zlote mleko
unsplash.com/@sarahjgualtieri
Newsy

Kubek tego mleka doskonale podnosi odporność, obniża cholesterol i cukier. Wystarczy dodać jeden składnik

Słyszeliście o złotym mleku? Wzmacnia odporność, rozgrzewa w chłodne dni, a do tego rewelacyjnie smakuje.

Złote mleko to napój na bazie mleka kokosowego. Z powodzeniem można zastąpić je innym mlekiem roślinnym (na przykład migdałowym czy sojowym) albo krowim. Niezwykłego koloru oraz zdrowotnych właściwości dodaje zawarta w nim kurkuma

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości kurkumy 

Przez lata niedoceniana kurkuma okazała się być nie tylko przyprawą, która dodaje daniom żółtego koloru. To prawdziwa zdrowotna bomba. Działa antynowotworowo, obniża poziom cholesterolu i cukru, usprawnia działanie układu pokarmowego, nerek i wątroby, dzięki czemu doskonale oczyszcza organizm, wspomaga odporność i zapobiega infekcjom. 

Jak działa mleko z kurkumą? To doskonała mikstura, która sprawdzi się w przypadku przeziębienia i mokrego kaszlu, obniżonej odporności, bólu głowy czy odchudzania, ponieważ pomoże pozbyć się niechcianych kilogramów. 

Jak przygotować złote mleko? 

Złote mleko można przygotować na dwa sposoby. Na początek polecamy przygotować mleko z dodatkiem sproszkowanej kurkumy. Jeśli wam zasmakuje, zróbcie pastę z kurkumy – to świetny sposób, który pozwoli później szybko przygotować ulubiony napój do picia. Taka pasta jest świeża aż przez 3 tygodnie. Można ją wzbogacić o składniki rozgrzewające, takie jak czarny pieprzy i imbir. 

Przepis na pastę z kurkumy 

Składniki:

  • 3 kopiaste łyżki sypkiej kurkumy 
  • Pół szklanki wody 
  • Opcjonalnie: 2-3 szczypty czarnego pieprzu i sproszkowanego imbiru 

Przygotowanie:

  1. Zagotujcie wodę i wrzuć przyprawy. 
  2. Gotujcie przez kilka minut, aż zacznie gęstnieć. Mieszajcie często i uważajcie, żeby pasta się nie przypaliła. 
  3. Zbyt rzadka pasta potrzebuje kilku dodatkowych chwil gotowania, a zbyt gęsta odrobiny wody. 
  4. Całość przełóżcie do szklanego słoiczka i przechowujcie w lodówce. 
Zobacz także
Mleko wciąż drożeje. Takich wzrostów cen nie było od lat. Też to zauważyliście?

Mleko będzie coraz droższe. Już teraz ma rekordowo wysokie ceny. Ostatnio tak drogo było 7 lat temu

Nie na mleku i nie wodzie gazowanej.Zróbcie naleśniki na tym płynie, a wyjdą idealnie

Wlejcie do ciasta na naleśniki wrzątek i zobaczcie, co się stanie. Sposób tylko dla odważnych

Przepis na złote mleko 

Składniki:

  • 1 szklanka mleka roślinnego lub krowiego 
  • 1 łyżeczka pasty z kurkumy lub łyżeczka sypkiej kurkumy 
  • Ulubiony naturalny miód do smaku 
  • Opcjonalnie: 1 łyżeczka oleju kokosowego, migdałowego lub masła klarowanego 

Przygotowanie

  1. Do rondelka wlejcie mleko i dodaj pastę z kurkumy oraz olej.
  2. Podgrzewajcie aż do połączenia się wszystkich składników, ale nie doprowadzajcie do wrzenia.
  3. Złote mleko przelejcie do kubka i dosłodźcie miodem.
  4. Na zdrowie!
Pijcie ten żółty koktajl z samego rana. Istna ulga dla układu trawiennego i moczowego
Adobe Stock
Newsy
Pijcie ten żółty koktajl codziennie rano. Zapomnicie o problemach trawiennych
Szukacie naturalnych sposobów na poprawę stanu swojego układu trawiennego i moczowego? Wypróbujcie ten koktajl na bazie kurkumy.

