Które kwiaty są jadalne? Te możecie posadzić na balkonie
AdobeStock
Newsy

Które kwiaty są jadalne? Te możecie posadzić nawet na balkonie

Wiele gatunków kwiatów stanowi ucztę zarówno dla oczu, jak i żołądka. Przekonajcie się, które z nich można wykorzystać w kuchni.

Wiele kwiatów tak bardzo zachwyca swoim wyglądem, że aż trudno powstrzymać się przed ich spróbowaniem. Jednak niektóre gatunki kwiatów są jadalne, a do tego łatwe w hodowli - nawet na balkonie, przydomowym ogródku czy na działce. Można je dodawać do ciast, sałatek i innych dań. Przekonajcie się sami!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Nasturcja do sałatki i na przeziębienie

W kuchni wykorzystuje się specjalną odmianę nasturcji, czyli nasturcję niską. Jej kwiaty mają lekko pikantny smak, dlatego świetnie pasują do sałatek, kanapek i różnych wytrawnych dań. Mogą też pomóc w walce z przeziębieniem ze względu na wysoką zawartość witaminy C. 

Zobacz także
nawóz ze skórki od banana

Zróbcie to wieczorem ze skórką od banana. Rano będziecie mieć najlepszy nawóz do kwiatów

Olej z tego kwiatu chroni przed nowotworami. Odkrycie polskich uczonych zachwyciło naukowy świat

Olej z tego kwiatu chroni przed nowotworami. Odkrycie polskich uczonych zachwyciło naukowy świat

Bratek ogrodowy idealny do deserów

Kolorowe kwiaty bratka ogrodowego są niezastąpione w przygotowaniach ciast i ciasteczek. Wspaniale komponują się z owocami i lukrem, stanowiąc niepowtarzalną (i przede wszystkim naturalną) dekorację. 

Nagietek jako ozdoba i przyprawa

Podobnie jak w przypadku nasturcji, kwiaty nagietka są lekko pikantne i stanowią dobry dodatek do zup, sosów i duszonych mięs. Co ciekawe, kwiat nagietka w smaku nieco przypomina szafran i można z powodzeniem użyć kwiatów zamiast tej przyprawy. 

Kwiat lawendy jako dodatek do zupy

Lawendy chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Kwiaty tej rośliny mają szerokie zastosowanie - gdy są świeże, można je zebrać do lnianych woreczków i powiesić w szafie, by wypełnić ją zapachem i odstraszyć mole. Lawenda ma też działanie relaksacyjne i stosuje się ją w aromaterapii. Z kolei w kuchni, kwiaty lawendy dobrze komponują się z ciastami oraz zupami owocowymi. 

Zasady stosowania jadalnych kwiatów w kuchni

Zanim wykorzystacie jadalne kwiaty do potraw pamiętajcie, by zawsze przestrzegać poniższych zasad:

  • Stosujcie tylko kwiaty z pewnego źródła - najlepiej własnego ogródka lub balkonu żeby mieć pewność, że nie były niczym pryskane. Nigdy nie zbierajcie kwiatów rosnących tuż przy drodze.
  • Zebrane kwiaty należy przechowywać w torbie wykonanej z lnu lub papieru.
  • Zawsze myjcie kwiaty przed spożyciem.
  • Jeżeli chcecie ususzyć zebrane kwiaty pamiętajcie o tym, by co jakiś czas je przewracać - w przeciwnym razie mogą pokryć się pleśnią.
  • Nie jedzcie tych kwiatów, co do których pochodzenia nie macie pewności.

Źródło: agnieszkamaciag.pl, zdrowie.wprost.pl 

Które chwasty można jeść? Te są bezpieczne
AdobeStock
Newsy
Które chwasty można jeść? Te są bezpieczne
W Polsce żyje wiele roślin, które uznawane są za chwasty. A to błąd, ponieważ wiele z nich nadaje się do jedzenia i są bardzo smaczne!

