Które pomidory nadają się na przetwory, a które do sałatki? Polacy wciąż mylą gatunki na targu
AdobeStock
Newsy

Które pomidory nadają się na przetwory, a które do sałatki? Polacy wciąż mylą gatunki na targu

Szykujecie się do robienia przetworów? Sprawdźcie, które pomidory najlepiej się do tego nadają.

Na krzakach już dojrzewają pomidory, a to oznacza otwarcie sezonu na te warzywa. To właśnie teraz warto jeść ich jak najwięcej, gdy w sklepach i na targach są świeże pomidory z polskich upraw. Te zdrowe warzywa warto jeść zarówno na surowo, jak i przetworzone - na przykład w formie zup, przecierów czy domowego koncentratu. 

Można kupić różne odmiany pomidorów i warto wiedzieć, które z nich są idealne na przecier, a które na kanapkę czy do sałatki - to ma całkiem duże znaczenie! Dowiedzcie się, jak wybrać najlepsze pomidory. 

Najlepsze pomidory do przetworów i na surowo 

Pomidor pomidorowi nierówny - ta zasada sprawdza się w wielu dziedzinach życia i znajduje zastosowanie także w kuchni. Jeżeli zamierzacie przygotować domowe przetwory z pomidorów na zimę, wybierzcie te o podłużnym kształcie oraz bawole serca. Te pomidory są duże, bardzo soczyste i słodkie. 

Z kolei amatorzy smażonych pomidorów powinni wybierać odmianę zieloną, pomidory daktylowe i wszystkie o podłużnym kształcie, takie jak rzymskie, śliwkowe i paprykowe.

A jeśli chcecie zrobić sałatkę ze świeżych pomidorów lub położyć je na kanapkę, macie spore pole do popisu. W tym celu doskonale nadają się pomidory:

  • daktylowe

  • żółte

  • pomarańczowe

  • malinowe

  • paprykowe

  • koktajlowe

Wybór nieodpowiedniego gatunku pomidora do zjedzenia na surowo często kończy się rozczarowaniem. Nieświadomi różnic klienci kładą na kanapki mączyste, mało intensywne w smaku pomidory, które... świetnie sprawdzą się na przykład podczas przygootwywania domowego ketchupu!

Zobacz także
Kwaśne pomidory nabiorą słodyczy, jeżeli podlejecie je wodą z tym składnikiem. Macie go w kuchni

Kwaśne pomidory nabiorą słodyczy, jeżeli podlejecie je wodą z tym składnikiem. Macie go w kuchni 

Chcecie wydłużyć świeżość pomidorów? Połóżcie je w ten sposób

Chcecie wydłużyć świeżość pomidorów? Połóżcie je w ten sposób

Korzyści z jedzenia pomidorów

Jeżeli w wyborze odmiany pomidorów chcecie kierować się głównie korzyściami zdrowotnymi, wybierzcie pomidory malinowe i czerwone, które mają najwięcej likopenu - związku chemicznego występującego w pomidorach. Ma on właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Do tego może spowolnić pojawienie się objawów starzenia, ze względu na zdolność do neutralizowania wolnych rodników odpowiedzialnych za starzenie się.

Mniej witamin i składników odżywczych jest w pomidorach zielonych, a do tego znajduje się w nich tomatyna - ze względu na nią nie powinno się jeść zielonych pomidorów na surowo, ponieważ może to wywołać ból głowy. Właśnie dlatego poleca się smażenie zielonych pomidorów. 

Niezależnie od odmiany, najwięcej smaku i witamin mają te pomidory, które rosły na otwartym słońcu. I najlepiej w domowych warunkach, czyli bez specjalistycznych oprysków.

Źródło: kobieta.interia.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego nie powinno się jeść pomidorów z samego rana?
Flickr
Newsy
Dlaczego nie powinno się jeść pomidorów z samego rana?
Lubicie pomidory? Lepiej uważajcie z ich jedzeniem z samego rana. Mogą sprawić więcej szkód, niż przynieść korzyści.

