Które mięso mielone jest zdrowsze? Jasne czy ciemne?
Pixabay
Newsy

Które mięso mielone jest zdrowsze? Jasne czy ciemne?

Wiedzieliście, że kolor mięsa mielonego ma ogromne znaczenie? Wpływa na jego wartość zdrowotną!

Mięso mielone jest bardzo popularne w kuchni. Wiecie, jakie mięso mielone jest najzdrowsze? Jeśli jecie mięso, na pewno często przygotowujecie dania, w których korzystacie z mielonego mięsa. Bardzo popularne są na przykład:

Magda Gessler odpowiada na pytania

Najzdrowsze mielone mięso

Jeśli zależy wam na jakości mięsa mielonego, najlepiej jeśli zmielicie je oczywiście sami w domu. W dzisiejszych czasach jednak mało kto ma maszynkę do mielenia mięsa w domu, a nawet ci, którzy ją posiadają, nierzadko nie mogą znaleźć czasu na jej użycie. Maszynka do mielenia mięsa ma przecież wiele części, które trzeba poskładać i dobrze umyć.

Mieląc mięso samemu najłatwiej kontrolować jakość mięsa. W mięsie mielonym łatwo przecież ukryć nieapetyczne kawałki i tak właśnie często robią producenci. Pewnym kompromisem jest pójście do sklepu mięsnego, wybranie kawałka mięsa i poproszenie o jego zmielenie. Mielenie odbywa się wtedy na waszych oczach i wiecie dokładnie, jak powstaje mięso mielone.

Zobacz także
Jecie takie mięso? Może powodować niedowład mięśni i trudności z mową

Jecie takie mięso? Może powodować niedowład mięśni i trudności z mową

To mięso zwiększa ryzyko demencji. Polacy jedzą je na potęgę

To mięso zwiększa ryzyko demencji. Polacy jedzą je na potęgę

Jak wybrać zdrowe mięso mielone?

Jeśli kupujecie mielone mięso z supermarketu, na tacce, nie możecie zobaczyć kawałka przed zmieleniem. Na szczęście, są metody oceny przydatności takiego mięsa. Zwróćcie uwagę przede wszystkim na kolor. Jasne mięso będzie miało więcej tłuszczu. Chodzi tu szczególnie o wieprzowinę i wołowinę. Mięśnie wołowe i wieprzowe, są przecież czerwone lub różowe, a tłuszcz biały.

Bardzo jasne mięso mielone będzie tłustsze, a tym samym mniej zdrowe. Najlepiej wybierajcie mięso o różowawym kolorze. Powinno być różowo-czerwone. Takie mięso będzie charakteryzować się mniejszą zawartością tłuszczu i większą zawartością białka, dzięki czemu będzie zdrowsze.

Jeśli kupujecie mięso mielone w opakowaniu, możecie też odczytać z etykiety zawartość tłuszczu w mięsie. Zwróćcie uwagę na ilość gramów tłuszczu na 100g produktu. Jeśli mięso ma poniżej 5g tłuszczu, jest bardzo chude. Im wyższa zawartość tłuszczu, tym bardziej kaloryczne i mniej zdrowe mięso mielone.

Czytaj także:

Jak rozpoznać czy mięso mielone jest świeże?
Adobe Stock
Newsy
Jak rozpoznać czy mięso mielone jest świeże? Zwróćcie uwagę na ten 1 szczegół
Jesteście pewni, że sklep lub rzeźnik, u którego kupujecie mięso mielone, ma zawsze świeże produkty? Jeżeli macie wątpliwości, to możecie to błyskawicznie sprawdzić. Wystarczy rzut oka.