Wielu z was na pewno chętnie sadzi w ogrodzie lub w doniczkach na balkonie różne zioła, które później wykorzystujecie w kuchni. W końcu nawet nie ma co porównywać smaku suszonych ziół do tych świeżo zerwanych z krzewu! Bazylię, oregano czy miętę można z powodzeniem hodować przy polskiej pogodzie. Ale gdyby się zastanowić, to przecież popularne zioła w różnych miejscach świata rosną po prostu jako pospolite chwasty. Dlaczego by więc nie użyć w kuchni chwastów rosnących naturalnie w Polsce? Niektóre z nich przecież świetnie smakują i można ich używać do sałatek, a nawet do marynowania! Poznajcie chwasty, które można jeść. Pokrzywa zwyczajna Zdecydowanie królowa wśród chwastów. Rośnie w całej Polsce w sporych ilościach i z reguły każdy stara się ją omijać ze względu na nieprzyjemne oparzenia, które powoduje. Ale odpowiednio przygotowana pokrzywa jak najbardziej nadaje się do zjedzenia i jest bardzo zdrowa. Wystarczy dokładnie ją opłukać, a następnie sparzyć w gorącej wodzie. Z pokrzywy można zrobić jajecznicę albo sok o właściwościach oczyszczających . Można ją zbierać od kwietnia do października. Szczawik zajęczy To roślina przypominająca swoim wyglądem koniczynę, która rośnie w zacienionych i dość wilgotnych miejscach (często w towarzystwie mchu). Liście szczawiku są bardzo smaczne – ich kwaskowy posmak sprawia, że doskonale nadają się jako dodatek do sałatek, sosów oraz zup. W dodatku szczawik zajęczy świetnie gasi pragnienie, a że można go spotkać na górskich szlakach, sprawdzi się podczas długich wędrówek w upale. Stokrotka Drobne i liczne kwiaty stokrotki można znaleźć praktycznie wszędzie – głównie na pastwiskach, łąkach, w parkach, ogródkach, a nawet przy drodze! Stokrotkę można zjadać...

Skutecznie odstrasza komary i mole, ale można też z niej zrobić pyszną lemoniadę. W sam raz na upały
AdobeStock
Newsy
Skutecznie odstrasza komary i mole, ale można też z niej zrobić pyszną lemoniadę. W sam raz na upały
Podczas gdy ludzie uwielbiają jej charakterystyczny i kojący zapach, owady trzymają się od niej z daleka. Mowa o lawendzie. Ale czy wiecie, że kwiat ten można także wykorzystać do zrobienia pysznej i orzeźwiającej lemoniady?

Lawenda to piękna fioletowa roślina o niezwykłym, kojącym zapachu. Kwiat ten ma bogate zastosowanie nie tylko jako naturalny środek na niechciane owady , ale także jest wykorzystywany w kuchni oraz ma wiele dobroczynnych właściwości zdrowotnych. Niektóre badania wykazały, że lawenda sprawdza się w leczeniu schorzeń neurologicznych układu nerwowego, a także może pomóc przy  bezsenności , wypadaniu włosów, stresie a nawet bólu pooperacyjnym. Na co dzień wielu z nas stosuje ją jednak jako naturalny odstraszacz na owady. Lawenda jako odstraszacz na owady Dzięki swojemu aromatowi, lawenda doskonale się sprawdza jako odstraszacz na owady. Podczas gdy my kochamy jej intensywny zapach, przykładowo komary czy mole wprost go nie znoszą. Zawieście przy oknie kilka gałązek lawendy a komary będą się trzymały z dala od waszego domu. To samo stanie się z molami w waszej szafie. Jak zrobić lemoniadę z lawendy? Lemoniada z lawendy to doskonały pomysł na upalne letnie dni. Do jej przygotowania będziecie potrzebować: garści ususzonych kwiatów lawendy wody łyżki  miodu kilku kostek lodu do wrzucenia na koniec kilku plasterków cytryny Przygotowanie: Kwiaty zaparzcie w ilości: 1 łyżeczka na filiżankę. Woda powinna mieć temp. około 96 stopni, a całkowity czas parzenia to 5 minut (maksymalnie 10). Po zaparzeniu lemoniady lawendowej ostudźcie ją, dodajcie do niej łyżkę miodu i schłodźcie napar. Miksturę należy podawać z kostkami lodu, najlepiej w schłodzonej szklance. Ten pyszny i pachnący ziołami napój idealnie się sprawdzi w upalne lato. Możecie do niego dorzucić plasterek cytryny – lemoniada zyska wtedy dodatkowe orzeźwienie i smak. Lemoniada z lawendy nie tylko doskonale ukoi wasze pragnienie ale też pomoże...

Przepis na placki akacjowe. Genialna, letnia przekąska
Danusia19671/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na placki akacjowe. Genialna, letnia przekąska
Lubicie eksperymenty w kuchni? Zbierzcie rosnące pod domem kwiaty akacji i… usmażcie je na patelni w cieście!

