Sól
Pixabay/Bruno /Germany
Newsy

Która sól jest zdrowsza: morska, kamienna czy himalajska? Zdziwicie się

Myśleliście, że nie ma różnicy, jaką sól wybieracie na co dzień? Mylicie się! Mnóstwo Polaków powiela mity na temat soli. Dowiedzcie się, jaka jest najzdrowsza.

To, że sól nie jest zdrowa, wie na pewno każdy z was. Czy jest różnica pomiędzy tym, jaki rodzaj soli wybierzecie? Czy sól może być zdrowa? Jaką najlepiej kupować? Odpowiemy wam dziś na te pytania. Dowiecie się, jaka sól jest najzdrowsza, a jaka najniebezpieczniejsza dla zdrowia.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Rodzaje soli dostępne na rynku

Choć wydawać by się mogło, że sól równa się soli, na rynku dostępne są przecież różne jej rodzaje. Najbardziej popularna jest:

  • Sól morska
  • Sól kamienna
  • Sól himalajska
  • Sól kłodawska
  • Sól o obniżonej zawartości sodu

Ile soli można jeść dla zdrowia?

Zgodnie z rekomendacjami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), Instytut Żywności i Żywienia ustalił maksymalną dzienną dawkę soli jako 5 g. To jedna płaska łyżeczka do herbaty. Warto podkreślić, że liczy się nie tylko sól dodana do pożywienia, ale też naturalnie w nim występująca. W praktyce większość Polaków przekracza zapotrzebowanie na sól nawet dwu- lub trzykrotnie.

Jaka sól jest najzdrowsza?

Myślicie, że kupując sól, możecie dokonać zdrowego wyboru? Macie racją, choć nie do końca. Najważniejsze jest, żebyście ogólnie ograniczali ilość soli, nie można więc powiedzieć, że którakolwiek z soli jest „zdrowa”. Są jednak oczywiście gorsze i lepsze wybory.

Zobacz także
Małosolne ogórki mogą szkodzić zdrowiu. Kto nie powinien ich jeść?

Małosolne ogórki mogą szkodzić zdrowiu. Kto nie powinien ich jeść?

cebula

Dlaczego smażoną cebulę powinno się posolić? Jeśli tego nie zrobicie, czeka was rozczarowanie

Podstawowa zasada przy zakupie soli

Najważniejsze, żeby wybrana przez was sól była jodowana. W Polsce większość soli ma dodatek jodu, jednak czasami niektóre alternatywne firmy nie dodają go do soli. Starajcie się dotrzeć do tej informacji na opakowaniu.

Sól himalajska – zdrowa?

Co ciekawe, bardzo popularna i efektownie wyglądająca (różowa) sól himalajska wcale nie jest najzdrowsza. To prawda, że dostarcza różnego rodzaju minerałów, których nie ma w konwencjonalnej soli kamiennej, ale nie są to znaczące ilości. Sól zawsze będzie głównie źródłem sodu (który należy ograniczać), a pozostałe minerały występują w śladowych ilościach. Nie dajcie się więc nabrać na hasła, które propagują znacznie droższą sól himalajską.

Ta sól faktycznie jest zdrowsza niż inne

Sól o obniżonej zawartości sodu faktycznie jest zdrowsza niż inne. Według niektórych jest trochę mniej słona w smaku, ale zdecydowanie warto wybrać ją jako alternatywę. To szczególnie ważne, jeśli cierpicie na nadciśnienie.

Czytaj także:

To największe źródło soli w diecie Polaków. Wszyscy jecie to codziennie
Pixabay
Newsy
To największe źródło soli w diecie Polaków. Wszyscy jecie to codziennie
Musicie coś z tym zrobić, bo taka dieta niekorzystnie wpływa na zdrowie waszego serca!

