Na krzakach już dojrzewają pomidory, a to oznacza otwarcie sezonu na te warzywa. To właśnie teraz warto jeść ich jak najwięcej, gdy w sklepach i na targach są świeże pomidory z polskich upraw. Te zdrowe warzywa warto jeść zarówno na surowo, jak i przetworzone - na przykład w formie zup, przecierów czy domowego koncentratu.
Można kupić różne odmiany pomidorów i warto wiedzieć, które z nich są idealne na przecier, a które na kanapkę czy do sałatki - to ma całkiem duże znaczenie! Dowiedzcie się, jak wybrać najlepsze pomidory.
Najlepsze pomidory do przetworów i na surowo
Pomidor pomidorowi nierówny - ta zasada sprawdza się w wielu dziedzinach życia i znajduje zastosowanie także w kuchni. Jeżeli zamierzacie przygotować domowe przetwory z pomidorów na zimę, wybierzcie te o podłużnym kształcie oraz bawole serca. Te pomidory są duże, bardzo soczyste i słodkie.
Zobacz także:
Z kolei amatorzy smażonych pomidorów powinni wybierać odmianę zieloną, pomidory daktylowe i wszystkie o podłużnym kształcie, takie jak rzymskie, śliwkowe i paprykowe.
A jeśli chcecie zrobić sałatkę ze świeżych pomidorów lub położyć je na kanapkę, macie spore pole do popisu. W tym celu doskonale nadają się pomidory:
-
daktylowe
-
żółte
-
pomarańczowe
-
malinowe
-
paprykowe
-
koktajlowe
Wybór nieodpowiedniego gatunku pomidora do zjedzenia na surowo często kończy się rozczarowaniem. Nieświadomi różnic klienci kładą na kanapki mączyste, mało intensywne w smaku pomidory, które... świetnie sprawdzą się na przykład podczas przygootwywania domowego ketchupu!
Korzyści z jedzenia pomidorów
Jeżeli w wyborze odmiany pomidorów chcecie kierować się głównie korzyściami zdrowotnymi, wybierzcie pomidory malinowe i czerwone, które mają najwięcej likopenu - związku chemicznego występującego w pomidorach. Ma on właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Do tego może spowolnić pojawienie się objawów starzenia, ze względu na zdolność do neutralizowania wolnych rodników odpowiedzialnych za starzenie się.
Mniej witamin i składników odżywczych jest w pomidorach zielonych, a do tego znajduje się w nich tomatyna - ze względu na nią nie powinno się jeść zielonych pomidorów na surowo, ponieważ może to wywołać ból głowy. Właśnie dlatego poleca się smażenie zielonych pomidorów.
Niezależnie od odmiany, najwięcej smaku i witamin mają te pomidory, które rosły na otwartym słońcu. I najlepiej w domowych warunkach, czyli bez specjalistycznych oprysków.
Źródło: kobieta.interia.pl