Polska kuchnia mięsem mielonym stoi. Łopatka, ale też karczek, szynka, a nawet boczek – te wszystkie rodzaje mięsa wkłada się do maszynki, przekręca i wyrabia z niego prawdziwe kulinarne cuda. Mięso mielone jest w naszej kuchni od zarania dziejów. Już nasze babcie, prababcie i dalsi przodkowie przekręcali mięso, by przyrządzić smaczne dania. Dzisiaj z mielonki gotuje się między innymi takie potrawy jak: Kotlety mielone Pulpety Gołąbki Pierogi z mięsem Pyzy z mięsem Sos boloński Pieczeń rzymska I wiele, wiele innych… Jak wybrać mięso mielone w sklepie? Dlatego też niezwykle ważne jest wybranie odpowiedniego gatunku mięsa do konkretnej potrawy. Nie od dziś wiadomo choćby, że dobre kotlety mielone udadzą się tylko z bardziej tłustego mięsa. Do tego celu najlepiej nada się zmielona łopatka. Wystarczy kupić w sklepie dorodny kawałek mięsa i przepuścić go przez maszynkę w swoim domu. W dzisiejszych czasach, coraz częściej klienci mają do czynienia z mięsem uprzednio zmielonym przez producenta w rzeźni. Taki produkt sprzedawany jest zazwyczaj na różnego rodzaju tackach, w opakowaniach zamkniętych szczelnie folią. Jak rozpoznać, że takie mięso jest świeże i wciąż utrzymuje swoje właściwości i dobra jakość? Kluczem będzie oczywiście termin ważności. Jeśli opakowanie z mięsem niebezpiecznie zbliża się do przekroczenia terminu ważności, lepiej zrezygnujcie z jego zakupu. Czasem jednak opakowania z mielonką budzą wątpliwości, nawet pomimo stosunkowo bezpiecznie długiego terminu ważności. W takich okolicznościach powinniście zwrócić uwagę na kolor mięsa trzymanego przez was w ręku podczas pobytu  w sklepie. Jak wygląda zepsute mięso mielone? Świeże mięso powinno mieć ładną, żywą barwą, gdzieś pomiędzy różem a czerwienią –...

mięso mielone
Gotujmy.pl/olkaaa
Newsy
Jak smażyć mielone mięso, żeby było soczyste? Jeden błąd nowicjusza, a  wyjdzie suche i twarde
Smażenie mięsa na patelni wydaje się być prostą czynnością. Nic bardziej mylnego. Nawet podczas tej z pozoru banalnej czynności można popełnić błędy, które w następstwie popsują dany produkt. Sprawdźcie jak poprawnie smażyć mięso mielone!

Do jednych z najpopularniejszych i najczęściej wykorzystywanych mięs do przygotowywania potraw należy mięso mielone. Może być wykorzystane do tradycyjnych kotletów mielonych, włoskiego sosu bolońskiego, gołąbków, meksykańskiego chilli con carne czy greckiej mousaki. Które mięso mielone jest najlepsze? Przygotowując potrawę z udziałem mięsa mielonego, już podczas zakupów należy zwrócić uwagę na jego jakość. Najlepiej jest oczywiście kupować prosto od rzeźnika bądź w sklepie mięsnym, gdzie jest możliwość zmielenia całego kawałka na miejscu. To daje 100% pewność, iż mięso będzie świeże. Jeśli natomiast zdarza się Wam kupować taki produkt w marketach, warto wówczas zwrócić uwagę na etykietę, czy nie zawiera zbędnych dodatków lub wypełniaczy. Rodzaj wybranego mięsa zależy od własnych preferencji. Najzdrowsze mięso i zarazem najchudsze jest z indyka, zaś najbardziej kaloryczne wieprzowe.  Właściwa obróbka termiczna Aby mięso było odpowiednio wilgotne, soczyste i aromatyczne należy szczególną uwagę zwrócić na smażenie. Przede wszystkim patelnia wraz z tłuszczem muszą być dobrze rozgrzane. Po włożeniu mięsa nie należy mieszać go zbyt często. Powinien on dusić się delikatnie w swoim własnym sosie. Mimo wszystko należy uważać, aby się nie przypaliło. W kwestii przyprawiania mięsa to najlepiej jest to zrobić po jego ścięciu na patelni. Dzięki temu mięso mielone zachowa swój naturalny aromat. Jak smażyć mielone mięso? Wiele osób smażąc mięso mielone, wrzuca je na raz prosto z opakowania. To błąd kardynalny! Aby mięso dobrze, równomiernie się usmażyło, a przy tym zachowało wewnątrz swoje soki, należy je smażyć partiami. Każdą kolejną odkładać na talerz, a później razem wykorzystać w przygotowywanej potrawie. W...

Mięso mielone gotuje się na patelni zamiast smażyć? Nic dziwnego, jeśli popełniacie ten błąd
AdobeStock
Newsy
Smażycie mięso mielone, a na patelni pojawiła się woda? Wszystko przez ten 1 błąd
Wiele osób niewłaściwie smaży mięso mielone - wiecie, jaki jest najczęstszy błąd? To właśnie przez to na patelni pojawia się nieraz nadmiar wody.

