Kulinarne pytanie za 10 tys. zł w „Milionerach": „Nieryż wśród ryżu: basmati, carlose, arborio, ragatoni”- wygralibyście?
ONS.pl
Newsy

Kulinarne pytanie za 10 tys. zł w „Milionerach": „Nieryż wśród ryżu: basmati, carlose, arborio, ragatoni”- wygralibyście?

Znacie rodzaje ryżu i makaronu? To pierwszy krok do wzięcia udziału w teleturnieju, w którym można wygrać nawet milion zł.

Gdy w „Milionerach” padają pytania kulinarne, to choć każdy z uczestników ma w domu kuchnię, codziennie jada po kilka posiłków, a czasem nawet lubi gotować, to nie zawsze radzi sobie z quizem.

Tak też było w tym przypadku. Uczestniczka nie była pewna odpowiedzi, dlatego zdała się na publiczność i wybrała koło ratunkowe, w którym to osoby zgromadzone w studio wytypowały odpowiedź. I dobrze zrobiła.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Poznajcie różne rodzaje ryżu. Każdy z nich może być użyty do innych dań

Podstawowy podział ryżu, jaki można znaleźć na opakowaniach w sklepach, jest dobrze znany. Zwyczajowe nazwy związane są z długością ziaren lub kolorem. To: ryż biały, czarny, czerwony, długoziarnisty, jaśminowy, charakteryzujący się naturalnym aromatem czy basmati – aromatyczny, śnieżnobiały i sypki.

Jednak gatunki ryżu w polskich sklepach zamiast nazw, otrzymują często na opakowaniach opis przeznaczania np. ryż do sushi, ryż do risotto. To dlatego potem możemy mieć problem z rozpoznaniem, które z nazw dotyczą ryżu, a które nie:

  • Carlose – to ryż średnioziarnisty o podłużnym, lekko perlistym i kremowym ziarnie. Najczęściej produkowany jest w USA, a jego nazwa pochodzi od słów „California” i „Rose”. Ma delikatny aromat i smak orzechów arachidowych. Stosowany jest jako ryż do sushi.
  • Arborio – to ryż pochodzący z Włoch i to właśnie on stanowi podstawę słynnego, włoskiego risotto. Arborio jest kleisty — dzięki zawartej w nim skrobi można uzyskać gęsty sos do risotto. Można go poznać po charakterystycznych, okrągłych ziarenkach.
Zobacz także
Tak spagetti bolognese robią w Bolonii. Włosi dodają do niego 1 składnik, który robi całą robotę

Tak spagetti bolognese robią w Bolonii. Włosi dodają do niego 1 nietypowy składnik, który robi całą robotę

Gołąbki z wołowiną i ryżem. Przepis na smaczne gołąbki

Gołąbki z wołowiną i ryżem. Przepis na smaczne gołąbki

Rodzajów makaronów także jest sporo

Publiczność „Milionerów” trafnie odgadła, że hasłem, które nie pasuje do pozostałych jest „ragatoni”. To nie ryż, tylko rodzaj makaronu. Ponad 60% widzów głosowała za tym właśnie hasłem.

Oto jakie jeszcze makarony pojawiają się w naszych sklepach. Warto je znać w razie, gdyby jeden z kolejnych odcinków teleturnieju dotyczył właśnie makaronów:

  • Spaghetti. Ten makaron zna każdy. To podłużne rurki, czasem grubsze i puste w środku, które Idealnie komponują się z gęstymi sosami: sosem bolońskim, carbonara, pesto czy neapolitańskim.
  • Tagliatelle. To płaskie wstążki, często zawijane w gniazdka. Także doskonale chłoną sos. Można go używać zamiennie ze spaghetti, jednak najlepiej smakuje z sosem serowo – pieczarkowym.
  • Cannelloni. Nazwa oznacza „grube rury”. Rurki mają z reguły średnicę 3 cm i długość 8 cm. To makaron przeznaczony do nadziewania farszem mięsnym lub warzywnym.
  • Penne. Ma kształt ciętych pod kątem ostrym rurek, które mogą być rowkowane lub gładkie. Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.
  • Ragatoni — makaron z teleturnieju.  Makaron rigatoni to grubsza i szersza wersja włoskiego makaronu penne. Najczęściej podawane jest z sosem pomidorowym z dodatkiem mięsa mielonego.
  • Pappardelle. To niezwykle puszysty i chłonny makaron. Jest płaski, cienki i cięty na szerokie, długie wstążki. Idealnie komponuje się z gulaszem oraz ciężkimi sosami.

