Jak myślicie, czy kolor żółtka może nam powiedzieć, które jajko jest zdrowsze? Kolor żółtka, jak się okazuje,  ma niewiele wspólnego z jego wartością odżywczą. Tak naprawdę, kolor żółtka zależy prawie całkowicie od pigmentów w pożywieniu, które spożywają kurczęta.

Przykładowo:

  • Jeśli kura zjada dużo żółto-pomarańczowych pigmentów zwanych ksantofilami, pigmenty te sprawią, że żółtko jaja będzie ciemniejsze.
  • Kiedy kury jedzą paszę zawierającą żółtą kukurydzę lub mączkę z lucerny, składają jaja ze średnio żółtymi żółtkami.
  • Kiedy kury jedzą pszenicę lub jęczmień, składają jaja z jaśniejszymi żółtkami.
  • Bezbarwna dieta, taka jak biała mąka kukurydziana, skutkuje występowaniem niemal białych żółtek.

Chociaż kolor żółtka nie oznacza, że jajko to ma wyższe wartości odżywcze, wiele osób uważa, że ciemne żółtka są bardziej aromatyczne. Ceniony jest także ich wygląd np. w czasie smażenia jajecznicy czy jajek sadzonych.

Podsumowując:

Zobacz także:

  • Kolor żółtka jest wynikiem pigmentów obecnych w paszy dla kur.
  • Ciemne i jasne żółtka mają z grubsza takie same wartości odżywcze.

Mimo iż kolor żółtka nie wskazuje na wyższe lub niższe składniki odżywcze w jajku, niedawno wyniki badań naukowców z Uniwersytetu w Pensylwanii potwierdziły, że ciemniejsze żółtko w jajku to oznaka większej zawartości beta-karotenu, witaminy A, D i E oraz kwasów omega-3.

Badacze wykazali też, że jasna barwa żółtka może być skutkiem zmian pór roku, ponieważ w trakcie zimy kury zazwyczaj są karmione mniej naturalnym pokarmem.

Dlaczego warto jeść jajka? 

Jajka to jedne z najbardziej wartościowych produktów żywnościowych. Zarówno białko, jak i żółtko są bogate w składniki odżywcze, w tym białka, witaminy i minerały. Żółtko zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (takie jak witaminy D i E) oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Białko składa się głównie z około 85% wody i 15% białek, ma wysoką zawartość lipidów i nie zawiera tłuszczu. 

Jedzenie jajek: 

  • wspiera zdrowie serca
  • pomaga kontrolować wagę
  • pomaga utrzymać zdrowy mózg i wzrok
  • poprawia odporność
  • poprawia kondycję włosów i paznokci
  • wspiera budowę masy kostnej i mięśniowej
  • regeneruje skórę
  • spowalnia procesy starzenia

Źródło: o2.pl, organicvalley.com