Które jabłka nadają się na kompot, a które do szarlotki? Pamiętajcie o 1 zasadzie
AdobeStock
Newsy

Które jabłka nadają się na kompot, a które do szarlotki? Pamiętajcie o 1 zasadzie

Nie wyszedł wam dżem z jabłek? To najprawdopodobniej dlatego, że użyliście niewłaściwej odmiany. Sprawdźcie, które są najlepsze do przetworów, a które do jedzenia na surowo.

Każdy doświadczony kucharz wie o tym, że jabłko jabłku nierówne. Od tego, jakiej odmiany jabłek użyjecie zależy smak i powodzenie potraw, które przygotowujecie - ciast, deserów, kompotów i innych przetworów. Czy wiedzieliście, jak należy wybierać jabłka do różnych potraw?

Jakie jabłka wybrać do szarlotki i przetworów?

Pewnie zdarzyła się wam kiedyś taka sytuacja - naszła was ochota na szarlotkę, więc kupiliście jabłka w sklepie, robiliście ciasto zgodnie z przepisem i… wyszedł zakalec lub jabłka po upieczeniu wyszły po prostu niesmaczne. Bardzo często przyczyna nie tkwi w nieprawidłowym przygotowaniu, lecz w złej odmianie jabłek. 

Do przetworów oraz ciast należy wybierać te odmiany jabłek, które są przede wszystkim bardzo kwaśne - dzięki temu ciasta oraz kompoty i dżemy mają intensywny smak. Do tego takie jabłka mają bardziej „suchą” konsystencję, więc puszczają mniej soku.

Najlepszą odmianą jabłek do ciast i przetworów jest bezapelacyjnie szara reneta - o chropowatej, matowej skórce. Jabłka te są twarde i bardzo kwaśne. To stara odmiana jabłek, która idealnie nadaje się do przygotowania szarlotki, natomiast jedzona na surowo nie jest zbyt smaczna. 

Popularna jest także antonówka - rosyjska odmiana o kremowym miąższu i intensywnym zapachu. Te jabłka nadają się do zjedzenia na surowo, jednak o wiele lepiej smakują po przerobieniu na dżem, mus czy sok. 

Zobacz także
Jak rozpoznać smaczne jabłka po ich kolorze? Ekspert zdradza tajemnicę

Jak rozpoznać smaczne jabłka po ich kolorze? Ekspert zdradza tajemnicę

Dlaczego jabłka tak błyszczą się w sklepie? Przejdzie wam na nie ochota, gdy poznacie te substancje

Dlaczego jabłka tak błyszczą się w sklepie? Przejdzie wam na nie ochota, gdy poznacie te substancje

Jakie jabłka najlepiej smakują na surowo?

To tak zwane jabłka deserowe, które można śmiało chrupać między posiłkami. Popularne odmiany jabłek deserowych to m.in.:

  • Makintosz

  • Ligol

  • Gala

  • Rubin

  • Kosztela

  • Malinówka 

Jabłka deserowe są zwykle słodkie albo słodko-kwaśne i twarde. O wiele lepiej jest spożywać je na surowo, ponieważ po obróbce termicznej tracą swój smak i mogą zostać stłamszone przez inne składniki przygotowywanego dania. 

Jabłka „uniwersalne”, czyli dobre do wszystkiego

Ostatnia kategoria to odmiany jabłek, które można spożywać zarówno na surowo, jak i wykorzystywać je do celów kulinarnych. Nazywa się je też jabłkami stołowymi. Przydają się w sytuacji, gdy nie jesteście jeszcze pewni czy macie ochotę na świeże jabłka z dodatkiem miodu, czy może na zapiekane w piekarniku - można z nich zrobić wszystko! Odmiany stołowe to m.in.:

  • Delikates

  • Lobo

  • Paulared

  • Kortland

Źródło: natemat.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

kaczka
Adobe Stock
Newsy
Najlepsza kaczka to ta z jabłkami. Ale które odmiany tych owoców smakują z nią najlepiej?
Antonówka, boikeny, a może reneta? Odmian jabłek w sprzedaży jest wiele, ale która najlepiej sprawdzi się przy pieczeniu mięsa? Sprawdźcie!

