Każdy, kto unika przyrządzania warzyw z grilla ma z pewnością w pamięci wcześniejsze porażki: warzywa były twarde i surowe, albo całkowicie spalone. Czy można przyrządzić je tak, żeby uzyskać aromatyczny, miękki miąższ i chrupiącą skórkę? Podpowiadamy jak to zrobić.

Które warzywa są najlepsze na grilla? Niestety nie wszystkie się nadają

Najlepsze na grilla są miękkie warzywa, które zwykle nie potrzebują dużo czasu, żeby upiec się w środku. Jeśli dopiero rozpoczynacie przygodę z grillowaniem warzyw, nie sięgajcie po ziemniaki, buraki, czy nawet marchew i pietruszkę. Na koniec podpowiemy jak je przyrządzać, bo oczywiście też da się je wspaniale upiec, ale na początku skupmy się na innych. Najlepsze na grilla będą:

  • Pieczarki
  • Cukinia
  • Cebula
  • Bakłażan
  • Papryka
  • Szparagi
  • Pomidory

Możecie je grillować osobno, jako odrębne danie, niektóre — te drobniejsze i delikatniejsze należy położyć na tacce lub folii aluminiowej, a nie bezpośrednio na ruszcie. Większość będzie też świetnym dodatkiem do szaszłyków. Możecie przyrządzać szaszłyki z samych warzyw, lub przekładać warzywa kawałkami mięsa.

Jak wybrać i przygotować warzywa do grillowania?

Zanim przygotujecie warzywa z grilla, należy zrobić jedną rzecz: trzeba je starannie wybrać, kierując się zasadą, że na grilla nadają się te warzywa, które szybko stają się miękkie. Wybierajcie więc młode okazy miękkich warzyw.

Zobacz także:

O ile zeszłoroczna marchew nie nadaje się do szybkiego upieczenia, o tyle już młoda marchewka, do tego przekrojona na pół wzdłuż, będzie doskonałym smakowym i kolorystycznym dodatkiem do grillowanej potrawy:

  • Cukinia – wybierajcie młode, średniej wielkości. Chcąc podpiec ją bezpośrednio na ruszcie, pokrójcie cukinię wzdłuż na grube plastry. Jeśli będziecie piec ją na tacce, możecie pokroić w mniejsze kawałki. Cukinie wystarczy lekko oprószyć przyprawą do grilla
  • Bakłażan – wybierajcie dojrzałe okazy, z gładką, jędrną skórką. Żeby usunąć goryczkę z warzywa, pokrójcie w duże podłużne plastry i oprószcie solą. Przed pieczeniem odstawcie warzywo na 15 minut, a na koniec osuszcie papierowym ręcznikiem. Przed położeniem na ruszt, bakłażan powinien być suchy. Można go oprószyć dla smaku także gałką muszkatołową
  • Papryka – na grilla nadają się zarówno okrągłe, jak i podłużne odmiany. Usuńcie gniazda nasienne i oprószcie przyprawą do grilla lub wyłącznie solą
  • Pieczarki, pomidorki koktajlowe przekrójcie na połówki i grillujcie używając tacki lub folii aluminiowej
  • Cebula – do grilla najlepsza jest czerwona. Możecie ja podpiekać na ruszcie w grubych plastrach lub na tacce w ćwiartkach
  • Szparagi – odłamcie zdrewniałe końcówki, które będą tak samo łykowate jak po ugotowaniu. Szparagi mają delikatny smak, nie używajcie do nich żadnych innych przypraw poza odrobiną soli

Twardsze i dłużej pieczone warzywa jak: ziemniaki, buraki, marchew pieczcie zawinięte w folię aluminiową. Nie musicie ich w żaden sposób przyprawiać. Po upieczeniu oprószcie jedynie solą i podawajcie z sosami lub dipami:

  • Jogurtowym
  • Jogurtowym z solą i czosnkiem
  • Jogurtowo-koperkowym
  • Paprykowym

Źródło: Broilking.pl, Haps.pl