Wszyscy pewnie wiecie, że sól nie jest dla was zdrowa. Podwyższa ciśnienie, pogarsza pracę układu sercowego i nerek oraz ogólnie nie jest korzystna dla organizmu. Czy wiecie jednak jak pozbyć się szkodliwego nawyku jedzenia zbyt dużych ilości soli? Zacznijcie od przeglądu produktów, które spożywacie. Niektóre z nich są naprawdę bogate w sól. Lepiej je ograniczcie… Ile soli dziennie można jeść dla zdrowia? Według rekomendacji WHO – Światowej Organizacji Zdrowia i Polskiego Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ), który opracowuje normy specjalnie dla populacji Polski, nie powinno się przekraczać dawki 5 g soli na dzień. Niestety, Polacy od lat jedzą jej więcej. To jedna z przyczyn tego, że tak duża liczba Polaków cierpi na nadciśnienie i powiązane z tym choroby serca: miażdżycę, chorobę niedokrwienną i udary. Ile soli jedzą Polacy? Polacy przekraczają dozwoloną dawkę dwu-, a według innych źródeł nawet trzykrotnie. Statystycznie jest to ok. 13,7 g soli. Nie jest wcale ciężko przekroczyć 5 g soli dziennie. Nawet niektóre zdrowe produkty ją zawierają. To główne źródła soli w diecie Polaków: Wędliny i przetworzone mięso : kiełbasy, szynki, wędzonki i pasztety Kiszonki Wędzone przetwory: ryby wędzone, podwędzany ser Marynowane produkty: oliwki, korniszony, kapary, suszone pomidory Dania gotowe i półprzetwory: gotowe sosy, pasty kanapkowe Największe źródło soli w diecie Polaków Najpotężniejszym źródłem soli w diecie Polaków jest jednak… pieczywo. W Polsce do pieczywa dodaje się prawie zawsze sól. To powszechna technika piekarska. W przeliczeniu na kromkę może nie ma tej soli bardzo dużo, ale Polacy bardzo lubią chleb i wyroby piekarnicze. Właśnie dlatego to właśnie pieczywo jest...

Słyszeliście, że w upały trzeba jeść dużo słonego? Sprawdziliśmy, czy to prawda
AdobeStock
Newsy
Słyszeliście, że w upały trzeba jeść dużo słonego? Sprawdziliśmy, czy to prawda
Wiele osób sądzi, że w upalne dni trzeba jeść więcej soli niż zazwyczaj. To fakt czy mit? Sprawdziliśmy, czy zapotrzebowanie na sól zmienia się w zależności od temperatury otoczenia.

Wiele stron internetowych i powtarzanych z ust do ust teorii głosi, że najlepszy napój na upalne dni, to woda ze szczyptą soli. To prawda? Okazuje się, że wszystko zależy od sytuacji. Spożycie soli w ciepłe dni powinno ulec zmianie? Sól w diecie Polaków Znaczna większość Polaków jada codziennie zdecydowania za dużo soli . Światowa Organizacja Zdrowia rekomenduje, by jadać dziennie maksymalnie 5 g soli. Niestety przeciętny Polak jada codziennie ponad dwa razy więcej soli i posiłków zawierających ten składnik . Prowadzi to do poważnych problemów zdrowotnych. Nie ma wątpliwości, że nadmierne spożycie sodu (głównego składnika soli) przyczynia się do podwyższania ciśnienia krwi . Ograniczanie podaży soli to jedna z ważniejszych strategii poprawy zdrowia, szczególnie w kontekście zdrowia układu krwionośnego. Sprawa ta nie zmienia się przy upałach. Spożycie soli a upały Wiele osób w trakcie ciepłych dni dodaje do wody szczyptę soli mając nadzieję, że płyn będzie lepiej nawadniał. Dla większości osób nie jest to dobra strategia. Faktycznie, sól jest wydalana z potem. Jeśli więcej się pocicie, organizm usunie więcej sodu w ten sposób. Jak już wspominaliśmy, przeciętny Polak i tak jada tej soli za dużo, więc nie ma sensu nadrabiać tych strat poprzez dodatkowe zwiększanie spożycia soli! Inna sytuacja ma miejsce u sportowców. W tym przypadku stosowanie napojów izotonicznych lub po prostu zwiększenie spożycia różnych minerałów (w tym sodu obecnego w soli) ma większy sens. Sportowcy czynnie uprawiający sport taki jak: Bieganie Jazda na rowerze Jazda na rolkach I inne aktywności o długiej intensywności trwającej ponad 60 minut, powinni faktycznie uzupełniać dietę o elektrolity w czasie upałów. Większość z was nie...

Rosół z papryką
Gotujmy.pl
Newsy
Wszyscy myślicie, że rosół to najzdrowsza zupa świata. Bzdura! Ma wiele wad i nie każdy może go jeść
Niektórzy z was będą zszokowani. Właściwości rosołu są przereklamowane. W praktyce nie powinno się go za często jadać.