Źródło: plejada.pl, odżywianie info.pl, winiary,pl

rodzaje makaronu
AdobeStock
Newsy
Penne, tagiatelle, pappardelle... Większość Polaków nie potrafi wymienić nawet 5 rodzajów makaronów. A wy je odróżniajcie?
Uwielbiana przez Polaków kuchnia włoska, słynie z przepysznych makaronów, które z pewnością często goszczą w waszych domach. Jednak w ogromnej ilości ich nazw i rodzajów, łatwo się pogubić.

Włosi są niekwestionowanymi liderami, jeśli chodzi o ilość spożywanego makaronu. Statystyczny mieszkaniec słonecznej Italii, zjada aż 30 kilogramów tego produktu w ciągu roku. To sześć razy więcej niż przeciętny Polak. Nic więc dziwnego, że nasza wiedza dotycząca rodzajów makaronów jest tak uboga. Rodzaje makaronów Penne, tagiatelle, pappardelle... Większość Polaków gubi się w tych skomplikowanych nazwach. Właśnie dlatego zamiast powiedzieć mężowi „kup nitki”, uciekamy się do słów „kup makaron do rosołu”. W końcu każdy wie, jak on wygląda.  Nie ulega jednak wątpliwości, że w rodzajach makaronów warto się orientować, chociażby dla własnej satysfakcji. Postanowiliśmy więc wymienić kilka z nich i wytłumaczyć, na czym polegają różnice. Makaron spaghetti czyli długie nitki Makaron spaghetti to jeden z najczęściej wybieranych przez Polaków rodzajów tego przysmaku. Są to bardzo długie i dosyć grube nitki, które idealnie komponują się z takimi sosami jak bolognese, carbonara czy neapolitańskim. Włosi jadają go również z czosnkiem, oliwą i serem. Jest naprawdę przepyszny. Makaron fusilli czyli znane wszystkim świderki Na pewno kojarzycie również makaron fusilli, czyli krótkie kluski wyglądające jak małe świderki. Powstają poprzez zwinięcie ciasta w spiralę. Ich niekwestionowaną zaletą jest fakt, że bardzo dobrze łączą się z sosami i nie sprawiają problemów, jeśli chodzi o konsumpcję.  We Włoszech makaron fusilli, najczęściej jada się w towarzystwie mięsnych i serowych sosów. Z kolei w Polsce używa się go jako dodatek do zup, sałatek oraz dań głównych (zamiast ryżu czy ziemniaków). Makaron penne, czyli przepyszne rurki Ten makaron z pewnością również dobrze znacie....

Makaron
Pixabay/RitaE
Newsy
Jak odmierzyć porcję makaronu na osobę? Ta metoda zawsze działa
Makaron to jeden z najpopularniejszych produktów spożywczych. Właśnie w makaron Polacy zaopatrywali się w pierwszej kolejności na początku pandemii.

Każdy z was lubi z pewnością szybkie danie, które można przyrządzić z produktów znalezionych w kuchni. Takim produktem jest makaron, na pewno macie go w domowej spiżarce. Makaron ma długą historię Spaghetti przypomina historię makaronu, która jest długa i skręcona. Do dziś dnia wiele krajów walczy o miano pierwszego, który makaron wymyślił. Obecnie ten mączny przysmak można znaleźć w kuchniach całego świata, w niektórych to wręcz podstawowy składnik. Bez niego z pewnością nie obyliby się Włosi, którzy w Europie uważani są za prawdziwych królów makaronu. Makaron to najstarszy produkt żywieniowy. Mógł on być przyrządzany już 4000 lat temu. Legenda mówi, że do Europy sprowadził go Marco Polo. Według niektórych świadectw, już wiele wieków wcześniej makaron był znany starożytnym Rzymianom. Ten pokarm, przyrządzany z mieszaniny wody i mąki, a następnie suszony, znali także Arabowie. Inna teoria głosi, że to dzięki nim trafił on na południe Europy, m.in. do Włoch. Współcześnie właśnie Włochy uznawane są za ojczyznę makaronu. Dziś kuchnia włoska rozróżnia blisko sto jego rodzajów. Dla polepszenia walorów smakowych, a także estetycznych, do makaronów zarówno tych domowych, jak i przemysłowych, dodaje się naturalne barwniki np. sok z buraków, szpinak i pomidory. Inny makaron do sosów śmietanowych, inny do bazy z pomidorów Makarony można podzielić głównie przez wzgląd ich użyteczności wobec różnych potraw. Innego rodzaju użyjecie do śmietany z koperkiem i łososiem, a innego do klasycznego spaghetti ze świeżych, smażonych pomidorów. Można wyróżnić jego rozmaite odmiany. Rodzaje, z których korzysta się najczęściej to: Linguini ...

posiłek jedzenie
Adobe Stock
Newsy
Cudzoziemcy są zaskoczeni tym zwyczajem kulinarnym Polaków. Nas to w ogóle nie dziwi. A co wy sądzicie?
Co kraj to inny obyczaj. Każda z kultur ma swoje charakterystyczne dania, które mogą być dla cudzoziemców nieco niezrozumiałe. Turyści widząc przysmak Polaków, są niekiedy wręcz zaskoczeni takim sposobem podania. Sprawdźcie czy wy też jecie taki zestaw!