Ostryż długi – czy mówi wam coś ta nazwa? Pod tą botaniczną nazwą kryje się nic innego jak znana zwolennikom kuchni indyjskiej kurkuma . Przyprawa ta kojarzona jest głównie ze swoim intensywnie żółtym kolorem. Z tego właśnie względu wyciągi z kurkumy używa się często w przemysłowej produkcji różnych produktów spożywczych, takich jak chociażby makarony. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę o prozdrowotnych korzyściach spożywania kurkumy. Jak kurkuma działa na ludzki organizm? Kurkumie przypisywane są następujące właściwości: działa przeciwzapalnie, działa antyoksydacyjnie, przez co niszczy wolne rodniki, pomaga w walce z niestrawnością i wzdęciami, wspiera organizm w walce z kamicą żółciową i pochodnymi problemami zdrowotnymi, spowalnia procesy starzenia się organizmu. To wszystko sprawia, że kurkuma wprost idealnie nadaje się do przygotowania zdrowotnego koktajlu z dodatkiem niemal równie zdrowego oleju lnianego, który usprawni pracę układu trawiennego. Dodatek w postaci octu jabłkowego wpłynie na skuteczność procesów trawiennych, a pieprz wpłynie na właściwe wchłanianie związków zawartych w kurkumie. Być może dla niektórych odpowiednią rekomendacją do regularnego spożywania tego napoju będzie znak jakości Anny Lewandowskiej . Słynna trenerka zalecała swoim czytelnikom i obserwujących właśnie taką miksturę dla poprawy pracy układu trawiennego i moczowego. Przepis na zdrowotny koktajl z kurkumy Poniżej przedstawiamy przepis na shot z kurkumy, oleju lnianego, octu i pieprzu Składniki: Ok. 50-75 ml wody 1 łyżeczka kurkumy lub odpowiednio dużo świeżo startej kurkumy 1 łyżka oleju lnianego 1 łyżka octu jabłkowego Odrobina soku z cytryny Szczypta pieprzu czarnego...

naleśniki Anny Lewandowskiej
AdobeStock/ONS
Newsy
Anna Lewandowska robi naleśniki inaczej niż każdy z nas. Jej przepis totalnie zaskakuje
Nie dość, że nietypowy, to na dodatek bardzo zdrowy za sprawą jednej przyprawy poprawiającej odporność. Takie naleśniki są przepyszne, koniecznie musicie ich spróbować!

Ania Lewandowska uwielbia gotować i zaskakiwać nietypowymi przepisami. Często używa w nich bardzo zdrowych i oryginalnych składników, które wzmacniają odporność. Tym razem do ciasta naleśnikowego dodała kurkumę, która nada naleśnikom pięknego, żółtego odcienia.  Właściwości zdrowotne kurkumy Kurkuma to bardzo silny antyoksydant, który zwalcza wolne rodniki. Ma doskonałe właściwości antynowotworowe, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Przyśpiesza gojenie ran, opryszczki, reguluje poziom cholesterolu, trójglicerydów i  cukru we krwi. Jeśli zrobicie napar z kurkumy i ostropestu to doskonale wpłynie on na działanie waszej wątroby i oczyści ją z toksyn.  Głównym składnikiem kurkumy jest kurkumina, która odpowiada zarówno za właściwości prozdrowotne, ale i piękny żółto-pomarańczowy kolor. Niewielka ilość tej przyprawy powinna znaleźć się jako dodatek w codziennej diecie, aby poprawić odporność organizmu. Jeśli lubicie naleśniki z przepisu, z które zwykle je smażycie to po prostu dodajcie pół łyżeczki kurkumy do ciasta. Naleśniki na słodko z kurkumą z przepisu Anny Lewandowskiej Składniki 0,5 szklanki mąki bez glutenu 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 2 jajka 0,5 szklanki wody 0,5 szklanki napoju ryżowego 0,5 łyżeczki kurkumy Szczypta soli morskiej Masło ghee do smażenia Pasta czekoladowo-kokosowa do smarowania Opcjonalnie: biały i czarny sezam do posypania Przygotowanie Oba typy mąki przesiejcie do miski, co doda im powietrza i sprawi, że naleśniki będą bardziej puszyste i niebiańsko lekkie. Dodajcie sól i kurkumę oraz mokre składniki: jajka, napój roślinny (możecie zastąpić go zwykłym mlekiem) oraz wodę. Wszystko dokładnie zmiksujcie na gładką masę. Na patelni...

Na jakim oleju smażyć naleśniki?
Adobe Stock
Newsy
Chcecie, żeby naleśniki były lekkie i aksamitne? Użyjcie tego oleju a będą naprawdę wyjątkowe
Z pewnością większość z was smaży naleśniki na oleju rzepakowym lub słonecznikowym. To błąd. Jeśli chcecie, by wasze danie było naprawdę lekkie i aksamitne, użyjcie innego tłuszczu.