Kwiaty akacji nie tylko pięknie pachną, ale i wspaniale smakują! Wiedzieliście, że można je jeść? Zanurzcie kwiaty akacji w cieście naleśnikowym i usmażcie na patelni – są niesamowicie słodkie i mają lekko miodowy posmak. Poznajcie prosty przepis na placki z kwiatów akacji autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. To świetny pomysł na łatwy i smaczny deser – zwłaszcza teraz, gdy kwitną akacje! Właściwości kwiatów akacji Po kwiaty akacji do placków najlepiej jest wybrać się z dala od ruchliwej drogi, by kwiaty nie były zanieczyszczone spalinami. Pamiętajcie też, że można jeść tylko kwiaty – korzenie i kora akacji są trujące! W kwiatach natomiast znajdziecie same dobrodziejstwa natury. Zawierają olejek eteryczny, któremu zawdzięczają wyjątkowy i intensywny zapach i smak, a także flawonoidy i sole mineralne. W Polsce niestety kwiaty akacji wykorzystywane są w kuchni bardzo rzadko i właściwie niewiele osób wie, że w ogóle można te kwiaty spożywać. A nadają się nie tylko do robienia placków ! Smaczne są także racuchy z kwiatami akacji, ciasta, sałatki, a nawet konfitury i lody! Z kolei miód akacjowy wykazuje się szeregiem właściwości prozdrowotnych. Wspaniale wpływa na układ odpornościowy, a także wspomaga oczyszczanie nerek . Przepis na placki akacjowe Do przygotowania pysznych kwiatów akacji w cieście naleśnikowym potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Kwiaty akacji 2 szklanki mąki 1 szklanka wody Pół szklanki mleka 2 jajka Szczypta soli Olej do smażenia Cukier puder Przygotowanie: Przesiejcie mąkę do miski. Dodajcie jajka, wodę, mleko, szczyptę soli i wymieszajcie rózgą lub mikserem tak, by masa była jednolita. Zebrane kwiaty akacji delikatnie opłuczcie w wodzie i...

Kwiaty z klonu można zrobić w cieście, a napar  regeneruje stawy, oczyszcza krew i poprawia pamięć
Adobe Stock
Newsy
Napar z kwiatów klonu regeneruje stawy, oczyszcza krew i poprawia pamięć. Można zrobić je też w cieście
Zbierając kwiaty z drzewa klonu, wybierajcie okazy rosnące na czystym terenie, nie w pobliżu dróg i innych zanieczyszczających rośliny miejsc.

Lasy Państwowe na swoim profilu na Facebooku zwróciły uwagę obserwatorów, na jedno z popularnych w Polsce drzew. Choć niemal każdy potrafi je rozpoznać, to nie każdy wie, że różne jego części są świetnym produktem… spożywczym. Kiedy stopnieją śniegi i drzewa budzą się do życia, oprócz soku z brzozy można spuścić z pnia klonu sok klonowy, z którego przez odparowanie uzyskuje się syrop klonowy. Ale to nie jedyne smaczki, które oferuje nam klon zwyczajny (acer platanoides). Za oknami i w lesie zaczyna już nieśmiało dawać o sobie znać. Kwitnie, zanim pojawią się na nim liście — w odróżnieniu od jaworu, który kwitnie równocześnie z rozwojem liści. Przepis na placuszki z kwiatów klonu Państwowe przedsiębiorstwo dbające o zasoby leśne w naszym kraju, dokładnie wie, co można zrobić z kwiatów tego drzewa: - Kwiaty są jadalne na surowo — można skosztować je prosto z drzewa. Nie są gorzkie — może troszkę cierpkie, ale nieznacznie. Bardzo smaczne i delikatne. Nadają się też jako dodatek do sałatek. Można z nich usmażyć pyszne placuszki. Składniki: 1 szklanka wody lub ulubionego mleka (np migdałowego) 1 szklanka mąki (pszennej, gryczanej lub z ciecierzycy) 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 szczypta soli 1/2 łyżki miodu, brązowego cukru lub syropu klonowego – składnik słodzący można pominąć 5-6 kwiatostanów klonu Tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Z podanych składników przygotujcie ciasto jak na naleśniki. Od jego gęstości będzie zależało, czy będziecie mieć chrupiącą tempurę, czy miękkie racuszki. Ciasto odstawcie na 15 minut do lodówki, żeby skrobia dobrze wchłonęła wodę. Kwiatostan zamoczcie w cieście i układajcie na gorącym tłuszczu. Smażcie z obu stron, i...