Soczysta i aromatyczna kaczka nadziewana jabłkami to jedno z wybitniejszych polskich potraw. Jej przygotowanie wymaga przestrzegania kilku zasad, jednak kluczową rolę odgrywają jabłka stanowiące nadzienie mięsa. Jaki rodzaj owoców wybrać, aby danie było jeszcze smaczniejsze?   Złote owoce Jabłka są jednym z najbardziej importowanych produktów w Polsce, która słynie z ich produkcji. Te owoce są nie tylko smaczne i popularne, ale i przede wszystkim bardzo zdrowe. Zawierają wiele witamin oraz mikroelementów, które korzystnie wpływają na zdrowie. Dzięki niewielkiej zawartości kilokalorii są zalecane dla osób będących na diecie. Właściwości zdrowotne jabłek Owoce poprzez zawartość dobrych składników mają wiele cennych właściwości. Dzięki sporej zawartości błonnika regulują pracę jelit, co chroni je przed zaparciami czy nowotworem, a także zmniejszają wchłanianie cholesterolu. Takie proces zapobiega powstawaniu miażdżycy oraz chroni przed zawałem. Należy również zwrócić uwagę na niski indeks glikemiczny produktu, który wynosi zaledwie 38. Taki stopień pozwala regulować poziom cukru we krwi, dzięki czemu jabłka mogą spożywać również osoby chore na cukrzycę. Kaczka z jabłkami Kaczka nadziewana jabłkami to bez dwóch zdań jedno z bardziej wykwintnych polskich potraw. Serwowana jest podczas szczególnych uroczystości rodzinnych czy świąt. Jej przygotowanie wymaga przestrzegania kilku zasad, aby była soczysta i pyszna w smaku. Ważne jest dobre mięso, ale i nadzienie. Tutaj owoce razem z kaczką grają pierwsze skrzypce, więc ich wybór nie może być przypadkowy. Jaka odmiana jabłek idealnie sprawdzi się podczas przyrządzania tego dania? Które jabłka do pieczonej kaczki? Odmian jabłek na rynku w sprzedaży jest mnóstwo. Można wybierać...

Wybieracie jabłka do szarlotki? Podpowiadamy które są najlepsze
Adobe Stock
Newsy
Które jabłka są najlepsze na szarlotkę? Trzeba pamiętać o 1 ważnej zasadzie
Jesień to nie tylko sezon na jabłka. To również dobry czas na siedzenie w ciepłej i pachnącej ciastem kuchni. Zachęcamy was do upieczenia szarlotki. A nawet wielu szarlotek.

Kruchy spód, a na wierzchu kratka z kruchego ciasta lub kruszonka. Jak pieczecie szarlotkę , te dwie warstwy ciasta, zwykle nie przysparzają trudności. Wiadomo, że trzema użyć dużej ilości tłuszczu, ciasto zagniatać bardzo krótko, jedynie do połączenia się składników, a na koniec chłodzić je przez przynajmniej 30 minut w lodówce. Ten etap jest prosty. Ale z czego zrobić farsz, jakich użyć jabłek, żeby szarlotka była soczysta i lekko kwaskowa? Podpowiadamy. Jakie jabłka są najlepsze na szalotkę? Wszystko zależy od tego, jaką szarlotką lubicie najbardziej. Zdecydowanie kwaśną? Wtedy sięgajcie po antonówkę lub kwaśną renetę. Nie lubicie gdy wykrzywia wam buzię zbyt kwaśne ciasto, albo swoim wypiekiem częstujecie dzieci? Wtedy możecie użyć słodkich odmian jak lobo, gala czy szampion, zwany także champion. Jeśli jednak nie macie pod ręką słodkich odmian, możecie je po prostu dosłodzić. Jedna cecha jabłek wybieranych na szarlotkę jest jednak kluczowa: jabłka powinny być soczyste. Dzięki temu jabłeczny farsz będzie wilgotny i nada charakter całemu ciastu. Jak przygotować farsz do szarlotki? Jabłka do szarlotki także możecie przygotowywać na różne sposoby. Można je zetrzeć na grubej tarce, bezpośrednio na blachę z podpieczonym kruchym spodem.  W ten sposób uzyskacie najbardziej naturalny i zdrowy wypiek. A możecie też podprażyć pokrojone lub starte jabłka na patelni, na maśle, dodać rodzynki, cynamon , a jeśli trzeba także cukier i dusić na małym ogniu 15-20 minut i dopiero tak przygotowaną masę nałożyć na podpieczony spód. Odmian jabłek do użycia jest sporo, sposobów ich przygotowania wcale nie mniej. Dlatego proponujemy: przed Wami  długa zima, wypróbujcie różne warianty tego jednego z...

Jak wybrać najlepsze ogórki do kiszenia?
Pixabay
Newsy
Jak wybrać najlepsze ogórki do kiszenia? Liczy się nie tylko wielkość, ale też kształt i odmiana
Jeśli planujecie robić kiszone ogórki, musicie poznać zasady, które warto stosować przy wyborze ogórków do kiszenia. Musicie zwrócić uwagę na kilka elementów, by ogórki po ukiszeniu wyszły jędrne i smaczne.

