Które mleko jest zdrowsze? Z kartonu czy z butelki? Zdziwicie się
Adobe Stock
Newsy

Które mleko jest zdrowsze? Z kartonu czy z butelki? Zdziwicie się

Poznajcie wady i zalety mleka od krowy, z butelki i z kartonu. Dowiedzcie się, czy warto pić mleko i które najlepiej wybierać dla zdrowia.

Mleko jest jednym z podstawowych artykułów spożywczych. Pewnie macie mleko, które najchętniej kupujecie i lubicie dodawać do kawy, płatków lub do gotowania owsianki. Sprawdźcie, czy dokonujecie zdrowego wyboru.

Zobacz także
Mleko księżycowe: napój o pięknej nazwie, a jeszcze lepszych właściwościach. Dlaczego warto je pić?

Mleko księżycowe: napój o pięknej nazwie, a jeszcze lepszych właściwościach. Dlaczego warto je pić?

Mleko kipiące

Co zrobić, nie wykipiało mleko? Mamy na to 6 genialnych sposobów

Magda Gessler odpowiada na pytania

Mleko UHT kontra świeże mleko – które jest zdrowsze?

UHT to proces, w którym pozbawia się mleko bakterii na skutek podgrzania go na kilka sekund do bardzo wysokiej temperatury, w granicach 120-135 stopni. Dzięki temu procesowi giną bakterie i mleko ma znacznie dłuższą przydatność do spożycia. Karton z mlekiem może stać w sklepie nawet kilka miesięcy. Choć podczas podgrzewania mleka rozkłada się też część witamin, jest to naprawdę niewielka wartość.

Mleko UHT cechuje się nieco niższą zawartością witaminy C i witamin z grupy B niż mleko prosto od krowy. Mleko jest jednak wartościowym pokarmem głównie ze względu na zawartość białka, wapnia i minerałów, których zawartość zupełnie nie zmienia się w wyniku procesu UHT. Możecie pić takie mleko z korzyścią dla zdrowia.

Jeśli macie dostęp do świeżego mleka ze wsi lub świeżego mleka w butelce, pewnie powiecie, że nie ma porównania w smaku takiego mleka do tego z kartonu. To prawda, ale to przez zwiększoną zawartość tłuszczu. To korzystne pod względem smakowym, ale niekoniecznie pod względem wpływu na zdrowie. Tłuste mleko jest bardzo kaloryczne, pijcie je więc z umiarem. Odtłuszczone mleko możecie jednak stosować bez większych ograniczeń z korzyścią dla zdrowia.

Właściwości odżywcze mleka

Mleko to wydzielina gruczołów mlecznych ssaków. Najpopularniejsze w Polsce jest oczywiście mleko krowie, które jest najtańsze i najszerzej rozpowszechnione. Często można natknąć się w ostatnim czasie na informacje, że ludzie nie powinni pić mleka. Dla wszystkich wielbicieli nabiału mamy jednak dobrą wiadomość – nie jest to prawda. Mleko nie ma udowodnionych negatywnych skutków zdrowotnych, jest wręcz odwrotnie! To jedno z najbardziej dostępnych i najtańszych źródeł białka i wapnia. Większości populacji można polecić więc picie mleka z korzyścią dla zdrowia.

Kiedy mleko szkodzi?

Mimo że mleko ma wiele korzystnych właściwości, może też czasem szkodzić. To wypadki, na które warto zwrócić uwagę:

  • Przy alergii na kazeinę – białka mleka krowiego. Trzeba je wtedy koniecznie wykluczyć. To bardzo częsta alergia, szczególnie dzieci.
  • Przy nietolerancji laktozy – nietolerancja laktozy może pojawiać się lub pogłębiać z wiekiem. Jeśli czujecie się wzdęci, macie uczucie przelewania się w brzuchu lub nudności po wypiciu mleka, lepiej wybierajcie takie bez laktozy.
  • Jeśli macie problem z trądzikiem, być może pomoże wam ograniczenie lub odstawienie produktów mlecznych, które u niektórych nasilają problem

Które mleko jest najzdrowsze?

To zależy! Dzieciom najlepiej podawać mleko pełnotłuste. To z butelki ma trochę więcej witamin, może być więc lepszym wyborem, ale UHT równie dobrze się nada. Dla większości dorosłych najzdrowsze będzie mleko półtłuste lub chude (ma mniejsza ilość nasyconych kwasów tłuszczowych).

Jeśli macie taką możliwość, wybierajcie mleko z butelki - jest świeższe i ma trochę więcej witamin. Możecie też z powodzeniem sięgać po mleko w kartonie UHT, które dłużej postoi w waszych domach. Jeśli macie dostęp do świeżego mleka prosto od krów zawsze przegotujcie je najpierw, żeby uniknąć zakażenia bakteriami, które mogą występować w świeżym mleku prosto od krowy.

