować święta bez strat: 300 ml barszczu i 6 pierogów na osobę. Co z innymi potrawami?
Ile naszykować jedzenia, żeby nie wyrzucać nic po świętach? Ekspertka podpowiada jak planować ilości poszczególnych dań.

Co rok okazuje się, że wszystkiego ugotowaliście za dużo? To się dzieje w niemal każdym domu. Na koniec kolacji gospodarze wciskają sytym gościom kolejnego pierożka czy sernik. Wszyscy wstają od stołu przejedzeni, a niezjedzone dania i tak po świętach lądują w koszu. Tym razem bądźmy mądrzy przed szkodą i przygotujmy tylko tyle jedzenia ile potrzeba. Podpowiadamy jak dobrze policzyć ilości. Jeśli dań na stole jest 12, goście nie zjedzą pełnych porcji każdego z nich Podstawą wszystkich wyliczeń ile ugotować bigosu czy barszczu oraz ile ulepić pierogów, niech będzie to, że wigilijna kolacja składa się z wielu dań. To oznacza, że biesiadnicy raczej nie nałożą sobie pełnego talerza sałatki, skoro sałatek na stole jest kilka. To samo dotyczy wszystkich innych potraw. Także pierogów możemy przygotować mniej, skoro pierogi z kapustą i grzybami są tylko jedną z wielu wigilijnych propozycji. Już trzydaniowy obiad, którego w wielu domach nie jada się na co dzień powoduje, że wstajemy od stołu bardzo nasyceni. Dwunastodniowy nie jest możliwy do zjedzenia, jeśli każdego z dań przygotujecie normalną porcję. Nawet gdy przy stole są osoby, które mają wilczy apetyt i zjedzą każdą ilość jedzenia,  to pozostali domownicy nie dadzą rady zmieścić aż tylu dań składających się z normalnych, dużych porcji. Nie martwcie się więc, że przygotowując dokładną ilość porcji na osobę sprawicie, że podczas kolacji dla kogoś zabraknie jedzenia. Przypomnijcie sobie raczej ile go zostało w zeszłym roku. Sylwia Majcher radzi jakie porcje przygotować na osobę Odeta Moro w podkaście „Projekt Kuchnia” rozmawia z Sylwią Majcher, autorką książki „Gotuję, nie marnuję”. Dziennikarka, autorka książek kulinarnych i edukatorka ekologiczna dokładnie wylicza jak duże porcje dań powinniśmy zaplanować na osobę....

Gessler, Korcz,Szyc, Adamczyk prowadzą restauracje. Gdzie najtaniej kupicie pierogi i barszcz? Kto nieziemsko zdziera?
ONS.pl
Newsy
Święta w restauracjach Gessler, Korcz, Szyca i Adamczyka. U Korcz najtaniej, a u kogo najdrożej?
Przeglądamy świąteczne dania na wynos w czterech restauracjach celebrytów. Jest drogo czy tanio? Oceńcie sami.

Przyszły takie czasy, że niemal każdy chce mieć restaurację. Jednak programy „Magdy Gessler z serii „Kuchenne rewolucje" pokazują, że nie każdy powinien się zabierać za taki biznes. Ludzie marzą o tym, żeby zostać restauratorami, nie mając pojęcia jak planować pracę w lokalu, układać menu, czy zarządzać ludźmi. W rezultacie klientów jest za mało, żeby biznes mógł dobrze funkcjonować. Nie dotyczy to restauracji celebrytów. Tam klientów zawsze jest dużo, a przyciąga ich nie menu, ale sława właściciela. Przyglądamy się świątecznym cateringom trójki z nich i porównujemy menu oraz ceny z restauracjami Magdy Gessler. Sprawdzamy gdzie jest najtaniej, a gdzie najdrożej. Gdzie iść na świąteczny obiad do aktorów? Anna Korcz, aktorka teatralna, znana także z ról filmowych, np. „Na Wspólnej” prowadzi kawiarnię i sklep z wypiekami „Moje smaki”. Na co dzień można wypić u niej kawę, kupić pasztety, wędliny i ciasta. Borys Szyc, aktor znamy z wielu ról filmowych, m.in. „Testosteron”, „Piłsudski” „Listy do M”, „Planeta singli” czy „Zimna wojna”, otworzył na warszawskim Mokotowie restaurację „Akademia”. Miejsce specjalizuje się w wyszukanej kuchni polskiej. W stałym menu znajduje się na przykład antrykot z polędwicy wołowej za 112 zł porcja.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez „U Fukiera” Magda Gessler (@u.fukiera) Piotra Adamczyka znacie z głośnej roli „Karol. Człowiek, który został...

