Choć kebab jest bardzo smaczny, to niestety nie jest najzdrowszym daniem! Te sprzedawane często za niską cenę w lokalach o wątpliwym wyglądzie są przygotowywane z mięsa bardzo słabej jakości. Gotowe bloki zmielonego mięsa są kupowane przez restauracje i dodawane do kebabów. Skład tych produktów pozostawia wiele do życzenia – nie różnią się wiele od parówek z supermarketu. Czy to oznacza, że trzeba sobie odmówić przyjemności i przestać jeść kebaba z frytkami? Absolutnie nie! Przekonajcie się, że można go bardzo łatwo przygotować w domu z zaledwie kilku składników.

Przepis na domowy kebab z piekarnika

Do przygotowania domowego kebaba będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • 700-800 g mięsa z kurczaka (najlepiej z mięsa z udek)
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • Pół ziemniaka
  • Pół cebuli
  • 2 łyżki papryki słodkiej mielonej
  • 2 łyżki czosnku granulowanego
  • Papryka ostra do smaku
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Pocięte na cienkie kawałki mięso natrzyjcie solą. Do plastikowego pojemnika wlejcie jogurt, dodajcie wszystkie przyprawy i dokładnie zamieszajcie. W tak przygotowanej marynacie umieśćcie kawałki kurczaka i odstawcie na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
  2. Następnie w połówkę dużego ziemniaka wbijcie trzy patyczki do szaszłyków. Nabijajcie na każdy patyczek mięso, a na koniec nabijcie kawałek cebuli. Zawińcie całość w folię spożywczą i wstawcie do lodówki na minimum godzinę.
  3. Po tym czasie zdejmijcie z mięsa folię. Przygotowany kebab wstawcie w pozycji pionowej do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Uważajcie, by końcówki patyczków znalazły się w górnej kratce! Pieczcie przez 1,5 godziny. I gotowe!

Tak przygotowany domowy kebab będzie smakował fantastycznie z sosem czosnkowym lub tzatziki. Warto zrobić do niego domowe frytki, które będą znacznie smaczniejsze niż te podawane w lokalach. Palce lizać!