Test miał na celu sprawdzenie jakości produktów, ich bezpieczeństwa dla kupujących oraz porównanie składów i cen. Akademia Wypieków oceniała m.in. wygląd, smak, świeżość, wielkość, sprężystość, skład.

Każda z kategorii (było ich 11) mogła otrzymać od 1 do 5 punktów. Gdzie 1 oznacza zły produkt, a 5 – bardzo dobry. Idealny croissant mógł uzyskać w ten sposób maksymalne 55 punktów.  Od razu przejdźmy do wyników testu.

Jak wypadła punktacja croissantów? 

  • Auchan – 46 punktów 

  • Biedronka – 46 punktów 

  •  Aldi – 39 punktów 

  • Carrefour – 49 punktów 

  • Lidl – 47 punktów 

  • Netto – 40 punktów 

Punktacja była jak widać dość wyrównana. Należy jednak pamiętać, że diabeł tkwi w szczegółach. Zobaczcie, jak oceniła je Akademia Wypieków. 

Zobacz także:

W którym sklepie są największe croissanty?

Według Akademii Wypieków Auchan proponuje największego croissanta, sprężystego i łatwo dającego się kroić. Za smak przyznano mu jednak jedynie 3 punkty. Prawie wszyscy oceniający produkt przyznali, że mogliby kupić takiego croissanta. Cena na półce: 1,99 zł

Czy warto kupować croissanty w Biedronce?

Tu w ofercie znajdziecie croissanty od kilku różnych dostawców. Te, które były oceniane podczas testu, były dobre w smaku i odporne na zgniatanie. Według testujących croissanty z Biedronki były puste w środku, zbyt puste, jak również zbyt mocno wypieczone. W składzie zwrócono uwagę na obecność mleka w proszku. Cena: 1,32 zł. 

Jak smakują croissanty z Aldi?

Aldi zaserwowało testującym niedopieczonego croissanta. Dodatkowo wypadł najsłabiej w kategorii sprężystości. Według testerów z Akademii Smaku croissant z Aldi gniecie się przy krojeniu, a jego smak został oceniony jako przeciętny (3 punkty). Cena: 1,19 zł. 

Dlaczego croissanty z Carrefoura oceniane są najwyżej?

Carrefour to lider punktacji. Dobry smak (4 pkt), dobry skład, w środku wypełniony i łatwy do przekrojenia nożem. Nie kruszy się (dobre ciasto półfrancuskie) Cena: 1,49 zł. 

Croissanty z Lidla piecze się na jajkach z chowu ściółkowego

Zdaniem ekspertów z Akademii Wypieków croissanta z Lidla można określić mianem dobrego. Jego smak oceniony został na 4 punkty (dobry minus, do poprawy). Jaki jest croissant z Lidla? Ma dobry zgryz, jest odporny na zgniatanie, łatwy do krojenia, jednak według Akademii Smaku zbyt suchy. Lidl deklaruje pochodzenie jaj z chowu ściółkowego (pozostałe sklepy nic nie deklarują). CENA: 1,59 zł. 

Dlaczego croissanty z Netto mają zły skład?

Croissant z Netto ma zdecydowanie najgorszy skład spośród testowanych przekąsek. Jako jedyny posiada w składzie margarynę, pozostałe croissanty zrobione są na maśle. W składzie znajdziemy E330 i E332 (regulatory kwasowości: kwas cytrynowy oraz cytrynian potasu), emulagatory: E471 oraz E472e (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych oraz mono- i diglicerydy estryfikowane kwasem diacetylowanym). Ma słaby zgryz, słabą odporność na zgniatanie i przeciętny smak (3 pkt). Cena: 1,65 zł 

Źródło: portalspozywczy.pl