Odliczamy do świąt. Te 2 rzeczy trzeba zrobić już teraz
Adobe Stock
Newsy
Odliczacie dni do świąt Bożego Narodzenia? Te 2 rzeczy trzeba zrobić już teraz
Są takie przedświąteczne czynności, które trzeba zaplanować z wyprzedzeniem. Albo przygotujecie je właśnie teraz, albo zapomnijcie o dobrze przygotowanych świętach.

Niektórzy planują święta z wyprzedzeniem, inni podchodzą to tego czasu w roku bardziej żywiołowo. Nie zajmują się myśleniem o świętach tak długo, zanim te nie nadejdą. I oczywiście jeśli nie macie na głowie dużej rodziny, która przyjeżdża z całego kraju i nie musicie przygotowywać dla niej całej wigilijnej wieczerzy, to możecie potraktować temat nieco lżej. Jednak i w tym przypadku może się zdarzyć, że brak planu podjętego z wyprzedzeniem spowoduje, że na pewne rzeczy już będzie za późno. Dlaczego planowanie świąt jest tak ważne? Są takie przedświąteczne czynności, na które jest czas właśnie teraz. Jedną z nich jest zaplanowanie świątecznych dań i decyzja czy będziecie je przygotowywać sami, czy też kupicie gotowe. Dlaczego trzeba decydować już teraz? Bo jeśli postanowicie, że wolicie zamówić świąteczny catering, zamówienie należy składać w ciągu najbliższych dni. Większość restauracji i firm cateringowych specjalizujących się w świątecznych przysmakach już z początkiem grudnia komunikuje klientom świąteczne menu, informuje do kiedy zbiera zamówienia, a czasem nawet zastrzega, że w przypadku dużej ilości zamówień, listy mogą być zamknięte wcześniej. Jeśli więc nie zdążycie ze złożeniem zamówienia, może się okazać, że jedynym wyjściem będzie zakasanie rękawów, założenie kuchennego fartucha i samodzielne pieczenie czy gotowanie. Zamówienia z reguły przyjmowane są do 17 grudnia, a potrawy wydawane 22, 23 i 24 grudnia. Druga czynność, która musi być poprzedzona planowaniem i wykonana właśnie teraz to nastawienie potraw, które wymagają czasu dojrzewania czy fermentowania. Jeśli nie nastawicie zakwasu na barszcz 3 tygodnie przed Wigilią, to wigilijny barszcz będziecie mogli zjeść dopiero na Nowy Rok. To samo dotyczy...

Garnki
Peruphotart/ Adobe Stock
Triki kulinarne
Potrawy, których nigdy nie powinniście gotować w domu. Oszczędzicie czas i nerwy
Chcecie przygotować te dania w domu? Dobrze się zastanówcie - ich przygotowanie zajmuje mnóstwo czasu!

Ostatnio coraz więcej uwagi zwraca się na to, jak ważne jest zdrowe odżywianie i przygotowywanie jedzenia samodzielnie w domu. Rzeczywiście – udowodniono, że przetworzona żywność ma negatywny wpływ na nasze zdrowie i łatwiej się od niej tyje. Jednak mimo to nie warto całkowicie rezygnować z niektórych potraw, które można kupić już gotowe. Ich przygotowanie jest tak czasochłonne, że możecie stracić przy tym więcej nerwów i zdrowia niż jedząc gotowe dania ze sklepu. Przetworzona żywność – tak, czy nie? Można się spierać co do tego czy gotowe, pakowane w słoiki lub leżące w zamrażarkach jedzenie jest zdrowe. Przez sporą ilość zawartych w nich konserwantów mają gorszy wpływ na nasze zdrowie i mogą powodować alergie i zaparcia. Jednak nie każda przetworzona żywność jest zła! Grunt to nauczyć się kierować zdrowym rozsądkiem, ponieważ niektóre z przedstawionych niżej dań zabierają tyle czasu, że naprawdę lepiej jest je po prostu kupić. Pierogi Smaczne, tradycyjne danie w wielu kuchniach świata. Jednak ich przygotowanie zajmuje strasznie dużo czasu i nie zawsze macie gwarancję, że pierogi wam wyjdą! Trzeba przygotować farsz, ciasto, a potem spędzić długie godziny na mozolnym zawijaniu i lepieniu pierogów . I na koniec oczywiście je ugotować! My chyba jednak wolimy po prostu kupić gotowe pierogi u sprawdzonych sprzedawców. Pamiętajcie, że pierogi można kupować nie tylko w supermarketach! Warto przejść się do pierogarni lub restauracji serwującej polskie jedzenie – bardzo często oferują sprzedaż pierogów na kilogramy. Jeśli będziecie kupować to danie w takich miejscach, to macie gwarancję, że nie różni się ono niczym od wersji przygotowywanej w domu. Ciasto francuskie Croissanty, rogaliki i tarta – wszystkie te wypieki są przepyszne, ale wyobrażacie sobie robienie...