Naleśników po prostu nie da się nie kochać – są smaczne, pożywne i dziecinnie proste w przyrządzeniu. Ich niekwestionowaną zaletą jest również fakt, że potrzebne składniki zawsze macie pod ręką. W końcu należą do nich mąka, jajka oraz mleko czyli produkty uznawane za absolutną podstawę w kulinarnym świecie. Jaki tłuszcz jest najlepszy do smażenia naleśników? Prawdopodobnie większość z was smaży swoje naleśniki na oleju słonecznikowym lub rzepakowym. Zdarzają się również tacy, którzy używają do tego masła. Okazuje się jednak, że żadne z tych rozwiązań w rzeczywistości nie jest poprawne. Najznamienitsi szefowie kuchni twierdzą, że najlepsze naleśniki – lekkie i aksamitne, powstają na oleju kokosowym. Produkt nie tylko odpowiada za walory estetyczne i smakowe dania, ale również ma niesamowicie pozytywny wpływ na wasze zdrowie. Cenne wartości odżywcze oleju kokosowego Olej kokosowy ma postać białej, twardej masy. Rozpuszcza się dopiero pod wpływem wysokiej temperatury, czyli na przykład umieszczony na patelni.  Jego regularne spożywanie nie tylko wspomaga walkę z nadwagą i korzystnie wpływa na skórę, ale również dodaje energii, reguluje poziom cholesterolu, działa bakteriobójczo i przeciwwirusowo oraz łagodzi objawy wielu chorób, w tym choroby Alzheimera. Przepis na naleśniki na oleju kokosowym Będziecie potrzebować: 250 gramów mąki pszennej 100 ml wody gazowanej  250 ml mleka 2 jajek Szczypty soli i kurkumy Oleju kokosowego do smażenia Przygotowanie: W dużej misce umieśćcie wszystkie składniki – mąkę, mleko, wodę, jajka, kurkumę oraz sól, pamiętając, by te które są sypkie przesiać wcześniej przez sitko (dzięki temu naleśniki będą bardziej puszyste). Całość połączcie przy...

Przepis na paste jajeczną Magdy Gessler. 1 składnik dodaje wyrazu i powoduje, że  jest niepowtarzalna
ONS.pl/ Adobe Stock
Newsy
Przepis na pastę jajeczną Magdy Gessler. 1 nietypowy składnik doda jej wyrazu i podkręci smak
Ten przepis mógłby zostać uznany za klasyczny, gdyby nie jedna dodatkowa przyprawa, która ma wpływ nie tylko na smak, ale także na kolor dania i wartości zdrowotne. Dodaje ją Magda Gessler.

Któż nie lubi pasty jajecznej? Chyba niewiele jest takich osób i w większości są to ci, którzy z różnych powodów nie jadają jajek. Bo jeśli ktoś lubi jajka, to delikatna i soczysta wersja pasty, z cebulką lub szczypiorkiem, dodatkiem oleju lub z majonezem, jest idealna nie tylko na kanapki. Podajemy, jak przyrządza ją Magda Gessler. Pasta jajeczna — jakich składników użyć? Żeby pasta była smaczna, warto używać do jej przyrządzenia najlepszej jakości składników. Najważniejszy jest wybór jaj. Nie powinny pochodzić z ferm przemysłowych, wybierajcie tylko jajka od kur z wolnego wybiegu lub te, kupowane bezpośrednio w gospodarstwach rolnych czy na targowiskach owocowo-warzywnych od gospodarzy. Nawet jeśli uda wam się dostać doskonałe jajka z ciemnymi żółtkami, do pasty jajecznej dodajcie jeszcze jeden składnik. To kurkuma. Nada zarówno pięknego koloru, który pod wpływam tłuszczu z majonezu, przeniesie się na wszystkie składniki, jak i głębokiego smaku. Z tą przyprawą pasta jajeczna jest wyjątkowa. Dodatkowo kurkuma wprowadzi do dania nowe walory odżywcze i zdrowotne. To przyprawa, którą warto dodawać do dań kiedy tylko można, bo hamuje rozwój wielu dolegliwości. Kurkumę, bez straty dla smaku, możecie zastąpić 1 łyżeczką proszku curry. Przepis na pastę jajeczną Magdy Gessler Składniki: 4 jaja 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy 2 łyżki masła Pół łyżeczki kurkumy Pół łyżeczki ostrej papryki Szczypta majeranku 1 pęczek koperku Trochę szczypiorku Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ugotujcie jajka na twardo, a w czasie gdy się gotują, posiekajcie zioła. Ugotowane jajka ostudźcie, obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę. W misce wymieszajcie wszystkie...