Które jabłka nadają się na kompot, a które do szarlotki? Pamiętajcie o 1 zasadzie
AdobeStock
Newsy

Które jabłka nadają się na kompot, a które do szarlotki? Pamiętajcie o 1 zasadzie

Nie wyszedł wam dżem z jabłek? To najprawdopodobniej dlatego, że użyliście niewłaściwej odmiany. Sprawdźcie, które są najlepsze do przetworów, a które do jedzenia na surowo.

Każdy doświadczony kucharz wie o tym, że jabłko jabłku nierówne. Od tego, jakiej odmiany jabłek użyjecie zależy smak i powodzenie potraw, które przygotowujecie - ciast, deserów, kompotów i innych przetworów. Czy wiedzieliście, jak należy wybierać jabłka do różnych potraw?

Jakie jabłka wybrać do szarlotki i przetworów?

Pewnie zdarzyła się wam kiedyś taka sytuacja - naszła was ochota na szarlotkę, więc kupiliście jabłka w sklepie, robiliście ciasto zgodnie z przepisem i… wyszedł zakalec lub jabłka po upieczeniu wyszły po prostu niesmaczne. Bardzo często przyczyna nie tkwi w nieprawidłowym przygotowaniu, lecz w złej odmianie jabłek. 

Do przetworów oraz ciast należy wybierać te odmiany jabłek, które są przede wszystkim bardzo kwaśne - dzięki temu ciasta oraz kompoty i dżemy mają intensywny smak. Do tego takie jabłka mają bardziej „suchą” konsystencję, więc puszczają mniej soku.

Najlepszą odmianą jabłek do ciast i przetworów jest bezapelacyjnie szara reneta - o chropowatej, matowej skórce. Jabłka te są twarde i bardzo kwaśne. To stara odmiana jabłek, która idealnie nadaje się do przygotowania szarlotki, natomiast jedzona na surowo nie jest zbyt smaczna. 

Popularna jest także antonówka - rosyjska odmiana o kremowym miąższu i intensywnym zapachu. Te jabłka nadają się do zjedzenia na surowo, jednak o wiele lepiej smakują po przerobieniu na dżem, mus czy sok. 

Zobacz także
Jak rozpoznać smaczne jabłka po ich kolorze? Ekspert zdradza tajemnicę

Jak rozpoznać smaczne jabłka po ich kolorze? Ekspert zdradza tajemnicę

Dlaczego jabłka tak błyszczą się w sklepie? Przejdzie wam na nie ochota, gdy poznacie te substancje

Dlaczego jabłka tak błyszczą się w sklepie? Przejdzie wam na nie ochota, gdy poznacie te substancje

Jakie jabłka najlepiej smakują na surowo?

To tak zwane jabłka deserowe, które można śmiało chrupać między posiłkami. Popularne odmiany jabłek deserowych to m.in.:

  • Makintosz

  • Ligol

  • Gala

  • Rubin

  • Kosztela

  • Malinówka 

Jabłka deserowe są zwykle słodkie albo słodko-kwaśne i twarde. O wiele lepiej jest spożywać je na surowo, ponieważ po obróbce termicznej tracą swój smak i mogą zostać stłamszone przez inne składniki przygotowywanego dania. 

Jabłka „uniwersalne”, czyli dobre do wszystkiego

Ostatnia kategoria to odmiany jabłek, które można spożywać zarówno na surowo, jak i wykorzystywać je do celów kulinarnych. Nazywa się je też jabłkami stołowymi. Przydają się w sytuacji, gdy nie jesteście jeszcze pewni czy macie ochotę na świeże jabłka z dodatkiem miodu, czy może na zapiekane w piekarniku - można z nich zrobić wszystko! Odmiany stołowe to m.in.:

  • Delikates

  • Lobo

  • Paulared

  • Kortland

Źródło: natemat.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

kaczka
Adobe Stock
Newsy
Najlepsza kaczka to ta z jabłkami. Ale które odmiany tych owoców smakują z nią najlepiej?
Antonówka, boikeny, a może reneta? Odmian jabłek w sprzedaży jest wiele, ale która najlepiej sprawdzi się przy pieczeniu mięsa? Sprawdźcie!

