Kubek płatków owsianych i 2 proste dodatki. Tyle wystarczy, by usmażyć ekspresowe placuszki
Getty Images
Newsy

Kubek płatków owsianych i 2 proste dodatki. Tyle wystarczy, by usmażyć ekspresowe placuszki

Macie dość naleśników, racuchów i sodziaków? Pora na małą innowację z płatkami owsianymi w roli głównej. Dodajcie 2 składniki i śniadanie gotowe.

Gdy szukacie inspiracji na placuszki śniadaniowe, spieszymy wam z pomocą. Dość już monotonnych naleśników, racuchów czy placków na sodzie. Zamiast nich zróbcie zdrowe i super szybkie w przygotowaniu placki na płatkach owsianych.

Na czym polega łatwość ich przygotowania i jednocześnie ich zdrowotność? To wszystko zawiera się w liczbie składników, niezbędnych do ich przygotowania. Poza szklanką płatków owsianych będziecie potrzebowali jedynie banana i jedno jajko. Naturalna słodycz banana sprawia dodatkowo, że można absolutnie zrezygnować z użycia cukru.

Kotlety mielone

Jak zrobić placki na płatkach owsianych?

By sprawić, by stały się nieco bardziej delikatne w teksturze i smaku, warto pokusić się o zmielenie płatków owsianych używanych do ciasta. Dzięki blenderowi uzyskacie proszek, który śmiało można nazwać mąką owsianą.

Jeżeli zaś chcecie odrobinę urozmaicić smak takich oto placuszków, postawcie na świeże owoce. Odrobina borówek, winogron, czy innych lekko kwaśnych jagód wsypana do środka zrobi im bardzo dobrze.

Zobacz także
Racuchy i placki na sodzie w pójdą w odstawkę. 2 minuty przygotowania i na patelnię

Racuchy i placki na sodzie w pójdą w odstawkę. 2 minuty przygotowania i na patelnię

placki na kefirze

Szklanka kefiru i 10 minut pracy. Tyle potrzeba, żeby usmażyć całą górę puszystych placków

Przepis na proste i zdrowe placki na płatkach owsianych

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 dojrzały banan (im dojrzalszy banan, tym słodsze będą wasze placuszki)
  • 1 jajko

Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane zmielcie w blenderze.
  2. Rozduście banana widelcem i włóżcie do blendera. Wbijcie do środka jajko.
  3. Zmiksujcie wszystko na gładką masę.
  4. Smażcie placuszki na minimalnej ilości oleju rzepakowego lub innego tłuszczu. Placuszki uda się wam także upiec na suchej, teflonowej patelni. Warunki są dwa – po pierwsze niezbędna jest dobrze rozgrzana, nieprzywierająca powłoka. Drugim warunkiem jest pokrywka, którą przykryjecie piekące się placuszki, pozwalając na szybsze dopieczenie się ciasta bez strat temperatury.
  5. Gotowe placuszki podawajcie na śniadanie z owocami, konfiturami lub innymi lubianymi przez was dodatkami.

Smacznego!

Rosyjskie "syrniczki" z masłem orzechowym na śniadanie. Wyśmienity przepis
mariwanna/gotujmy.pl
Newsy
Rosyjskie "syrniczki" z masłem orzechowym na śniadanie. Wyśmienity przepis
Wypróbujcie genialny przepis na syrniki – tradycyjne danie kuchni Europy Wschodniej!

