Które warzywa najlepiej wychodzą z grilla i jak je piec? Róbcie tę 1 rzecz a wyjdą idealne
Adobe Stock
Newsy

Które warzywa najlepiej wychodzą z grilla i jak je piec? Róbcie tę 1 rzecz, a wyjdą idealne

Jak piec cebulę, a jak szparagi, które warzywa nadają się do grillowania, a które nie? Przedstawiamy krótki przewodnik dla amatorów warzyw z rusztu.

Każdy, kto unika przyrządzania warzyw z grilla ma z pewnością w pamięci wcześniejsze porażki: warzywa były twarde i surowe, albo całkowicie spalone. Czy można przyrządzić je tak, żeby uzyskać aromatyczny, miękki miąższ i chrupiącą skórkę? Podpowiadamy jak to zrobić.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Które warzywa są najlepsze na grilla? Niestety nie wszystkie się nadają

Najlepsze na grilla są miękkie warzywa, które zwykle nie potrzebują dużo czasu, żeby upiec się w środku. Jeśli dopiero rozpoczynacie przygodę z grillowaniem warzyw, nie sięgajcie po ziemniaki, buraki, czy nawet marchew i pietruszkę. Na koniec podpowiemy jak je przyrządzać, bo oczywiście też da się je wspaniale upiec, ale na początku skupmy się na innych. Najlepsze na grilla będą:

  • Pieczarki
  • Cukinia
  • Cebula
  • Bakłażan
  • Papryka
  • Szparagi
  • Pomidory

Możecie je grillować osobno, jako odrębne danie, niektóre — te drobniejsze i delikatniejsze należy położyć na tacce lub folii aluminiowej, a nie bezpośrednio na ruszcie. Większość będzie też świetnym dodatkiem do szaszłyków. Możecie przyrządzać szaszłyki z samych warzyw, lub przekładać warzywa kawałkami mięsa.

Zobacz także
Skrzydełka w piwnej glazurze z sambal oelek. Prosty przepis na skrzydełka z grilla

Skrzydełka w piwnej glazurze z sambal oelek. Prosty przepis na skrzydełka z grilla

Najlepsza sałatka ziemniaczana do grilla. Pasuje do wszystkich dań

Najlepsza sałatka ziemniaczana do grilla. Pasuje do wszystkich dań

Jak wybrać i przygotować warzywa do grillowania?

Zanim przygotujecie warzywa z grilla, należy zrobić jedną rzecz: trzeba je starannie wybrać, kierując się zasadą, że na grilla nadają się te warzywa, które szybko stają się miękkie. Wybierajcie więc młode okazy miękkich warzyw.

O ile zeszłoroczna marchew nie nadaje się do szybkiego upieczenia, o tyle już młoda marchewka, do tego przekrojona na pół wzdłuż, będzie doskonałym smakowym i kolorystycznym dodatkiem do grillowanej potrawy:

  • Cukinia – wybierajcie młode, średniej wielkości. Chcąc podpiec ją bezpośrednio na ruszcie, pokrójcie cukinię wzdłuż na grube plastry. Jeśli będziecie piec ją na tacce, możecie pokroić w mniejsze kawałki. Cukinie wystarczy lekko oprószyć przyprawą do grilla
  • Bakłażan – wybierajcie dojrzałe okazy, z gładką, jędrną skórką. Żeby usunąć goryczkę z warzywa, pokrójcie w duże podłużne plastry i oprószcie solą. Przed pieczeniem odstawcie warzywo na 15 minut, a na koniec osuszcie papierowym ręcznikiem. Przed położeniem na ruszt, bakłażan powinien być suchy. Można go oprószyć dla smaku także gałką muszkatołową
  • Papryka – na grilla nadają się zarówno okrągłe, jak i podłużne odmiany. Usuńcie gniazda nasienne i oprószcie przyprawą do grilla lub wyłącznie solą
  • Pieczarki, pomidorki koktajlowe przekrójcie na połówki i grillujcie używając tacki lub folii aluminiowej
  • Cebula – do grilla najlepsza jest czerwona. Możecie ja podpiekać na ruszcie w grubych plastrach lub na tacce w ćwiartkach
  • Szparagi – odłamcie zdrewniałe końcówki, które będą tak samo łykowate jak po ugotowaniu. Szparagi mają delikatny smak, nie używajcie do nich żadnych innych przypraw poza odrobiną soli

Twardsze i dłużej pieczone warzywa jak: ziemniaki, buraki, marchew pieczcie zawinięte w folię aluminiową. Nie musicie ich w żaden sposób przyprawiać. Po upieczeniu oprószcie jedynie solą i podawajcie z sosami lub dipami:

  • Jogurtowym
  • Jogurtowym z solą i czosnkiem
  • Jogurtowo-koperkowym
  • Paprykowym

Źródło: Broilking.pl, Haps.pl

Dlaczego warto kupować brzydkie warzywa owoce? Nie tylko dlatego, że są zdrowe
Adobe Stock
Newsy
Dlaczego warto kupować brzydkie warzywa i owoce? Nie tylko dlatego, że są zdrowe
Nie wszystkie płody rolne są piękne, równe i idealnie wybarwione. Niektóre marchewki są krzywe, a ziemniaki małe. Czy to znaczy, że nie nadają się do jedzenia? Nic podobnego.