Soczysta i aromatyczna kaczka nadziewana jabłkami to jedno z wybitniejszych polskich potraw. Jej przygotowanie wymaga przestrzegania kilku zasad, jednak kluczową rolę odgrywają jabłka stanowiące nadzienie mięsa. Jaki rodzaj owoców wybrać, aby danie było jeszcze smaczniejsze?   Złote owoce Jabłka są jednym z najbardziej importowanych produktów w Polsce, która słynie z ich produkcji. Te owoce są nie tylko smaczne i popularne, ale i przede wszystkim bardzo zdrowe. Zawierają wiele witamin oraz mikroelementów, które korzystnie wpływają na zdrowie. Dzięki niewielkiej zawartości kilokalorii są zalecane dla osób będących na diecie. Właściwości zdrowotne jabłek Owoce poprzez zawartość dobrych składników mają wiele cennych właściwości. Dzięki sporej zawartości błonnika regulują pracę jelit, co chroni je przed zaparciami czy nowotworem, a także zmniejszają wchłanianie cholesterolu. Takie proces zapobiega powstawaniu miażdżycy oraz chroni przed zawałem. Należy również zwrócić uwagę na niski indeks glikemiczny produktu, który wynosi zaledwie 38. Taki stopień pozwala regulować poziom cukru we krwi, dzięki czemu jabłka mogą spożywać również osoby chore na cukrzycę. Kaczka z jabłkami Kaczka nadziewana jabłkami to bez dwóch zdań jedno z bardziej wykwintnych polskich potraw. Serwowana jest podczas szczególnych uroczystości rodzinnych czy świąt. Jej przygotowanie wymaga przestrzegania kilku zasad, aby była soczysta i pyszna w smaku. Ważne jest dobre mięso, ale i nadzienie. Tutaj owoce razem z kaczką grają pierwsze skrzypce, więc ich wybór nie może być przypadkowy. Jaka odmiana jabłek idealnie sprawdzi się podczas przyrządzania tego dania? Które jabłka do pieczonej kaczki? Odmian jabłek na rynku w sprzedaży jest mnóstwo. Można wybierać...

Które pomidory nadają się na przetwory, a które do sałatki? Polacy wciąż mylą gatunki na targu
AdobeStock
Newsy
Które pomidory nadają się na przetwory, a które do sałatki? Polacy wciąż mylą gatunki na targu
Szykujecie się do robienia przetworów? Sprawdźcie, które pomidory najlepiej się do tego nadają.

Na krzakach już dojrzewają pomidory, a to oznacza otwarcie sezonu na te warzywa. To właśnie teraz warto jeść ich jak najwięcej, gdy w sklepach i na targach są świeże pomidory z polskich upraw. Te zdrowe warzywa warto jeść zarówno na surowo, jak i przetworzone - na przykład w formie zup, przecierów czy domowego koncentratu.  Można kupić różne odmiany pomidorów i warto wiedzieć, które z nich są idealne na przecier, a które na kanapkę czy do sałatki - to ma całkiem duże znaczenie! Dowiedzcie się, jak wybrać najlepsze pomidory.  Najlepsze pomidory do przetworów i na surowo  Pomidor pomidorowi nierówny - ta zasada sprawdza się w wielu dziedzinach życia i znajduje zastosowanie także w kuchni. Jeżeli zamierzacie przygotować domowe przetwory z pomidorów na zimę, wybierzcie te o podłużnym kształcie oraz bawole serca. Te pomidory są duże, bardzo soczyste i słodkie.  Z kolei amatorzy smażonych pomidorów powinni wybierać odmianę zieloną, pomidory daktylowe i wszystkie o podłużnym kształcie, takie jak rzymskie, śliwkowe i paprykowe. A jeśli chcecie zrobić sałatkę ze świeżych pomidorów lub położyć je na kanapkę, macie spore pole do popisu. W tym celu doskonale nadają się pomidory: daktylowe żółte pomarańczowe malinowe paprykowe koktajlowe Wybór nieodpowiedniego gatunku pomidora do zjedzenia na surowo często kończy się rozczarowaniem. Nieświadomi różnic klienci kładą na kanapki mączyste, mało intensywne w smaku pomidory, które... świetnie sprawdzą się na przykład podczas przygootwywania domowego ketchupu! Korzyści z jedzenia pomidorów Jeżeli w wyborze odmiany pomidorów chcecie kierować się głównie korzyściami zdrowotnymi, wybierzcie pomidory malinowe i czerwone, które mają najwięcej likopenu - związku chemicznego występującego w...

Jak rozpoznać smaczne jabłka po ich kolorze? Ekspert zdradza tajemnicę
AdobeStock
Newsy
Jak rozpoznać smaczne jabłka po ich kolorze? Ekspert zdradza tajemnicę
Które jabłka są lepsze - zielone, czy czerwone? Odpowiedź może was zaskoczyć.