Lubicie sernik ? Jeżeli tak, to na pewno będą wam smakowały syrniczki, czyli rosyjskie placuszki twarogowe. Są bardzo miękkie i niezwykle sycące, dzięki czemu doskonale nadają się na śniadanie. Można je podawać z cukrem, masłem, powidłami albo masłem orzechowym. Szczególnie polecamy ten ostatni dodatek, który jest pełen zdrowych tłuszczów i witamin – skorzystają z nich zwłaszcza osoby dbające o swój układ krążenia! Wypróbujcie wspaniały przepis na syrniki autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Syrniki – co to jest? Syrniki (lub twarożniki) to bardzo popularne danie w Rosji, na Białorusi i Ukrainie. To placki na bazie sera twarogowego z dodatkiem mąki i jaj. Można do nich dodawać ulubione smakołyki, na przykład kawałki jabłka, rodzynki albo banana. Syrniki podaje się najczęściej z dżemem, miodem albo kwaśną śmietaną. Sekretem idealnych syrników jest odpowiednie ich przygotowanie. Masę powinno się mieszać w możliwie jak najdelikatniejszy sposób, dzięki czemu po usmażeniu placki są bardzo serowe, wilgotne i miękkie. Warto użyć do nich zwykłego, półtłustego twarogu. Ser do sernika sprzedawany w wiaderkach będzie się rozpadał i placki mogą nie wyjść. Przepis na syrniki bananowe z masłem orzechowym Do przygotowania rosyjskich serniczków na patelni potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 30 dag półtłustego twarogu 1 dojrzały banan 3 łyżki mąki (oraz mąka do obtoczenia syrników) 1 jajko 1 łyżka cukru waniliowego Olej do smażenia Masło orzechowe Przygotowanie: Obierzcie banana, pokrójcie na kawałki i dodajcie do twarogu. Rozgniećcie widelcem i dokładnie wymieszajcie. Następnie dodajcie jedno jajko, łyżkę cukru i wymieszajcie. Wsypcie 3 łyżki mąki i dokładnie wymieszajcie...

Co się z stanie z organizmem, gdy codziennie będziecie jeść owsiankę? Wystarczy 10 dag dziennie
flickr
Newsy
Co się z stanie z organizmem, gdy codziennie będziecie jeść owsiankę? Wystarczy 10 dag dziennie
Płatki owsiane mają tyle wartości, że aż szkoda jeść na śniadanie zwykłe kanapki. Przekonajcie się sami.

W naszym kraju coraz powszechniej sięga się po płatki owsiane. Dodajecie do nich mleko lub jogurt, choć niektórzy bardziej cenią sobie gotowane w wodzie. Jadane są z miodem czy innym słodkim syropem i koniecznie z owocami. To danie, które możecie jeść przez okrągły rok i nadal nie mieć go dość. To dzięki dodawaniu sezonowych owoców, które zmieniają owsiankę o każdej porze roku, w całkiem inne danie. Oto dlaczego warto codziennie jeść owsiankę. Działanie zdrowotne płatków owsianych Płatki owsiane mają tak dużo korzystnych właściwości, że po prostu nie warto zastępować ich innym posiłkiem, np. zwykłymi kanapkami. Sami zobaczcie, jakie plusy przynosi regularne jedzenie płatków: Dostarczają antyoksydantów i zwalcza stany zapalne. To dzięki awentramidom występujących wyłącznie w płatkach owsianych. Wykryli je w owsiance naukowcy z Uniwersytetu Tufts. Rozszerzają naczynia krwionośne, poprawiają przepływ krwi. Poprawiają metabolizm. Płatki zawierają dużo błonnika, który poprawia przemianę materii i przyspiesza trawienie. Ugotowane płatki pęcznieją w brzuchu, dają uczucie sytości i powstrzymują przed podjadaniem. Poprawiają prace jelit. Płatki zawierają dużo beta-glukanu, który nadaje im żelowej konsystencji wyściełającej jelita, usprawniającej trawienie, ale też chroniącej przed chorobami jelit, w tym nowotworami. Obniżają poziom cholesterolu. Błonnik rozpuszczalny znajdujący się w płatkach owsianych, obniża poziom złego cholesterolu oraz zmniejsza jego wchłanianie do krwiobiegu. Aby walka z wysokim cholesterolem była skuteczna, codziennie trzeba dostarczyć sonie 10 g błonnika. Taką porcję znajdziecie już w 100 g płatków owsianych. Obniżają poziom cukru we krwi. To dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu, jaki mają płatki owsiane. Ale uwaga - czas gotowania wpływa na podniesienie indeksu, dlatego diabetycy najlepiej, gdy...

Anna Mucha
ONS
Newsy
Anna Mucha zdradziła, co je na śniadanie. To dzięki temu tak niewiarygodnie schudła
Jaki jest sposób znanych ludzi na schudnięcie? Anna Mucha podzieliła się tym, co zwykle jada na śniadanie – brzmi pysznie!

