kebab przepis
Flickr
Newsy

Kulinarny hit. Domowy kebab z piekarnika. Sekretny składnik nada o niebo lepszy smak

Kupowany w lokalach (zwłaszcza tanich) kebab nie jest zbyt zdrowy. Przygotujcie go samodzielnie w domu - będzie znacznie smaczniejszy!

Choć kebab jest bardzo smaczny, to niestety nie jest najzdrowszym daniem! Te sprzedawane często za niską cenę w lokalach o wątpliwym wyglądzie są przygotowywane z mięsa bardzo słabej jakości. Gotowe bloki zmielonego mięsa są kupowane przez restauracje i dodawane do kebabów. Skład tych produktów pozostawia wiele do życzenia – nie różnią się wiele od parówek z supermarketu. Czy to oznacza, że trzeba sobie odmówić przyjemności i przestać jeść kebaba z frytkami? Absolutnie nie! Przekonajcie się, że można go bardzo łatwo przygotować w domu z zaledwie kilku składników.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na domowy kebab z piekarnika

Do przygotowania domowego kebaba będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • 700-800 g mięsa z kurczaka (najlepiej z mięsa z udek)
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • Pół ziemniaka
  • Pół cebuli
  • 2 łyżki papryki słodkiej mielonej
  • 2 łyżki czosnku granulowanego
  • Papryka ostra do smaku
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Pocięte na cienkie kawałki mięso natrzyjcie solą. Do plastikowego pojemnika wlejcie jogurt, dodajcie wszystkie przyprawy i dokładnie zamieszajcie. W tak przygotowanej marynacie umieśćcie kawałki kurczaka i odstawcie na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
  2. Następnie w połówkę dużego ziemniaka wbijcie trzy patyczki do szaszłyków. Nabijajcie na każdy patyczek mięso, a na koniec nabijcie kawałek cebuli. Zawińcie całość w folię spożywczą i wstawcie do lodówki na minimum godzinę.
  3. Po tym czasie zdejmijcie z mięsa folię. Przygotowany kebab wstawcie w pozycji pionowej do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Uważajcie, by końcówki patyczków znalazły się w górnej kratce! Pieczcie przez 1,5 godziny. I gotowe!

Tak przygotowany domowy kebab będzie smakował fantastycznie z sosem czosnkowym lub tzatziki. Warto zrobić do niego domowe frytki, które będą znacznie smaczniejsze niż te podawane w lokalach. Palce lizać!

domowy kebab przepis
Gotujmy.pl/mania
Newsy
Koniec z wydawaniem pieniędzy - kebab z tego przepisu smakuje lepiej niż kupny
Nie ulega wątpliwości, że domowy kebab to nie tylko oszczędność pieniędzy, ale również zdrowia. Tak przygotowany fast-food na pewno nie zaszkodzi waszemu organizmowi. Na dodatek będzie smakował o wiele lepiej niż kupny. Możecie go jeść nawet codziennie!

Po co trwonić pieniądze na mieście, skoro można zrobić kebaba w domu. Przepis jest dziecinnie prosty i szybki, a smak… zachwyci całą waszą rodzinę. Jeśli macie słabość do tego typu przekąsek, koniecznie przetestujcie ten przepis. Przepis na domowy kebab Składniki 4 piersi z kurczaka ¼ główki młodej kapusty 1 mały ogórek świeży ½ z każdego koloru papryki – czerwonej, zielonej i żółtej ½ czerwonej cebuli 10 pomidorków koktajlowych 1 cebula dymka ze szczypiorem 4 ząbki czosnku 100 gramów śmietany 18 proc. 3 łyżki majonezu 6 łyżek oleju Chlebki typu pita (można kupić w każdym markecie spożywczym) Przyprawa do kebaba Przygotowanie Piersi z kurczaka dokładnie umyjcie, odetnijcie z nich błony, tłuszcz i ścięgna, a następnie pokrójcie w kostkę. W misce umieśćcie olej oraz przyprawę do kebaba. Całość dokładnie wymieszajcie, a następnie dodajcie pokrojonego kurczaka. Zamarynowane mięso przykryjcie folią i odstawcie do lodówki na całą noc. Młodą kapustę posiekajcie. Papryki umyjcie i pokrójcie w kosteczkę. Ogórka również umyjcie i pokrójcie w półplasterki. Czerwoną cebulę obierzcie i posiekajcie w pióra. Dymkę ze szczypiorkiem również posiekajcie. Z kolei pomidorki koktajlowe umyjcie i przekrójcie na połówki lub ćwiartki. Wszystkie warzywa umieśćcie w dużej misce i delikatnie wymieszajcie. W małej miseczce umieśćcie śmietanę, majonez oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Sos dokładnie wymieszajcie i odstawcie do przeniknięcia smaków, na ok. 15 minut. Mięso wraz z całą marynatą umieśćcie na rozgrzanej patelni i smażcie przez kilka minut na złoty kolor. Pitę podgrzejcie na patelni grillowej lub zwykłej, a następnie przełóżcie...