 

Jak zrobić kefir w domu? Potrzebujesz tych 2 składników i zwykły koc
Adobe Stock
Newsy
Jak zrobić kefir w domu? Potrzebujecie tych 2 składników i ciepłego koca
Przygotowanie domowego kefiru nie wymaga ani wielkich umiejętności, ani specjalistycznego sprzętu. Zobaczcie, jakie to proste.

Kefir to jeden z najstarszych mlecznych napojów na świecie. Wytwarza się go poprzez fermentację mleka pod wpływem bakterii. Jego nazwa pochodzi prawdopodobnie od tureckich słów „keyif”, czyli radość, przyjemność i „kopur”, co oznacza lekką, mleczną piankę. Niektórzy mówią, że kombinacja tureckich czy kaukazkich określeń znaczy tyle, co „czuj się dobrze”. Bo tak się właśnie czujemy pijąc kefir. Właściwości zdrowotne kefiru Kefir trafił do Europy na początku XX w. dzięki Ilji Miecznikowi, ukraińskiemu mikrobiologowi, laureatowi Nagrody Nobla, który badał przyczyny długowieczności ludzi żyjących na Bałkanach. Stwierdził, że zdrowie i długowieczność zawdzięczają diecie bogatej w fermentowaną żywność mleczną – kefir i jogurt. Warto wiedzieć, że skład kefiru, jako produktu powstającego naturalnie, może być zmienny. Zależy od jakości mleka oraz warunków, w których przebiega fermentacja. Kefir jest bogaty w witaminy z grupy B, w tym B1, B2, B12 D, biotyny i białka. Enzymy oraz bakterie probiotyczne, które zawiera, wspomagają procesy trawienne. Zawartość bakterii probiotycznych, w przeliczeniu na porcję produktu jest dużo wyższa w kefirze niż w jogurcie. Dostarcza także znacznych ilości wapnia i magnezu. Zawiera też laktozę z mleka, często wywołującą uczulenia. Jednak nawet osoby, które nie trawią laktozy i mają dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego po wypiciu mleka, nie mają problemów żołądkowych po spożyciu kefiru. Dzieje się tak dlatego, że proces fermentacji w obecności bakterii, częściowo wpływa na rozkład laktozy i lepsze jej trawienie. Kefir doskonały na zdrową dietę odchudzającą Kefir to napój niskokaloryczny. W 100 ml produktu znajduje się jedynie 50-70 kcal. Do tego jest napojem sycącym,...

Kożuch na mleku
Flickr/Joel Kramer
Newsy
Największy koszmar dzieciństwa? Kożuch na mleku. Oto niezawodny sposób, żeby nie powstał
Gotowanie mleka nie należy do trudnych zdań kuchennych, jednak nie zawsze wychodzi za pierwszym razem. Przeszkodą może być kożuch, na wspomnienie którego na pewno cierpnie wam skóra.

Z nabiału korzystają najmłodsi, ale nie tylko. W dorosłym życiu Polacy sięgają po m.in. mleko bardzo często. Badania pokazują, że lubimy kawę z mlekiem, na jego bazie powstają naleśniki i desery. Mleko jako znane źródło wapnia Istnieją osoby, dla których mleko jest niezastąpionym produktem w codziennej diecie. Rezygnują z niego tylko ci, którzy mają nietolerancję laktozy i alergie. Jeśli nie przepadacie za krowim mlekiem, na rynku znajdziecie całe mnóstwo mlecznych napojów roślinnych. Z mleka rezygnować całkowicie jednak nie warto. Około 60% tłuszczu zawartego w mleku to nasycone kwasy tłuszczowe, potrzebne do sprawnego funkcjonowania organizmu. Białko mleka cechuje się ponadto wysoką wartością biologiczną, ponieważ zawiera wszystkie niezbędnie aminokwasy.  Laktoza jest praktycznie jedynym węglowodanem znajdującym się w mleku. Poprawia ona wchłanianie wapnia, magnezu i fosforu. Dla osób z jej nietolerancją dostępne jest w sprzedaży wspomniane wcześniej mleko bez laktozy. Takie nie spowoduje u nas żadnych reakcji alergicznych.  Mleko to także, a może przede wszystkim, źródło wielu składników mineralnych, takich jak: wapń, fosfor, potas, magnez, cynk, selen, oraz witamin z grupy B, A, D i E. Mleko i produkty mleczne stanowią główne źródło wapnia w diecie Europejczyków. Może być to nawet zapotrzebowanie bliskie 50-70%. Mleko używane do gotowania Najlepiej wybierać to tłuste. Właśnie ono nadaje się najbardziej do wypieków. Możecie również lubić mleko z miodem i cynamonem, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Co jeśli podczas gotowania na mleku pojawi się kożuch? Jest jedno rozwiązanie, które na zawsze zażegna tego typu problem. Jak uniknąć kożucha na mleku? Jeśli chcecie uniknąć jego powstania,...