Każdy kraj czy region w swojej tradycji ma charakterystyczne potrawy, które są mniej lub bardziej popularne poza ich okręgiem. Łączenie pewnych smaków dla osób spoza danej grupy może być nieco zaskakujące, a nawet szokujące. Podobnie jest w przypadku Polaków, którzy zajadają się makaronem z białym serem oraz cukrem. Ten zestaw zadziwia turystów, gdyż połączenie tych smaków jest dosyć kontrowersyjne.  Pochodzenie makaronu  Bez wątpienia stolicą makaronu są Włochy. Mieszkańcy tego kraju wręcz szczycą się tym produktem, który jest sławny na całym świecie. Jednak uważają, że sposób ich przygotowywania jest najpoprawniejszy. Gdy spotykają się w innych rejonach z innym sposobem podania tego produktu są dość zaskoczeni, a niekiedy nawet zbulwersowani. Uważają, że łączenie makaronu z pewnymi składnikami jest wręcz karygodne. Pasta, tak jak i inne włoskie potrawy, czyli pizza bądź focaccia, są swojego rodzaju daniem narodowym. Uznawane za Włochów za świętość w dziedzinie kulinarnej.  Rodzaje makaronu O kształtach makaronu można napisać książkę. Jest szereg rodzajów tego produktu, a każdy z nich jest przypisany do innego dania bądź sosu. Wśród tych form można wyróżnić, takie jak:  spaghetti- długie nitki, tagliatelle- makaron wstążki, fusilli- makaron świderki, penne- makaron rurki, conchiglioni- muszle makaronowe, kokardki, czy lasagne- płaty makaronu. Podczas zakupów, można się spotkać również z innymi kształtami. Wybór odpowiedniego zależy od przygotowywanego dania bądź ulubionej formy. Najpopularniejsze sosy do makaronu Włosi nie wyobrażają sobie podania makaronu z czymś innym niż sos. W ich przepisach można znaleźć szereg różnych wariantów tego dodatku. Każdy z...

Gotowanie makaronu
Flickr
Newsy
Kiedy solić wodę na makaron? Przed zagotowaniem czy w trakcie?
Wokół tak prostej czynności jak gotowanie makaronu narosło wiele mitów. Czas je rozwiać. Między innymi ten o soleniu wody.

Wydawałoby się, że nie ma nic prostszego. Garnek pełen wody, nieco soli, szybkie gotowanie i makaron gotowy. Tymczasem okazuje się, że nawet temat gotowania makaronu może podzielić Polaków na kilka skłóconych obozów… Pierwszą kwestią, która budzi niejasności, jest ilość wody, w której powinno się gotować makaron. Wrodzona oszczędność i spryt podpowiada, że najlepsza będzie odrobina wody. To jednak błąd. Makaron będzie smakował najsmaczniej, gdy zagotujemy 1 litr wody na każde 100 g makaronu. Do takiego gotowania potrzebny będzie spory garnek, taki w którym nasze nitki czy rurki będą miały zapewnioną przestrzeń do równomiernego ugotowania. Do gotowania spaghetti najlepiej posłuży wysoki garnek. Jeżeli takim nie dysponujecie, powinniście poczekać chwilkę po włożeniu makaronu do garnka, a następnie lekko przydusić wystające spaghetti zanurzając je w wodzie. Ile gotować makaron? Sposobem na oszczędność będzie za to użycie pokrywki. Kiedy woda na makaron się zagotuje, a wasza pasta wyląduje już w garnku i zacznie się gotować, dostosujcie odpowiedni płomień na kuchence. Naturalnie będziecie potrzebowali mniej energii do gotowania, kiedy garnek będzie znajdował się pod przykryciem. Trzeba jednak uważać, by makaron nie wykipiał! Manipulacje związane z gazem, szybkością gotowania, a także ilością wody sprawiają, że nie do końca należy sugerować się liczbą minut wskazaną na opakowaniach. Owszem, jest to szacunkowy czas, jaki potrzebny jest do ugotowania. Nie zmienia to faktu, że makaron należy próbować. I obowiązkowo raz na jakiś czas mieszać, by nie przywarł do dna naczynia. Solić przed czy w trakcie? Co z soleniem wody na makaron? Powinno wystarczyć ok. 7-10 g soli (ok. 1 mała łyżeczka) na 100 g makaronu. Pozostaje jeszcze do rozwiązania kwestia, kiedy woda na makaron powinna...