Jakie mięso najczęściej trafia do kebabów? „Tu naprawdę mielą wszystko”
Pixabay
Newsy
Jakie mięso najczęściej trafia do kebabów? „Tu naprawdę mielą wszystko”
Polacy są wielkimi fanami kebabów. Jednak, czy wszyscy wiedzą, co naprawdę może się w nich znajdować? Ostatnie doniesienia są przerażające.

Kebab to tradycyjne danie tureckie. Oryginalnie serwowane jest z baraniną, jednak w Polsce często spotyka się je także w wersji z innymi mięsami – zwłaszcza z kurczakiem. Reporterzy śledczych programów TVN zagłębili się jednak w szczegóły pracy polskich ubojni… Są przerażające! Jakie mięso jest w kebabie? Straszne okoliczności pracy w barze kebab ujawnił pan Patryk, pracownik tego typu lokalu w Warszawie. Kucharz ujawnił, że każde mięso ma taki sam kolor, kiedy się je przypiecze – niezależnie od tego, czy jest ono zepsute czy świeże. Można w ten sposób łatwo oszukać klienta, a nawet narazić go na niebezpieczne konsekwencje zdrowotne.  Mięso miks w kebabie Dziennikarze dotarli do ubojni, które stosowały groźne praktyki obróbki mięsa. Bez asysty weterynarza zabijano tam chore krowy, a następnie przerabiano je na mięso do spożycia. Często sprzedawano także mięso z krów, które już zdechły w wyniku choroby czy zaniedbań… Niestety, jak się okazało, tego typu mięso najczęściej trafia właśnie do kebabów. Jest ono najłatwiejsze do sprzedania jako tzw. „miks”. Pracownik kebaba ujawnia jednak, że sam kiedyś zatruł się kebabem z tzw. „miksu” i ostrzega, że w typie mięsa, który przedstawiany jest np. jako wołowy, potrafi być nawet kilka różnych rodzajów mięs. Problem w tym, że pracownicy rzadko wiedzą jakie. Kucharze w „podejrzanych” lokalach z mięsem nieznanego pochodzenia ostrzegają także przed kebabami z kurczakiem, ponieważ bardzo często sami nie mają informacji o pochodzeniu mięsa, która trafia do klientów.  „Ja tego nie jem. Boję się (...) Tu naprawdę mielą wszystko" - wypowiedział się pracownik baru z kebabami. Macie wątpliwości co do świeżości czy składu kebaba? Pytajcie...

Marynata do karkówki na grilla. Przepis na soczysty karczek z grilla
Gotujmy.pl/Ania321
Newsy
Przepis na boczek pieczony na cebuli. Idealny na obiad i jako wędlina na kanapki
Pyszny, pełen smaku pieczony boczek na cebuli, który możecie podawać na 2 sposoby. Jest tak dobry, że nikt mu się nie oprze. Boczek z tego przepisu wychodzi bardzo miękki i soczysty, a do tego niezwykle aromatyczny dzięki użytym przyprawom i cebuli