Pomidory są zdrowe i basta – ten temat nie podlega żadnej dyskusji. Zawierają bardzo silny przeciwutleniacz, czyli likopen, wiele cennych składników i minerałów. Ich spożycie pozytywnie wpływa na funkcje całego ludzkiego organizmu. Jest jednak jedna pora dnia, podczas której lepiej wystrzegać się spożycia pomidorów. Chodzi o śniadanie. Nie można zabronić nikomu oczywiście pysznej kanapki z serem, szynką, pomidorem i sałatą na pierwszy posiłek dnia, ale stanowczo niewskazane jest jedzenie samych pomidorów na czczo. Dlaczego? Dlaczego nie powinno się jeść pomidorów na czczo? Szkodliwość jedzenia pomidorów z samego rana wynika z ich charakterystycznych właściwości. Zobaczcie zresztą sami, dlaczego nie powinno jeść się tych warzyw na początek dnia: Taniny zawarte w składzie pomidorów przyczyniają się do gorszego wchłaniania żelaza przez organizm człowieka Jedzone z rana pomidory przyczyniają się do podwyższenia poziomu kwasowości w przewodzie pokarmowym Jedzone z rana pomidory mogą pododawać dolegliwości zwłaszcza u osób cierpiących na tak zwany refluks żołądkowo-przełykowy Pomidorów nie powinny spożywać z rana także osoby przyjmujące regularnie leki przeciwzakrzepowe ze względu na witaminę K zawartą w pomidorach. Ten związek wpływa na obniżenie skuteczności takich właśnie medykamentów Zobacz też: Kto w ogóle nie powinien jadać pomidorów? Po jakie pomidory sięgać? Warto wiedzieć, jakie pomidory kupować w sklepach , by nie kupić takich, które dodatkowo podrażniają żołądek (m.in. malinowe). Jednym z mitów pokutujących w wielu polskich domach, jest ten, że nie powinno się jeść  ogórków i pomidorów razem. To nie jest prawda, ale faktem jest, że zdrowsze są pomidory przetworzone, oraz że lepiej nie łączyć pomidorów z twarożkiem .

Jedzcie te warzywa, a będziecie wyglądali 10 lat młodziej! Stracicie też kilka centymetrów w pasie
AdobeStock
Newsy
Jedzcie te warzywa, a będziecie wyglądali 10 lat młodziej! Stracicie też kilka centymetrów w pasie
Nie od dziś wiadomo, że warzywa są podstawą każdej zdrowej diety odchudzającej. Warto jeść jak najwięcej czerwonych warzyw, które nie tylko są zdrowe, ale także pomogą wam szybciej schudnąć! Sprawdźcie szczegóły.

Warzywa to skarbnica witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jeżeli chcecie zadbać o swoje zdrowie, to koniecznie w waszej codziennej diecie powinny znaleźć się warzywa! Poniżej opisujemy właściwości zdrowotne czerwonych warzyw, które wspaniale wpływają na zdrowie i samopoczucie. Witaminy w czerwonych warzywach Podstawą do tego, by jak najwięcej skorzystać na jedzeniu warzyw jest ich odpowiednie przygotowanie. Najlepiej spożywać je na surowo (z wyjątkiem tych, które się do tego nie nadają, jak np. ziemniaki) lub gotowane na parze . Warzywa gotowane w wodzie lub smażone niestety będą pozbawione wielu witamin przez wpływ wysokiej temperatury. Dobrym pomysłem jest też kiszenie i konserwowanie warzyw , by zachować jak najwięcej zawartych w nich witamin i minerałów. Bardzo dobre dla zdrowia są czerwone warzywa ze względu na znajdujące się w nich minerały, które wspomagają układ krwionośny i pracę serca. Buraki Osoby zmagające się z niedokrwistością (anemią) oraz kobiety cierpiące na bardzo obfite miesiączki powinny koniecznie włączyć do swojej diety buraki. Te warzywa doskonale wspomagają produkcję czerwonych krwinek i wzmacniają organizm . Znajduje się w nich: Witamina A Witamina C Kwas foliowy Błonnik Wapń Potas Betakaroten Pomidory Zawarty w pomidorach potas pomoże przy problemach z prawidłowym ciśnieniem krwi oraz w przypadku „syndromu dnia poprzedniego” , czyli po przesadzeniu z alkoholem! Sok z pomidorów szybko postawi was wtedy na nogi. Poza potasem w pomidorach znajduje się: Magnez Wapń Mangan Witamina C Papryczka chili i czerwona papryka W papryczce chili znajduje się kapsaicyna , która świetnie podkręca metabolizm i wspomaga przemianę materii. Ponadto pomaga zwalczać...

Czy jedzenie zielonych pomidorów jest bezpieczne? Tego nikt się nie spodziewał
Pixabay
Newsy
Czy jedzenie zielonych pomidorów jest bezpieczne? Tego nikt się nie spodziewał
Niektórzy nie jedzą zielonych pomidorów w obawie przed zatruciem. Czy rzeczywiście jest się czego bać?

