Które jajko jest zdrowsze? Sprawdźcie, czy lepsze są te z jaśniejszym, czy z ciemniejszym żółtkiem
Flickr
Newsy

Które jajko jest zdrowsze? Sprawdźcie, czy lepsze są te z jaśniejszym, czy z ciemniejszym żółtkiem

Czy zastanawialiście się kiedykolwiek, dlaczego żółtka mają kolor od jasnożółtego aż do ciemnopomarańczowego? A czy wiecie, które z nich jest najzdrowsze?

Jak myślicie, czy kolor żółtka może nam powiedzieć, które jajko jest zdrowsze? Kolor żółtka, jak się okazuje,  ma niewiele wspólnego z jego wartością odżywczą. Tak naprawdę, kolor żółtka zależy prawie całkowicie od pigmentów w pożywieniu, które spożywają kurczęta.

Przykładowo:

  • Jeśli kura zjada dużo żółto-pomarańczowych pigmentów zwanych ksantofilami, pigmenty te sprawią, że żółtko jaja będzie ciemniejsze.
  • Kiedy kury jedzą paszę zawierającą żółtą kukurydzę lub mączkę z lucerny, składają jaja ze średnio żółtymi żółtkami.
  • Kiedy kury jedzą pszenicę lub jęczmień, składają jaja z jaśniejszymi żółtkami.
  • Bezbarwna dieta, taka jak biała mąka kukurydziana, skutkuje występowaniem niemal białych żółtek.

Chociaż kolor żółtka nie oznacza, że jajko to ma wyższe wartości odżywcze, wiele osób uważa, że ciemne żółtka są bardziej aromatyczne. Ceniony jest także ich wygląd np. w czasie smażenia jajecznicy czy jajek sadzonych.

Podsumowując:

  • Kolor żółtka jest wynikiem pigmentów obecnych w paszy dla kur.
  • Ciemne i jasne żółtka mają z grubsza takie same wartości odżywcze.

Mimo iż kolor żółtka nie wskazuje na wyższe lub niższe składniki odżywcze w jajku, niedawno wyniki badań naukowców z Uniwersytetu w Pensylwanii potwierdziły, że ciemniejsze żółtko w jajku to oznaka większej zawartości beta-karotenu, witaminy A, D i E oraz kwasów omega-3.

Badacze wykazali też, że jasna barwa żółtka może być skutkiem zmian pór roku, ponieważ w trakcie zimy kury zazwyczaj są karmione mniej naturalnym pokarmem.

Zobacz także
Jak szybko poszatkować wiele jajek naraz? Na ten sposób nie wpadlibyście, a tak robią w restauracjach

Jak szybko poszatkować jajka? Na ten sposób nie wpadlibyście. Tak robią w restauracjach

Jak gotować jajka żeby nie pękały? Potrzebna będzie... wykałaczka

Jak gotować jajka, żeby nie pękały? Potrzebna będzie... wykałaczka

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego warto jeść jajka? 

Jajka to jedne z najbardziej wartościowych produktów żywnościowych. Zarówno białko, jak i żółtko są bogate w składniki odżywcze, w tym białka, witaminy i minerały. Żółtko zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (takie jak witaminy D i E) oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Białko składa się głównie z około 85% wody i 15% białek, ma wysoką zawartość lipidów i nie zawiera tłuszczu. 

Jedzenie jajek: 

  • wspiera zdrowie serca
  • pomaga kontrolować wagę
  • pomaga utrzymać zdrowy mózg i wzrok
  • poprawia odporność
  • poprawia kondycję włosów i paznokci
  • wspiera budowę masy kostnej i mięśniowej
  • regeneruje skórę
  • spowalnia procesy starzenia

Źródło: o2.pl, organicvalley.com

jajka kolor żółtka
AdobeStock
Newsy
Dlaczego niektóre żółtka są ciemne, a inne jasne? Mało kto wie z czego to wynika
Czy kolor żółtka w jajku ma znaczenie? I jak rozpoznać dobre jajka? Sprawdźcie!

