Które mięso mielone jest zdrowsze? Jasne czy ciemne?
Pixabay
Newsy

Które mięso mielone jest zdrowsze? Jasne czy ciemne?

Wiedzieliście, że kolor mięsa mielonego ma ogromne znaczenie? Wpływa na jego wartość zdrowotną!

Mięso mielone jest bardzo popularne w kuchni. Wiecie, jakie mięso mielone jest najzdrowsze? Jeśli jecie mięso, na pewno często przygotowujecie dania, w których korzystacie z mielonego mięsa. Bardzo popularne są na przykład:

Magda Gessler odpowiada na pytania

Najzdrowsze mielone mięso

Jeśli zależy wam na jakości mięsa mielonego, najlepiej jeśli zmielicie je oczywiście sami w domu. W dzisiejszych czasach jednak mało kto ma maszynkę do mielenia mięsa w domu, a nawet ci, którzy ją posiadają, nierzadko nie mogą znaleźć czasu na jej użycie. Maszynka do mielenia mięsa ma przecież wiele części, które trzeba poskładać i dobrze umyć.

Mieląc mięso samemu najłatwiej kontrolować jakość mięsa. W mięsie mielonym łatwo przecież ukryć nieapetyczne kawałki i tak właśnie często robią producenci. Pewnym kompromisem jest pójście do sklepu mięsnego, wybranie kawałka mięsa i poproszenie o jego zmielenie. Mielenie odbywa się wtedy na waszych oczach i wiecie dokładnie, jak powstaje mięso mielone.

Zobacz także
Jecie takie mięso? Może powodować niedowład mięśni i trudności z mową

Jecie takie mięso? Może powodować niedowład mięśni i trudności z mową

To mięso zwiększa ryzyko demencji. Polacy jedzą je na potęgę

To mięso zwiększa ryzyko demencji. Polacy jedzą je na potęgę

Jak wybrać zdrowe mięso mielone?

Jeśli kupujecie mielone mięso z supermarketu, na tacce, nie możecie zobaczyć kawałka przed zmieleniem. Na szczęście, są metody oceny przydatności takiego mięsa. Zwróćcie uwagę przede wszystkim na kolor. Jasne mięso będzie miało więcej tłuszczu. Chodzi tu szczególnie o wieprzowinę i wołowinę. Mięśnie wołowe i wieprzowe, są przecież czerwone lub różowe, a tłuszcz biały.

Bardzo jasne mięso mielone będzie tłustsze, a tym samym mniej zdrowe. Najlepiej wybierajcie mięso o różowawym kolorze. Powinno być różowo-czerwone. Takie mięso będzie charakteryzować się mniejszą zawartością tłuszczu i większą zawartością białka, dzięki czemu będzie zdrowsze.

Jeśli kupujecie mięso mielone w opakowaniu, możecie też odczytać z etykiety zawartość tłuszczu w mięsie. Zwróćcie uwagę na ilość gramów tłuszczu na 100g produktu. Jeśli mięso ma poniżej 5g tłuszczu, jest bardzo chude. Im wyższa zawartość tłuszczu, tym bardziej kaloryczne i mniej zdrowe mięso mielone.

Czytaj także:

Jak rozpoznać czy mięso mielone jest świeże?
Adobe Stock
Newsy
Jak rozpoznać czy mięso mielone jest świeże? Zwróćcie uwagę na ten 1 szczegół
Jesteście pewni, że sklep lub rzeźnik, u którego kupujecie mięso mielone, ma zawsze świeże produkty? Jeżeli macie wątpliwości, to możecie to błyskawicznie sprawdzić. Wystarczy rzut oka.

