Gdy szukacie inspiracji na placuszki śniadaniowe, spieszymy wam z pomocą. Dość już monotonnych naleśników, racuchów czy placków na sodzie. Zamiast nich zróbcie zdrowe i super szybkie w przygotowaniu placki na płatkach owsianych.

Na czym polega łatwość ich przygotowania i jednocześnie ich zdrowotność? To wszystko zawiera się w liczbie składników, niezbędnych do ich przygotowania. Poza szklanką płatków owsianych będziecie potrzebowali jedynie banana i jedno jajko. Naturalna słodycz banana sprawia dodatkowo, że można absolutnie zrezygnować z użycia cukru.

Jak zrobić placki na płatkach owsianych?

By sprawić, by stały się nieco bardziej delikatne w teksturze i smaku, warto pokusić się o zmielenie płatków owsianych używanych do ciasta. Dzięki blenderowi uzyskacie proszek, który śmiało można nazwać mąką owsianą.

Jeżeli zaś chcecie odrobinę urozmaicić smak takich oto placuszków, postawcie na świeże owoce. Odrobina borówek, winogron, czy innych lekko kwaśnych jagód wsypana do środka zrobi im bardzo dobrze.

Zobacz także:

Przepis na proste i zdrowe placki na płatkach owsianych

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 dojrzały banan (im dojrzalszy banan, tym słodsze będą wasze placuszki)
  • 1 jajko

Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane zmielcie w blenderze.
  2. Rozduście banana widelcem i włóżcie do blendera. Wbijcie do środka jajko.
  3. Zmiksujcie wszystko na gładką masę.
  4. Smażcie placuszki na minimalnej ilości oleju rzepakowego lub innego tłuszczu. Placuszki uda się wam także upiec na suchej, teflonowej patelni. Warunki są dwa – po pierwsze niezbędna jest dobrze rozgrzana, nieprzywierająca powłoka. Drugim warunkiem jest pokrywka, którą przykryjecie piekące się placuszki, pozwalając na szybsze dopieczenie się ciasta bez strat temperatury.
  5. Gotowe placuszki podawajcie na śniadanie z owocami, konfiturami lub innymi lubianymi przez was dodatkami.

Smacznego!