Gotować samemu czy kupić gotowe? Z takimi dylematami mierzymy się co rok. W tym roku decyzja jest o tyle trudniejsza, że wszystko drożeje błyskawicznie. Wiele osób, które dotychczas kupowało pasztet czy sernik zdecyduje się piec samodzielnie, lub zrezygnuje z przysmaków. Sprawdzamy ile kosztują w tym roku święta i porównujemy ceny dań w kilku wybranych cateringach, w polskich miastach.
Ile kosztują świąteczne dania gotowe?
Jeśli zdecydujecie się zamawiać, zamówienia w większości miejsc trzeba składać już dziś. Niektóre informują, że zapewniają sobie możliwość zamknięcia list z zamówieniami przed terminem. Gotowe przysmaki w większości będą do odbioru 22 i 23 grudnia, w niektórych także w samą Wigilię.
Barszcz czerwony
- Warszawa „Zapiecek” na burakach i jabłkach 1 l – 33,98 zł
- Warszawa „Zielnik” 1 l – 42 zł
- Wrocław „Gruby Josek” barszcz z uszkami 900 ml – 55 zł
- Kraków „U Tamary” 1 l – 24 zł
- Kraków „Krak-food” 1 l - 21 zł
Pierogi z kapustą i grzybami
- Warszawa „Zapiecek” 10 szt. - 10,90 zł
- Warszawa „Zielnik” 1 porcja – 35 zł
- Wrocław „Gruby Josek” 10 szt. – 43 zł
- Kraków „U Tamary” 10 szt. – 30 zł
- Kraków „Krak-food” 1 kg – 40 zł
Pasztet
- Warszawa „Zapiecek”, pasztet wieprzowo – wołowy 800 g – 66,87 zł
- Wrocław „Gruby Josek”, pasztet cielęcy 1 kg – 69 zł
Kompot wigilijny
- Warszawa „Zapiecek” 1 l – 27,99 zł
- Kraków „U Tamary” 1 l – 15 zł
- Kraków „Krak-food” 1 l – 24 zł
Sernik
- Warszawa „Zielnik” 5 porcji – 65 zł
- Wrocława „Gruby Josek” 2 kg – 119 zł
- Kraków „Krak-food” 1 kg – 31 zł
Makowiec
- Warszawa „Zielnik” 10 porcji – 109 zł
- Wrocław „Gruby Josek” 1 kg – 65 zł
- Kraków „Krak-food” 1 kg 32-37 zł
Kiedy warto kupić świąteczne dania gotowe?
Podpowiadamy, w jakich sytuacjach lepiej zamówić gotowe danie niż samodzielnie je przyrządzać:
- Nie potraficie piec – kupcie ciasta, a barszcz i śledzie zróbcie sami.
- Nie lubicie gotować – skupcie się na serniku, a pierogi kupcie.
- Nie macie czasu, a chcecie mieć smaczne święta – w tym przypadku musicie wydać więcej i kupić dania zrobione przez profesjonalnych kucharzy.
- Nie jecie mięsa, ryb, a w składkowych świętach macie przynieść właśnie te dania? - po prostu je kupcie
- Macie do zrobienia zbyt dużo dań — podzielnie listę dań na te, które zrobicie sami i te, które zrobią dla was inni.
- Gdy znajoma, sąsiadka gotuje i piecze dla zarobku — jeśli stać was na wsparcie w ten sposób kogoś znajomego, zawsze warto to zrobić. Będziecie mieli smaczną potrawę, mniej pracy, a dodatkowo zyskacie świadomość, że komuś pomogliście.
Źródło: Zapiecek.eu, zielnik.pl, restauracjazielnik.pl. grubyjosek.pl, utamary.pl, krakfood.pl