Która papryka jest najzdrowsza? Zielona, żółta, pomarańczowa czy czerwona?
Adobe Stock
Newsy

Która papryka jest najzdrowsza? Zielona, żółta, pomarańczowa czy czerwona?

Jaką paprykę jecie najczęściej i która jest dla was najsmaczniejsza? Wiecie, która z nich jest najzdrowsza? Rozwiejemy wasze wątpliwości.

Papryka to jedno z nielicznych warzyw, które zachowuje swoje dobroczynne właściwości pod wpływem duszenia i pieczenia. Jest nie tylko smaczna, ale również bardzo zdrowa.

Istnieje wiele odmian i kolorów papryki. Do wyboru mamy paprykę zieloną, żółtą, pomarańczową oraz czerwoną. Która z nich jest najzdrowsza?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Która papryka jest najzdrowsza?

Spośród wielu kolorów papryk, to właśnie chyba najpopularniejsza z dostępnych odmian, czyli czerwona papryka uważana jest za najzdrowszą.

Warzywo to:

  • jest pomocne w zapobieganiu choroby wieńcowej serca
  • rozszerza naczynia krwionośne
  • rozgrzewa organizm od środka
  • jest pełne przeciwutleniaczy
  • chroni tkanki przed uszkodzeniami DNA
  • wzmacnia odporność
  • pomaga w naprawie uszkodzonych tkanek mózgowych
  • zmniejsza ryzyko stresu oksydacyjnego, astmy dziecięcej i raka
  • poprawia zdrowie kości
  • opóźnia procesy starzenia
  • łagodzi dokuczliwe skutki menopauzy

Czym się charakteryzują, jak smakują i jakie właściwości mają różne kolory papryk? Przeczytajcie.

Dlaczego warto jeść zieloną paprykę?

Zielona papryka to papryka, która po prostu jeszcze nie dojrzała. Gdy pozostawimy ją na krzaku początkowo staje się żółta, a następnie pomarańczowa i czerwona. Papryka ta jest lekko gorzka w smaku i ma chrupiącą konsystencję. Mimo, iż zielona papryka jest bardzo zdrowa, jej bardziej dojrzałe odpowiedniczki mają około dwa razy więcej witaminy C i prawie dziewięć razy więcej beta-karotenu.

Spośród wszystkich czterech rodzajów papryk, zielona papryka ma najmniej kalorii i węglowodanów,. Zawiera ona ponad 70 procent wody oraz dwa gramy błonnika, który pomaga nam uniknąć przejadania się. Oprócz zawartości błonnika, zielona papryka dostarcza również ponad 95 mg witaminy C i znaczne ilości witaminy B, żelaza, potasu i tiaminy.

Dlaczego warto jeść żółtą paprykę?

Żółta papryka jest słodsza niż papryka zielona, ponieważ pozwolono je dłużej dojrzewać. Ma owocowy smak, który jest jednak łagodniejszy niż smak papryki pomarańczowej i czerwonej. Doskonale nadaje się do grillowania i pieczenia, nadając potrawom słodki i owocowy posmak.

Wszystkie papryki są doskonałym źródłem witaminy C, a porcja żółtej papryki zawiera 184 mg na każde 100 gramów papryki. Żółta papryka dostarcza również rozsądną ilość żelaza, a także wapnia. Każda porcja zawiera 1,65 mg niacyny. Niacyna jest witaminą, która sprzyja utrzymaniu pięknej i zdrowej skóry, funkcji nerwów i trawienia.

Zobacz także

Czy na pewno można jeść cukinię na surowo? To zależy od 1 rzeczy

Po ilu dniach ogórki małosolne są gotowe? Zjedzcie je, zanim zmienią się w kiszone

Jak rozpoznać pleśń w ogórkach kiszonych? A może to w ogóle nie pleśń?

Dlaczego warto jeść pomarańczową paprykę?

