Złote mleko to napój na bazie mleka kokosowego. Z powodzeniem można zastąpić je innym mlekiem roślinnym (na przykład migdałowym czy sojowym) albo krowim. Niezwykłego koloru oraz zdrowotnych właściwości dodaje zawarta w nim kurkuma.
Właściwości kurkumy
Przez lata niedoceniana kurkuma okazała się być nie tylko przyprawą, która dodaje daniom żółtego koloru. To prawdziwa zdrowotna bomba. Działa antynowotworowo, obniża poziom cholesterolu i cukru, usprawnia działanie układu pokarmowego, nerek i wątroby, dzięki czemu doskonale oczyszcza organizm, wspomaga odporność i zapobiega infekcjom.
Jak działa mleko z kurkumą? To doskonała mikstura, która sprawdzi się w przypadku przeziębienia i mokrego kaszlu, obniżonej odporności, bólu głowy czy odchudzania, ponieważ pomoże pozbyć się niechcianych kilogramów.
Jak przygotować złote mleko?
Złote mleko można przygotować na dwa sposoby. Na początek polecamy przygotować mleko z dodatkiem sproszkowanej kurkumy. Jeśli wam zasmakuje, zróbcie pastę z kurkumy – to świetny sposób, który pozwoli później szybko przygotować ulubiony napój do picia. Taka pasta jest świeża aż przez 3 tygodnie. Można ją wzbogacić o składniki rozgrzewające, takie jak czarny pieprzy i imbir.
Zobacz także:
Przepis na pastę z kurkumy
Składniki:
- 3 kopiaste łyżki sypkiej kurkumy
- Pół szklanki wody
- Opcjonalnie: 2-3 szczypty czarnego pieprzu i sproszkowanego imbiru
Przygotowanie:
- Zagotujcie wodę i wrzuć przyprawy.
- Gotujcie przez kilka minut, aż zacznie gęstnieć. Mieszajcie często i uważajcie, żeby pasta się nie przypaliła.
- Zbyt rzadka pasta potrzebuje kilku dodatkowych chwil gotowania, a zbyt gęsta odrobiny wody.
- Całość przełóżcie do szklanego słoiczka i przechowujcie w lodówce.
Przepis na złote mleko
Składniki:
- 1 szklanka mleka roślinnego lub krowiego
- 1 łyżeczka pasty z kurkumy lub łyżeczka sypkiej kurkumy
- Ulubiony naturalny miód do smaku
- Opcjonalnie: 1 łyżeczka oleju kokosowego, migdałowego lub masła klarowanego
Przygotowanie
- Do rondelka wlejcie mleko i dodaj pastę z kurkumy oraz olej.
- Podgrzewajcie aż do połączenia się wszystkich składników, ale nie doprowadzajcie do wrzenia.
- Złote mleko przelejcie do kubka i dosłodźcie miodem.
- Na zdrowie!