Sprawdźcie, czy tak jak większość ludzi, wchodząc do sklepu myślicie stereotypami. Czy podchodząc do działu z warzywami przebieracie pomidory i wybieracie tylko najlepsze okazy, wkładacie do torby tylko równe ziemniaki, idealnie podłużne ogórki i nienagannie okrągłe buraki? A myślicie przy tym, że jeśli coś jest ładne, to jest też dobre? To błąd. Podpowiadamy jak zacząć dobrze myśleć o brzydkich owocach i warzywach Chrońcie jedzenie przed marnowaniem i wybierajcie brzydkie okazy Brzydkie jabłka czy krzywe marchewki są tak samo dobre jak ich perfekcyjne odpowiedniki. Przygotujecie z nich tak samo smaczne, zdrowe i pełnowartościowe dania. Krzywą marchewkę czy niewymiarowe ziemniaki także można obrać, pokroić w kostkę i nikt z domowników nawet się nie zorientuje, że je zupę przyrządzoną z krzywych marchewek, pietruszek z wieloma odrostami, i dodatkiem ziemniaków, z których każdy był innej wielkości. A może właśnie dobrze jest wiedzieć, że zjadacie pizzę z dodatkiem pomidorów o niestworzonych kształtach? Dla niektórych świadome kupowanie brzydkich płodów rolnych może być powodem do dumy, bo: Chronicie żywność przed marnowaniem Wspieracie lokalne rolnictwo Dajecie przykład innym i włączacie się w globalne akcje dobrego wykorzystania zasobów Ziemi Mniej płacicie za pełnowartościowa żywność Firmy i organizacja przeciwdziałające marnowaniu żywności W Polsce i na całym świecie powstają organizacje, które zajmują się promowaniem żywności, niespełniającej wymogów estetycznych. W światowym handlu istnieją przepisy, które do importów i masowej sprzedaży dopuszczają jedynie płody rolne spełniające określone wymagania np. marchewka ma być prosta i mieć odpowiednią długość. Tylko takie okazy mają szansę być sprzedane, pozostałe...

Próbowaliście kiedyś cukinii małosolnej? Wystarczy 1 dzień i smaczny dodatek do obiadu gotowy
Adobe Stock
Newsy
Próbowaliście kiedyś cukinii małosolnej? Wystarczy 1 dzień i smaczny dodatek do obiadu gotowy
Świat nie kończy się na kiszonych ogórkach i kiszonej kapuście. Zaskoczcie swoich bliskich małosolną cukinią. Co za smak!

Sezon na cukinie zaraz ruszy z kopyta. Niektóre gospodynie już mają w swoich ogródkach pierwsze malutkie okazy. Inni, nieco bardziej niecierpliwi, szukają okazji w sklepach i marketach. Już teraz znajdziecie tam pierwsze cukinie w niezbyt wygórowanych cenach. Zanim jednak zabierzecie się za gotowanie całego gara leczo raz na tydzień, rozważcie przygotowanie z cukinii czegoś zupełnie innego. Chodzi o małosolną cukinię jednodniową. Zainteresowani? Naprawdę warto spróbować tego nietypowego smaku. W sam raz jako odmiana od standardowych ogórków małosolnych ! Przygotowanie kiszonej cukinii jednodniowej nie jest niczym trudnym. W zasadzie nie odbiega ono wcale od typowego przepisu na ogórki małosolne . Co więcej, możecie nieco podkręcić smak swojej małosolnej cukinii. Wystarczy dodać do niej ulubione przyprawy. Polecamy ostrą paprykę w proszku, która nada cukinii nieco więcej smakowego pazura. Przepis na kiszoną cukinię jednodniową małosolną Składniki: 2-3 młodziutkie cukinie Pół główki czosnku lub kilka ząbków Kilka plasterków korzenia chrzanu 1-2 łodygi kopru z baldachami Opcjonalnie – zioła i przyprawy: np. papryka ostra w proszku, chilli, ziele angielskie, liść laurowy itd. Woda Sól (ok. 15 g na 1 l wody, czyli ok. 1 łyżka soli) Przygotowanie: Cukinie umyjcie, pokrójcie wzdłuż na paski. Cukinię można także zetrzeć obieraczką na coś w rodzaju plastrów – wtedy proces kiszenia odbędzie się nieco szybciej i bardziej intensywnie) Czosnek obierzcie z łupin. Przygotujcie czyste słoiki z dobrymi nakrętkami. Do słojów włóżcie cukinię wraz z dodatkami i dość zwarcie ułóżcie warzywa w środku. Przygotujcie solankę – wymieszajcie wodę w...