Każdy doświadczony kucharz wie o tym, że jabłko jabłku nierówne. Od tego, jakiej odmiany jabłek użyjecie zależy smak i powodzenie potraw, które przygotowujecie - ciast, deserów, kompotów i innych przetworów. Czy wiedzieliście, jak należy wybierać jabłka do różnych potraw?

Jakie jabłka wybrać do szarlotki i przetworów?

Pewnie zdarzyła się wam kiedyś taka sytuacja - naszła was ochota na szarlotkę, więc kupiliście jabłka w sklepie, robiliście ciasto zgodnie z przepisem i… wyszedł zakalec lub jabłka po upieczeniu wyszły po prostu niesmaczne. Bardzo często przyczyna nie tkwi w nieprawidłowym przygotowaniu, lecz w złej odmianie jabłek. 

Do przetworów oraz ciast należy wybierać te odmiany jabłek, które są przede wszystkim bardzo kwaśne - dzięki temu ciasta oraz kompoty i dżemy mają intensywny smak. Do tego takie jabłka mają bardziej „suchą” konsystencję, więc puszczają mniej soku.

Zobacz także:

Najlepszą odmianą jabłek do ciast i przetworów jest bezapelacyjnie szara reneta - o chropowatej, matowej skórce. Jabłka te są twarde i bardzo kwaśne. To stara odmiana jabłek, która idealnie nadaje się do przygotowania szarlotki, natomiast jedzona na surowo nie jest zbyt smaczna. 

Popularna jest także antonówka - rosyjska odmiana o kremowym miąższu i intensywnym zapachu. Te jabłka nadają się do zjedzenia na surowo, jednak o wiele lepiej smakują po przerobieniu na dżem, mus czy sok. 

Jakie jabłka najlepiej smakują na surowo?

To tak zwane jabłka deserowe, które można śmiało chrupać między posiłkami. Popularne odmiany jabłek deserowych to m.in.:

  • Makintosz

  • Ligol

  • Gala

  • Rubin

  • Kosztela

  • Malinówka 

Jabłka deserowe są zwykle słodkie albo słodko-kwaśne i twarde. O wiele lepiej jest spożywać je na surowo, ponieważ po obróbce termicznej tracą swój smak i mogą zostać stłamszone przez inne składniki przygotowywanego dania. 

Jabłka „uniwersalne”, czyli dobre do wszystkiego

Ostatnia kategoria to odmiany jabłek, które można spożywać zarówno na surowo, jak i wykorzystywać je do celów kulinarnych. Nazywa się je też jabłkami stołowymi. Przydają się w sytuacji, gdy nie jesteście jeszcze pewni czy macie ochotę na świeże jabłka z dodatkiem miodu, czy może na zapiekane w piekarniku - można z nich zrobić wszystko! Odmiany stołowe to m.in.:

  • Delikates

  • Lobo

  • Paulared

  • Kortland

Źródło: natemat.pl