Pomarańczowa papryka ma delikatny słodki smak, ale jest nieco mniej aromatyczna w porównaniu z papryką czerwoną. Najczęściej dodaje się ją do sałatek lub zapiekanek. Pomarańczowa papryka ma podobne właściwości odżywcze jak odmiana żółta, jednak papryka pomarańczowa zawiera znaczne ilości luteiny i zeaksantyny.

Luteina jest karotenoidem i jest odpowiedzialna za pigment zarówno w żółtej, jak i pomarańczowej papryce. Jest przeciwutleniaczem i pomaga chronić nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które uszkadzają narządy wewnętrzne.

Zeaksantyna również odpowiada za pomarańczowy i żółty odcień papryki. Pomaga chronić oczy, pomagając organizmowi wytwarzać żółtawy pigment, który działa jak okulary przeciwsłoneczne i chroni nasze oczy przed szkodliwym działaniem światła.

Dlaczego warto jeść czerwoną paprykę?

W pełni dojrzała, czerwona papryka to papryka o wyjątkowo słodkim, owocowym smaku. Jest ona bogata w karotenoidowe składniki odżywcze i witaminę C, a także zawiera prawie jedenaście razy więcej beta-karotenu niż zielona papryka. Zwykle dodaje się ją do sałatek lub potraw w formie pieczonej lub grillowanej albo kładzie na kanapkę.

Pomimo słodszego smaku, czerwona papryka zawiera mniej węglowodanów niż żółta i pomarańczowa papryka. Średnia porcja czerwonej papryki zawiera 152 mg witaminy C, co stanowi ponad dwukrotność dziennego zapotrzebowania na ten niezwykle istotny składnik.

Oprócz witaminy C, czerwona papryka dostarcza nam również niezwykle ważną witaminę A. Zawarty w niej beta-karoten i karotenoid są przeciwutleniaczami, które pomagają utrzymać nasz organizm w zdrowiu, wzmacniając układ odpornościowy i chroniąc nas przed wieloma chorobami.

Źródło: ehealthiq.com, poradnikzdrowie.pl

papryki mają płeć
Adobe Stock
Newsy
Czy to prawda, że papryka ma płeć? Sprawdź wybrzuszenia na dole warzywa
Sprawdza się ją ponoć od spodu, licząc wybrzuszenia. Bez względu na kolor, ta z czterema wybrzuszeniami ma mieć rzekomo płeć żeńską, z kolei ta z trzema płeć męską. Choć to wszystko brzmi interesująco, w rzeczywistości wygląda zupełnie inaczej…

Papryka rzeczywiście pochodzi ze świata roślin, u których możliwe jest sklasyfikowanie płci. Jak się okazuje, ta jest determinowana genetycznie i określa zdolność do wytwarzania gamet męskich lub żeńskich. Jednak niestety, stwierdzenie jakoby same owoce papryki, w zależności od ilości wybrzuszeń, posiadały określoną daną płeć jest nieprawdą…  Ilość wybrzuszeń i pestek nie świadczy o płci papryki Papryki mogą mieć od 2 do nawet 5 wybrzuszeń, co nie ma jednak nic wspólnego z ich płcią. Niektórzy uważają również, że rodzaj żeński lub męski warzywa można określić po mnogości zawartych w nim pestek, to także mit. Bowiem, im papryka jest większa tym więcej ma pestek, z kolei im mniejsza, tym nasion jest mniej. Wiele osób twierdzi także, że płeć papryki wpływa na jej smak i wartości odżywcze. Ten argument też łatwo obalić. Bowiem papryki w istocie różnią się między sobą tymi czynnikami, jednak w zależności od koloru, a nie zaś od płci. Na rynku mamy przecież paprykę czerwoną, żółtą, zieloną, a nawet pomarańczową. Smak i wartości odżywcze zależą od koloru papryki Okazuje się, że kolor papryki oznacza różne stadia jej dojrzewania. Najwcześniej z krzaka zostało zerwane zielone warzywo, żółty i pomarańczowy to kolory pośrednie, z kolei najdłużej na krzaku wisiała ta w kolorze czerwonym - to właśnie ona zdążyła pochłonąć najwięcej promieni słonecznych. Papryka to generalnie bardzo zdrowy produkt  bogaty w witaminy C, B oraz E, ale również beta-karoten, fosfor, potas, magnez, żelazo i przeciwutleniacze. Mimo że warzywo we wszystkich kolorach zawiera ich  stosunkowo dużo, to niekwestionowanym zwycięzcą pod względem odżywczym, ale również smakowym okazuje się papryka czerwona. Bez względu na ilość...