Duży wybór jabłek w sklepie sprawia, że naprawdę trudno jest się zdecydować i wybrać coś odpowiedniego. Można znaleźć jabłka zielone, żółte, czerwone lub zupełnie wielobarwne. Które z nich są najlepsze i czym się różnią? I czy można rozpoznać po kolorze najlepsze z nich? Sprawdźcie.  Od czego zależy kolor jabłka? Część odmian jabłek nie ma jednego koloru, tylko co najmniej dwa - są zielono-czerwone, a czasami nawet czerwono-żółto-zielone. Co wpływa na ich barwę?  Każde jabłko ma barwę zasadniczą oraz tzw. rumieniec. Barwa zasadnicza to kolor, który można zobaczyć na jabłku od strony zacienionej czyli tej, do której docierało najmniej słońca, gdy owoc wisiał jeszcze na drzewie. Rumieniec zaś jest barwą drugorzędną i najczęściej przybiera, zgodnie z nazwą, kolor czerwony.  To, czy kolorem dominującym jabłka jest zielony czy czerwony, zależy od barwnika. Jest nim flawonoid - cyjanidyna. Jego obecność w jabłkach zależy od odmiany, dlatego można znaleźć w sklepach takie odmiany jabłek, na których w ogóle nie pojawia się rumieniec. Na przykład Golden Delicious mają tylko barwę zasadniczą.  Czym różnią się zielone jabłka od czerwonych? Różnica między jabłkami zielonymi a czerwonymi polega głównie na kolorze, ale nie tylko. Najpopularniejsza odmiana zielonych jabłek Granny Smith pochodzi z Australii i uważa się, że powstała w połowie XIX wieku w wyniku skrzyżowania dwóch innych odmian jabłek. Niektórzy uważają, że Granny Smith i inne zielone jabłka są zdrowsze od czerwonych ze względu na mniejszą zawartość cukru w porównaniu do innych odmian. Mają też być bogatsze w błonnik i zawierają dwa razy więcej witaminy A niż odmiany czerwone. Z drugiej strony, w jabłkach o tej barwie można znaleźć więcej antyoksydantów, niż w zielonych. Wniosek jest taki, że nie ma sensu ograniczać się do...

Prażone jabłka w słoikach szybko się psują? By uniknąć pleśni, koniecznie róbcie tę rzecz
Adobe Stock
Newsy
Prażone jabłka w słoikach szybko się psują? By uniknąć pleśni, koniecznie róbcie tę 1 rzecz
Na targach właśnie pojawiają się późne odmiany jabłek. Warto zrobić z nich zapasy do domowej spiżarni. Pełne smaku prażone jabłka to świetny dodatek do ciast, deserów i mlecznych śniadań. Muszą tylko przetrwać w słoju. 

Pleśń pojawiająca się w przetworach to zmora wszystkich, którzy je robią. Wystarczy pominięcie jednego szczegółu w przygotowaniach, by zrujnować przepyszną zawartość. Nie martwcie się. Jeżeli będziecie trzymać się poniższych zasad, zapewnicie trwałość i bezpieczeństwo swoim wekom.  Do czego dodawać prażone jabłka?  Prażone jabłka można wykorzystywać na wiele różnych sposobów. Pasują zarówno do dań słodkich, jak i tych bardziej wytrawnych. Jeżeli jednak chcecie wykorzystać je do mięs powinniście dodać do nich odrobinę majeranku. Popularny ryż z jabłkiem stosowany przy kłopotach żołądkowych, to klasyk klasyków. Mając pod ręką zapas prażonych jabłek, możecie niezwłocznie pomóc swojemu żołądkowi.  Szybka szarlotka  wymaga już tylko doprawienia tych owoców sporą ilością cynamonu i odrobiną cytryny. Rolada z jabłkami będzie z kolei wyjątkowo pyszna i delikatna w smaku.  Naleśniki z jabłkiem  to, obok serowych, ulubione śniadanie najmłodszych. Natomiast  jabłka prażone dodane do klasycznej owsianki czy jaglanki uczynią ją waszym numerem jeden podczas pierwszego posiłku.  Jak zabezpieczyć jabłkowe weki przed pleśnieniem?  Aby wasze jabłkowe weki ominęło psucie, powinniście przestrzegać pewnych zasad. Odstępstwo w tej materii prawie zawsze oznacza pleśnienie.  Pamiętajcie, że przygotowane słoje nie mogą być przechowywane w nieskończoność. Warto zaznaczyć na nich datę produkcji i o niej pamiętać. Najlepiej spożyjcie je przed następnym sezonem.  Cukier to świetny konserwant. Jeżeli chcecie mieć pewność, że wasze jabłka dotrwają do finału bez pleśni, lepiej dodajcie go do przetworu.  Słoiki na jabłka muszą być umyte, wyparzone i dokładnie osuszone. Wieczka natomiast powinny być nowe, a na pewno...