Polska kuchnia mięsem mielonym stoi. Łopatka, ale też karczek, szynka, a nawet boczek – te wszystkie rodzaje mięsa wkłada się do maszynki, przekręca i wyrabia z niego prawdziwe kulinarne cuda. Mięso mielone jest w naszej kuchni od zarania dziejów. Już nasze babcie, prababcie i dalsi przodkowie przekręcali mięso, by przyrządzić smaczne dania. Dzisiaj z mielonki gotuje się między innymi takie potrawy jak: Kotlety mielone Pulpety Gołąbki Pierogi z mięsem Pyzy z mięsem Sos boloński Pieczeń rzymska I wiele, wiele innych… Jak wybrać mięso mielone w sklepie? Dlatego też niezwykle ważne jest wybranie odpowiedniego gatunku mięsa do konkretnej potrawy. Nie od dziś wiadomo choćby, że dobre kotlety mielone udadzą się tylko z bardziej tłustego mięsa. Do tego celu najlepiej nada się zmielona łopatka. Wystarczy kupić w sklepie dorodny kawałek mięsa i przepuścić go przez maszynkę w swoim domu. W dzisiejszych czasach, coraz częściej klienci mają do czynienia z mięsem uprzednio zmielonym przez producenta w rzeźni. Taki produkt sprzedawany jest zazwyczaj na różnego rodzaju tackach, w opakowaniach zamkniętych szczelnie folią. Jak rozpoznać, że takie mięso jest świeże i wciąż utrzymuje swoje właściwości i dobra jakość? Kluczem będzie oczywiście termin ważności. Jeśli opakowanie z mięsem niebezpiecznie zbliża się do przekroczenia terminu ważności, lepiej zrezygnujcie z jego zakupu. Czasem jednak opakowania z mielonką budzą wątpliwości, nawet pomimo stosunkowo bezpiecznie długiego terminu ważności. W takich okolicznościach powinniście zwrócić uwagę na kolor mięsa trzymanego przez was w ręku podczas pobytu  w sklepie. Jak wygląda zepsute mięso mielone? Świeże mięso powinno mieć ładną, żywą barwą, gdzieś pomiędzy różem a czerwienią –...

mięso mielone
Gotujmy.pl/olkaaa
Newsy
Jak smażyć mielone mięso, żeby było soczyste? Jeden błąd nowicjusza, a  wyjdzie suche i twarde
Smażenie mięsa na patelni wydaje się być prostą czynnością. Nic bardziej mylnego. Nawet podczas tej z pozoru banalnej czynności można popełnić błędy, które w następstwie popsują dany produkt. Sprawdźcie jak poprawnie smażyć mięso mielone!

Do jednych z najpopularniejszych i najczęściej wykorzystywanych mięs do przygotowywania potraw należy mięso mielone. Może być wykorzystane do tradycyjnych kotletów mielonych, włoskiego sosu bolońskiego, gołąbków, meksykańskiego chilli con carne czy greckiej mousaki. Które mięso mielone jest najlepsze? Przygotowując potrawę z udziałem mięsa mielonego, już podczas zakupów należy zwrócić uwagę na jego jakość. Najlepiej jest oczywiście kupować prosto od rzeźnika bądź w sklepie mięsnym, gdzie jest możliwość zmielenia całego kawałka na miejscu. To daje 100% pewność, iż mięso będzie świeże. Jeśli natomiast zdarza się Wam kupować taki produkt w marketach, warto wówczas zwrócić uwagę na etykietę, czy nie zawiera zbędnych dodatków lub wypełniaczy. Rodzaj wybranego mięsa zależy od własnych preferencji. Najzdrowsze mięso i zarazem najchudsze jest z indyka, zaś najbardziej kaloryczne wieprzowe.  Właściwa obróbka termiczna Aby mięso było odpowiednio wilgotne, soczyste i aromatyczne należy szczególną uwagę zwrócić na smażenie. Przede wszystkim patelnia wraz z tłuszczem muszą być dobrze rozgrzane. Po włożeniu mięsa nie należy mieszać go zbyt często. Powinien on dusić się delikatnie w swoim własnym sosie. Mimo wszystko należy uważać, aby się nie przypaliło. W kwestii przyprawiania mięsa to najlepiej jest to zrobić po jego ścięciu na patelni. Dzięki temu mięso mielone zachowa swój naturalny aromat. Jak smażyć mielone mięso? Wiele osób smażąc mięso mielone, wrzuca je na raz prosto z opakowania. To błąd kardynalny! Aby mięso dobrze, równomiernie się usmażyło, a przy tym zachowało wewnątrz swoje soki, należy je smażyć partiami. Każdą kolejną odkładać na talerz, a później razem wykorzystać w przygotowywanej potrawie. W...

Wołowina ma taki kolor? To znak, że zwierzę było stare lub schorowane
Pixabay
Newsy
Wołowina ma taki kolor? To znak, że zwierzę było stare lub schorowane
Unikajcie jak ognia mięsa o takim wyglądzie!