Czy fasolkę szparagową trzeba obierać? To zależy od 1 rzeczy
AdobeStock
Newsy
Czy fasolkę szparagową trzeba obierać? To zależy od 1 rzeczy
Kupiliście fasolkę szparagową i zastanawiacie się czy i jak ją obrać? Spieszymy z odpowiedzią!

Fasolka szparagowa występuje w dwóch odmianach – żółtej i zielonej. O ile zielona odmiana jest bardziej delikatna i nie wymaga obierania, żółta zwykle zawiera włókna, które wymagają usunięcia. Dzieje się tak szczególnie wtedy, gdy fasolka jest już starsza i bardzo dojrzała - sprawdźcie, jak przygotować fasolkę szparagową w słoiku .  Jak obrać żółtą fasolkę szparagową? Kupiliście żółtą fasolkę szparagową i nie wiecie, jak ją obrać? Wyjaśnimy wam to krok po kroku. Na początku przygotujcie niewielki nożyk i miskę, do której będziecie wrzucać odcięte końcówki i łyka (grube włókna). Jeśli kupiliście młodą, żółtą fasolkę szparagową, nie będzie ona wymagała obierania. Co innego dojrzała, która jest często łykowata a jej grube włókna nie nadają się do jedzenia. Taką fasolę należy obrać i wyciąć z niej wszelkie zgrubienia. Obieranie żółtej fasolki szparagowej krok po kroku Włóż fasolkę do miski a następnie zalej ją wrzącą wodą, która sprawi, że łyka łatwiej odejdą od strąków. Po upływie kilkunastu sekund wylej wodę, poczekaj aż fasola ostygnie i przystąp do jej obierania, Usuwaj włókniste brzegi fasoli tak, żeby nie obciąć ich całkowicie. Nadetnij koniec z gałązką i delikatnym ruchem pociągnij w dół – razem z końcówką usuniesz twarde, łykowate części fasolki. Czynność powtórz z drugiej strony fasolki. Jak obrać zieloną fasolkę szparagową? Fasolka szparagowa zielonostrąkowa nie wymaga obierania, ponieważ jest bardzo delikatna – wszystko, co należy zrobić to obciąć końcówki fasoli z obu stron.  Która z tych fasolek jest zdrowsza? Zielona fasolka ma bardziej wyrazisty i wytrawny smak niż...

Wcierajcie tę miksturę w skronie a zapomnicie o bólu głowy. Przepis jest banalny
AdobeStock
Newsy
Wcierajcie tę miksturę w skronie, a zapomnicie o bólu głowy. Przepis jest banalny
Cierpicie na bóle głowy? Wykorzystajcie tę prostą, dwuskładnikową miksturę. Pamiętajcie jednak o pewnym środku ostrożności.

