Choć kebab jest bardzo smaczny, to niestety nie jest najzdrowszym daniem! Te sprzedawane często za niską cenę w lokalach o wątpliwym wyglądzie są przygotowywane z mięsa bardzo słabej jakości. Gotowe bloki zmielonego mięsa są kupowane przez restauracje i dodawane do kebabów. Skład tych produktów pozostawia wiele do życzenia – nie różnią się wiele od parówek z supermarketu. Czy to oznacza, że trzeba sobie odmówić przyjemności i przestać jeść kebaba z frytkami? Absolutnie nie! Przekonajcie się, że można go bardzo łatwo przygotować w domu z zaledwie kilku składników.
Przepis na domowy kebab z piekarnika
Do przygotowania domowego kebaba będziecie potrzebowali poniższych składników:
- 700-800 g mięsa z kurczaka (najlepiej z mięsa z udek)
- 300 ml jogurtu naturalnego
- Pół ziemniaka
- Pół cebuli
- 2 łyżki papryki słodkiej mielonej
- 2 łyżki czosnku granulowanego
- Papryka ostra do smaku
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
- Pocięte na cienkie kawałki mięso natrzyjcie solą. Do plastikowego pojemnika wlejcie jogurt, dodajcie wszystkie przyprawy i dokładnie zamieszajcie. W tak przygotowanej marynacie umieśćcie kawałki kurczaka i odstawcie na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
- Następnie w połówkę dużego ziemniaka wbijcie trzy patyczki do szaszłyków. Nabijajcie na każdy patyczek mięso, a na koniec nabijcie kawałek cebuli. Zawińcie całość w folię spożywczą i wstawcie do lodówki na minimum godzinę.
- Po tym czasie zdejmijcie z mięsa folię. Przygotowany kebab wstawcie w pozycji pionowej do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Uważajcie, by końcówki patyczków znalazły się w górnej kratce! Pieczcie przez 1,5 godziny. I gotowe!
Tak przygotowany domowy kebab będzie smakował fantastycznie z sosem czosnkowym lub tzatziki. Warto zrobić do niego domowe frytki, które będą znacznie smaczniejsze niż te podawane w lokalach. Palce lizać!