Tak przygotowany pieczony boczek na cebuli możecie podawać na dwa sposoby. Jest doskonały do podania na ciepło z sosem, ziemniakami i surówką albo mizerią na obiad albo po wystudzeniu, cienko skrojony jako wędlina na kanapki. Możecie również zaserwować tak przygotowany boczek podczas przyjęcia na desce z wędlinami. Domowe mięso i wędliny nie mają sobie równych. Nie zawierają zbędnych konserwantów, barwników czy polepszaczy smaku, a do tego mogą leżeć w lodówce o wiele dłużej niż te kupione w sklepie. Zaletą jest również to, że doskonale wiecie, jakich składników użyliście do przygotowania. Przepis na boczek pieczony na cebuli Składniki 3,5kg surowego boczku 4 średnie cebule 10 łyżek ostrej musztardy 10 łyżek oleju rzepakowego 1 główka czosnku 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 3 łyżki majeranku 3 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka pieprzu ziołowego Przygotowanie pieczonego boczku z cebulą Boczek umyjcie dokładnie pod bieżącą wodą i osuszcie za pomocą papierowego ręcznika. Przetnijcie go na pół w poprzek. W miseczce wymieszajcie dokładnie olej z musztardą, dodajcie wyciśnięty czosnek i przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy, majeranek, papryki słodką i ostrą. Wymieszajcie i posmarujcie dokładnie boczek od środka. Każdą połówkę mięsa zrolujcie i obwiążcie ciasno sznurkiem. Posmarujcie z wierzchu marynatą. Przykryjcie i wstawcie do lodówki na 24 godziny, aby dobrze przeszło smakiem marynaty. Następnego dnia obierzcie cebulę z łupin i pokrójcie w grube plastry. Jeśli macie 1 duże naczynie żaroodporne, w którym zmieszczą się obie rolady, możecie go użyć. W przeciwnym wypadku użyjcie 2 naczyń. Na dnie ułóżcie cebulę, a na niej...

udka z kurczaka z miodem
AdobeStock
Newsy
Zamarynujcie tak kurczaka, a będzie przyjemnie chrupał przy gryzieniu. Środek nadal będzie soczysty
Marzy się wam złocisty kurczak z piekarnika z chrupiącą skórką? Uda się to dzięki jednej, prostej sztuczce.

Dziś coraz więcej osób dba o dietę i szczupłą sylwetkę. Popularne dawniej mięso wieprzowe powoli odchodzi do lamusa, bo jest tłuste i tuczące. Do tego polskie dania z wieprzowiny do zbyt dietetycznych nie należą. Alternatywą może być mięso wołowe, jednak jest ono bardzo drogie. Z tego powodu wiele osób chętnie wybiera drób, a najczęściej mięso z kurczaka. Jest bardzo lekkie, delikatne, chude i stosunkowo tanie. I można przyrządzić je na wiele sposobów. Jednym z lepszych jest upieczenie kurczaka w piekarniku z minimalną ilością tłuszczu. A jeśli przed dodaniem marynaty nasmarujecie mięso miodem, to będzie niesamowicie chrupiące. Przepis na pieczone udka z kurczaka w miodzie Tak zrobiony kurczak będzie cudownie chrupiący i rozpływający się w ustach. Do jego przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 10 pałek z kurczaka 4 ząbki czosnku 4 łyżki miodu 3 łyżki oliwy 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 płaska łyżka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki 1 łyżeczka sosu sojowego Przygotowanie: Pałki z kurczaka obmyjcie pod bieżącą, zimną wodą. Natrzyjcie mięso 4 łyżkami miodu, włóżcie do szczelnie zamykanego pojemnika i odstawcie do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie przygotujcie marynatę z 3 łyżek oliwy, łyżki mielonej papryki słodkiej, łyżeczki mielonej ostrej papryki, płaskiej łyżki przyprawy do kurczaka i jednej łyżeczki sosu sojowego. Dodajcie 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Dokładnie wymieszajcie. Do pojemnika z posmarowanymi miodem pałkami z kurczaka wlejcie marynatę i dokładnie obtoczcie w niej mięso. Odstawcie do lodówki na 3-4 godziny. Wyjmijcie mięso z lodówki i przełóżcie do rękawa do pieczenia wraz z całą marynatą. Wstawcie do rozgrzanego do 180...