Uważacie, że rosół to najzdrowsza zupa świata i ma on same plusy? Niestety rozczarujemy was. Wiele właściwości przypisywanych rosołowi to naciąganie prawdy. Faktycznie rosół rozgrzewa i może pomagać w walce z kacem, ale większości z was nie będzie służył. Skład rosołu Wywar mięsno-warzywny z dodatkiem warzyw i przypraw. Każdy z was pewnie wie jak zrobić dobry rosół . Na pewno macie swoje sposoby na udoskonalenie tej zupy lub sprawienie, żeby była smaczniejsza , bardziej złocista lub miała bardziej wyraźny smak . Zastanawialiście się jednak, jaki dokładnie jest skład rosołu ? Warzywa i mięso są oczywiście zdrowe, ale przy gotowaniu do bulionu nie przechodzą wcale najcenniejsze składniki w nich zawarte… W 200 ml porcji rosołu drobiowego (bez makaronu i innych dodatków) znajdziecie: Ok. 80 kcal 3 g białka 6 g tłuszczu 3 g węglowodanów Oprócz tego w rosole znajdziecie minerały: potas (ok. 200 mg), wapń (10 mg), fosfor (70 mg) i żelazo (0,5 mg). Dodatkowo w rosole jest zazwyczaj sporo sodu, ale jego ilość zależy od tego, jak bardzo posolicie rosół. Czy rosół jest zdrowy? Wiemy, że podane wyżej wartości mogą nie odpowiadać jeszcze na pytanie, czy rosół jest zdrowy. Przeanalizujmy je zatem: Rosół zawiera sporo tłuszczu zwierzęcego, który należy ograniczać, szczególnie po 50-tce. Nie wpływa korzystnie na zdrowie serca W rosole znajdziecie stosunkowo mało białka, szczególnie jeśli zjecie sam wywar, bez mięsa i usuniecie z niego szumowiny. To minus rosołu. W rosole są rozpuszczone pewne minerały, ale nie jest ich za dużo. Żeby dostarczyć zdrowy potas znacznie lepiej wypić szklankę soku pomidorowego . Rosół ma mało wapnia i trochę niekorzystnego (w nadmiarze) dla zdrowia kości i nerek fosforu....

Ta sól ma zapach… jajka. Co to jest sól Kala Namak i do czego jej używać?
AdobeStock
Newsy
Ta sól ma zapach… jajka. Co to jest sól Kala Namak i do czego jej używać?
Słyszeliście kiedyś o soli Kala Namak? Włączcie ją do swojej diety, a wasze potrawy nabiorą niepowtarzalnego smaku i charakteru.

Czy znacie sól Kala Namak? To czarna sól, znana również jako czarna sól himalajska lub indyjska czarna sól. Jest to wulkaniczna sól kamienna wytwarzana w regionach otaczających Himalaje. Co jeszcze warto wiedzieć na temat soli Kala Namak? Jaki jest skład soli Kala Namak? Kala Namak składa się głównie z chlorku sodu i śladowych zanieczyszczeń siarczanu sodu, wodorosiarczanu sodu, wodorosiarczynu sodu, siarczku sodu, siarczku żelaza i siarkowodoru. Chlorek sodu nadaje tej soli oczywiście słony smak, z kolei siarczek żelaza sprawia, że ma ona ciemnofioletowy odcień, a wszystkie związki siarki nadają Kala Namak lekko pikantnego smaku oraz charakterystycznego zapachu ugotowanego jajka, przy czym siarkowodór jest najbardziej widocznym składnikiem zapachu.  Jak smakuje sól Kala Namak? Sól Kala Namak znana jest ze swojego charakterystycznego zapachu przypominającego jajka oraz pikantnego smaku, który zawdzięcza związkom siarki. Sól ta w zależności od pochodzenia, może być czarna, brązowa, brązowo-różowa, a nawet może mieć kolor ciemnofioletowy. Możemy ją dostać zarówno w kawałkach, jak i w postaci sproszkowanej. Jak używać soli Kala Namak? Sól Kala Namak jest stosowana w wielu potrawach, takich jak pikle, sosy, sałatki, ryby oraz gulasze. Szczególnie ją sobie upodobali weganie, którzy używają jej w wegańskich potrawach zastępujących jajka, takich jak wegańska jajecznica, jajecznica tofu, omlet z ciecierzycy, wegański smażony ryż, wegańska tortilla, frittata, quiche, a nawet wegańska carbonara. Czy sól Kala Namak jest zdrowa? Czarna sól zawiera mniej sodu niż zwykła sól kuchenna, której używacie do gotowania. Chociaż sód jest niezbędną częścią zdrowej diety i odgrywa...