Jajka są podstawowym składnikiem wypieków i różnych dań. Niezbędne w kuchni, a do tego zdrowe i smaczne! Czasami jednak zawartość jajek wzbudza wątpliwości. Żółtko w niektórych z nich może być bardzo ciemne albo jasne. Z czego wynika ta różnica w kolorach? Czy wpływa to na smak i właściwości zdrowotne jajek? Prawda może być zaskakująca. Właściwości jajek Kurze jaja to nie tylko składnik ciast, ale przede wszystkim niesamowicie bogate źródło wielu witamin i minerałów! Najważniejsze jest oczywiście białko, którego jajka dostarczają bardzo dużo do ludzkiego organizmu. Właśnie dlatego wegetarianom zaleca się jedzenie jaj w wysokich ilościach, których białko zastąpi to przyjmowane zwykle z mięsa. Ponadto jajka są źródłem witaminy A, D, K i E oraz witamin z grupy B , a żółtko zawiera luteinę i beta-karoten, które chronią oczy przed wpływem promieniowania słonecznego.   Od czego zależy kolor żółtka? Dziś, w czasach hodowli zwierząt na masową skalę, kolor żółtka w jajkach zależy głównie od paszy, jaką karmiono kury. Znajdują się w niej karotenoidy - naturalne barwniki, które odpowiadają za kolor żółtka. Najwięcej można ich znaleźć w kukurydzy oraz paszach glutenowych. Które żółtko jest zdrowsze – ciemne, czy jasne? Według specjalistów im ciemniejsze żółtko tym więcej witamin i minerałów ono zawiera. Z czego to wynika? Zwykle bardzo ciemne żółtka można znaleźć w jajkach od kur z wolnego chowu. Zwierzęta te karmione są zdrowszymi paszami ekologicznymi , a także mają dostęp do naturalnego dla nich jedzenia, czyli świeżych roślin . W dodatku kury z wolnego wybiegu (jak sama nazwa wskazuje) mogą swobodnie się poruszać, a ruch wpływa na ich zdrowie. Im zdrowsza...

dwużółtkowe jajo
Adobe Stock
Triki kulinarne
Zauważyliście, że jajko ma 2 żółtka? Czy to oznacza, że kura była karmiona antybiotykami? Sprawdźcie
Czy przytrafiło się wam kiedyś, że jajko po rozbiciu miało 2 żółtka? To nie zdarza się zbyt często! Sprawdźcie, co może oznaczać obecność dwóch żółtek w jajku.

Znaleźliście 2 żółtka w jajku i nie wiecie, czy się cieszyć, czy może trzeba wyrzucić je do kosza, a potem unikać miejsca, w którym je kupiliście, bo może zawierać antybiotyki? Odpowiadamy! Dwużółtkowe jajka Mało kto wyobraża sobie dietę bez jajek. Są przecież głównym składnikiem jajecznicy, omletów czy wielu ciast. Pewnie codziennie zjadacie jakieś danie, które zawiera w swoim składzie jajka. Jak postąpić, kiedy po rozbiciu okaże się, że w skorupce znajduje się nie jedno, a aż dwa żółtka? Na pewno nie wyrzucajcie takiego jajka do kosza!  Dlaczego jajka mają 2 żółtka? Bez obaw, nie jest to wina antybiotyków! Nie musicie wyrzucać dwużółtkowego jajka, potraktujcie je raczej jako łut szczęścia. Winę za obecność dwóch żółtek ponosi… Układ rozrodczy kury! Najczęściej dwużółtkowe jajka przytrafiają się starszym kurom, które są na końcu swoich rozrodczych dni. Równie często znoszą je też bardzo młode kury. Podwójne żółtko to wynik różnorodnych zmian hormonalnych w kurzym ciele, a nie skutek karmienia kur antybiotykami.  Jak znaleźć dwużółtkowe jajko? Dwużółtkowe jajka przytrafiają się zarówno kurom, które znoszą je w masowych hodowlach, jak i wiejskim kurom ze wsi. Jajka z kurzymi bliźniętami przytrafiały się kurom także w dawnych czasach, nie można więc winić nowoczesnych technologii, a tym bardziej antybiotyków. Jeśli polujecie na dwużółtkowe jaja, starajcie wybierać się te większe. Większa szansa, że będą zawierały dwa żółtka.  Jajeczny biznes W Stanach Zjednoczonych można kupić nawet specjalnie wyselekcjonowane jajka z dwoma żółtkami! Firma je produkująca prześwietla skorupki jaj i oddziela jaja dwużółtkowe od tych z...

Czy można zjeść jajko z czerwoną plamką?
Adobe Stock
Newsy
Zauważyliście czerwoną plamkę w rozbitym surowym jajku? Czy można je bezpiecznie zjeść? Będziecie zaskoczeni
Czerwona plamka na surowym jajku to wbrew założeniom większości konsumentów, wcale nie zarodek, z którego miał rozwinąć się kurczak. Zagadka została rozwiązana.