Od dziecka powtarza się nam, że owoce i warzywa są bardzo zdrowe i powinny stanowić podstawę zbilansowanej diety. Mało kto jednak mówi o tym, że nie wszystkie te produkty są zdrowe – co więcej, niektóre mogą nawet powodować groźne zatrucia! Sprawdźcie, jak się uchronić przed nieprzyjemnymi dolegliwościami. Jedzenie zielonych pomidorów Zielone pomidory to po prostu klasyczne odmiany pomidorów, które nie zdążyły jeszcze dojrzeć. Jada się je od dosyć dawna – kiedyś jadano je ze zwykłej oszczędności, ponieważ rolnicy nie chcieli wyrzucać pod koniec sezonu tych pomidorów, które jeszcze nie dojrzały i decydowali się zjadać je jeszcze zielone. Dużą popularność zielone pomidory zawdzięczają książce „Smażone zielone pomidory” wydanej w 1987 roku i filmowi o tym samym tytule. Jeśli chcielibyście spróbować, jak smakują, wypróbujcie nasz przepis na smażone zielone pomidory . Choć wiele osób robi  sałatki z zielonych pomidorów  lub marynuje zielone pomidory w słoikach z zalewą , niektórzy boją się jeść zielone pomidory w obawie, że mogą być trujące. Jak jest naprawdę? Właściwości zielonych pomidorów W zielonych pomidorach znajdują się dokładnie te same witaminy i minerały, co w czerwonych, dojrzałych okazach – po prostu jest ich nieco mniej. W pomidorach znajdziecie zatem: Witaminę A Witaminę C Witaminę K Błonnik Potas Flawonoidy Karetonoidy Dzięki tym składnikom pomidory wspaniale podnoszą odporność organizmu, oczyszczają z toksyn i pomagają zmniejszyć poziom stresu. Ponadto wspomagają koncentrację i spowalniają procesy starzenia się. Czy zielone pomidory są trujące? Od pewnego czasu zielone pomidory mają złą sławę ze względu na znajdującą się w nich tomatynę –...

Które pomidory są zdrowsze: surowe czy przetworzone? Możecie się zdziwić
Flickr
Newsy
Które pomidory są zdrowsze: surowe czy przetworzone? Możecie się zdziwić
Pomidory są zdrowe w każdej postaci. Wielu jednak zdziwi się, że pomidory poddane obróbce termiczne wykazują jeszcze więcej cennych wartości odżywczych, takich jak np. zwiększona ilość likopenu.

Jedzenie świeżych pomidorów to dla wielu nie tylko przyjemne wrażenia smakowe, ale także pewne pozytywne odczucia natury psychologicznej. Chodzi oczywiście o naturalne połączenie świeżych warzyw ze zdrowym stylem życia i racjonalnym odżywianiem. Jaki wpływ ma jedzenie pomidorów na zdrowie człowieka? Nie od dzisiaj wiadomo, że jedzenie pomidorów przynosi waszemu organizmowi naprawdę wiele korzyści. Sprawdźcie sami tę krótką listę: Zapobiegają wystąpieniu miażdżycy Wykazują właściwości przeciwrakowe Działają moczopędnie Wpływają na poprawę systemu odpornościowego Pozytywnie oddziałują na procesy trawienne Działają pozytywnie na układ nerwowy Neutralizują negatywne skutki promieniowania ultrafioletowego Są małokaloryczne i pomagają w walce z otyłością Tymczasem okazuje się, że surowe pomidory jedzone dotąd ze smakiem na zdrowie przez wielu Polaków wcale nie muszą być zdrowsze od tych przetworzonych. Jak to możliwe, że sosy i koncentraty poddane obróbce termicznej wykazują więcej zdrowotnych walorów niż świeże pomidory? Dlaczego pomidory przetworzone są zdrowsze niż surowe? Cała zagwozdka tkwi w substancji zwanej likopenem. Likopen zawarty jest zarówno w pomidorach surowych, jak i w tych przetworzonych. Mowa tu m.in. o daniach z pomidorów poddanych obróbce cieplnej, jak i np. o pomidorach suszonych. Pomidory suszone zawierają nawet 2-3 razy więcej likopenu niż pomidory świeże. Co to oznacza? Likopen to bardzo silny przeciwutleniacz z grupy karotenoidów. To właśnie ta substancja odpowiada za wiele pozytywnych cech zdrowotnych wynikających z jedzenia pomidorów. Niezależnie od tego, co wykazały badania, jedzenie świeżych pomidorów wciąż powinno być stałym punktem w waszych jadłospisach. Przeczytajcie jeden z naszych artykułów, jeżeli chcecie wiedzieć, za pomocą jakiego noża pokroicie go na...