Wołowina to obok wieprzowiny i drobiu, jedno z częściej spożywanych w Polsce mięs. Pewnie robicie z wołowiny gulasz, może dodajecie ją do wywaru na rosół, albo przygotowujecie z niej steki lub burgery. Kupujecie zatem wołowinę całkiem często. Czy wiecie jednak jak wybrać najlepsze okazy mięsa wołowego? Na pewno unikajcie mięsa, które ma taki kolor! Jak wybrać świeżą wołowinę? Przy kupowaniu wołowiny, ale też innych mięs, musicie być dość uważni. Jeśli kupicie nieświeże mięso, nie będzie miało ono tylu witamin i wartości odżywczych. Będzie też mniej smaczne, a w najgorszym wypadku może doprowadzić do zatrucia! Wybierając mięso kierujcie się wszystkimi zmysłami. Powąchajcie je, obejrzyjcie bardzo dokładnie zwracając uwagę na barwę, ilość tłuszczu i ewentualne występowanie śluzu. Świeże, dobre mięso powinno być lekko wilgotne i połyskujące. Sprzedawcy wiedzą jednak, że wypatrujecie takich oznak, nie dajcie się więc nabrać na mięso posmarowane olejem lub umyte ze śluzu. Właściwy kolor wołowiny Surowe mięso dobrej jakości, ma zazwyczaj czerwony kolor. Są to odcienie czerwieni od jasnoróżowego przez czerwony, aż do ciemnoczerwonego. Nie ma jednej reguły na temat tego, jaki kolor powinna mieć dobra wołowina. Barwa zależy bowiem od razy zwierzęcia, ale też od jego wieku. Barwa starej wołowiny Uważajcie na mięso, które ma ciemny, brązowawy kolor z ciemnymi plamami. Jeśli przy mięsie zobaczycie żółtobrązowy tłuszcz, też raczej się go wystrzegajcie. Oznacza to, że zwierzę było chore lub stare. Najlepsze rasy krów na mięso Jeśli jesteście prawdziwymi pasjonatami, może będziecie chcieli zwrócić tez uwagę na rasę bydła. Najlepsze rasy bydła hodowane na mięso to: Charolaise Wagyu Hereford Limousin Black Angus Czy wołowina jest zdrowa?...

Jak zmielić mięso
gotujmy.pl/goofy9
Newsy
Genialny sposób na zmielenie mięsa bez maszynki. Mielone wyjdą jeszcze smaczniejsze
Nie macie maszynki do mięsa? Nic nie szkodzi! Istnieją dwa sposoby, którymi możecie łatwo rozdrobnić mięso na kotlety.

Nie ma jak kotlety mielone na niedzielny obiad. Pulpety, spaghetti czy pierogi z mięsem to dania, w których mięso mielone sprawdza się idealnie. Nie wszyscy jednak lubią gotowe zmielone mięso, które można kupić w sklepie. Rozwiązaniem jest poproszenie obsługi w sklepie mięsnym o zmielenie kawałka mięsa lub robienie tego samodzielnie w domu. Dzięki temu ma się pewność co do jakości. Jednak co zrobić, gdy nie ma się maszynki do mielenia? Nic straconego – można łatwo zmielić mięso innymi sposobami. Jak zmielić mięso bez maszynki? Pierwszym sposobem jest użycie noża. To trik bardzo często wykorzystywany przez szefów kuchni! Rozdrobnione w ten sposób mięso nazywa się siekanym właśnie dlatego, że sieka się je bardzo mocno naostrzonym nożem. Jest o wiele lepsze od mielonego, ponieważ zachowuje swoją strukturę i jest znacznie smaczniejsze. Tak właśnie przygotowuje się na przykład mięso na tatara. Szef kuchni za pomocą naostrzonego noża bardzo drobno sieka mięso, absolutnie nie mieli go w maszynce! Warto spróbować innych dań z siekanym mięsem, np. kotletów z kurczaka. Pamiętajcie tylko o tym, że nóż do siekania musi być duży i bardzo dobrze naostrzony. Uwaga na palce! Drugi sposób, który warto wykorzystać jeśli nie macie w domu maszynki do mielenia mięsa, jest rozdrobnienie go przy użyciu blendera. Najlepiej sprawdzi się w tym przypadku blender kielichowy. Należy mięso pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do blendera, wlać odrobinę wody i włączyć urządzenie. Jeśli przygotowujecie na przykład kotlety mielone, to możecie do środka wrzucić od razu cebulę, czosnek i inne przyprawy. Dzięki temu szybko uzyskacie gotową masę na kotlety. A jakie są wasze sposoby na mielenie mięsa? Jeśli następnym razem w trakcie gotowania zabraknie wam mielonego mięsa, to dzięki podanym przez nas...