Jak picie mleka wpływa na zdrowie?
Adobe Stock
Newsy
Pijcie szklankę tego napoju przed snem. Nie tylko poprawi wasze trawienie i sen, ale też pomoże wam schudnąć
Ten niesamowity napój towarzyszy wam od chwili narodzin. Mowa tu oczywiście o mleku, które bardzo pozytywnie wpływa na ludzki organizm. Bez względu na to czy macie 15 czy 50 lat - powinniście spożywać je regularnie.

Mleko to bardzo ważny składnik wielu przepysznych produktów – jogurtów, kefirów, serów, twarogów, lodów, a nawet masła. Dzięki niemu możecie przyrządzić przepyszne naleśniki, ciasta, koktajle, kremy, a nawet sosy. Na co dzień z pewnością dodajecie je również do płatków śniadaniowych, kawy, a nawet herbaty. W końcu jest przepyszne.  Rodzaje mleka Z roku na rok coraz bardziej popularne stają się mleka roślinne – owsiane, migdałowe, kokosowe. Spożywają je przede wszystkim osoby będące na diecie wegańskiej, ale również ci, którzy zmagają się z nietolerancją laktozy. Oczywiście, istnieją również mleka zwierzęce - kozie, owcze, bawole. Mimo to, Polacy wciąż najchętniej sięgają po to od krowy. Statystyczny mieszkaniec naszego kraju spożywa je w ilości aż 226 litrów rocznie! Cenne wartości odżywcze mleka Mleko ssaków to niesamowicie cenne źródło wielu wartości odżywczych. Znajduje się w nim nie tylko mnóstwo wapnia i magnezu, ale również ogrom fosforu, potasu, sody, cynku czy selenu. Nie można również zapomnieć o szerokiej gamie witamin – A, D, E, K, B1, B2, B3, B6 oraz B12. Dietetycy zachęcają do picia co najmniej jednej szklanki mleka dziennie. Taka praktyka nie tylko minimalizuje ryzyko wystąpienia problemów z sercem, ale również zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, pęcherza, żołądka czy piersi. Ponadto, zmniejsza ryzyko złamań kości i osteoporozy. Spożywanie mleka w dzieciństwie zmniejsza także ryzyko otyłości. Okazuje się jednak, że wypijanie jednej szklanki tego napoju przed snem, może zdziałać o wiele więcej niż wam się wydaje. Jedna kobieta schudła w ten sposób 1,5 kilograma. Historia kobiety, która schudła 1,5 kg dzięki mleku Pochodząca z Indii Shreya...

jak zapobiec przypaleniu mleka
Adobe Stock
Newsy
Co zrobić, żeby mleko się nie przypaliło? Wystarczy, że na dno garnka dodacie odrobinę…
Przypalające się mleko to jeden z wielu problemów, z którymi na co dzień przychodzi wam się mierzyć w kuchni. Na szczęście istnieje łatwy sposób, by mu zaradzić.

Ciepłe mleko idealnie sprawdza się nie tylko w pojedynkę. Wielu dodaje go do kawy, niektórzy do kakao, a jeszcze inni jedzą z nim płatki śniadaniowe. Podgrzany w rondelku napój to również świetna baza do zrobienia budyniu lub przepysznego beszamelu.  Niestety, te czynności często kończą się fiaskiem - zanim się obejrzymy, mleko jest przypalone i do niczego się nie nadaje. Na szczęście wiemy jak temu zaradzić. Prosty trik na przypalone mleko Okazuje się, że aby zapobiec przypaleniu mleka, wystarczy umieścić na dnie garnka odrobinę… zimnej wody. Ten prosty trik sprawi, że wasz napój nie będzie przypalał się tak szybko jak zazwyczaj.  Pamiętajcie jednak, że kluczową rolę odgrywa tu również temperatura. Ogień powinien być niewielki. Nie rozkręcajcie kurków na maksa. Kulinaria nie lubią pośpiechu. Cenne właściwości mleka Pamiętajcie, że mleko stanowi bardzo ważny składnik diety każdego zdrowego człowieka. Napój zawiera przede wszystkim duże ilości białka, z którego zbudowane są wasze mięśnie, narządy, więzadła, ścięgna, gruczoły, skóra, włosy i paznokcie. Nie można również zapomnieć, że mleko to źródło cennych lipidów, które zabezpieczają skórę przed odparowaniem wody i czynnikami zewnętrznymi – słońcem, mrozem czy wiatrem.  Regularne spożywanie tego napoju zapobiega także przesuszaniu skóry oraz różnorodnym zapaleniom. Dzięki niemu wasz nabłonek i tkanka łączna błyskawicznie się regeneruje. Nie ulega także wątpliwości, że mleko zawiera bardzo dużo wapnia, fosforu, magnezu i witamin. Te odpowiadają za prawidłowy stan waszych kości i zębów, ale również młody wygląd skóry i dobry wzrok. Dzięki tym składnikom wasz układ nerwowy funkcjonuje bez zarzutów, a...