Robicie własne przetwory? Jeśli tak, niedługo będziecie na pewno wybierać owoce i warzywa, z których powstaną dżemy, przeciery i kiszone przetwory . Jeśli robicie kiszone ogórki , na pewno wiecie, że ważny jest wybór odpowiednich ogórków do kiszenia. Musicie zwrócić uwagę na ich wielkość, rodzaj oraz stopień dojrzałości. Dzięki odpowiednio dobranym warzywom na kiszenie, ogórki po ukiszeniu będą jędrne i twarde . Wybór ogórków do kiszenia – zasady Wybierając ogórki, które zamierzacie ukisić, kierujcie się kilkoma zasadami: Kupujcie krajowe ogórki na kiszenie Kupujcie krajowe ogórki, jeśli mają powstać z nich ogórki kiszone. Musicie wiedzieć,  jak rozpoznać polskie warzywa i owoce , albo zapytać o to sprzedawcę, jeśli kupujecie je ze sprawdzonego źródła. Dlaczego to ważne? Krajowe warzywa przeszły krótszą drogę od uprawy do waszych koszyków na zakupy. Są świeższe i utraciły w tym procesie mniej wody. Zapytajcie sprzedawcę o najlepsze ogórki do kiszenia Jeśli kupujecie ogórki na targu, pewnie rozmawiacie też ze sprzedawcami. Często znają dobrze swój produkt i dobrze doradzą, jakie ogórki są najlepsze do kiszenia. Zazwyczaj wiedzą też od klientów, które ogórki sprawdzają się jako materiał na kiszonki. Ogórki gruntowe są najlepsze na kiszenie Wybierajcie do kiszenia ogórki gruntowe. Większości z was ta zasada może wydać się oczywista, jednak trzeba o tym wspomnieć. Ogórki gruntowe mają grubszą skórkę, są mniejsze i lepiej nadają się na korniszony i ogórki kiszone lub małosolne. Wielkość i kształt ogórków do kiszenia Najlepsze do kiszenia są mniejsze ogórki. Są twardsze, bardziej chrupiące i smaczniejsze po ukiszeniu. Wybierajcie proste ogórki, łatwiej pakuje się je do słoików. Możecie też spakować do torby na zakupy kilka...

Pigwa
Newsy
Jakie właściwości ma pigwa? Przepis na miksturę do herbaty z 2 składników 
Owocowe wyciągi na rozgrzewkę i przeziębienie nie muszą być nalewkami. Można je zrobić bez dodatku alkoholu. Podpowiadamy jak.

Pigwa pospolita jest popularną rośliną, hodowaną w ogródkach na nalewki i inne przetwory. Ma duże, twarde owoce, przypominające jabłka albo gruszki. Jest jednak dużo bardziej kwaśna, od najkwaśniejszych jabłek. Czasem mylona jest z pigwą japońską, odmianą o nieco mniejszych owocach. Na szczęście oba gatunki nadają się na przetwory, mają też podobne właściwości, więc działają równie skutecznie na odporność i przeziębienie. Lecznicze właściwości pigwy Pigwa przede wszystkim zawiera duże ilości witaminy C, stąd jej wyjątkowo kwaśny smak. Możemy w niej znaleźć także wiele witamin i minerałów, dzięki którym owoce wzmacniają odporność organizmu. Pigwa jest skarbnicą witaminy B, a z minerałów, zapasem  wapnia, potasu, żelaza, miedzi, magnezu i fosforu. Zawiera też garbniki, pektyny i olejki eteryczne. Sok z owoców tej rośliny jest polecany do picia z miodem przy suchym kaszlu, przeziębieniu i grypie, a profilaktycznie w czasie jesiennego przesilenia, skutkującego obniżeniem odporności i większą podatnością na zarażenia. Leczniczo działają także nasiona pigwy. Napar z nasion łagodzi niestrawność. Dzięki niemu możemy się również pozbyć zgagi i refluksu . Pomaga też na nieżyt żołądka i jelit. Z pestek, z kolei można przygotować nalewkę, zwaną pestkówką lub zwykły wyciąg dodawany do herbaty, na poprawę apetytu. Mikstura z pigwy, na odporność i szybsze wyzdrowienie Najczęściej owoce pigwy wykorzystuje się do przygotowania nalewki na zimę. Trunek na alkoholu, nie może jednak być pity przez każdego. Równie skutecznym przetworem z pigwy, będzie przygotowanie soku do herbaty, bez dodatku alkoholu. Można go zrobić bardzo łatwo i bardzo szybko. Potrzebne będą tylko 2 składniki: 1 kilogram owoców pigwy, 50...