Miłośnicy serialu „M jak miłość” doskonale znają Anię Muchę, która gra w tej produkcji od samego początku. Każdy ją kojarzy z ciepłego, serdecznego uśmiechu i zdrowej, kobiecej figury, z której Mucha zawsze była dumna. Pytana o diety odpowiada, że lubi dobrze zjeść – nie potrafi odmówić sobie mięsa i uwielbia dania kuchni włoskiej. W tym makarony i oczywiście pizzę, którą bez trudu jest w stanie zjeść w całości! Ale jakiś czas temu na swoim profilu w mediach społecznościowych, Anna podzieliła się zdjęciem swojego śniadania. Fani od razu zaczęli pytać, czy Mucha przeszła na dietę. Wszystko przez to, że na zdjęciu widać typowe „gwiazdorskie śniadanie”, czyli zdrową owsiankę z owocami. Czyżby Ania postanowiła się odchudzać? Osoba z jej otoczenia wyznała, że aktorka zawsze bardzo lubiła owoce. Trzeba przyznać, że Ani udało się schudnąć – czyżby to była zasługa owsianki? Przepis na owsiankę z owocami Przygotowanie „gwiazdorskiego” śniadania, wcale nie jest trudne! Robi się je szybko i łatwo, a do tego jest niezwykle sycące i bardzo zdrowe. Zróbcie sami pyszną owsiankę z owocami z naszego przepisu! Będziecie potrzebowali poniższych składników: 1 szklanka płatków owsianych lub orkiszowych (albo pół na pół) 1 szklanka mleka roślinnego 1 łyżka masła orzechowego 1 banan Pół jabłka Garść malin Garść borówek Garść orzechów Przygotowanie Płatki wsypcie do miski i zalejcie szklanką mleka. Odstawcie na kilkanaście minut, by płatki nasiąknęły. Jeśli chcecie, podgrzejcie wcześniej mleko w mikrofali. Dodajcie do płatków łyżkę masła orzechowego i bardzo dokładnie wymieszajcie. Następnie pół jabłka pokrójcie w plasterki, a banana obierzcie ze...

jabłka
Pixabay
Newsy
Zdrowy deser, który oczaruje twoich bliskich. Wystarczy jabłko i...
Kto powiedział, że deser musi być pełen cukru i niezdrowych składników? Z naszą pomocą przyrządzisz deser, który nie tylko jest smaczny, ale też bardzo zdrowy!

Czy istnieją zdrowe, pyszne i proste w przygotowaniu desery? Tak. Jednym z nich są jabłka w owsianej panierce. Jabłka w owsianej panierce to szybki w przygotowaniu deser, który ma mało kalorii, a przy tym pysznie smakuje. Jego przyrządzenie zajmie ci dosłownie kilkanaście minut a efekt smakowy przejdzie twoje najśmielsze oczekiwania. Do przygotowania tego smakowitego deseru będziesz potrzebowała: patelnię 2 miseczki nóż papierowe ręczniczki Składniki: jabłko 2 szklanki płatków owsianych 1 jajko szklanka mąki kukurydzianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki wody gazowanej 3 łyżki miodu łyżeczka cynamonu łyżeczka imbiru olej do smażenia Sposób wykonania Jabłko dokładnie umyj, osusz papierowym ręcznikiem, obierz i pokrój w plastry. Połącz ze sobą w oddzielnej misce jajka, mąkę, wodę, miód, proszek do pieczenia, cynamon i imbir. Wymieszaj wszystko razem, aż uzyskasz jednolitą masę. Na patelni rozgrzej olej, a następnie wysyp na talerz płatki owsiane. Zamocz plasterek jabłka w cieście, a potem w płatkach owsianych i smaż z obu stron, aż uzyskasz złoty kolor. Po usmażeniu jabłka wykładamy na papierowy ręczniczek, aby odsączyć z nich nadmiar tłuszczu. Deser możemy podawać z ulubionym dodatkiem, np. miodem lub konfiturą. Smacznego!