Migrena jest trzecią najczęstszą chorobą na świecie. Stan ten dotyka ponad miliarda ludzi, czyli aż 12% światowej populacji. Jeśli ktoś z was cierpi na migrenę lub zna kogoś, kto walczy z tą przypadłością, na pewno wie, jak trudna i męcząca potrafi być ta choroba. Zwykle podczas ataku migreny sięgamy po silne leki. Istnieją też jednak naturalne metody walki z bólem głowy. Jedną z nich jest użycie mikstury na bazie alkoholu i wędzonej papryki. Mikstura z wędzonej papryki na ból głowy Dokucza wam ból głowy? Zwalczcie go naturalnym sposobem stosując miksturę na bazie wędzonej papryki i alkoholu. Jak ją przygotować? Wystarczy zalać łyżeczkę wędzonej papryki alkoholem, a następnie używać takiej mikstury jako płynu do nacierania głowy, skroni i innych miejsc, w których występują napięcia i bóle. Z uwagi na swoje przeciwbólowe i przeciwzapalne właściwości, wędzona papryka pomaga uśmierzyć ból. Pamiętajcie jednak, żeby stosować tę miksturę ostrożnie - zwłaszcza, jeśli macie wrażliwą skórę, ponieważ znajduje się w niej alkohol. Kulinarne zastosowanie wędzonej papryki Czym jest wędzona papryka? Jest to papryka, która po prostu została uwędzona. Przyprawa z wędzonej papryki najczęściej jest stosowana w kuchni meksykańskiej i węgierskiej, ale coraz chętniej używa się jej także w polskich domach. Wędzona papryka doskonale podkreśla smak fasolki po bretońsku, bigosu, gulaszu węgierskiego czy grochówki. Można jej też używać do sałatek, sosów, potraw mięsnych, zup i warzyw, a także dań z grilla. Czy jedzenie takiej papryki może mieć jakieś korzyści zdrowotne? Przyprawa o nazwie papryka w proszku wytwarzana jest z papryki z rodziny Capsicum annuum , która może obejmować słodką paprykę, taką jak papryka, a także ostrą paprykę, taką...

Placki ziemniaczane z gulaszem
Gotujmy.pl
Newsy
Najlepszy gulasz do placków po węgiersku. Bije na głowę ten od Magdy Gessler, a nawet Roberta Makłowicza 
Ziemniaczane placki po węgiersku najlepiej smakują z pysznym, rozgrzewającym, mięsnym gulaszem. Znamy na niego dokonały i niezawodny przepis!

Chrupiące placki po węgiersku z aromatycznym gulaszem to pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Ten pyszny specjał niesamowicie syci i rozgrzewa. Jego smak oczaruje każdego, kto będzie go jadł.  A wszystko za sprawą genialnego połączenia placków z ziemniaków i pożywnego, lekko pikantnego paprykowo-mięsnego gulaszu.  To dzięki niemu placki po węgiersku smakują jeszcze lepiej. Z naszego przepisu pyszny gulasz zrobicie w godzinę. W czasie gdy będzie się dusić usmażycie placki. To do dzieła! Przepis na gulasz do placków po węgiersku Aby przygotować gulasz do placków po węgiersku, potrzebne będą:  700 g wieprzowiny, może być karkówka lub łopatka wieprzowa  300 g wołowiny, może być polędwica Mąka pszenna 250 g pieczarek Czerwona papryka Żółta papryka Cebula 2 ząbki czosnku 600 ml bulionu warzywnego lub wody 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przyprawy: ziarna ziela angielskiego, łyżeczka mielonej słodkiej papryki, sól oraz pieprz Olej rzepakowy do smażenia 1 łyżka posiekanej pietruszki Sposób przygotowania: Czerwoną i żółtą paprykę umyjcie, pozbądźcie się z nich środka z nasionami i pokrójcie je w paseczki.  Pieczarki dokładnie oczyśćcie, pokrójcie w kostkę, a następnie usmażcie, aż woda odparuje z patelni. Mięso dokładnie umyjcie i pokrójcie w kostkę. Następnie obtoczcie kawałki mięsa w mące i obsmażcie z dwóch stron na patelni.  Usmażone kawałki mięsa przełóżcie do garnka. Cebulę obierzcie z łupin, opłuczcie pod wodą, a następnie pokrójcie na drobne kawałki.  Pokrojoną drobno cebulę podsmażcie na oleju i dodajcie do garnka z mięsem.  Do całości dorzućcie ziarna ziela angielskiego oraz czosnek...