Zdarzyło się wam, że szybko po wrzuceniu mięsa mielonego na patelnię pojawia się pod nim kałuża i zamiast się smażyć, mięso się gotuje? Dzieje się tak wówczas, gdy niewłaściwie smażycie mięso. Sprawdźcie, gdzie tkwi błąd.  Dlaczego mięso mielone gotuje się zamiast smażyć? W teorii wszystko robicie prawidłowo - wylewacie na patelnię tłuszcz, rozgrzewacie i wrzucacie mięso. Mimo to, ono szybko puszcza soki i zaczyna się gotować. Co jest powodem tego zjawiska? Można wyróżnić dwie przyczyny. Pierwsza to niedostatecznie rozgrzana patelnia. Jeśli smażycie mięso na małym ogniu, to pod wpływem temperatury zacznie ono puszczać soki. Mięso zamiast zamknąć je w środku wypuszcza wszystko na zewnątrz i gotuje się. Drugi powód to wrzucanie całej paczki mięsa na patelnię - gdy tak robicie, mięso również wypuści soki, nawet przy zachowaniu wysokiej temperatury smażenia. Wystarczy kłaść mięso na patelni partiami, by jego pory mogły się zamknąć - wówczas nie wypuści soków.  Częste błędy przy przyrządzaniu mięsa mielonego  Wrzucanie całej paczki mięsa na patelnię lub smażenie przy zbyt niskiej temperaturze to nie jedyne błędy popełniane przez nowicjuszy w kuchni. Kiedy mięso już się podsmaży i zaczyna dusić, nie wolno go co chwilę mieszać - powinno chwilę podgotować się we własnych sokach.  Należy także pilnować temperatury w trakcie smażenia. Zarówno zbyt niska, jak i zbyt wysoka zepsuje całe danie. Jeżeli zauważycie, że mięso się przypaliło, zdejmijcie na chwilę patelnię z gazu, by ją nieco schłodzić.  Jak wybrać idealne mięso mielone? By mieć pewność, że przyrządzane przez was potrawy z mięsa mielonego wyjdą idealne, musicie użyć tego o najwyższej jakości. Jak rozpoznać dobre mięso?  skład - zawsze czytajcie informacje podane na opakowaniu. W...

Jak zmielić mięso
gotujmy.pl/goofy9
Newsy
Genialny sposób na zmielenie mięsa bez maszynki. Mielone wyjdą jeszcze smaczniejsze
Nie macie maszynki do mięsa? Nic nie szkodzi! Istnieją dwa sposoby, którymi możecie łatwo rozdrobnić mięso na kotlety.

Nie ma jak kotlety mielone na niedzielny obiad. Pulpety, spaghetti czy pierogi z mięsem to dania, w których mięso mielone sprawdza się idealnie. Nie wszyscy jednak lubią gotowe zmielone mięso, które można kupić w sklepie. Rozwiązaniem jest poproszenie obsługi w sklepie mięsnym o zmielenie kawałka mięsa lub robienie tego samodzielnie w domu. Dzięki temu ma się pewność co do jakości. Jednak co zrobić, gdy nie ma się maszynki do mielenia? Nic straconego – można łatwo zmielić mięso innymi sposobami. Jak zmielić mięso bez maszynki? Pierwszym sposobem jest użycie noża. To trik bardzo często wykorzystywany przez szefów kuchni! Rozdrobnione w ten sposób mięso nazywa się siekanym właśnie dlatego, że sieka się je bardzo mocno naostrzonym nożem. Jest o wiele lepsze od mielonego, ponieważ zachowuje swoją strukturę i jest znacznie smaczniejsze. Tak właśnie przygotowuje się na przykład mięso na tatara. Szef kuchni za pomocą naostrzonego noża bardzo drobno sieka mięso, absolutnie nie mieli go w maszynce! Warto spróbować innych dań z siekanym mięsem, np. kotletów z kurczaka. Pamiętajcie tylko o tym, że nóż do siekania musi być duży i bardzo dobrze naostrzony. Uwaga na palce! Drugi sposób, który warto wykorzystać jeśli nie macie w domu maszynki do mielenia mięsa, jest rozdrobnienie go przy użyciu blendera. Najlepiej sprawdzi się w tym przypadku blender kielichowy. Należy mięso pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do blendera, wlać odrobinę wody i włączyć urządzenie. Jeśli przygotowujecie na przykład kotlety mielone, to możecie do środka wrzucić od razu cebulę, czosnek i inne przyprawy. Dzięki temu szybko uzyskacie gotową masę na kotlety. A jakie są wasze sposoby na mielenie mięsa? Jeśli następnym razem w trakcie gotowania zabraknie wam mielonego mięsa, to dzięki podanym przez nas...