Kubek jogurtu, 5 min pracy i puszysty deser gotowy. Jogurtowa chmura zniknie z talerzy w ułamek sekundy
Getty Images
Newsy

Kubek jogurtu, 5 min pracy i puszysty deser gotowy. Jogurtowa chmura zniknie z talerzy w ułamek sekundy

Proste składniki, mało pracy i świetny efekt. Jogurtowa chmura to deser tak pyszny, że zechcecie robić go przynajmniej raz na tydzień.

Nieraz to właśnie prostota ma w kuchni największą wartość. Zwykłe składniki, nieskomplikowany proces przygotowania potrawy lub ciasta i proste, ale wspaniałe efekty – czyż właśnie nie w tym tkwi esencja dobrego gotowania?

Nie sztuką jest bowiem przygotować pyszny deser z całej gamy drogich i wyszukanych składników. Godnym docenienia jest za to „wyczarowanie czegoś z niczego”. I dziś przedstawimy wam właśnie przepis na deser tego rodzaju.

Deser, a mówiąc ściślej – ciasto, a właściwie coś w rodzaju sufletu jogurtowego. Nie będzie to jednak zwykły wypiek. Dzięki użyciu kubka jogurtu naturalnego, wyjdzie wam niezwykle puszysty i jednocześnie bardzo wilgotny placek, który nie ma sobie równych.

Jak można ulepszyć ciasto „jogurtowa chmura”?

Wystarczy ledwie 5 minut pracy i pozostaje włożyć go do piekarnika. Po wypieczeniu odstawcie go na chwilę do wystygnięcia i przystąpcie do krojenia. Gwarantujemy że ciasto „jogurtowa chmura” zniknie z talerzy szybciej niż moglibyście się tego spodziewać.

Zanim przejdziemy do przedstawienia szczegółów przepisu, przekażemy wam dwie sprytne sztuczki.  „Jogurtową chmurę” można wzbogacić odrobiną soku z cytryny, która nada mu kwasowości. Ponadto można dorzucić do środka odrobinę świeżych owoców – uważajcie jednak, by nie przesadzić z ilością, bo wówczas może nie wyrosnąć w należyty sposób.

Zobacz także
Cynamonki będą wyrośnięte i mięciutkie tylko wtedy, gdy zrobicie 1 rzecz z jajkami

Cynamonki będą wyrośnięte i mięciutkie tylko wtedy, gdy zrobicie 1 rzecz z jajkami

Zawsze sypię 3 torebki tego proszku do masy na biszkopt. Wychodzi puszysty jak obłoczek

Zawsze sypię 3 torebki tego proszku do masy na biszkopt. Wychodzi puszysty jak obłoczek

Przepis na ciasto „jogurtowa chmura”

Składniki:

  • Kubek jogurtu naturalnego (ok. 400 g)
  • 4 jaja
  • 50 g skrobi kukurydzianej (można zastąpić ją skrobią ziemniaczaną)
  • Ćwierć szklanki cukru (ok. 100 g)
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Oddzielcie żółtka od białek. Żółtka utrzyjcie z cukrem na gładką masę za pomocą miksera.
  2. Dodajcie do utartych żółtek skrobię, jogurt naturalny i proszek do pieczenia.
  3. Zmiksujcie wszystko na gładką masę.
  4. W oddzielnym naczyniu ubijcie białka na gładką masę ze szczyptą soli.
  5. Ubitą pianę wymieszajcie ostrożnie i starannie za pomocą szpatułki z gotową masą na ciasto.
  6. Wstawcie gotową masę do tortownicy i upieczcie w temperaturze ok. 170 st. Celsjusza. Powinno wystarczyć ok. 45 min.
  7. Smacznego!