Niekiedy po rozbiciu jajka okazuje się, że na jego powierzchni jest niewielka, czerwona plamka. Większość z was zapewne wyrzuca taki produkt do kosza sądząc, że to nierozwinięty zarodek kurczaka. To duży błąd. Eksperci wyjaśniają, że tego typu skaza ma zupełnie inne źródło. Kupno jajek to nie lada wyzwanie Mnogość dostępnych na rynku jajek może wprowadzać w zakłopotanie. Ich zakup to nie lada wyzwanie, szczególnie dla początkujących pań domu. Z kolei doświadczone gospodynie dobrze wiedzą, na co zwracać uwagę i przy wyborze kierują się trzema głównymi czynnikami: ceną, rodzajem i kolorem. Najtańsze i jednocześnie najbardziej nafaszerowane antybiotykami, są jaja z chowu klatkowego. Nieco droższe i lepszej jakości są te pochodzące z chowu ściółkowego. Jednak, mimo wysokiej ceny, najlepiej sięgać po te z wolnego wybiegu. A co jeśli chodzi o ich kolor? Polacy najchętniej sięgają po brązowe jajka Okazuje się, że spośród jaj białych, beżowych i brązowych, Polacy najchętniej wybierają te ostatnie. Bowiem większość uważa, że pochodzą one od kur hodowanych naturalnie. Biały kolor kojarzony jest z różnego rodzaju modyfikacjami genetycznymi.  Według polskich portali, fanami brązowych jajek są również Azjaci. Ich upodobania wynikają jednak z uwarunkowań kulturowych. Czy kolor skorupki wpływa na wartości odżywcze jajek? W rzeczywistości, kolor skorupki jajek jest uwarunkowany genetycznie. Kury o jasnym upierzeniu znoszą białe jajka, z kolei te o ciemnym – brązowe. Ot, cała filozofia. Taki stan rzeczy nie ma więc nic wspólnego z ich karmieniem, hodowlą, ani nawet rasą.  Barwa znoszonych jajek nie wpływa również na smak ani wartości odżywcze produktu. Bez względu na to czy sięgniecie po jajka brązowe czy też białe, będą one zawierać witaminę A, B i E, a także...

Które jajko jest zdrowsze? Na miękko czy na twardo? Zdziwicie się
Pixabay
Newsy
Które jajko jest zdrowsze? Na miękko czy na twardo? Zdziwicie się
Myślicie, że nie ma różnicy w zawartości składników odżywczych w jajku w zależności od sposobu przygotowania? Okazuje się, że jest i to całkiem spora!

Większość z was lubi pewnie jajka. To jedne z podstawowych produktów spożywczych, które każdy ma raczej w swojej lodówce. Być może kupujecie wiejskie jajka ze sprawdzonego źródła, a może macie nawet własne kury i od nich czerpiecie jajka do spożycia. Na pewno zauważacie różnicę w smaku pomiędzy takimi wiejskimi jajkami a tymi z supermarketu. Różnica w zawartości składników odżywczych też jest dość znacząca. Jajka od kur z wolnego wybiegu i tych karmionych lepszą jakościowo paszą, mogą nawet zawierać niezwykle zdrowe kwasy omega 3. Czy wiedzieliście jednak o tym, że na wartość odżywczą jajka wpływa też sposób jego przygotowania? Jajko na miękko różni się od tego na twardo. Jajko na miękko czy jajko na twardo – które zdrowsze? Jest kilka aspektów, które warto wziąć pod uwagę przy wskazywaniu na to, który sposób gotowania jajek jest zdrowszy. Omawiamy niektóre z nich. Przyswajalność białek Podgrzewanie i gotowanie jajek powoduje, że białko zawarte w jajach staje się bardziej przyswajalne dla ludzkiego organizmu. Jest lepiej strawne, ale też mocniej się wchłania i może być lepiej rozdysponowane. Wykazano, że ludzki organizm jest w stanie użyć aż 91% protein z jajka gotowanego, a tylko 51% z jaja surowego. Nie ma też wątpliwości, że koniecznie należy gotować białko (w rozumieniu białej części) jaj. Surowe białko zawiera awidynę, która ogranicza wchłanianie jednej z cenniejszych witamin z jajka – biotyny. W surowym żółtku nie ma jednak awidyny, więc nie trzeba się obawiać jego jedzenia pod tym względem. Zawartość witamin Wysoka temperatura powoduje rozłożenie części witamin. Im dłużej narażacie jajko na działanie wysokiej temperatury, tym więcej witamin się rozłoży. Zawartość witaminy A...